luni, 23 martie 2015

Valul Grecesc




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Militar National Regele Ferdinand I, Bucuresti


25 martie - 5 aprilie 2015





    Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, Bucureşti, Statul Major al Forţelor Navale, Liga Navală Română, Uniunea Elenă din România, Asociaţia Sculptor - marinar Laurenţiu Macarie, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator, au reușit, printr-un efort conjugat să realizeze un eveniment - reper în sfera expozițiiilor de grup de artă plastică românească contemporană: expoziţia taberelor de creaţie şi documentare TRUICART – Grecia (2013 – 2014), din Asprovalta, Corfu și Zakynthos, intitulată VALUL GRECESC.
   Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a Greciei (25 martie), cât și împlinirii a 155 ani de la constituirea Forțelor Navale Române și 87 de ani de la înfiinţarea Ligii Navale Române.
   Vernisajul va avea loc miercuri, 25 martie 2015, ora 16.00, la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, Bucureşti.
   În cadrul manifestării, ansamblul artistic Asteria al Comunităţii Elene din Bucureşti (solistă Silviana Arghiro), va susține un moment artistic.
Expoziția va fi deschisă în perioada 25 martie – 5 aprilie 2015.

    Manifestarea reuneşte pe simeze 41 de artişti plastici, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 75 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
Lucrările selecţionate transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator.
    Rezultatul întâlnirii artiştilor cu frumoasele meleaguri ale Eladei au condus, indubitabil, la săvârşirea unor lucrări care citite singular sau în contextul simezei prezentei expoziţii, întâmpină şi luminează sufletul.
    Fiecare artist și-a propus să sondeze, conform sensibilității proprii, universul nemărginit al mitologiei, culturii și civilizației elene, prin formule compoziționale variate.
    Pornind de la interpretări care vizează, atât prin desen cât și prin culoare, peisajele scăldate în lumina unică a mărilor Egee sau Ionică și până la particularitățile arhitectonice ale satelor - port, artiștii contureză, cu măiestrie, unicitatea spațiului spiritual grecesc.
   În interpretări de factură nonfigurativă, o altă serie de participanți întreprind, printr-o abordare esențialmente cognitivă, un parcurs care pornește din interior, din străfundul ființei creatoare, către privitor, transmițând “stilizat” sensibilitatea dar și forța spiritului elen.
   În ansamblu, indiferent de modul de abordare, tehnica sau subiectul ales, artiștii participanți la expoziția VALUL GRECESC demonstrează odată în plus că Grecia rămâne o eternă provocare, iar întâlnirea cu aceste meleaguri devine obligatorie. Mărturie a acestei năzuințe stau cele patru tabere de creație și documentare realizate în 2013 și în 2014 la care au participat 90 de pictori, sculptori și graficieni.


Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator

Viața de după moarte




Lansare de carte


Arhimandrit Serafim Alexiev


Librăria Sophia, București


31 martie 2015






Iasul de odinioara...poate!




Arta plastica contemporana romaneasca


Sergiu Pasciuc


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 30 aprilie 2015




  "Expoziția pe care o propun își dorește să fie, în primul rând, o mulțumire adusă orașului Iași pentru găzduire, oraș ce are o contribuție aparte la formarea mea profesională în sfera artelor frumoase.
   Arhitectura veche a Iașului (atât cât s-a mai păstrat) m-a fascinat de la primul contact, iar ceea ce am încercat inițial a fost ca în baza unei documentări prealabile să ajung realizarea unor reproduceri ale imaginilor Iașilor vechi așa cum le-a perceput și înțeles memoria mea, amintirea unor imagini transformate prin prisma filtrului propriei conștiințe.
   Pe parcursul documentării însă, am trăit, în mod surprinzător inițial, sentimentul că acele fotografii, stampe, litografii din diferite perioade ale istoriei Iașilor, la care am avut acces, nu erau simple imagini ce surprindeau instantanee din viața și forfota unui oraș, ci transmiteau mult mai mult: stări, atitudini, sentimente, fiecare imagine a fiecărei clădiri având de spus o poveste proprie.
    În dorința de a surprinde acele stări, trăiri am încercat o abordare tehnică nu atât diferită, cât mai degrabă particulară ca metodă de redare plastică a imaginii. Astfel, mi-am propus un exercițiu de tehnică mixtă care, pe suportul material celulozic (hârtie texturată), vine cu suprapunerea unor reveniri combinate de desen și laviu de culoare cu instrumente diferite: creion, peniță, acuarela, creioane colorate și chiar pix.
    Varianta de realizare și expunere pe coli de hârtie cu margini franjurate vine să accentueze ideea de trecere inefabilă a timpului, care, în derularea-i imperturbabilă, nu poate smulge imaginilor trecutului acelor locuri valoarea invariabil perpetuă.
     Faptul că am ales cu predilecție tematica imaginilor Iașului de odinioară se argumentează, în legătură cu afirmația făcută la început, prin faptul că Iașii au un aport important la deschiderea mea către vechi, fiind locul unde am studiat și înțeles valoarea bunurilor de patrimoniu și necesitatea conservării acestora în sensul asigurării perpetuării mesajului prin intermediul materiei obiectului a cărui imagine îl transmite."(Sergiu Pasciuc)

