marți, 10 martie 2015

Spre 88...Expozitie retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandru Cristea


Muzeul de Arta Cluj


12 martie 2015




Theodor Codreanu - 70



Lansare de carte


Centrul Cultural Florica Cristoforeanu Ramnicu Sarat


14 martie 2015




***Constantin Marafet

Salonul de Primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Pullman Hotels & World Trade Center, Bucuresti


8 martie - 6 aprilie 2015




Participa 32 de artisti plastici.
Adresa: foaier World Trade Center, Piata Montreal, nr. 10.

***Mihaela Pandelescu

Jurnalul Junimii




Lansare de carte


Biblioteca Academiei Romane, Bucuresti


17 martie 2015




   Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, în colaborare cu Muzeul Brăilei Carol I, organizează expoziţia Din istoria recentă a tehnicii româneşti: Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor şi clădirilor.
   Vernisajul va avea loc marţi, 17 martie 2015, ora 13:00, la Sala de Expoziţii Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 17-23 martie a.c.
  Tot în aceeaşi zi, la ora 15:00, în Foaierul Sălii de Expoziţii Theodor Pallady, va avea loc un eveniment cultural de excepţie: lansarea Jurnalului Junimii în ediţie facsimilată, realizat la Editura Istros a Muzeului Brăilei Carol I, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.
Prezintă: Acad. Eugen Simion şi istoricul literar Valentin Coşereanu.



***Muzeul Brailei Carol I

Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor




Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


14 martie 2015





    Participaţi la conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul Julie ou la Nouvelle Héloïse, susţinută de Nicoleta Bădilă în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea, sâmbătă, 14 martie, ora 12.00.


Programari la telefon 021 314 8191
sau e-mail programari@art.museum.ro

Mai multe detalii aici:

Ferestre catre Dumnezeu




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Scarlatescu


WeltKultur cafe und Bar, Sibiu


12 martie 2015




   WELT KULTUR va invita la vernisajul expozitiei Ferestre catre Dumnezeu expoziție ce folosește, ca și surse de inspirație, icoane din toate centrele importante din țară, accentul fiind pus pe icoană ca imagine a Divinității.
    Astfel, lucrările încadrate de rame de ferestre, fac trecerea între mediul laic și cel religios, simplu, și la îndemâna privitorului.
    Noutatea adusă de artist este reprezentată, pe lângă folosirea unei noi modalități de expunere,de combinarea imaginilor cu texte și înscrisuri de factură religioasă, care, deseori însoțesc aceste lucrări. De obicei, documente vechi, atașate pe verso-ul unei icoane, nevăzute de
privitor, și descoperite doar în timpul procesului de restaurare, au ajutat la datarea acesteia, datorită înscrisurilor pe care le conțineau.
    În consecință, artistul dezvăluie întreaga față a icoanei, în simplitatea ei, cu toate aspectele care o însoțesc, dar aducând-o mai aproape de privitor, prin modul de expunere, care facilitează accesul acestuia, dinspre interior spre exterior, și comunicarea continuă dintre cele două medii.

Targ de Antichitati




Colectii si Colectionari


Hello Shopping Park


Bacau


21 - 22 martie 2015




***Gabby Ack

Cafeneaua critica




Club A, Bucuresti


11 martie 2015




Povestiri din infern




Lansare de carte


Dumitru Garbăcea


Muzeul Judetean Panait Istrati, Braila


13 martie 2015





    Vă invităm vineri, 13 martie 2015, ora 12.00, la lansarea cărții Povestiri din infern de Dumitru Garbăcea. Volumul, care cuprinde 15 povestiri inspirate din întâmplări reale ale consumatorilor de droguri, este prezentat de scriitorii Viorel Coman și Marian Coman, prof. Toni Marțian și Olga Condrat, coordonator CPECA Brăila. Ramona Gîngă Terente, actor TMF, va susține un moment de lectură din volumul lansat.
Vă așteptăm!

