duminică, 6 septembrie 2015

Poftiți la...Debut
Arta plastică contemporană românească


Petronela Milea


Galeriile Cromatic, Craiova


7 septembrie 2015
    Va asteptam cu drag astazi, ora 12:00, la vernisajul Expozitiei Debut semnata Petronela Milea! Evenimentul are loc in Galeriile Cromatic.
    Petronela Milea, originară din Călăraşi, este din primăvara acestui an membra a Cenaclului de Arte Vizuale Seniori Art din Craiova.

Steaua...Așa cum a fost...Și-am vrea să mai fie
România de-altădată


Colecții și Colecționari


Nu sunt stelist; dar mă doare sufletul când vad ce se întâmplă,
în zilele noastre, cu acest club de fotbal.
Dăm prea ușor, cu piciorul, la atâta muncă și sudoare, 
la clipele de fericire aduse în casele tuturor românilor.
În vremuri în care aveam atât de puține motive de bucurie.

***
Întamplarea a făcut ca zilele trecute să intru în posesia unui ziar.
De acum aproape trei decenii...
Să-l răsfoim, parțial, împreuna.
Și să retrăim acele momente magice...


Carte de vizită impresionantă si la acea dată.
N-a prea contat însă pentru băieții noștri care, l-a sfârșitul finalei,
au ridicat, în semn de victorie, cupa deasupra capului...


Cronică publicată în Revista Cinema, nr. 5. Mai 1987.


Costumul popular - intre traditie si modernitate
Mestesuguri traditionale


Muzeul de Arta Populara Constanta


10 - 12 septembrie 2015


***
                                                                   Muzeul de Artă Populară Constanța

Breslele mestesugaresti si dezvoltarea economica a Ardealului
Lansare de carte


Berendea Ancuta


Casa Argintarului, Bistrita


9 septembrie 2015

Zilele Muzeului Taranului
Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


editia a VI-a, 10 - 20 septembrie 2015

    Ca în fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește cu expoziții noi, târg de icoane, muzică și multe filme.
     Vă așteptăm în perioada 10 – 20 septembrie 2015, la cea de a șasea ediție a Zilelor Muzeului Țăranului.

Începem toamna cu trei expoziții noi:

    Sâmbătă, 12 septembrie, la ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, Daniela Nenciulescu va vernisa expoziția de sculptură Umbra coaselor și steaua polară.
    Marți, 15 septembrie, la ora 17:00, Cristina și Ștefan Berechet vă invită la expoziția Hrisoave în piatră și var, la Sala Acvariu.
    Iar joi, 17 septembrie, la ora 18:00, publicul va putea vizita expoziția Vrednici de un Muzeu Național. In memoriam Alexandru Tzigara-Samurcaș, la Sala Foaier.

    Nu ratați, nici în acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, din 11 în 13 septembrie. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Copiii sunt invitați să descopere cum desenau izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, iconarii vechi, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

   În perioada 10 – 17 septembrie 2015, cinefilii sunt așteptați la Retrospectiva Dan Pița unde vor putea (re)vedea câteva dintre filmele care l-au consacrat pe regizor, de-a lungul anilor: Concurs, Tănase Scatiu, Faleze de nisip sau Pas în doi.

Povesti despre ClujIstoria vazuta de arheologi


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


9 septembrie 2015


Măldăreşti –Horezu plein air
Arta plastica contemporana romaneasca


Complexul Muzeal Maldaresti


2 - 12 septembrie 2015

    În perioada 2 – 12 septembrie 2015, la Complexul Muzeal Măldăreşti, într-un loc in care farmecul istoric se imbina cu bogatia peisajului, sursă a atâtor poveşti cu domni, domniţe, boieri şi haiduci, Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu, în parteneriat cu Primăria Horezu, desfăşoară cea de-a doua ediţie a taberei de pictură Măldăreşti –Horezu plein air.
    Cu acest prilej, 10 pictori din ţară au dat curs invitaţiei directorilor Liliana Beu şi Claudiu Tulugea şi primarului Ilie Fârtat de a veni aici şi a surprinde, cu talent şi măiestrie de artist frumuseţea si pitorescul meleagurilor străbune ale Olteniei de sub munte.
    Dincolo de evenimentul cultural în sine, demersul organizatorilor se vrea o formulă mai originală de a promova patrimoniul cultural, dar mai cu seamă o modalitate inspirată de a tezauriza prin opere de artă ceea ce are mai frumos şi mai autentic depresiunea Horezu, prin realizarea unor lucrări de certă valoare artistică.
    Prin urmare, vor fi invitaţi şi vă vor invita timp de 10 zile să le admiraţi creaţia: Ioana Crăciun Dobrescu, Ileana Dragomirescu, Mirela Hagiu, Doina Moisescu, Ioana Mihăescu, Gheorghe Coman, David Croitor, Ioan Oratie, Mihai Şerbănescu şi George Şpaiuc. La sfârşitul taberei, pe 11 septembrie 2015, la Complexul Muzeal Măldăreşti va fi organizată o expoziţie în aer liber cu toate aceste lucrări dintre care, o parte, vor intra în colecţia Muzeului de Artă din Ramnicu Vâlcea.
    Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări prilejuite de zilele oraşului Horezu, de la a cărui atestare se împlinesc chiar la începutul lui septembrie 528 de ani.

Pe simezele Bacaului
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta Alfa, Bacau


4 septembrie 2015

   "Imersiunea în practicile artistice referitoare la reteritorializări interpelează angoasele lumii moderne, disoluția valorilor inviduale și naționale. Subiectivismul abordărilor încearcă să surprindă dihotomia deteritorializare-reteritorializare, fără a avea pretenția de a oferii soluții.
Înțeleasă ca producție de infrastructură socio-geografică specifică unui timp istoric (mediul urban construit, aglomerări industriale, instituții statale și suprastatale reglementatoare) , reteritorializarea are ca scop depășirea spațiului prin producția de spațiu.
Acest spațiu este abordat si analizat de artist printr-o pendulare între experiențele proprii și statutul identitar periferic al acestuia, abordare care surprinde nomadismul valorilor societății postmoderne.”
***

Exponatul lunii
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


1 - 30 septembrie 2015

Pe simezele botosanene
Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Grosu


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


12 septembrie 2015
Linguriţa-zânelor
Complexul Muzeal Ion Borcea


Bacau


septembrie 2015

EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE - Linguriţa-zânelor (Ganoderma lucidum)
   Linguriţa-zânelor este o specie rară de ciupercă care creşte în păduri de foioase, la baza trunchiurilor şi pe rădăcini de stejari, pe cioate, izolat sau în grupuri mici; mai rar se dezvoltă pe alte specii de arbori.
   Ciuperca a fost folosită ca medicament în medicina tradiţională chineză şi japoneză timp de peste 2.000 de ani, în tratarea unor boli (afecţiuni hepatice, nefrite, hipertensiune, artrită, neurastenie, bronşită, ulcer gastric).
   Are variate proprietăţi terapeutice: acţiune antitumorală, antiinflamatore, antialergică, antimicrobiană, antioxidantă; îmbunătăţeşte în mod semnificativ funcţionarea sistemului imunitar; un excelent remediu antistres.
Pentru mai multe informaţii vă asteptăm la muzeu!