joi, 26 martie 2015

Basarabia, pamant romanesc




Casa Municipala de Cultura Geo Bogza


Campina


27 martie 2015




***Flowein Flow

Viorile lui George Enescu




Muzeul Național George Enescu


București


30 martie 2015





   "De obicei, un violonist-concertist mai pretențios, cântă pe cel puțin două tipuri de viori de meșteri celebri (proveniți din vechile școli italiene sau germano-austriece), în funcție de sala de concert (muzică de cameră sau muzică simfonică) și de sonoritatea instrumentului. Vioara marilor virtuozi este privită ca un obiect intim al artistului și nu se schimbă de la o zi la alta, de la o epocă la alta.
   Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac?
    Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această <comoară>, preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și  Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului? ” (prof. Viorel Cosma)
   Iată câteva întrebări la care răspunde expoziția Viorile lui George Enescu, organizată de Muzeul Național George Enescu, expoziție la al cărei vernisaj avem bucuria să vă invităm luni, 30 martie 2015, începând cu ora 18,00, la Palatul Cantacuzino din Calea Victoriei nr. 141, sediul muzeului .
   Expoziția, realizată de prof. dr. H .C. Viorel Cosma, consultant științific și muzeograf dr. Adina Sibianu, valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu și din colecția particulară a muzicologului Viorel Cosma.
    Vernisajul va fi urmat de un  recital cameral susținut de Simina Croitoru, Cristina Pașa și Sabin Penea, tineri interpreți care vor cânta pe viorile lui Enescu aflate în patrimoniul muzeului și de maestrul Gabriel Croitoru, care cântă pe cea mai valoroasă dintre acestea, vioara Guarneri – Catedrala.

În program, lucrări de George Enescu și piese din repertoriul său violonistic.

   Evenimentul face parte din seria  de manifestări sub genericul  Enescu 60  organizate de Muzeul Național George Enescu pentru a marca șase decenii de la moartea compozitorului.

Contact:
Mariana Petrescu, PR
021.318.14.50 / 0747.290.104/ 0724.398.004
office@georgenescu.ro

Anotimpurile iubirii




Lansare de carte


Adrian Cristea


Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu, Targoviste


31 martie 2015




Valori bibliofile europene din patrimoniul muzeului devean




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane 


Palatul Magna Curia, Deva


30 martie 2015



LVMEN EST OMEN. Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial




Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


martie - 23 august 2015





    Proiectul expozițional inițiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborării dintre numeroase instituții muzeale: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Național al Țăranului Român București, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Cercetări Eco- muzeale Tulcea, Muzeul ASTRA Sibiu, Muzeul de Artă și Istorie din Geneva. 


    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova marchează anul 2015 ca Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină. La propunerea organizațiilor științifice din toată lumea Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat 2015, Anul Interațional al Luminii. Acesta este atât un proiect educațional interdisciplinar, cât și un proiect de comunicare a științei în care s-au implicat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de țări. Acest An Internațional reunește diverse instituții, inclusive UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), societăți și uniuni științifice, instituții educaționale și de cercetare, platforme tehnologice , organizații non-profit și parteneri din sectorul privat pentru a celebra semnificația luminii și aplicațiile sale pe toată durata anului 2015.


   În anul 2015, omenirea celebrează o serie de momente de marcă din istoria științei: lucrările de optică ale lui Ibn Al Haythem ( sec. al IX-lea), noțiunea de lumină, ca undă propusă de Fresnel ( 1815), teoria electromagnetică a propagării luminii propusă de Maxwell (1865), teoria efectului fotoelectric a lui Einstein (1905) și relativitatea generală (1915), descoperirea radiației cosmic de fond de către Penzias și Wilson și transmisia luminii prin fibră optică (1965). De asemenea, în anul 2015 se împlinesc șase decenii de la înființarea SPIE, Societatea Internațională pentru Optică și Fotonică.


   Expoziția LVMEN EST OMEN. Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial exprimă bogăția și evoluția corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selecții de fotografii și documente de epocă și a mai mult de trei sute de piese, din antichitate și până la apariția electricității. Totodată permite descoperirea rolului luminii în viața cotidiană, religioasă, profesională și chiar festivă deschizând, deopotrivă ușa spre o reflecție mai profundă asupra valorii simbolice a acesteia și asupra impactului social al iluminatului artificial.
Un aport semnificativ în cadrul evoluției iluminatului artificial l-a avut prima rafinărie din lume, deschisă la Ploiești, la inițiativa fraților Mehedințeanu, care a produs petrol distilat, în anul 1856; acest produs miraculos, care ardea cu flacără luminoasă, de intensitate și formă constantă, eliminând străvechiul ulei de rapiță folosit până atunci.


