marți, 24 martie 2015

Târgul de Tradiții Culinare și Artă Meșteșugărească




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


27 - 29 martie 2015





   De vineri 27 până duminică 29 martie, zilnic între orele 10.00 și 20.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, se va desfășura Târgul de Tradiții Culinare și Artă Meșteșugărească. 
    Manifestarea își propune să le ofere clujenilor posibilitatea de a se aproviziona cu produse tradiționale de calitate, de a degusta vinuri și preparate culinare tradiționale.
    Participă producători și crame de vin autohtone; producători autohtoni de dulciuri, brânzeturi, mezeluri, preparate din carne, dulceață, siropuri, produse de panificație; meșteșugari.

Programul manifestărilor:

Vineri, 27 martie

10.00 Deschiderea târgului, prezentarea produselor
19.00 O poveste… dintr-un pahar de vin. Degustare de vinuri

Sâmbătă, 28 martie

19.00 Nostalgie și vioară. Seară muzicală

Duminică, 29 martie

10.00 Competiție culinară
16.00 Evaluare
17.00 Decernare diplome
17.30 Tombolă
19.00 Închiderea târgului

Doua volume, acelasi autor




Lansare de carte


Cristian Preda


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


27 martie 2015





   Vineri, 27 martie, ora 19.00, vă așteptăm la o dublă lansare Baroque Books & Arts și Curtea Veche Publishing . Participă, pe lângă autorul Cristian Preda, Mircea Vasilescu, Toader Paleologu și Luca Niculescu.

Targ de Antichitati




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


editia a 89-a, 27 - 29 martie 2015





     EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă, pe toţi cei interesaţi, că începutul de primăvară 2015 este intâmpinat cu Târgul de Antichităţi, ediţia numărul 89, care va avea loc în perioada 27 - 29 martie 2015.
    Zeci de colecţionari de frumos vin la parterul IULIUS MALL- la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
   De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete şi multe altele.
   Rămas ca evenimentul numărul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării, vor participa în jur de 33-38 de standuri, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
   Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru: www.expotimisoara.ro rubrica calendar expoziţional 2015.
Următorul eveniment de acest gen va avea loc in 24.04-26.04. 2015.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.

Organizatorii,

Vladimir Culea
Director General
Expo Timişoara Internaţional
Tel/fax: 0256/293-217
Mobil: 0741/700-148
e-mail: expotimisoara@clicknet.ro
www.expotimisoara.ro

George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman, Chisinau, Republica Moldova


26 martie 2015




   Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău organizează în ziua de joi, 26 martie 2015, orA 10.30, Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române.
   Critic și istoric literar, poet, romancier, dramaturg, publicist, personalitate covârșitoare a literaturii române, George Călinescu este cunoscut publicului larg drept cel mai important critic și istoric literar în cultura română, fiind autorul unor studii fundamentale despre scriitorii români (Viața lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Viața lui Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu etc.), dar și autorul monumentalei opere, unică în literatura română și în spațiul european, Istoria literaturii române de la origini până în prezent (1941).
    Alcătuită din 20 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, conţinând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor etc., expoziția este dedicată comemorării marelui scriitor, de la a cărui dispariție s-au împlinit, în martie a.c., 50 de ani.
    Evenimentul se înscrie, totodată, în seria de manifestări dedicate celei de-a 97 aniversări a Unirii Basarabiei cu România.

Grecia in imagini




Comunitatea Elena Galati


Casa de Cultura a Sindicatelor, Galati


23 martie - 23 aprilie 2015





COMUNITATEA ELENA Galati,
In colaborare cu
CASA DE CULTURA A SINDICATELOR GALATI,
Va invita sa vizitati micuta expozitie
- GRECIA IN IMAGINI -
“Cultura rămâne atât timp cât există atmosfera spirituală, dogmele din care a izvorât. Îmbătrâneşte, apoi se usucă şi moare. De aceea există o singură civilizaţie greacă, risipită o mie de ani pe atâtea tărâmuri, şi există mai multe culturi, care nu sunt decât poziţiile spirituale ale poporului elen.” (Mircea Eliade)
Expozitia este dedicata ZILEI NATIONALE A GRECIEI si se adreseaza publicului larg.
Va asteptam cu drag la C.C.S.G., etajul I pentru a vizita expozitia deschisa in perioada 
23 martie – 23 aprilie 2015.
Cu aceasta ocazie puteti vizita si alte expozitii de fotografie,
 desene, martisoare, handmade, poezie, carte, s.a.-
Va asteptam