Clujul arheologic




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Cluj - Napoca


13 martie - 3 mai 2015




   Vă invităm la sediul MNIT, Str. C. Daicoviciu, nr. 2, vineri, 13 martie 2015, de la ora 13.00, la vernisajul expoziţiei CLUJUL ARHEOLOGIC / Str. Şt. O. Iosif nr. 1-3.
    Obiectul acestui demers cultural se identifică şi se delimitează încă din titlu, şi anume prezentarea cercetărilor arheologice efectuate de arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei în anii 2013-2014 în Cluj Napoca, pe strada Şt. O. Iosif, nr. 1-3.
   Sunteţi invitaţi să luaţi parte la o prezentare sintetică a aspectelor muncii pe care o presupune cercetarea arheologică (cercetarea de teren – "săpătura arheologică”, sortarea materialului, munca de restaurare şi conservare), prin intermediul imaginilor, textului şi a artefactelor propriu-zise. De asemenea, prin intermediul acestei expoziţii, puteţi surprinde şi varietatea artefactelor descoperite într-un sit arheologic urban şi importanţa lor pentru istoria locală.
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 martie - 3 mai 2015. Program de vizitare: marţi, joi - sâmbătă între orele 10.00-16.00 şi miercuri între orele 12.00-18.00.
Vă aşteptăm!

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


12 martie 2015





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 12 martie 2015, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Întâlniri semnificative, autor Cezarina Adamescu; N. Carandino - Labirinturi, autor Maria Cogălniceanu și Tandrețe: Pamflete eterne, autor Ion Zimbru. 
   Un moment deosebit îl va reprezenta lansarea volumului Îmi amintesc de o zi de școală: Călătorie prin amintiri și poezii învățate la școală a scriitorului italian Antonio Rizzo, unde va participa ca invitat special doamna deputat Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România. Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

Infinitul albastru




Arta plastica contemporana romaneasca


Cezar Secrieru


Galeria U.A.P.R. Nicolae Tonitza, Iasi


2 martie 2015



La rădăcinile istoriei



Muzeul Conacul Bellu, Urlati


13 martie 2015





   Muzeul Conacul Bellu din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova invită publicul vineri, 13 martie 2015, ora 11.00, să participe la matineul muzeal URLAȚI – 500 de ani, prilejuit de împlinirea a 500 de ani de la atestarea documentară a orașului Urlați.
   În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției temporare La rădăcinile istoriei, organizată de Biroul Arheologie al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Manifestarea se va încheia cu un moment artistic susținut de elevi din Urlați.

Jocul la orice vârstă




Scoala parintilor


Florentina Gruia


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


12 martie 2015





   Tema întâlnirii de joi, 12 martie 2015, ora 17.00, este Jocul la orice vârstă, eveniment susținut de Florentina Gruia, psiholog. Cei care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă, îi pot aduce la Ludotecă, să se distreze și ei cât "învaţă" părinţii.
Vă așteptăm!

Icoana in sufletul copiilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Sincretism si spiritualitate in arta


Casa Artelor, Alba Iulia


10 martie 2015




   UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI organizeaza Intalnirea Sincretism si spiritualitate in arta- azi, 10 martie, ora 17:00, la Casa Artelor din Alba Iulia, str. Iederei nr. 4 .
   In program: Recitalul de muzica si poezie - sugestiv intitulat A iubi, e primavara- sustinut de catre elevi si profesori de la Colegiul Tehnic Apulum sub coordonarea prof. Florentin Crisan.  Cu acest prilej va fi vernisata expozitia Icoana in sufletul copiilor- prof. coordonator Mihaela Jurcan - Cercul de pictura -Sfantul Stelian. Va asteptam cu drag!

Port ţărănesc de sărbătoare din Transilvania




Colectii si Colectionari: Sebastian Paic


Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, Cluj - Napoca


12 martie - 1 mai 2015




    Vă aşteptăm joi, 12 martie 2015, începând cu ora 18:00, la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, str. Mihail Kogalniceanu nr. 4, parter, Cluj-Napoca, la vernisajul
Port ţărănesc de sărbătoare din Transilvania.

Colecţia de costume aparţine doctorandului UBB, Sebastian Paic.

Vor lua cuvântul:
Dr. Tudor Sălăgean – manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca
Ştefan Ciprian Anghel – director general al Complexului Naţional Muzeal Astra Sibiu.
Dr. Ioan Augustin Goia – cercetător Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca
Drd. Sebastian Paic – preşedinte Asociaţia Zestrea

*eveniment organizat de Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice a UBB
 în colaborare cu Muzeul de Istorie al UBB

Timpul femeilor




Expozitie de fotografie


Ioana Moldovan, Gabriel George


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


12 - 31 martie 2015




    În perioada 12-31 martie 2015, Coaliția pentru Egalitate de Gen 
deschide la Biblioteca Națională a României (Scriptorium, parter) 
expoziția de fotografie Timpul femeilor 
a artiștilor Ioana Moldovan și Gabriel George.
Intrarea este liberă.

