marți, 8 septembrie 2015

Valori ale spiritualitatii ortodoxe




Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt


8 septembrie - decembrie 2015






     Începând de pe 8 septembrie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț puteți vizita expoziția temporară VALORI ALE SPIRITUALITĂȚII ORTODOXE. Expozitia este deschisa pana in luna decembrie. Va asteptam cu interes!

Cârstovul viilor. Sărbătoarea culesului viilor la români




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


12 - 13 septembrie 2015





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 12 – 13 septembrie 2015, între orele 9.00 – 19.00, la programul cultural Cârstovul viilor. Sărbătoarea culesului viilor la români. Ziua Crucii, eveniment ce marchează sărbătoarea din calendarul religios şi datinile specifice începutului culesului viilor la români.
    Invitaţi de seamă vă vor introduce în atmosfera acestui eveniment: Ansamblul folcloric Ţara Vrancei şi Ansamblul Tradiţii luncaviţene – Luncaviţa, Tulcea vor aduce obiceiurile specifice din zonele de unde vin, vă vor invita să degustaţi primul must de toamnă şi să dansaţi pentru bucuria recoltei.
    Ansamblul Zestrea Branului – Bran, Braşov şi Grupul Reabinuşca al ruşilor lipoveni - Jurilovca, Tulcea vor întregi cu dansurile şi cântece lor programul de voie bună.
    Actorul Alexandru Nicolae Mihai şi interpreţi de muzică populară precum: Ştefania Rareş, Maria Băndoiu, Florin Pârlan, Gabriel Dumitru vor asigura antrenul prin cântece şi snoave despre vie şi vin.
    Alături de prezentarea obiceiului şi de unelte tradiţionale specifice obţinerii vinului în cadrul unor expoziţii tematice, vă invităm să participaţi la concursuri cu premii dar şi provocări: să descoperiţi tainele pictării icoanelor pe sticlă şi al podoabelor populare, în cadrul atelierelor organizate cu această ocazie.
    Sâmbătă, 12 septembrie, ora 16:00, la "ceas de taină când toamna adună în jurul ei pe cei dragi”, va avea loc o prezentare - concert - Vechi povestiri minereşti de I. D. Sârbu în interpretarea actorului Zoltan O. Butuc, poveşti extrase din audiobook-ul cu acelaşi nume, nefiind altceva "decat o reverenţă în faţa limbii române şi a tainicei limbi a Basmului românesc. Poveşti de care sufletul se umple iar mintea se poate mira!”.
    Un moment special al acestui eveniment îl constituie Ghidajul tematic Drumul vinului....realizat de muzeografii din Muzeul Satului, ce va consta într-o plimbare pe uliţele satului, vizitând gospodăriile Jurilovca şi Curteni, Instalaţiile şi Hanul La Barieră, unde se va face un popas cu degustare de vin – Vinul cavalerului, oferit de Crama Ceptura din judeţul Prahova.
   Aşadar, vă oferim un program de muzică populară, târgul meşterilor populari, poveşti minereşti, produse din gastronomia specifică sezonului şi produse bio, produse de cosmetică bio, plante aromate şi flori minunate.

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 143

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească


Gabriela Ricșan


U-Art Gallery, București


15 septembrie 2015





Alaptarea e Iubire




Expozitie de fotografie


Cristina Nichitus Roncea


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


6 - 16 septembrie 2015





    Expoziţia şi proiectul fotografic Alăptarea e iubire, de Cristina Nichituş Roncea, se înscriu într-o campanie naţională prin care ne propunem, în parteneriat cu Asociația de Pediatrie si Consultanță în Alăptare, Muzeul Naţional al Satului Dimitri Gusti şi IA Sibiu, să reînnoim ideea de tradiţie şi sănătate, după cum am învăţat de la mamele şi bunicile noastre şi după cum trebuie să transmitem şi noi mai departe. Zeci de mămici au răspuns cu dragoste iniţiativei noastre, prin care dorim ca tinerele care nasc azi în România să afle şi să conştientizeze că cea mai bună hrană pe care pot să o dea copilului sau copiilor lor este cea primită de la Dumnezeu: laptele matern.