Cafeneaua critică




Club A, Bucuresti


25 martie 2015





   Ion Bogdan Lefter vă invită miercuri la o discuție pe o temă...mai puțin discutată: în cadrul unui proiect de investigare şi de combatere a discriminării de gen din Bucureşti, intitulat Discriminări urbane - program de cetăţenie activă sensibil la gen (finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România), Societatea de Analize Feministe AnA şi Asociaţia Front au finalizat de curînd, mai întîi sub forma unui raport în versiune electronică, apoi ca volum tipărit, o cercetare asupra mai multor componente ale Capitalei din perspectiva aleasă: Oraşul (non)sexist. Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen. Sînt examinate aici nume de străzi, tipuri de statui, publicitatea stradală, libertatea de mişcare şi de exprimare în spaţiul public de care se bucură femeile în Bucureşti etc.
   La Cafeneaua critică, miercuri de la ora 19:00, echipa acestui spectaculos proiect feminist, coordonată de Laura Grünberg şi Diana Elena Neaga, e invitată pentru o discuţie la temă, alături de alte feministe/alţi feminişti, arhitecte/arhitecţi, urbaniste/urbanişti.

In vremea aceea...




Fresca muzicala sacra pentru solisti, cor si orchestra


Corala Armonia


Casa de Cultura a Sindicatelor, Iasi


31 martie 2015





***Ortodoxia Tinerilor

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


26 martie 2015





     Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 26 martie 2015, ora 18:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
     Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: A unsprezecea poruncă, autor Florentina Loredana Dalian; Conștiința tragică eminesciană, autor Bianca Osnaga; Regele praf, autor Passionaria Stoicescu; Comprimate de timp, autor Carmen Tănase și De bună voie și nesilit de nimeni, autor Vasile Manole. 
    În cadrul manifestării va avea loc și prezentarea noutăților editoariale de la Editura EIKON Cluj, realizată de dl. Valentin Ajder, directorul editurii. 

Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

La ceas aniversar




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


27 martie 2015




Expozitie, Atelier, Vanzare




Oua incondeiate


Iasi


editia a XV-a, 27 - 29 martie 2015





***Coralia Alexandra Costas via Celia Iacob

Francezi şi români în Marele Război




Muzeul Memorial George Enescu


Dorohoi


26 martie - 24 aprilie 2015





    Muzeul Judeţean Botoşani organizează joi, 26 martie 2015, ora 13.00, simpozionul Armonii enesciene în vremea Războiului de Întregire a României şi vernisajul expoziţiei Francezi şi români în Marele Război.

Vor susţine intervenţii: 
Lidia Alexie, Vasile Adăscăliţei şi Sergiu Balanovici.

Intermezzo pianistic susţinut de Leonardo Asofroniei.

   Panourile expoziţiei foto-documentare sunt realizate de Direcţia de Comunicare şi Producţie Audiovizuală a Ministerului Apărării din Franţa în colaborare cu Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I Bucureşti şi prezintă momentele importante privind participarea României
la prima conflagraţie mondială.
   Expoziţia va putea fi vizitată în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00, în perioada 26 martie – 24 aprilie 2015.
  Manifestările sunt organizate în Sala Polivalentă a Muzeului Memorial George Enescu Dorohoi.
***Viorica Hrustovici

Frica, greața, fofilarea




Lansare de carte


Nicolae Bacalbasa


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


24 martie 2015 





    Nicolae Bacalbaşa, cel mai cunoscut medic și totodată un personaj colorat şi cu mult umor vine la Biblioteca Județeană Brăila marți, 24 martie 2015, ora 17.00, la lansarea volumului său de publicistică Frica, greața, fofilarea.
    Autorul este medic, scriitor și om politic. Este membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști și membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 2012 este președintele Consiliului Județean Galați.
Vă așteptăm!

Salonul National al Cartii de Etnologie




Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul


Ramnicu Valcea


editia a XVI-a, 25 - 26 martie 2015




Expozitie de grup: Ferestre




Arta plastica contemporana romaneasca


Elite Art Gallery, Bucuresti


26 martie - 16 aprilie 2015





     În perioada 26 martie – 16 aprilie 2015, ELITE ART GALLERY prezintă expoziția colectivă Ferestre. Vernisajul de lansare a expoziției va avea loc joi, 26 martie, între 17:30 și 19:00 și va fi prezentat de criticul Ana Amelia Dincă. 
    Expoziția reunește o varietate de abordări născute din explorarea luminii interioare și a simbolisticii spirituale. Seria de lucrări expuse face o trecere prin mai multe tehnici artistice, de la pictură în ulei la instalație și sculptură. 

Artiștii care expun sunt: 

Doina David, Corina Preda – Perianu, 
Vlad Dan Perianu și Mariana Gavrilă Vesa.

   Doina David ne va încânta cu o abordare modernă a simbolului crucii, studiind reprezentarea crucifixului ca simbol al bucuriei, al renașterii, nu doar al răstignirii. Artista creează instalații care ilustrează această viziune plină de lumină, utilizând lemn și alte materiale naturale și exploatând, totodată, darul nativ pentru pictura detaliilor fine.

