luni, 6 iulie 2015

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Virgil Preda


Colony Art, Bucuresti


9 iulie - 9 septembrie 2015




Construcție.
Reproducere publicată în Revista România literară, Nr. 14, de joi, 3 aprilie 1969.



   Colony Art prezintă expoziția pictorului Virgil Preda (1923-2011), un preview al unui proiect mai amplu.
   "Ofițer ca formație inițială, face ulterior studii de drept și studii libere de artă cu pictori importanți ai perioadei interbelice, iar impactul cu propaganda îl determină să se retragă în atelier, să se exileze în propriul său spațiu de lucru şi să cultive, pînă la dispariția sa, la o vârstă venerabilă, o pictură purificată de orice retorică, a cărei viziune constructivist-minimalistă se articulează pe capacitatea unei geometrii elementare de a se autogenera, atît la nivelul cromaticii, cît şi la acela al formei propriu-zise. Idealul său este acela de a realiza compoziții care să nu se mai supună rigorii pînzei, iar topografia clasică a acesteia, stînga-dreapta și sus-jos, să nu mai determine în vreun fel poziționarea imaginii". (Pavel Susara)
   Vă invităm joi, 9 iulie a.c., incepând cu ora 19:00, pe Calea Calarasilor nr. 34, să descoperiți semnele, inscripțiile şi simbolurile din pictura lui Virgil Preda.
   Expoziția va fi deschisă până la data de 9 septembrie a.c. şi poate fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 10:00-18:00.

Concert brandenburgic




Lansare de carte


Vasile Burlui


Muzeul Unirii, Iași


7 iulie 2015




     Un nou volum de poezie semnat de poetul și universitarul Vasile Burlui va fi lansat marti, 
7 iulie, de la ora 18.00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii.
    Cartea, apărută recent la Editura Timpul din Iași, intitulată sugestiv Concert brandenburgic, va fi prezentată de Cassian Maria Spiridon, Ioan Holban, Livia Iacob și Paul Gorban. Moderatorul întâlnirii va fi Adi Cristi.
    Evenimentul literar va fi însoțit de un moment muzical în interpretarea la flaut a Nataliei Paraschiv.
    Vasile Burlui s-a născut la 18 februarie 1943, Suceveni, județul Galați. Este medic stomatolog, profesor universitar și poet. Dintre cărțile publicate, amintim: Philemon și Baucis, Concert melancolic, De anima, Pianissimo, Înger răstignit, Rendez-vous sideral, Interogațiile lui Așur, Solilocvii, Via dolorosa.
Din 2014 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Valori naturale în Țara Crișurilor




Expozitie de fotografie


Andrei Posmosanu


Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai, Oradea


9 iulie 2015





    Avem bucuria să vă invităm la evenimentul Valori naturale în Țara Crișurilor organizat de Asociaţia Aqua Crisius la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea joi, 9 iulie, începând cu ora 18:00, la sala Amfiteatru, etajul I.
    În cadrul programului sunt incluse vizualizarea filmului documentar (30 min.) Omul și natura în Defileul Crișului Negru și a scurtmetrajelor (3 min.):
Liliacul carpatin – Perla Văii Iadului
Bujorul banatic – Să-l protejăm
Impactul negativ asupra scoicii mici de râu
Dansul nupțial la corcodel
Rolul ecologic al speciilor buhai de baltă cu burtă galbenă și roșie
Impactul negativ al distrugerii zăvoaielor cu salcie și plop
Iernarea păsărilor pe lacurile de acumulare Fughiu, Tileagd și Lugașu

    Cu aceeaşi ocazie şi în acelaşi loc va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografii a artistului Andrei Posmoșanu având tema Valori naturale în Țara Crișurilor cuprinzând imagini spectaculoase din siturile naturale aflate în custodia Aqua Crisius.
    De asemenea, vor fi puse la dispoziția vizitatorilor, în mod gratuit, albume fotografice, pliante, hărţi cu ariile protejate, bloc notesuri şi pixuri ecologice!
Intrarea este liberă!
Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Sta in puterea ta! Ajuta o viata!