Serile italiene




Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


Genialitate si nebunie


24 martie 2015





    Marţi, 24 martie, ora 18.00, Librăria Humanitas Kretzulescu va fi gazda dezbaterii Genialitate şi nebunie pornind de la volumul bilingv Scrisori din casa de nebuni de Torquato Tasso, recent apărut în colecţia Biblioteca Italiana la Editura Humanitas. La eveniment vor participa Dan C. Mihăilescu, Radu Teodorescu şi Miruna Bulumete, traducător şi îngrijitor de ediţie.
    Datorită farmecului ei romantic şi caracteristicilor patologice, viaţa lui Torquato Tasso, geniu incontestabil care a dominat literatura europeană o bună bucată de vreme, a devenit repede o legendă, oferind nu fără temei prilejul multor interpretări romanţate pline de farmec.    Mitizarea de tip romantic a "geniului persecutat“, consacrată de mari artişti și gânditori precum Montaigne, Goethe, Leopardi sau Baudelaire, a fost urmată de interesul cercetătorilor din epoci mai recente care au încercat să analizeze, pornind de la figura excepţională a lui Tasso, tulburătoarea legătură dintre genialitate şi nebunie. Legenda acestei legături şi-a găsit o sursă de importanţă fundamentală în scrisorile tassiene, cu precădere în cele scrise în timpul recluziunii la ospiciul Sfânta Ana: scrisori pe cât de stranii şi disperate, pe atât de rafinate şi revelatoare pentru o epocă de nelinişte, de control ideologic şi de disimulare. Ele marchează un moment novator în panorama genului epistolar, prin împletirea inedită a imaginii artistului ca personaj public cu introspecţia unui suflet melancolic, traversat de halucinații, și nu contenesc, după veacuri, să fascineze şi să intrige.

TORQUATO TASSO
Lettre dal maicomio/ Scrisori din casa de nebuni
Traducere din italiană de George Lăzărescu şi Miruna Bulumete
Cronologie, note şi îngrijirea ediţiei de Miruna Bulumete
Cu o prefaţă de Sergio Zatti


Basme pentru familia mea




Lansare de carte


Petre Craciun


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


2 aprilie 2015




Cuvinte de imblanzit mainile




Prezente romanesti peste hotare


Nuta Craciun


Logrono, Spania


26 martie 2015




O prezentare de carte care va avea loc la ora 21:15.
Conform celei mai recente comunicari venite din partea autorului.

Arta si Literatura medieseana




Asociatia cultura Mediasul Nostru


Galeria de Arta Municipala, Medias


26 martie 2015





    Asociatia Culturala Mediasul Nostru vă invită joi, 26 martie, de la ora 18.00, la Galeria  Natură şi Fantezie din P-ta R. Ferdinand I nr. 1, la un dublu eveniment, literar si artistic.
    Este vorba de lansarea volumului de proză De ce nu cântă cucuveaua al Mariei Cozmescu şi de vernisajul unei expoziţii cu lucrări ale artiştilor plastici Ioan Sarlea, Niculae Tolea, Ioan Todoran şi Emil Muresan.
   Prin acest eveniment, Asociaţia Culturală Mediaşul Nostru, cu sprijinul Direcţiei Municipale pentru Cultură Mediaş, îşi propune să continue susţinerea şi promovarea creaţiei artistice şi literare medieşene.

Prin Bucureștii lui Mircea Eliade




Traseul cultural A.R.C.E.N.