   Corina Preda – Perianu studiază plasticitatea arhitecturii lăcașurilor de cult, surprinzând în tușe picturale frumusețea și abundența cromatică a interioarelor. În picturile sale în ulei, atenția pentru detaliu se împletește cu sintetizarea formei și evidențierea esenței acesteia prin stilizare. Rezultatul este o abordare proaspătă a motivului ecleziastic, reunind estetica picturii contemporane cu cea spirituală.

    Vlad - Dan Perianu explorează și latura tridimensională a expresiei artistice, transpunând motive de inspirație spirituală în sculpturi puternic stilizate. Lucrările artistului sunt marcate de suplețea formei și de interesul pentru plasticitatea materialelor, transmițând căldură și speranță prin încărcătura simbolică și estetică.

    Mariana Gavrilă Vesa expune picturi din seria Arhetipuri – Relicvare, gesturi și semne. Artista investighează nostalgia pentru locul în care a copilărit, pentru casa bunicilor și universul acestor amintiri, o lume învăluită în detalii de însemnătate personală, marcată de simboluri folclorice și lumină. Ștergarele tradiționale reprezintă o temă predilectă, purtând un loc aparte în sufletul artistei. Pictura Marianei Vesa transmite, dincolo de evidentele calități plastice și decorative o anumită stare primordială la care ne putem raporta cu toții, pentru că ne invită la o introspecție care țintește amintirile latente de început de viață. Prin studierea acestor fragmente de memorie, artista reînvie elementul de puritate al vârstei fragede, îndemnându-ne la meditație nostalgică.

   Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 26 martie – 16 aprilie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 – 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, București.

Si o surpriza, la finalul vernisajului...

6 de inimă neagră




Lansare de carte


Tonka Soul Cafe, București


4 aprilie 2015






     Editura SINGUR lansează Colecția 6, colecție de carte ce se află sub îngrijirea poetelor Camelia Iuliana Radu și Alexandra Mihalcea. Va cuprinde șase volume ce vor fi prefațate de Ioan Groșan, acest pretențios, de-a dreptul elitist devorator de cuvinte, el însuși unul dintre cei mai mari prozatori contemporani.
   Volumele vor avea ca invitați poeți diferiți, tematici diferite, abordări diferite, convenția literară având ca numitor comun ieșirea de sub consemnul unei societăți hotărâte să ne cosmetizeze viața și vederea.
   Criteriile de alegere a poeților participanți la volumul colectiv nu țin cont de vârstă, de numărul volumelor publicate, de studii, de apartenența la USR, de orice alt criteriu formal, de etichetele sociale sau de orice alt mod de înregimentare într-o formă sau alta a actului creator. Au în vedere însă modernitatea versului, compatibilitatea viziunii, capacitatea poetului de a ieși din iluzie, determinarea.
   Primul volum din această serie, 6 de inimă neagră, vă propune șase poete care au curajul să vă arate... the dark side of the moon a liricii lor.
   Cei curioși, interesați și atrași de subiect, sunt invitați sâmbătă, 4 aprile, ora 16:00, la Tonka Soul Café, pentru a fi alături de cele șase poete – Cristina Cîrnicianu, Maria Dobrescu, Delia Feraru, Alexandra Mihalcea, Teda Peleș și Camelia Iuliana Radu – cu ocazia lansării volumului 6 de inimă neagră.
La final, se va lăsa cu cântec, alături de Cristi Dumitrașcu și Circa… 2

Parteneri media: Semne Bune și Meniu a la Carte
Intrare liberă

Librar pentru o Zi




Aurora Liiceanu


Librăria Bizantină, București


25 martie 2015





Dușmanul de clasă




Lansare de carte


Igor Cașu


Librăria Mihail Sadoveanu, București


24 martie 2015




    OSB București vă invită marți, 24 martie, la lansarea volumului Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.       Evenimentul este parte a Festivalului Zilele Basarabiei la București, ediția a VIII-a.
   Bazat pe documente inedite de arhivă, devenite abia recent accesibile, volumul propune, în premieră, o analiză complexă a fenomenului represiunilor politice în stânga Nistrului (a ceea ce va deveni din 1924 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) și în Basarabia după ocupația sovietică din 1940, până în 1956, când asistăm la condamnarea publică a crimelor comuniste, atribuite lui Stalin, la congresul al XX-lea al PCUS.
    Cartea este la ediția a doua, revizuită și adăugită, care conține date noi de arhivă și mărturii noi despre masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), referințe la dosare devenite recent accesibile din arhiva fostului CC al PCM, din categoria mapa specială (особая папка), precum și o listă bibliografică actualizată.
    Această carte este deosebit de importantă pentru generația tânără, care trebuie să nu lase uitării ororile trecutului comunist, ori cum afirmă și autorul - "Importanța cunoașterii de către intelectuali și cetățenii simpli a crimelor comunismului, în speță din teritoriul actual al Republicii Moldova, rezidă în faptul că o societate care își uită trecutul recent, în care au fost pedepsiți pe nedrept cei mai harnici, educați și pricepuți cetățeni ai săi, nu are nici un viitor".

