miercuri, 15 aprilie 2015

Templul de gheata




Lansare de carte


Roxana Diana Tosu


Casa de Cultura a Studentilor, Cluj - Napoca


17 aprilie 2015





***Editura Scoala Ardeleana

Panait Istrati - pelerinul inimii




Biblioteca Județeană Panait Istrati


Brăila


16 aprilie - 8 mai 2015




   În perioada 16 aprilie - 8 mai 2015, la Secția Împrumut pentru Adulți, puteți viziona expoziția documentară Panait Istrati - pelerinul inimii (80 de ani de la moartea scriitorului). Expoziția cuprinde: piese filatelice, medalistică, cărți cu autograf, corespondență semnată de Istrati, fotografii și ex-libris-uri.

Restituire: Octavian Smigelschi 1866-1912




Muzeul Național al Țăranului Român


București


21 aprilie - 8 mai 2015





     Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu și Episcopia Greco-catolică din Oradea vă invită marți, 21 aprilie 2015, ora 18:00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției RESTITUIRE: OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866 – 1912.
     Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvănean al perioadei, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de desen de la Budapesta, și apoi și-a cizelat maniera prin excursiile de documentare și studiu în mari centre artistice ale Europei Centrale și Italiei. O impresie puternică i-au făcut mănăstirile din Oltenia și Moldova.
    Talentul și sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate și tentația experimentărilor, dar și capacitatea de identificare a sursei excepționale a artei românești tradiționale și a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare și de sinteză a dat naștere unei creații laice ce poate fi plasată stilistic la confluența dintre academism, naturalism și simbolism, impresionantă prin diversitatea abordărilor tehnice, stilistice, compoziționale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarelă combinată cu guașă, ulei și foiță de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerență și unitate a ansamblului.
   Pictura religioasă i-a oferit posibilitatea și aria de dezvoltare și consacrare, la numai treizeci și opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul său ne-a reînvățaț ceea ce înseamnă cu adevărat pictura bisericească. Naturalismul apusean de sorginte clasică trecut prin filtrul renașterii a reînsuflețit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune dintre classic și bizantin.
    Nici până astăzi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, cât și concepția stilistico-formală a picturii sale religioase nu a mai fost atins.
   Expoziția reunește, pentru prima dată în prezentare la București, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, cât și creații laice, documente originale, fotografii. Acestora li se alătură costume populare din colecția etnografică Marius Matei. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogația compozițională și prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expozițional inedit pentru publicul din țara noastră.
    Expoziția RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI va putea fi vizitată în sala Tancred Bănățeanu, din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Lumea de orez




Lansare de carte


Su Tong


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


22 aprilie 2015





    Miercuri, 22 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) va găzdui lansarea romanului Lumea de orez de Su Tong, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori chinezi comtemporani.
     La eveniment vor participa Florentina Vişan, profesor universitar şi seful catedrei de Limbi orientale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Luminiţa Bălan, profesor universitar şi director al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Elisabeta Lăsconi, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
     Romanul Lumea de orez apare în colecţia Raftul Denisei, traducerea din chineză fiind semnată de Dinu Luca.

Atlasul Frumuseții




Expoziție de fotografie


Mihaela Noroc


Palatul Stirbey, București


16 aprilie 2015




   Dragi prieteni, pe 16 aprilie, la Bucuresti, va invit la vernisajul primei expozitii Atlasul Frumusetii. Un proiect romanesc, unic in lume, nu putea sa aiba premiera, decat aici, acasa.    
   Timp de 2 ani am adunat imagini din toate colturile lumii, iar acum le-am asezat cu emotie in tablouri spectaculoase.
    Multe dintre fotografii au aparut in cele mai importante publicatii ale lumii, dar acum vor putea fi vazute pentru prima oara, nemijlocit, la dimensiuni mari.
    Va astept sa ne bucuram impreuna de aceasta experienta vizuala, mult diferita de cea online. Gazda ne va fi curatoarea Anca Negescu, unul dintre acei oameni care a crezut in Atlasul Frumusetii, chiar si in momentele grele.

Motive de dor




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihaela Ilie


Galeria de Arta, Ploiesti


21 aprilie 2015




Poftiti la targ!