   Prezentând o selecție de fotografii cu femei aflate la locul de muncă, pe stradă, la piață, acasă etc., redând fragmente din discuțiile despre modul în care acestea își împart timpul zi de zi, expoziția Timpul femeilor invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea și la complexitatea vieții femeilor din România de astăzi și la ceea ce înseamnă pentru ele resursa "timp”.
  Ce este timpul pentru femeile din România? Cum își împart ele această resursă în viața de zi cu zi? Statisticile ne arată că există diferențe semnificative între femei și bărbați din punctul de vedere al modului în care își petrec timpul, mai ales în ceea ce privește maniera în care își împart activitățile din spațiul privat. Astfel, bărbații au mai mult timp liber (în medie cu peste 1 oră/zi), conform Institutului Național de Statistică, iar femeile alocă mult mai mult timp treburilor gospodărești și familiei (femeile – în medie 4:24 de ore/zi, bărbații – în medie 2:05 ore pe zi). Această distribuire inegală a timpului este o consecință a mentalității tradiționale din România în legătură cu rolurile de gen în familie. Un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din 2012 arată faptul că 63% dintre români sunt de acord cu expresia "bărbatul e capul familiei”, iar peste jumătate dintre ei consideră că atât treburile casei, cât și educația și îngrijirea copiilor sunt sarcina exclusivă a femeilor.

Reclame româneşti din secolul al XIX-lea




Institutul Cultural Roman


Bucuresti


17 - 25 martie 2015




 „Reclame româneşti din secolul al XIX-lea”  la ICR

    Marți, 17 martie, ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc vernisajul expoziției Reclame româneşti din secolul al XIX-lea organizată de Institutul Cultural Român, Asociaţia Clujul de altădată și Casa Municipală de Cultură Cluj.
   Trăsuri, cafea din orz, ţoale de iarnă pentru cai, pluguri şi "orologii” de buzunar, în prezentări savuroase, alături de produse şi preparate dintre cele mai ciudate, recomandate de farmaciştii de altădată (cocaină, granule de kola, sau hrean iodat), ne introduc într-o lume în care publicitatea începea să se înfiripeze într-un mod profesionist şi organizat.
    Expoziția ne înfățișează un secolul XIX  surprins prin intermediul casetelor publicitare, fascinante prin modul simplu şi direct de prezentare, în care imaginea spunea mai multe decât textul.

Intrarea este liberă.

Expoziția se poate vizita în perioada 17 – 25 martie 2015 
(de luni până vineri, de la 9:00 la 17.00).

Înălţare




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Cioată


Galeria Galateea, Bucuresti


11 martie - 8 aprilie 2015





    Miercuri, 11 martie 2015, Galeria Galateea vă invită la vernisajul expoziţiei personale a Mariei Cioată, Înălţare. Expoziţia poate fi vizitată pȃnă pe 8 aprilie.
    În creaţia artistei, relaţiile dintre ambiental şi sculptural, chiar monumental, sunt multivalente. Numitor comun şi totodată liant între posibilele încadrări este discreţia, convertită 100% în rafinament. Lucrările propuse, dincolo de faptul de a fi deopotrivă friabile şi puternice, au calitatea de a face spaţiul să trăiască, totul prin mijloace estetice implicite.    
    Zborul şi înălţarea, repere ale proiectului expoziţional, demonstrează, fără ca acest fapt să fie o miză, că între idee şi materializarea sa totul este logic şi firesc pentru Maria Cioată.
   Cu ocazia vernisajului, compozitoarea Irinel Anghel va susţine un performance prin care gestul, muzica, lumina şi ceramica se vor constitui în repere ale unui inedit capitol multimedia.
(Mihai Plămădeală, curator)

Parteneri: Asociația Arc-en-Ciel, fotograf: Bogdan Baciu (digitalproject.ro)

Raluca Băloiu, referent de specialitate galeria Galateea, curator
Galeria Galateea, Calea Victoriei 132, Bucureşti
tel:+40 21 317 38 14, mobil: +40 745 355 941,
http://www.galateeagallery.com, galeriagalateea.blogspot.ro

Program galerie: 11.00 – 19.00 (luni), 12.00 – 20.00 (marţi-vineri)

La ceas aniversar




Dragomir Hurmuzescu


Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi


13 martie 2015





    Facultatea de Fizica în colaborare cu Academia Română - filiala Iași și Academia de Științe Tehnice - filiala Iași, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu și Radio Iași, vă invită la : 
Ceremonia de sărbătorire a 150 ani de la naşterea savantului Dragomir Hurmuzescu.

Programul manifestarii: