miercuri, 29 aprilie 2015

De Ziua celor ce muncesc. Ziua celorlalți e...tot anul
România de-altădată


Colecții și Colecționari - CartofilieSe apropie un eveniment important, epocal i-aș spune.
Ziua când, așa cum relatează super jurnaliștii de pe 
mai toate posturile tv, "sfârâie grătarele".
Și "înainte" se ieșea la iarbă verde, la mici și bere.
Da, dar mai întâi participam la defilare....

Știu, remember-ul demarat acum este unul timid.
Cred că mai am și alte imagini de prezentat. Ascunse bine; prin cutii și cutioare.
Cum le găsesc, cum vă și dau de știre...
Din text putem data și prezenta "felicitare". Până în 1965, maximum.
U.R.S.S. Cam tot din prima parte a anilor '60.
Cine știe limba rusă poate ne ajută cu o traducere.
Măcar și parțială.


Poeme fortificate
Arta plastica contemporana romaneasca


Alex Ivanov


Cercul Militar National, Bucuresti


aprilie - mai 2015


"ilustratie de carte / au trecut 15 ani de cand acest proiect se desfasoara an de an .
 / toti anii acestia totusi nu au trecut. / toti anii acestia au ramas !"

Cele 40 de lucrari ale artistului va asteapta!
Pe Bulevardul Elisabeta, Sala Foaier. Pana pe 10 mai!

Tensiuni vegetale
Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Vornicu


Galeria de Arta Helios, Timisoara


2015

Invitatie

    Joi, 29 aprilie 2015, ora 18:00, Galeria Helios din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6) găzduieşte vernisajul expoziţiei personale de pictură Tensiuni vegetale a artistului plastic MIHAI VORNICU membru al Filialei din Timişoara a UAP. 
    Prezintă criticul şi istoricul de artă prof. univ. dr. IOAN IOVAN.
    Vă aşteptăm cu drag la vernisaj. Expoziţia va rămâne deschisă până în data 13 mai 2015 şi se va putea vizita zilnic între orele 8:00-20:00.

Consiliul de administratie UAPT
***
Galeria Helios Timisoara

Salonul Internaţional de Artă Fotografică a României
Muzeul Olteniei


Craiova


editia a XIX-a, 6 - 24 mai 2015


     Fotoclubul Mircea Faria, în cooperare cu The International Federation of Photographic Art (FIAP), Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR) şi Muzeul Olteniei, organizează miercuri, 6 mai 2015, ora 18:00, în Sala Ştefan Ciuceanu, vernisajul Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României (SIAF).
    Vor fi expuse fotografiile premiate la cea de-a XIX-a ediţie a acestui prestigios salon, organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.
    Salonul a fost vernisat iniţial, în decembrie 2014, în Bucureşti, la Palatul Şuţu, evenimentul cultural fiind organizat şi dedicat fotografilor amatori şi profesionişti din întreaga lume. Importanţa acţiunii AAFR, a adus participanţi importanţi din Argentina, Australia, China, Portugalia, Germania etc.
    “Este cea mai mare participare la un salon internaţional organizat în România, în ultimele decenii, apreciere cuantificată nu doar prin prisma numărului mare de lucrări primite cât mai ales prin calitatea lor deosebită. Au participat 264 de autori din 39 de ţări, cu 2009 lucrări. La secţiunea color, din cele 1009 lucrări primite, juriul a acceptat 362, adică 35,8 % în timp ce la secţiunea alb-negru, din 1000 de fotografii primite, au fost acceptate 273, adică 27%”, afirmă Eugen Negrea, preşedinte AAFR.
    Fotoclubul Mircea Faria, activează în Craiova din anul 1963, organizând în ultimii ani, în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova, o serie de expoziţii de fotografie menite să promoveze arta fotografică şi activitatea membrilor clubului.
    Muzeul Olteniei Craiova va găzdui acest salon, în perioada 6-24 mai 2015, intrarea fiind gratuită.

Orizonturi transilvane
Arta plastica contemporana romaneasca


Rares Kerekes


Prefectura, Targu Mures


30 aprilie - 30 mai 2015
Zilele Muzeului Militar Naţional
Ostasul - Istorie, Traditie. Spirit de corp


