luni, 15 iunie 2015

Tineretea mea in comunism - Out of the Box




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


17 iunie - 17 iulie 2015





     Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța și Agenția Națională de Presă AGERPRES vă adresează invitaţia de a participa la deschiderea proiectului expozițional interactiv realizat de C.N.S.A.S.:

TINEREȚEA MEA ÎN COMUNISM
Out of the Box
17 iunie – 17 iulie 2015

    Evenimentul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, ora 11.00, în Sala Ovidiu a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12.

Vor prezenta proiectul:

Gabriel Custurea, director al M.I.N.A.C.
Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific proiect, C.N.S.A.S.
Radu Bogdan Matei, consilier, Consiliul Local Municipal Constanța
Marian Cojoc, profesor universitar, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice,
Universitatea Ovidius Constanţa
Andrei Galiță, consilier C.N.S.A.S.
Felicia Bugnariu, C.N.S.A.S.
Delia Roxana Cornea, muzeograf M.I.N.A.C.

La ora 11.45 va avea loc o dezbatere cu elevii și profesorii.

   Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens am ilustrat prin intermediul documentelor păstrate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și AGERPRES modalităţile prin care partidul comunist și Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise.
    Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ´70-´80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţa din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că “vine Securitatea!”, cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emsiuni radio şi TV dedicate “împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur”, cu Europa Libera ascultata pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelasi timp, cu micile bucurii ale tânărului de ATUNCI.
    În spațiul expozițional se va asculta muzica anilor ’70 – ’80 și se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheați de Securitate, se vor spune povești despre fiecare obiect expus în camera tânărului- reconstituire, se vor lectura reviste și cărți publicate în comunism.
   Proiectul a fost realizat de: Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiță și Felicia Bugnariu
  Au colaborat: Florin Maghiar, Georgeta Bălău, Ionel Bălău (consilier în cadrul CNSAS); Diana Barbu și Sorin Mărgărit (consilier general, Municipiul București).
   Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 – 17.00, în perioada 17 iunie -17 iulie 2015, la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța, din Piaţa Ovidiu nr. 12. Coordonarea evenimentelor: Delia Roxana Cornea (MINAC).

Din hrisoave adunate




Lansare de carte


Mihai Rachieru


Arhivele Nationale ale Romaniei, Bucuresti


16 iunie 2015





Semne și Însemne pentru o poetică picturală




Arta plastica contemporana romaneasca


Elite Prof Art Gallery, Bucuresti


22 iunie 2015





Comunicat de presă

    Elite Prof Art Gallery si Scoala de Artă Bucuresti vă invită luni, 22 iunie 2015, ora 18:30, la vernisajul expoziției cu titlul Semne și Însemne pentru o poetică picturală in Cotroceni, strada Doctor Ioan Nanu Muscel, nr. 13, Bucuresti. 
   Un spectacol vizual în care experiența anilor de studiu se materializează intr-o serie de lucrări cu conținut tematic variat, expresie a personalității fiecăruia dintre participanți; un eveniment în care fiecare expozant dezvoltă și dezvăluie direcții personale.
    Lucrările prezentate se propun a fi lecturate pe două coordonate: prima, aceea a discursului plastic intrinsec și cea de-a doua, a căutării de identitate artistică a fiecăruia dintre expozanți.

Expun:

 Anna Ostanina, Daniela Novac, Daniela Taraș, Ioana Condurățeanu, 
Ioana Mihailov, Ion Marafet, Melania Ecaterina Chituc, Mihaela Gheorghe, 
Mihaela Rotaru, Teo Aurescu

Lecturi publice




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


18 iunie 2015





    Joi, 18 iunie 2015, ora 15:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va avea loc o nouă ediţie a Programului Lecturi publice, eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni.

Scriitori invitaţi: 

Ion Mărculescu şi Corin Bianu.

Participă:

-             prof. Mihai Stan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Târgovişteni;
-             scriitori membri ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni;

Va fi lansat cel mai recent număr al Revistei Litere, An XVI, Nr. 5/2015, (182). 
Prezintă: prof. Mihai Stan, redactor-şef al revistei.