Bucuresti


28 martie - 5 aprilie 2015




    Sâmbătă, 28 martie, de la ora 17.00, A.R.C.E.N. invită bucureștenii la un nou traseu – cultural pietonal, care va aduce în atenție o zonă reper pentru Bucureștii începutului de secol XX.
    Traseul Prin Bucureștii lui Mircea Eliade se va desfășura în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 28 martie – 5 aprilie, de la ora 17.00, în perimetrul străzilor: Mântuleasa – Romulus – Popa Soare – Dimineții – Pictor Romano – Sf. Ștefan – Plantelor –Negustori – Dumitru Stăniloae – Calea Moșilor – Sfinților, având ca punct de pornire Biserica Mântuleasa (str. Mântuleasa, nr. 20) și punct final pe str. Radu Cristian.
    Traseul – cultural ARCEN aduce pentru prima dată în fața publicului o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul și pivnița, scara și trăsura), toate preluate din literatura fantastică a lui Mircea Eliade.
    Traseul Prin Bucureștii lui Mircea Eliade cuprinde istoria și poveștile mahalalelor Negustori, Sfinților, Mântuleasa și Vergului, legătura acestor locuri cu Mircea Eliade – casa cu mansardă, Școala Mântuleasa, Foișorul de Foc, casa lui Mircea Vulcănescu – dar și istoria prezenței personajelor lui Mircea Eliade în acest spațiu "încărcat de semne magice”.
    Traseul – cultural ARCEN se dorește a fi o alternativă pietonală a Capitalei, un traseu care valorifică patrimoniul construit și imaterial al Bucureștilor și care contribuie la salvarea memoriei orașului.
 Participarea la traseul Prin Bucureștii lui Mircea Eliade este gratuită.

Ce mai faci, scriitorule?




Librăria Cărturești, Iulius Mall, Cluj - Napoca


Bogdan Coșa


26 martie 2015





    Continuăm proiectul CE MAI FACI, SCRIITORULE? propunându-vă o întâlnire cu tânărul prozator Bogdan Coșa. Născut în 1989, a făcut Literele la Brașov și masterul (tot în literatură) la București. Primul său roman, Poker a apărut în 2011, ca urmare a câștigării premiului de debut al editurii Cartea Românească. În 2013 a publicat atât un volum de poezie, O formă de adăpost primară, cât și partea a doua a trilogiei Poker, romanul Black Glass. Fragmente din cărțile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă și suedeză. Dramatizarea primului roman, pusă în scenă de Leta Popescu, se joacă de câteva luni la Cluj, în spațiul Reactor. Despre cele trei volume și scrierea lor, literatură în general și tabieturi particulare, alte pasiuni și implicare socială discutăm cu invitatul nostru joi, 26 martie 2015, de la ora 18:30. Moderatorul dialogului va fi Bogdan Odăgescu.
    Bogdan Coșa: "M-am născut într-un căminde nefamiliști, într-un orășel industrial din județul Brașov. Era iarna mută a lui ’89, părinții mai aveau de așteptat trei luni ca să primească apartament, dar a murit Ceaușescu și, pân-am plecat la liceu, am rămas cu toții într-o garsonieră confort III. Orașul s-a prăbușit, fabricile s-au închis. Nu aveam căldură, nu aveam bani, în fine, nu doar noi, toți cei pe care-i știam erau terminați. Se fura mult. Mergeam pe câmpuri cu alți copii după cartofi, morcovi și ce mai era; de pe tarabe șuteam eugenii, mere, tot felul de nimicuri pe care le schimbam apoi între noi ca la bursă. Nu existau modele, acasă se vorbea puțin, și doar despre sărăcie, profesorii erau și ei acriți – și tot ce părea că vor de la noi era să tăcem, să-i lăsăm să cadă la unison cu clădirile. Nu știam nimic pe lumea asta și părea că suntem la începuturile istoriei, copiii confuzi ai revoluției, reumaticii, ultima gașcă pe care-o s-o mai tragă vreodată curentul. Într-un final, avem să ne scoatem și noi. Până atunci însă, reprezint de la distanță și scriu despre generația noastră pierdută. ”
    Bogdan Odăgescu a studiat Litere la Cluj și Londra și a fost timp de patru ani redactor-șef al revistei Echinox. A publicat cronică de carte și eseuri în Echinox, Steaua, Dilema Veche (online) și alte câteve reviste. A tradus patru cărți din limba engleză, cel mai recent titlu fiind De ce sar, de Naoki Higashida (editura Frontiera, 2014).
    CE MAI FACI, SCRIITORULE? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală.
    Unii dintre invitații noștri sunt celebri, atât cât permite literatura română. Alții, dimpotrivă, necunoscuți marelui public - noi credem însă în ei și vă propunem să-i descoperiți înainte de-a intra în manuale. În cazul celor pe care i-ați citit deja, poate fi o provocare să vedeți dacă sunt așa cum vi i-ați închipuit. Sau să le spuneți, pur și simplu, ce credeți despre cărțile lor, cât de mult v-au încântat, intrigat sau dezamăgit. În cazul celor de care n-ați auzit, fiți curioși și riscați - cine știe, poate se lasă cu fiorii primei întâlniri. În fine, noi credem că e o șansă să ai acces la making off-ul cărților și că asta îți poate spori plăcerea lecturii - altfel bei și un vin după ce ai vizitat crama și ai discutat prietenește cu proprietarul, privind cum apune soarele peste vie.
     La finalul întâlnirilor veți ști cu siguranță dacă doriți una sau mai multe dintre cărțile invitatului, un autograf sau adresa sa de facebook. Deși nu vânzarea este miza principală a acestor evenimente, suntem convinși că achiziția cărților e cea mai concretă metodă de a susține autorii care v-au convins.
***Carturesti Cluj