Muzeul Militar National Regele Ferdinand I, Bucuresti


9 - 10 mai 2015
     Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I găzduieşte în zilele de 9-10 mai 2015 tradiţionala manifestare Zilele Muzeului Militar Naţional tema aleasă pentru acest an fiind Ostaşul – Istorie, Tradiţie, Spirit de corp.
   Cu acest prilej instituţia noastră propune un program interesant, variat şi interactiv care se adresează publicului larg. În cele două zile, în intervalul orar 10°°-14°°, în curtea interioară a muzeului se vor desfăşura demonstraţii şi prezentări organizate de asociaţiile şi grupurile de reconstituire istorică având drept subiect diferite aspecte ale istoriei militare româneşti şi străine.
    Pe parcursul manifestărilor, publicul vizitator va avea prilejul de a asista la reconstituirea atmosferei specifice epocii napoleoniene prin realizarea unui bivuac, în care vor fi prezentate aspecte militare şi de viaţă cotidiană , organizat de Asociaţia 6 Dorobanţi. Membrii acestei asociaţii vor fi echipaţi în uniformele şi costume de la începutul secolului al XIX-lea. 
    Asociaţia Tradiţia Militară, ai cărei membri vor fi echipaţi în uniforme ale armatei române din timpul celui de-Al Doilea Războoi Mondial, alături de colegii lor din Asociaţia Deutsches Freikorps, echipaţi în uniforme ale armatei germane din aceeaşi perioadă, vor susţine demonstraţii de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din perioada ultimei conflagarţii mondiale.
    Grupul de reconstituire istorică IR-33, Cetatea Aradului, va reprezenta un detaşament al armatei austro-ungare, cu componentă majoritar românescă, din vremea Primului Război Mondial.
    Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme va prezenta o motocicletă a armatei sovietice din perioada 1941-45 şi va asigura efectele pirotehnice de artilerie de epocă. În cadrul manifestării va putea fi vizitat şi standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I, care va prezenta un punct de transmisiuni militare în campanie.
   Asociaţia Societas Militae Getae, ai cărei membri vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XV-lea, vor prezenta reconstituiri de dueluri, mânuiri de armament alb şi tir cu arcul tradiţional.
   Tradiţiile cercetăşiei vor fi reconstituite de Organizaţia Naţională a Cercetaşilor din România, de Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România, ACT-RO precum şi de Asociaţia Fraţii Dimăncescu care prin standul de prezentare, demonstraţii şi jocuri cercetăşeşti va încânta mai ales pe micii noştri vizitatori.
    Vor mai participa alături de noi şi alte muzee cu specific militar cum sunt: Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei , Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Muzeul Poliţiei Târgovişte care vor prezenta aspecte din activitatea lor.
    Publicaţia online Redescoperă istoria va prezenta publicului o selecţie de publicaţii şi fotografii din perioada celui de al doilea Război Mondial.
   În cele două zile vor avea loc şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (de Oscar Han), precum şi la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu (de sculptorul francez Jules Clement Chaplain).
    Va fi amenajat un cinematograf de campanie care va prezenta filme documentare cu tematică istorico-militară, în acelaşi cadru va fi prezentat un film documentar referitor la activitatea Laboratorului de Restaurare Conservare şi lansarea unui pliant cu realizările acestuia.
    Sperăm ca miniconcertele de muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare să încânte auditoriul. La aceste manifestări vor fi prezenţi şi colecţionari care prezintă publicului spre vânzare diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă. 
   Ca în fiecare an, dorim ca toţi cei care ne trec pragul să guste din "hrana de război”, pregătită la bucătăria de campanie, şi anume tradiţionala fasole cu cârnaţi .

Marmură flămândă
Lansare de carte


Mariana Babiuc Marica


Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Botosani


6 mai 2015
Aqua Mater
Arta plastică contemporană romanească


Vasile Anghelache, Martine Georges


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București


29 aprilie - 17 mai 2015
    Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită miercuri, 29 aprilie, ora 17:00, la vernisajul expoziției de gravură desen AQUA MATER a artiștilor plastici Vasile Anghelache și Martine Georges.

Expoziția AQUA MATER va fi deschisă în perioada 29 aprilie – 17 mai 2015.
Vă așeptăm cu drag!

Lecturi empatice
Lansare de carte


Petrus Andrei


Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui


6 mai 2015Rasfoind pagini vechi, ingalbenite, de reviste si ziareRomania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile: Ziarul Steagul RosuDincolo de (re)gasirea unor aspecte ale vietii de zi cu zi (locale) 
din perioada comunista (ceausista, mai exact) sunt si articole,
indeosebi culturale, de interes si in prezent...


29 octombrie 1983.
Pe cand inca mai era aproape binisor (adica nu atat de rau!) 


"Cel mai iubit fiu al natiunii romane" fusese in vizita
in Malta, Egipt, Sudan si Cipru.Filmele saptamanii:Un film care mi-a scapat. Recunosc ca...intentionat!De fapt campanie pentru dobandirea de catre Nicolae Ceausescu
a Premiului Nobel pentru Pace...


26 noiembrie 1983.

Daca nu ma inseala memoria, imaginea de pe ecranul televizorului
este din timpul meciului Romania - Cehoslovacia (2-1; gol Neagu),
Campionatul Mondial din Mexic (Guadalajara), 1970.De studiat, de analizat, de comparat...