Plante folositoare – Plante dăunătoare




Muzeul Brailei Carol I - Sectia Stintele Naturii


martie - aprilie 2015





    În perioada martie-aprilie 2015, la Muzeul Brăilei Carol I – Secția Științele Naturii, va fi deschisă fotoexpoziția intitulată Plante folositoare – Plante dăunătoare. 
    Expoziția pune la dispoziția publicului larg informaţii bogate şi diverse referitoare la plantele toxice. Fiecare specie de plantă se legitimează cu denumirea populară şi ştiinţifică, urmată de încadrarea în familie, ecologia şi răspândirea în ţară cu menţionarea arealului pe harta României. 
    De asemenea, se prezintă succint o scurtă descriere a plantei, importanța și modul de utilizare dar și gradul de toxicitate pentru fiecare specie în parte. Fiecare plantă descrisă este însoţită de o imagine color, oferind detaliile necesare pentru recunoașterea sa în natură.
    Nu există nicio plantă nefolositoare în natură. Fiecare plantă, oricat de neînsemnată ar părea, poate ascunde în celulule sale principii active utile. Termenul pe care noi l-am întrebuințat în denumirea expoziției nu se referă la două categării distincte de plante. Dorim să arătăm celor interesați că, de fapt, aceeași plantă poate fi folositoare și nefolositoare în același timp. Diferența o poate face, pe de o parte, modul în care planta este utilizată, dar sunt și alți factori care pot transforma o plantă folositoare în plantă nefolositoare. Astfel, toxicitatea unor plante este dependentă de condițiile pedoclimatice, de anotimp, de condițiile meteorologice, de acțiunile de fertilizare a solului, de gradul de poluare a atmosferei sau de stadiul de dezvoltare.
   "Plante rele" li se zice în popor plantelor toxice, însă, trebuie subliniat faptul că printre speciile nocive se află chiar unele plante alimentare ori furajere, medicinale sau decorative, cu care deseori intrăm în contact. De multe ori, aspectul delicat și inofensiv al florilor viu colorate și intens parfumate poate fi înșelător, în realitate, aceste gingașe plante pot avea un gust amar, astringent sau pot fi toxice.
   Din cele mai vechi timpuri, atât vracii, vindecătorii cât și țăranii le-au cules și le-au folosit în tratatarea diferitelor boli, deoarece preparată în mod corespunzător, otrava se poate transforma în remediu de vindecare. Asemenea medicamentelor cu efect puternic, folosirea plantelor toxice necesită precizie și precauție foarte mare. Așa cum o picătură de otravă poate salva viața, tot astfel supradozarea unui ceai obișnuit sau o combinație nereușită de plante aparent inofensive pot pune sănătatea în pericol.
   Există însă unele plante care, deși în aparenţă nu sunt nocive, totuși, folosirea acestora pe o perioadă îndelungată poate deveni periculoasă pentru om, din pricina existenţei unor compuşi citotoxici, care se acumulează în organism, declanşând sau favorizând apariţia unor boli cu efect întârziat.
   Trăim înconjurați de plante, și tocmai de aceea este foarte important să știm cum să recunoaștem plantele cu potențial toxic. Deasemenea, mai trebuie să știm că și plantele toxice, dacă sunt folosite cu precauție și corect dozate, pot avea puteri tămăduitoare mai mari decât toate ierburile de leac cunoscute de noi la un loc.
 (Text: dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii)

Caut obiectele si povestile vremurilor trecute




Muzeul Judetean de Istorie si Arta


Zalau


2015




Studii de preistorie




Lansare de carte


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


24 martie 2015





Profilul unui erou. Căpitanul aviator Tudor Andrei




Lansare de carte


George Paul Sandachi


Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Craiova


25 martie 2015




La ceas aniversar




"Senior al Cetatii":


Prof. Lucian Iosip


Centrul Cultural Arta, Dej


27 martie 2015






***DejBiz

Fotoreportajul intre cronica si...tandrete




Expozitie de fotografie


Marius T. Morariu


Galeria Calpe, Timisoara


24 - 28 martie 2015



Un promotor al noii spiritualitati




Lansare de carte


Dumitru Constantin Dulcan


Biblioteca Judeteana Dinicu Golescu, Pitesti


26 martie 2015




***Editura Scoala Ardeleana