luni, 9 martie 2015

Magistrala Timpului




Cristian Radu


Liceul Miguel de Cervantes, București


20 martie 2015




    Vineri, 20 martie, începând cu ora 19.00, Filiala Bucuresti a OAR vă invită la prezentarea Magistrala Timpului susținută de Cristian Radu în sala de festivități a Liceului Bilingv Miguel de Cervantes.
    Mașina Timpului nu s-a inventat încă, dar dac-ar exista și-ar fi un metrou, sigur ar circula pe Magistrala Timpului. Trenul ăsta oprește în stația fiecărui deceniu al ultimului secol de istorie bucureșteană care s-a scurs. Din 1914 până în prezent, traversăm epocile, regimurile politice, dezastrele și sărbătorile Capitalei pentru a-i înțelege parcursul complex. Ce s-a schimbat? Ce-a rămas la fel? Ne place? Prindem flashback-uri de trecut pentru a înțelege prezentul și, poate, viitorul. Atenție, se-nchid ușile.
    Cristian Radu este membru fondator al proiectului online Rezistența Urbană, în 2007. Prin rubrica Bucureștiul Nevăzut, cu articole în zona zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine, a impus un stil unic de documentare a Capitalei.     
    Bucureștiul Nevăzut este proiect-pionier pe acest segment. Cristi s-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene și a criticat mereu inițiativele care au dăunat orașului.       Din 2011 susține conferințe cu tematică bucureșteană pentru a veni mai aproape de public. Interacțiunea directă are mult mai mare efect decât un articol citit pe un site. Cristi susține transportul ecologic, transportul alternativ, spațiile publice incluzive, prezervarea patrimoniului vechi construit și punerea lui în valoare, administrația publică eficientă în interesul cetățenilor și sporirea turismului în Capitală prin respectarea istoriei locale.

Fetita care se juca de-a Dumnezeu




Librex 2015


Dan Lungu


Palas Mall, Iasi


14 martie 2015





***via David Croitor

Romania - Oameni si locuri




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Labyrinth, Bucuresti


23 martie - 23 aprilie 2015




***Anita Radulescu

Pe simezele bistritene




Arta plastica contemporana romaneasca


Andreea Rus


Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Bistrita


12 martie 2015




Bisericile tulcene si slujitorii lor astazi




Lansare de carte


Episcopia Tulcii


Casa Avramide, Tulcea


10 martie 2015




Librar pentru o zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Laura Caltea


11 martie 2015



Florile, culorile




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Ploiesti


11 martie 2015





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii talentați ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, vernisează miercuri, 11 martie 2015, ora 11.00, expoziția temporară Florile, culorile. 
   Cu ocazia venirii primăverii, expoziția oferă publicului vizitator imagini cu flori din cărți poștale de epocă și reproduceri ale lor în acuarele. Creațiile tinerilor artiști degajă sensibilitate, echilibru cromatic și vitalitate.

Brâncoveanu 300 / Tradiţia continuă




Muzeul Brailei Carol I


Braila


10 martie 2015




    Marţi, 10 martie 2015, ora 12.00, la Muzeul Brăilei Carol I (Piaţa Traian nr. 3), va avea loc vernisajul expoziţiei Brâncoveanu 300 / Tradiţia continuă realizată de Uniunea Arhitecţilor din România.
    "Reluarea, mai ales, a decoraţiei sculptate, zugrăvite şi în stuc – a Hurezilor, în primul rând, ce a rămas paradigma artei religioase a timpului, dar şi a unui palat cum a fost Mogoşoaia – în monumentele sfârşitului extrem al veacului al XVII-lea şi din primii ani ai celui următor, ridicate în domnia lui Constantin Vodă şi a succesorilor săi imediaţi, a reprezentat un fapt cultural firesc ce ţine – ca şi contemporanele ctitorii ale marelui spătar Mihai Cantacuzino – de acelaşi capitol al stilului brâncovenesc; un stil atât de unitar în trăsăturile sale majore – tradiţionalism „istorist” al unor programe de arhitectură şi iconografie, echilibru al volumelor şi imaginilor, decorativism exacerbat, aproape baroc, vioiciune cromatică – încât a putut produce iluzia unui caracter „naţional” românesc pe care, în fond, a fost departe de a-l avea.”
(Acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu)

"Hitler sunt eu"




Lansare de carte


Nicolae Cristache


Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui


13 martie 2015




Crihana's Bazaar




Arta plastica contemporana romaneasca


Florian Doru Crihana


Galeria de Arta N. Mantu, Galati


10 - 14 martie 2015





   Toate încasările din vânzări rămân la dispoziţia administraţiei galeriei de artă pe termen nedefinit pentru rezolvarea problemelor apărute pe timpul sezonului de iarnă.