Salonul de Primăvara al Artei Naive




Arta plastică contemporană românească


Centrul de Cultură George Apostu, Bacău


ediția a XXIV-a, 27 martie 2015




Ce viseaza scriitorii?




Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Bucuresti


Doina Rusti: Manuscrisul fanariot


25 martie 2015



Somajul intelectual in Romania interbelica




Universitate - Facultatea de Istorie


Bucuresti


23 martie 2015




Brăneşti – file de monografie




Lansare de carte


Daniel Diaconescu


Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu, Targoviste


27 martie 2015





    Vineri, 27 martie 2015, ora 11:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va fi organizată lansarea volumului: Brăneşti – file de monografie autor Daniel Diaconescu.

Prezintă:

-             Prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă, Universitatea Valahia din Târgovişte
-             Lect. univ. dr. Eduard Samoilă, director Editura Transversal
-             Ing. Stănel Rizescu.

Rapirea Europei




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Sbarciu


Galeria Jecza, Timisoara


28 martie - 16 mai 2015




Targ de Florii




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


3 - 5 aprilie 2015





    Printre bunele obiceiuri de primăvară ale Muzeul Țăranului se numără și Târgul de Florii la care vă invităm să luați parte anul acesta, de vineri, 3 aprilie, până duminică, 5 aprilie, între orele 10:00 dimineața și 6:00 seara.
    Pe lângă numeroasele lucruri meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri, pe care le veți putea neguțători, veți avea prilejul să-i întâlniți și să stați la taifas cu cei care le-au făurit: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele țării.
    Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat și alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite și târguite la Muzeul de la Șosea.
    Iar pentru a vă pune stomacul la cale găsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureș, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulceață.

Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari). 

Academia Teologica Ortodoxa Romana din Caransebes




Lansare de carte


Vasile Petrica


Consiliul Judetean Caras-Severin, Resita


24 martie 2015




***

Un altfel de razboi. Clipe de "pace" pe frontul din nordul Italiei



Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud


Muzeul Bistrita, Bistrita


25 martie - 10 mai 2015



Expozitie si ateliere de oua incondeiate




Prezente romanesti peste hotare


Ileana Hotopila


Viena, Austria


30 martie - 10 aprilie 2015





   Institutul Cultural Român de la Viena marchează sărbătorile pascale printr-o serie de evenimente organizate în perioada 27 martie — 10 aprilie la sediul său din Argentinierstrasse 39, la Biserica Ortodoxă Română din Viena (Simmeringer Hauptstr. 161, 1100) și la Biserica Ortodoxă Română Sf. Antonie cel Mare din Viena (Pouthongasse 16, 1150).
   Suceveanca Ileana Hotopilă este cea care va realiza ateliere interactive de încondeiat ouă, etalând cu măiestrie compoziția ornamentală și estetică sintetizată de-a lungul timpului în arta tradițională românească.
   Ileana Hotopilă este originară din satul Lupcina, comună Ulma, județul Suceava şi este considerată una dintre cele mai bune artiste de gen din țară. Meșter și artist popular, lucrează cu migală ouă încondeiate, încorporând modele tradiționale precum Brâul Maicii Domnului, Crucea Paștelui, Fierul Plugului, Coarnele Berbecului și Desagii Popii.
    Colecțiile de ouă încondeiate vor fi la Sediul ICR Viena, Biserica Ortodoxă Română din Viena și Biserica Ortodoxă Română Sf. Antonie cel Mare din Viena. Expozițiile pot fi vizitate în perioada 30 martie — 10 aprilie. Intrarea este liberă.
Sursa: SuceavaNews.ro
Foto: Marius Zgâianu
***via Marcel Puscas