    Bogăția puțin cunoscută a colecției de corpuri de iluminat păstrate în România, din epoca dacică până în perioada modernă, permite organizatorilor realizarea unui parcurs muzeografic diacronic inedit. Interactivitatea multimedia a expoziției a devenit posibilă datorită Swiss Web Academy Sibiu, astfel cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, publicul poate avea acces la secvențe filmate, ilustrând modul de funcționare a celor mai reprezentative obiecte și instalații de iluminat.


    Expoziția va putea fi vizitată, pînă la 23 august 2015, zilnic între orele 9.00-17.00, exceptând zilele de luni.

Dezbatere despre Khalil Gibran




Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Bucuresti


26 martie 2015






Ambasada Libanului
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi

Au plăcerea de a va invita joi, 26 martie 2015, ora 17.00, 
să participaţi la conferinţa susţinuta de Dl. Jad Hatem, 
profesor la Universitatea Saint-Joseph din Beirut, 
o dezbatere dedicată scriitorului libanez KHALIL GIBRAN.

Dezbaterea va fi în limba franceză şi va avea loc la 
sediul Muzeului Naţional al Harţilor şi Cărţii Vechi 
din str. Londra nr. 39, sector 1, Bucureşti.

KHALIL GIBRAN (1883 – 1931)
 a fost un mare poet, filozof, prozator și eseist libanez, 
unul din romanticii târzii ai literaturii arabe. 
A scris în engleză și arabă.

Ultimii dinozauri din Transilvania




Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie


Casa Universitarilor, Cluj - Napoca


3 aprilie - 30 septembrie 2015



Unirea Basarabiei cu Romania




Arhivele Nationale ale Romaniei


Bucuresti


27 martie - 1 mai 2015




    Începând de vineri, 27 martie 2015, Arhivele Naţionale găzduiesc în holul central al instituţiei o microexpoziţie dedicată Unirii Basarabiei cu Romania, din 27 martie 1918. 
   Printre documentele expuse se numără: Actul unirii Basarabiei cu România, Procesul-verbal al Ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918, având pe ordinea de zi problema unirii Basarabiei cu România, Legea asupra unirii Basarabiei cu Vechiul Regat al României sau fotografii.     
   Expoziţia poate fi vizitată până în data de 1 mai 2015, de luni până vineri, în intervalul orar 8,30 − 15,30.



Neutralitatea României în Primul Război Mondial




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


26 martie 2015





   În cadrul programului guvernamental România 100, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub egida Consiliului Județean Prahova, invită publicul ploieștean și prahovean să se informeze în cadrul expoziției documentare temporare Neutralitatea României în Primul Război Mondial privind poziția României în perioada august 1914-august 1916.
   Expoziția realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României face parte din proiectul științific-educativ Muzeul din stradă și va fi etalată, începând de joi, 26 martie 2015, în fața muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10.

Scriitorul in lumea de azi




Societatea Scriitorilor Bistrita-Nasaud


Consiliul Judetan Bistrita-Nasaud, Bistrita


27 martie 2015





   Centrul Judetean pentru Cultura Bistriţa-Nasaud, Biblioteca Judeteana George Cosbuc Bistrita, Filiala Cluj a U. S. R., Revista Miscarea literara organizeaza vineri, 27 martie 2015, ora 13:00, Colocviul Scriitorul in lumea de azi (Mai este scriitorul de azi o personalitate publica valorizata adecvat? Evenimentele actualitătii se regasesc in temele/subiectele literaturii actuale? Care sint scriitorii care se inspiră explicit din actualitate si cu ce miza? In calitate de scriitor sau de cititor, cum va raportati la literatura inspirata de actualitate?)
şi
    Premiile revistei Miscarea literara cu prezentare de carte si lectura publica
Moderator: Olimpiu Nusfelean

Doi Tulceni la Bruxelles




Casa Avramide, Tulcea


Petre Solca, Marilena Solca


26 martie 2015