Piata Unirii, Cluj -Napoca


editia a III-a, 17 - 19 aprilie 2015





    Târgul Piaţa Ţărănească în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni vă invită din 17 până în 19 aprilie 2015, dis de dimineaţă până seara târziu, la a III-a ediţie a Pieţei Tărăneşti şi Meşter(Eşti)! în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
    Aşa cum cere tradiţia la Piaţa Tărănească toate se iau pe degustate: siropuri, dulceţuri, salate şi zacuşti de toate felurile preparate după reţete cu tradiţie: magiun de Topoloveni, suc de mere, turtă dulce şi covrigi, plăcinte şi prăjituri de post din Maramureş, miere şi produse apicole, poame fel de fel, ceaiuri şi tincturi din munţii Apuseni, afumături tradiţionale, brânzeturi, caşuri şi caşcavaluri, pastramă şi cârnaţi, halviţă, ciocolată de casă, griliaş şi dulciuri specific bănăţene, prăjituri de casă tradiţionale din Maramureş, vinuri şi horinci şi multe alte bunătăţi.
     Continuăm seria promovării meşteşugurilor tradiţionale din satele româneşti dar şi a tinerilor artişti din toată ţara care vor fi prezenţi cu: icoane, ceramică, păpuşi, pănuşă, obiecte din os, bijuterie tradiţională şi hand made, săpunuri de casă, ii şi straie ţărăneşti, feţe de masă, ştergare şi fel de fel de ţesături…
    Vă aşteptăm de vineri până duminică, dis de dimineaţa până seara târziu în Piaţa Unirii din Cluj Napoca la Piaţa Ţărănească şi Meşter(Eşti)!

Pentru detalii și înscrieri:
Corina Berariu - Tactic Events
Tel: 0735 44 13 04; 0744 860 082
Fax: 031 424 34 88
E-mail: corina@tacticevents.ro

Şi dacă dragostea ar dăinui




Lansare de carte


Alain Finkielkraut


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


16 aprilie 2015





    Joi, 16 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate celebrului filozof şi eseist francez Alain Finkielkraut şi surprinzătoarei sale cărţi Şi dacă dragostea ar dăinui recent apărută la Editura Humanitas, în traducerea lui Vlad Russo.
    E oare de ajuns să iubeşti ca să ştii să iubeşti? Iubirea însăşi merită să fie iubită, este ea demnă de stimă şi încredere? Are suficiente resurse pentru ca, odată cu ridicarea tuturor restricţiilor, cu lichidarea tuturor tabuurilor, cu învingerea tuturor obstacolelor, să reziste la proba timpului? Avem oare temeiuri să mai credem în dragostea care dăinuie, sau făgăduiala asta nu-i decât o himeră, o iluzie, o păcăleală, un primejdios miraj? 
    Invitaţi să dezbată răspunsurile oferite de Alain Finkielkraut la aceste întrebări puse în deschiderea cărţii sunt jurnalistul Luca Niculescu, directorul general al Editurii Humanitas Lidia Bodea şi scriitorul Radu Paraschivescu. Dezbaterea va fi moderată de Vlad Russo, senior editor Humanitas.
    "Nu mă pot împăca cu caracterul efemer al dragostei în epoca noastră marcată de goana după imediat. Societatea noastră se află într-o situaţie contradictorie. Pe de-o parte, n-a acordat niciodată atâta valoare dragostei. De cealaltă, nu mai acordă nici o valoare cuvântului rostit. Cuvântul nu-l mai angajează pe îndrăgostit. Spunem «Te iubesc», dar nimeni nu se mai socoteşte obligat să respecte această făgăduială de eternitate. Mi se pare că dragostea lipsită de orice făgăduială nu e decât o modalitate a consumului.
    [...] Nu ştiu dacă dragostea veşnică există, dar ştiu că există fiinţe infinit demne de a fi iubite.“ (Alain FINKIELKRAUT), din dublul interviu Alain Finkielkraut-Frédéric Beigbeder, Dragostea, mereu dragostea apărut în Elle Romania, aprilie 2015

Hai la inverzit!




Initiative de toata lauda


Bucovina Guides


Rarau - Pojorata


18 aprilie 2015





***

De vorbă cu Panait Istrati




Lansare de carte


Elena Dumitru


Muzeul Brailei Carol I, Braila


17 aprilie 2015





    Muzeul Brăilei Carol I vă invită vineri, 17 aprilie 2015, ora 17.00, la sediul din Piaţa Traian nr. 3, la dezbaterea cu tema Panait Istrati – opt decenii de posteritate.


   Participă: Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Elena Dumitru, Viorel Coman, Lucian Chişu, Ionel Cândea.



   În cadrul evenimentului va fi lansat volumul De vorbă cu Panait Istrati / Parlando con Panait Istrati, semnat de Elena Dumitru.
Moderator: Zamfir Bălan.

Viziuni plastice




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Municipal Curtea de Arges


16 aprilie 2015





    Cu mult drag va invit pe toti cei care sunteti in apropierea Curtii de Arges sau chiar de acolo, sa participati maine, 16 aprilie, ora 17:00, la vernisajul expozitiei internationale-itinerante ce va avea loc la Muzeul Municipal din Curtea de Arges!
***Ianza Cristian