Initiative de toata lauda


Teatrul Jean Bart, Tulcea


14 iulie 2015





Așezările germane din Basarabia




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


9 iulie - 31 august 2015





    Ambasada Germaniei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă joi, 9 iulie 2015, ora 18:00, la vernisajul expoziției de fotografie Așezările germane din Basarabia (1814 – 1940) care va avea loc la Sala Foaier.
    După vernisaj, vă invităm la Studioul Horia Bernea, unde va rula filmul documentar Exodul de pe Dunăre în regia lui Péter Forgásc.
***Muzeul Taranului Roman

Targ Antichitati




Hello Shopping Park


Bacau


11 - 12 iulie 2015





Arta sinuciderii




Lansare de carte


Doru Viorel Ursu


Casa Memoriala Panait Istrati, Braila


8 iulie 2015




Conferintele de joi




Muzeul Municipiului Bucuresti


Andrei Razvan Voinea


9 iulie 2015





    Conferinţa analizează politicile de locuire socială implementate de statul român la începutul secolului XX, investigând modul în care s-au construit primele parcelări de locuințe sociale în perioada 1910 – 1916 în București. Critica neo-marxistă a acestor politici și analiza individuală a parcelărilor de locuințe rezultate din implementarea acestor politici demonstrează că principalul promotor al proiectării și construirii de locuințe, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine a încurajat construirea de locuințe pentru categoriile de muncitori și funcționari capabile să returneze investiția prin achitarea de rate lunare. Societatea Comunală a ignorat treptat cerințele categoriilor sociale ale căror nevoi duseseră la înființarea sa, în special a proletariatului care locuia în codiții precare la periferia Bucureștiului.
    Parteneriatele cu C.F.R. și Regia Monopolurilor de Stat, precum și cu Ministerele de Finanțe sau de Război au condus la mutarea în cartierele noi înființate a muncitorimii și funcționarilor de stat cu un venit constant. Treptat, Societatea nu a mai răspuns cerințelor pentru care fusese creată în 1910. În consecință, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine și-a atras numeroase critici din partea muncitorilor, așa cum reiese din presa socialistă a perioadei, dar și din partea principalilor reformatori care sprijiniseră inițiativa înființării Societății.
    Pe de altă parte, din punct de vedere urbanistic, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine a optat pentru un model de dezvoltare bazat pe principiile orașului-grădină, caracterizat prin parcelarea de terenuri la periferia de atunci a orașului pe care Societatea a construit locuințe individuale pentru beneficiar și familia sa. Pe termen lung, această politică de locuire prin parcelări succesive de case a determinat dezvoltarea aproape rurală a Bucureștiului, fiind abandonată la începutul anilor cincizeci.
     Conferenţiar: Andrei-Răzvan Voinea, doctorand, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucureşti - Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiiei permanente la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

Joi, 16 iulie 2015, ora 19.00 Înghiţituri de sociabilitate. 
Fizionomii de început ale obiceiurilor şi spaţiilor cafelei în Ţara Românească 
cu Daniela Calciu

Joi, 23 iulie 2015, ora 19.00 Blazoanele anatomiei urbane
 cu Sebastian Grama
  
Joi, 30 iulie 2015, ora 19.00 Disciplina urbană în secolul XX 
cu Adrian Crăciunescu


Exponatul lunii: Inscriptia in limba greaca de la Sacele




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


iulie 2015





    În cadrul seriei Exponatul lunii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost ales pentru luna iulie 2015 un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie. Inscripția în limba greacă a fost descoperită întâmăplător în anul 2012, în comuna Săcele (jud. Constanța) și provine probabil de la Histria.
    Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 p.Chr. Importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.
   Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods organizat la Constanța, în anul 2013 și a văzut lumina tiparului în actele acestei manifestări științifice, într-un articol semnat de cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu.
    Cu această ocazie este expusă pentru prima dată publicului larg, urmând ca în scurt timp să fie inclusă în expoziția permanentă a MINAC.