joi, 28 mai 2015

Pe simezele craiovene




Arta plastica contemporana romaneasca


V. Penisoara-Stegaru


Muzeul Olteniei, Craiova


iunie 2015





Dragă prietene!
Trebuia să-ţi trimit acest mesaj important, foarte, pentru mine!
    Te aştept să te întâmpin din nou, cu mulţumire şi satisfacţie sâmbătă, 30 mai, la 6 seara, în Galeria Arta, aici, de astă dată (vernisaj oficial); vei descoperi un proiect realizat cu alt soi de mijloace, scule şi concept de creaţie, noi, atât pentru privitor cât şi pentru creator.
    Dacă nu eşti obosit, cu aceeaşi bucurie iţi propun o întâlnire miercuri, 3 iunie, tot la 6 seara, (vernisaj de asemenea oficial) să-ţi prezint un proiect neterminat Nopţile Europei, subiect pe care-l voi dezvolta, comenta, interpreta plastic atâta timp cât mă vor ajuta mintea, inima, ochii şi mâna!
    Expoziţia este găzduită de către Muzeul Olteniei, Secţia Istorie-Arheologie (corpul nou de clădire), sala Ştefan Ciuceanu.
   În sfârşit, sala Art-Gallery, sala mică a Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Craiova, în acest răstimp, 1-15 iunie, este umplută cu “stampe” (desene mari) şi obiecte (mici) semnate de către cel care iţi scrie.
   Te aştept să vii lângă mine, să priveşti, să zâmbeşti ori să înjuri şi să regreţi timpul irosit pentru mine.
Cu dor!
V. Penişoară-Stegaru

Craiova, mai, 2015.

Universul copilăriei - Educația




Muzeul Municipal Dej


2 - 30 iunie 2015





     În perioada 2-30 iunie 2015, Muzeul Municipal Dej organizează pentru public expoziția: Universul copilăriei - Educația, formată din exponate având legătură cu lumea copilăriei de altă dată. Printre exponate se numără: tăblițe de scris, manuale vechi, un ghiozdan, o umbreluță, un pătuț de copil din lemn și câteva jucării. 
    Exponatele și textele însoțitoare vor să surprindă rolul important pe care l-a avut învățământul în viața comunităților de odinioară.
    În Transilvania organizarea învăţământului s-a făcut prin reglementarea numită Norma Regia, din anul 1781, care a lăsat mai multă libertate de mişcare învăţământului confesional. De această toleranţă au beneficiat şcolile româneşti şi protestante, care şi-au creat o anumită autonomie în materie de educaţie.
    Expoziția a fost aleasă special având în vedere că luna iunie debutează cu Ziua Copilui și este luna cea mai așteptată de toți copiii pentru că începe Vacanța Mare. Pornind de la această premisă luna iunie o putem numii Luna Copiilor sau Luna Copilăriei.
    Muzeul Municipal Dej vine în întâmpinarea acestor evenimente din viața copiilor și le va oferi tuturor elevilor intrare gratuită în muzeu pe parcursul lunii iunie.
Prezentarea și deschiderea expoziției va avea loc marți, 2 iunie 2015, la ora 11,00.
***

Arme si Vanatoare




Muzeul Arta Lemnului


Campulung Moldovenesc


1 - 16 iunie 2015








Reclame de-altadata




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile



In teancul de programe de cinema (prezentate tot astazi) luate din targ
am gasit si un snop de hartii, mai terfelit, ca o brosura.
Plin de reclame.
Initial am crezut ca este vorba de pagini smulse din vreun almanah 
al perioadei interbelice.
Cand "m-am aplecat" asupra lui, am realizat insa ca este vorba
de un program al cinematografului Scala, mai bogat, cu prima si ultima 
pagina lipsa.
Hai sa vedem despre ce este vorba si revin, mai tarziu, cu alte comentarii. 

















Intr-adevar "cel mai ideal"!




Acesta este afisul propriu-zis al spectacolului.

Subiectul acestuia a fost intercalat printre reclame;
de unde si prezentarea neuniforma:

 

Buuun.
Acum un paragraf care m-a pus pe ganduri:


Dupa consistenta programului, dublu ca numar de pagini decat
unul obisnuit (chiar si fara coperte) am dedus ca este un numar 
special. Legat de paragraful de mai sus, inclin sa cred ca "inscrisul"
a fost editat chiar la inaugurarea salii de cinematograf.
Am dat cautare pe net si am gasit ca imobilul Scala a fost construit
in 1935.
Perioada coincide cu "parfumul de epoca" degajat de reclame, exprimare, etc. 


Cred ca si aceste randuri vin in sprijinul argumentatiei  
asa ca pun punct interventiei mele.
Vizionare placuta!