Extremity




Arta plastica contemporana 


Anna Juszczak


Galeria Casa Matei, Cluj - Napoca


15 - 20 iunie 2015



    Anna Juszczak s-a născut la Cracovia în 1988. A absolvit Academia de Artă din acelaşi oraş. Lucrarea de diplomă a realizat-o sub îndrumarea prof. Stanisław Wejman, aceasta aducându-i şi bursa Fundaţiei Tadeusz Kulisiewicz pentru artişti, precum şi premiul Asociaţiei Artiştilor Plastici pentru cele mai bune proiecte de diplomă realizate în cadrul Academiei de Artă
Jan Matejko din Cracovia.
    Anna Juszczak a reprezentat departamentul de grafică al Academiei de Artă din Cracovia în cadrul expoziţiei dedicate celor mai bune proiecte de diplomă în cadrul Trienalei Internaţionale de Grafică, precum şi la o manifestare similară organizată de Universitatea de Ştiinţe Economice din Cracovia. Din 2012 Anna Juszczak este doctorand al Facultăţii de Grafică
din cadrul Academiei de Artă din Cracovia, specializându-se în gravură, pictură şi desen. A participat atât la expoziţii de grup, cât şi la personale în Polonia şi peste hotare. În rândul acestora se remarcă: Doors of Perception expoziţia internaţională de grafică şi pictură în
Scoţia, Trienala Internaţională de Grafică Cracovia, expoziţia de carte din cadrul Târgului Internaţional VISEGRAD MARKETS în Bratislava, Studenţi & Profesori ai Facultăţii de Arte Grafice, simpozionul internaţional de gravură din Bentlage, expoziţia Holiday-makers la Museul de Artă Contemporană din Cracovia, MOCAK, 8. Bienala Studenţilor de la Grafică
Poznan, expoziţie de carte la Muzeul Naţional Cracovia. În 2014 i s-a oferit bursa pentru artişti al oraşului Cracovia. Este, de asemenea, câştigătoarea unor premii şi distincţii în cadrul competiţiei Print of the Year. (Gabriela Rostas, PR; tel: 0264-595.021, 0758-258.229).

Festivalul Medias - Cetate Medievala




Piata Regele Ferdinand I, Medias


editia a XI-a, 19 - 21 iunie 2015






    După Bistrița, Braşov şi Cluj-Napoca, municipiul Mediaş va găzdui, în perioada 19-21 iunie 2015, în cadrul celui mai important festival al verii Mediaş Cetate Medievală - târg de meşteşuguri vii ediţia a XI-a, Caravana Artei și Meşteşugului.
    Inițiativa venind din partea Direcţiei pentru Cultură Mediaş în colaborare cu Breasla Meşteşugarilor, are ca scop celebrarea Zilei Mondiale a Artei şi Meşteşugului.
    Manifestarea va fi găzduită în centrul oraşului - Piaţa Regele Ferdinand I, prezentând ateliere deschise ale meşteşugarilor, cu demonstraţii şi programe pentru copii, unde cei doritori vor putea să se inițieze în tainele unor meserii precum ţesutul la război, suflatul sticlei, pictură, olărit sau prelucrarea metalelor. Programul zilnic al activităților pentru copii, respectiv a demonstrațiilor, este dimineața între orele 11.00 -12.00 şi după masă între 14.00 -16.00.
    Pe lângă târgul meşteşugarilor, veți găsi bunătăți preparate după rețete tradiționale, afumături, specialități de brânză şi caşcaval, dulciuri, jucării şi podoabe.
   Dintre noutăţile oferite publicului larg în cadrul evenimentului, amintim inaugurarea unei Galerii de artă în incinta curţii Bibliotecii Municipale St. L.Roth și vernisarea unei expoziţii în cadrul acesteia, precum şi două expoziţii stradale: Icoane in straie româneşti autor Nicu Cociorvă din Bacău si Porţile secuieşti - patrimoniu şi identitate a lui Kovács Piroska, amplasate în Piața R. Ferdinand I.
   De la festivalul din acest an nu vor lipsi cavalerii din Mediaş, Paladinii de Terra Medies, alături de cei sosiţi din oraşe medievale precum Artgotica din Sibiu, grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana din Braşov, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Fraţii Corbi din Timişoara. Aceştia vor fi prezenţi în costumele lor specifice, vor oferi spectacole pline de culoare, lupte cu spada la punctaj, dansuri medievale, scenete medievale şi spectacole pirotehnice. Nume sonore ale muzicii de calitate, precum Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Truverii, Trei Parale, Walter Ghicolescu, Motto, Blackbeers, Bordo Sarkany şi mulți alţii sunt invitaţi să încânte auditoriul cu piese adulate de publicul tânăr, dar şi de cel trecut de prima tinereţe.
    Festivalul Mediaş - Cetate Medievală invită şi anul acesta întreaga comunitate medieşeană, dar şi oaspeţi de pretutindeni, să participe la sărbătorirea tradiţiei, portului, spiritului legendei şi misterului.
***Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias

Targul Colectionarilor




Colectii si Colectionari


Centrul Cultural Dragan Muntean, Deva


27 iunie 2015





N-aveam carduri...doar carnete




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Pacient: Nicolae Florin.
Internat la Spitalul de Copii - Serviciul Chirurgie si Ortopedie Infantila.
Internat intre 17 septembrie - 3 octombrie 1962.