     Cele 50 de fotografii, format 50x70, cu mame alăptând, îmbrăcate în portul nostru naţional, au încântat deja publicul în cadrul unei prime manifestări şi sperăm să o mai facă şi în continuare. După cum spunea doamna Elena Solunca Moise, această campanie "ne aduce aminte – şi fotografiile o ilustrează minunat – că trebuie să revenim la normal". "Este un eveniment dătător de speranţă!", consideră publicista revistei Academica a Academiei Române.
     Cristina Nichituș Roncea a intrat în tainele fotografiei de copil, strecurându-se în laboratorul improvizat al fratelui mai mare. După ce a făcut două facultăți fără legătură cu arta fotografică şi a condus filiala locală a unei multinaţionale, s-a întors la fotografie din drag de frumos.
     A lucrat ca fotoreporter la ziarul ZIUA, apoi la Mediafax Foto şi Trustul MediaPro, respectiv Agenţia de Presa Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, Business Magazin, Ce se întamplă doctore, The One, Time Out, Pro TV Magazin, Pro TV şi Acasa TV, Media Pro Music, ProVideo, Cinema Pro, Pro Sport dar şi ca fotograf de platou la Studiourile din Buftea şi a colaborat cu reviste culturale ca Apostolia, Atitudini, Cultura, Familia Ortodoxă, alegând astfel bucuria prezentării frumosului prin arta fotografică.
     A avut expoziţii de fotografie la Muzeul Bucureştilor - Palatul Şuţu, Muzeul Unirii din Iaşi, Biblioteca Judeţeană Teodor şi Aristia Aman din Craiova, Librăria Sophia din Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
    A publicat Albumele de fotografie Precum în cer, Prefaţă Acad. Florin Constantiniu, Ed. Compania, 2011 şi Părintele Justin Mărturisitorul, Prefaţă Dna Aspazia Oţel Petrescu, Ed. Mica Valahie, 2013.

Mai multe detalii pe
***
                                                                  Cristina Nichitus Roncea

Arhitecți și ingineri germani în București




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Bucuresti


10 septembrie 2015


 


Comunicat presă

     În ciclul Personalități ale culturii germane din România, Casa de Cultură Friedrich Schiller şi Asociaţia Istoria Artei organizează joi, 10 septembrie, de la ora 18:30, în str. Batiștei nr. 15, conferința-dezbatere Arhitecți și ingineri germani în București. Prezintă:

-             dr. arh. Ruxandra NEMȚEANU,
-             drd. Oana MARINACHE, istoric de artă

Ilustrație muzicală: Marius BOLDEA, pian. 
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS. 
Evenimentul va avea loc în limba română.

   Aceasta este cea de-a treia conferință din cadrul proiectului Arhiva de arhitectură ediția 2015. Proiectul de digitizare desfășurat de echipa Asociației Istoria Artei a scos la lumină și presupune publicarea pe www.arhivadearhitectura.ro a nenumărate documente legate de istoria arhitecturii, construcțiilor și activitatea economică a Bucureștiului secolului al XIX-lea.
   Prezentarea istoriei Bucureștiului secolului al XIX-lea ne prilejuiește o radiografie multietnică și multiprofesională, cu accent pe contribuția arhitecților și inginerilor germani.
Helmuth von Moltke (1800-1891), viitor mareşal al armatei prusace, vizitează Bucureștiul în 1835, în drum spre Istanbul și remarca: "La Bucureşti se văd cele mai păcătoase cocioabe pe lângă palatele în stilul cel mai modern şi bisericile cu arhitectură bizantină; cea mai amarnică sărăcie domneşte alături de luxul cel mai extravagant; Asia şi Europa par să se întâlnească în acest oraş”.
     “Perioada de după Regulamentele Organice este cea mai fecundă în proiecte arhitecturale, urbanistice și peisagistice, multe dintre ele realizate de specialiști în drumuri și poduri, ingineri constructori și arhitecți veniți din spațiul prusac-austriac: „...aici în Capitală, de se edifica vreo lucrare serioasă se aduceau meșteri și lucrători străini din Transilvania și din Ungaria, de oară-ce Românii indigeni erau cu totul lipsiți de exercițiul practic al artei.” (arhitect Petre Tabai)
     “Muzica mahalalelor, cultul grădinii de vară, contrastele extraordinare şi eterne dintre centru şi periferie, respectul limitat pentru patrimoniu și Casa Regală reprezintă tot atâtea teme abordate, care fac din volumul BUCAREST semnat de Paul Morand și apărut la Paris în anul 1935 o geografie imaginară a capitalei noastre, o piesă esenţială pentru oricine doreşte să înţeleagă mai bine nu doar anii ’30 din România, cât şi sensul schimbării şi perenităţii acesui oraş paradoxal, care a ştiut să rămână vesel de-a lungul istoriei”. (Paul Morand – scriitor, diplomat)

Povesti din Bucuresti




Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale


Dr. Adrian-Silvan Ionescu


Caru' cu Bere, Bucuresti


editia a 29-a, 10 septembrie 2015