Pe simezele ploiestene




Arta plastica contemporana romaneasca


Dragos Minculescu


Galeria Mythos, Ploiesti


29 mai 2015





Vernisaj: 29 mai 2015, ora 18:00, Palatul Culturii, Ploiesti.

Târgul de Antichităţi




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


29 - 31 mai 2015





    EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice, că vara 2015 este întâmpinată cu Târgul de Antichităţi, ediţia 91 care va avea loc în perioada 29 - 31 mai.
    Zeci de colecţionari de frumos vin la parterul IULIUS MALL- la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie. De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete şi multe altele.
    Rămas ca evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zona a ţării, vor participa în jur de 37 de standuri fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
    Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru: www.expotimisoara.ro la rubrica de calendar expoziţional 2015.
Următorul eveniment de acest gen va avea loc în 26.06-28.06.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii,
Vladimir Culea
Director General
Expo Timişoara Internaţional
Tel/fax: 0256/293-217
Mobil: 0741/700-148
e-mail: expotimisoara@clicknet.ro

Nada




Lansare de carte


Andrei Dosa


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


2 iunie 2015




Alături de poet se vor afla:
Paul Cernat
Dmitri Miticov
Moderator: Svetlana Cârstean

Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas Cișmigiu.

    O carte traversată de o frică subțire și de posibilitatea unei iubiri continue, dar absente. O carte luminoasă, plină de sentimente incerte. O carte a echilibrului și a nehotărârii, a căutării sistemului de referință, a durerii care restabilește echilibrul, a îmblânzirii celor neîmblânzite, o mărturie a celui care bate "toba din interior“. Un balans. Andrei Dósa utilizează cu eleganță un sistem poetic pe care colegii săi de generație și manieră îl scuipă adesea mecanic în fața cititorului. Ceea ce îl și scoate în afara sistemului și îl face la fel de unic ca personajul fără chip al noii lui cărți, cel care a primit "toate substanțele interzise de pe lume“, până a ajuns să fie în același timp "câinii, camionul și cel care privește“: definiția cea mai scurta a poetului. (Svetlana Cârstean)

Costumul popular basarabean




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


29 - 30 mai 2015



    Intre 29 şi 30 mai 2015, în preajma sărbătorii de Rusalii, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti găzduieşte o serie de evenimente sub genericul COSTUMUL POPULAR BASARABEAN. Proiectul este derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
     Programul primei zile cuprinde, în intervalul orele 10.00 – 14.00, o conferinţă la care vor lua parte cercetătoarele Georgiana Onoiu, Iuliana Grumăzescu şi Varvara Buzilă (Republica Moldova) autoarea volumului Costumul popular din Republica Moldova. Vor fi proiectate imagini din istoria costumului popular din regiune. Lucrările vor fi deschise de conf. univ. dr. Radu Baltasiu, director al Direcţiei Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română. În aceeaşi zi, la ora 12:00, va fi vernisată o expoziţie de costume populare vechi basarabene din colecţia muzeului şi o expoziţie de fotografii pe aceeaşi temă (curator: Iuliana Grumăzescu). Expoziţiile vor fi prezentate de conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
     Sâmbătă, 30 mai, de la ora 10.00, şapte meşteri populari vor face, în incinta muzeului, demonstraţii de artă populară, înfăţişând etapele producerii costumului popular: ţesutul pânzei, fota, croitul, cusături pe ie, precum şi pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor.       La sfârşitul demonstraţiilor, meşterii vor dona câteva costume populare Ansamblului Dor Basarabean. De la ora 13.00, ansamblul Dor Basarabean va susţine un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti.
    Originar din localitatea Erdec Burnu (Utkonskovka), din regiunea Odessa, Ucraina, ansamblul a fost înfiinţat în anul 1994 şi este coordonat de Viorel Popescu, profesor de muzică la şcoala din localitate şi maestru al acordeonului. Coregraful ansamblului, care numără aproape 40 de membri, este Sergiu Andrieş.
   Intrarea este liberă la conferinţă şi vernisaj, iar la târg accesul se realizează pe bază de bilet de intrare in muzeu (costul unui bilet este de 10 lei, 5 lei şi 2.5 lei).
***Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

 

De prin salile de cinema ale Capitalei




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile


O alta reîntoarcere în timp.
Voi folosi drept ghid, ca și într-un alt articol, câteva programe de cinema.
Daca atunci a fost vorba de anii '40, 
de data aceasta vom "coborî" înc-o decadă...


Vom merge, mai întâi, la Cinema Scala...





















...continuăm cu sala de la Carlton...





...poposim la Cinematografele Unite (Capitol și Roxy)...





















...ajungem la Cinema Palas Bulevard...




...pentru a încheia plimbarea noastră la cinematografele Trianon și Elysee.