Motivul principal: fractura bratului drept.


Operat pe 24 septembrie 1962.


La doua luni, merge la control.
Va reveni peste un an (29 decembrie 1963)!
Ca sa mearga "la sala de ghips"...



Tabăra Internațională I. M. CLAIN, Blaj




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta DANA, Iasi


17 iunie - 17 iulie 2015





     În perioada 17 iunie - 17 iulie 2015, Galeria de artă DANA din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Muzeul de Istorie Augustin Bunea Blaj, va găzdui expoziția de artă vizuală Tabăra Internațională I. M. CLAIN, Blaj / 1997-2014 în cadrul căreia vor fi expuse lucrările a peste 70 de artiști din țară și străinătate.
    Vernisajul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, ora 18.00, str. Prof. Cujbă, nr. 17, iar în deschiderea evenimentului vor vorbi artiștii vizuali: Emil Comșa - restaurator Muzeul de Istorie Augustin Bunea Blaj - și Aurel Dumitru.

Descopera Romania!




Prezente romanesti peste hotare


Spania


27 iunie 2015






***Mioara Risnoveanu

Samburi de cometa




Lansare de carte


Maria Calciu


Libraria Luceafarul, Bucuresti


29 iunie 2015





Invitaţie

Editura RAFET
şi
LIBRĂRIA LUCEAFĂRUL
au onoarea să vă invite la evenimentul de lansarea cărţii
SÂMBURI DE COMETĂ
Autor poeta
MARIA CALCIU
Luni, 29 iunie 2015, ora17.00

Evenimentul va avea loc la etajul Librăriei Luceafărul
de pe Bulevardul Unirii nr. 10, aproape de Parlament.

Pentru mai multe informaţii.: mobil 0723501025
Vă aștepătăm cu drag.
***Constantin Marafet

Festivalul florilor de tei




Iasi


15 - 23 iunie 2015





Din program:

*Luni - Duminica, 15-21 iunie, atrium – Expozitie Eminescu in viziune plastica.
*Luni-Duminica, 15 -21 iunie, zona Lavande-Nissa si Otter-Douglas- Expozitia Batalla de flores – 106 ani de istorie din cadrul Festivalului Teilor.
*Vineri, 19 iunie, ora 18.00, zona Patinoar- Seara lirica eminesciana – Eminescu, poetul universal.

Bisericile Muzeului Țăranului




Expozitie de fotografie


Horia Tancau


Galeria Municipala de Arta Alba Iulia


16 - 28 iunie 2015




    Muzeul Național al Țăranului Român și Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Alba Iulia, organizează în perioada 16 – 28 iunie 2015, la Galeria Municipală de Artă Alba Iulia, expoziția de fotografie Bisericile Muzeului Țăranului.
   Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român.

Vernisajul va avea loc marți, 16 iunie 2015, ora 18.00

Participă:
primarul municipiului Alba Iulia, Mircea HAVA,
director general al MNȚR, Virgil Ștefan NIŢULESCU,
președintele UAPR filiala Alba Iulia, Nicolae ISPAS,
curatorul expoziției, Monica MORARIU,
autorul lucrărilor, Mircea TANCĂU

O propunere turistică interesantă




Călătorind prin țara mea


Colecții și Colecționari



Prin acest articol vă înfățișez un traseu turistic deosebit.
Valabil și la aproape patru decenii distantă de când a fost
propus în această formă.
Realizarea prezentării este mai specială; chiar valoroasă aș putea zice.
Veți vedea și de ce...



Feldioara (Marienburg) = Cetatea Mariei.


Detalii arhitectonice. Feldioara.


Prejmer (Tartlau); detaliu.


Prejmer.


Prejmer.


Harman (Honigberg) = Muntele Mierii.


Harman.


Sinpetru (Petersburg).


Ghimbav (Weidenbach)


Ghimbav.


Codlea (Zeiden).


Codlea.


Vulcan (Wolkendorf).


Cristian (Neustadt).


Cetatea Rasnov (Roseanau).


Cetatea Rasnov


Rotbav (Rotbach = Paraul Rosu.


Ma(i)erus (Nussbach).


Halchiu (Heldsdorf).

Textele și desenele ăi apartin Julianei Fabritius - Dancu.
Un om și-un artist deosebit.
Merită să știți mai multe despre cea plecată între timp dintre noi.
Din păcate mult prea deveme.

Juliana Fabritius-Dancu 1984.jpg

                                      Juliana Fabritius-Dancu - Wikipedia



Sursa acestei postări: Vino cu noi...
Almanah (practic, un catalog turistic) editat de către 
publicația în limba germană Neuer Weg (București).