Structuri cromatice



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta ale Municipiului Iasi


10 martie - 20 aprilie 2015




***Codrin Mircea

Minoritatea germana din Romania




Muzeul National Brukenthal


Sibiu


10 - 25 martie 2015






Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, etajul I
Organizatori: 
Forumul Democrat al Germanilor din România, 
Ambasada Republicii Federale Germania la București, 
Muzeul Național Brukenthal

Parteneri: 
Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul 
Secretariatului General al Guvernului României și 
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania

   Pe teritoriul actual al României a trăit și trăiește, în afară de populația română, o diversitate de minorități naționale. Aceste etnii sunt înrădăcinate istoric și statal în regiunile în care trăiesc. Aici au nu doar un puternic sentiment de coeziune dar și-au dezvoltat și propriile identități, tradiții, obiceiuri și dialecte. Numeroase interferențe, fie ele lexicale sau culinare, fie în obiceiuri și folclor sunt datorate acestei conviețuiri.
    Amprenta regiunilor de proveniență nu s-a estompat niciodată, în niciuna dintre comunitățile germane. Cultivarea limbii și culturii germane a fost întotdeauna unul dintre obiectivele lor centrale. Prin imigrație ulterioară, relații economice și perioade de studii, legătura cu Europa centrală și de Vest a rămas neîntreruptă. Continuând să aplice cunoștințele și să cultive obiceiurile dobândite în zonele de proveniență, comunitățile germane au dezvoltat structuri asociative complexe ce continuă să existe și azi, în forme actualizate. Astfel, și astăzi, ele se inspiră dintr-un tezaur unic de experiență, pentru a modela prezentul și viitorul.
***Text oferit de catre organizatori

Pe simezele bistritene



Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandra Muresan, Peter Felix


Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Bistrita


10 martie 2015



Comemorare George Calinescu



Muzeul Literaturii Romane


Colectia Minulescu, Bucuresti


14 martie 2015



Generalul Nicolae Rădescu




Lansare de carte


Oana Ionel Demetriade, Alexandru Serbanescu


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


12 martie 2015



    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Editura Oscar Print și Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, anunţă lansarea volumului Generalul Nicolae Rădescu. Profilul unui om de stat în imagini şi documente, autori: Oana Ionel Demetriade şi Alexandru Şerbănescu, eveniment ce are loc joi, 12 martie 2015, începând cu ora 16.00, în Sala Lapidarium a MNIR, din Calea Victoriei, nr. 12, București.
Accesul la eveniment este liber. 


Asediul luminii




Arta plastica contemporana


Ervant Nicogosian


Muzeul Vasile Parvan, Barlad


8 martie 2015





***Clubul Armenilor din Romania

In dialog...



Lansare de carte


Adriana Babeti, Mircea Mihaies


Libraria Cartea de Nisip, Timisoara


12 martie 2015





Dialog cu prilejul lansarii volumelor:
Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții
Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist și visător

Invitați, alături de autori: Cornel Ungureanu și Robert Șerban

Fii parte din poveste!




Initiative de toata lauda


Hospice Casa Sperantei


Castelul Bran


28 martie 2015





    Alege-ti un personaj de poveste, realizeaza-ti costumul si imbraca-l la alergarea de la Castelul Bran din 28 martie.
    Parcurge 10 km de poveste si daruieste alergarea ta cuiva care se lupta cu o boala incurabila.
 Afla cum te poti alatura evenimentului sau inscrie-te la alergare pe

Noi Doi




Arta plastică contemporană românească


Andrei Florian, Eugen Moritz


Muzeul de Artă Ioan Sima, Zalău


17 - 30 martie 2015




   Proiect expoziţional iniţiat de artiştii Andrei FLORIAN și Eugen MORITZ, dascăli ai Universității de Artă şi Design Cluj în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala din Cluj-Napoca
   Expoziția, cu vernisaj miercuri, 17 martie, ora 15.00, la Muzeul de Artă Ioan Sima Zalău, va fi deschisă în perioada 17 - 30 martie 2015.
   Proiectul expoziţional NOI DOI este iniţiat de artiştii plastici clujeni Andrei Florian şi Eugen Moritz, dascăli de 25 de ani a Universității de Artă şi Design Cluj, într-un valoros parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj. Apartenenţa protagoniștilor la aceste prestigioase instituţii de profil este o garanţie a nivelului artistic, al valorii abordării conceptuale şi realizării exponatelor prezentate și cu această ocazie de acest cunoscut tandem de plasticieni clujeni.
   Aducerea împreună în faţa publicului din Zalău a două domenii ale artelor vizuale diferite atât prin paleta mijloacelor de exprimare cât şi prin natura radical deosebită a materialelor specifice cu care operează, respectiv obiectul din ceramică şi sticlă pe de o parte şi imaginea foto sau pictată pe de alta, este o reală provocare. Se reunesc aici tridimensionalul concret al reprezentării obiectual simbolice, realizate în ceramică şi sticlă, al obiectelor de mare fineţe, ce desconspiră prin tematică lumea simbolurilor profunde abordate de artistul ceramist Andrei Florian, cu bidimensionalul imaginilor preluate în tehnici foto-grafice, ce exprimă o rafinată opțiune artistică încărcată spiritual, parțial prelucrate în procedee digitale și reconsiderate apoi plastic prin surprinzătoare reveniri pictate, al lucrărilor pictorului și artistului fotograf Eugen Moritz.
    Întâlnirea acestor specii artistice sub genericul comun Noi Doi este puternic motivată de tematicile abordate. Titlul proiectului îşi are originile în evidenta și directa colaborare peste timp a celor doi expozanți în atmosfera complexului de ateliere care îi găzduiește. Componente lingvistice precum arhetip, arhetipal, arhaic, arhitectură, arhitecturare, tip, tipar, presupunând chiar acţiunea de arhetipare, dezvăluie chiar arealul simbolic al abordărilor plastice prezente. Complicitatea a două domenii, opuse la prima vedere, evidenţiază generos la o privire mai atentă, multiplele legături şi interferenţe existente în spatele aparenţei, independent sau dincolo de vechea şi deja consacrata legătură profesională şi de prietenie a protagoniştilor proiectului.
Titlurile şi ciclurile de lucrări expuse contribuie la edificarea unei atmosfere pătrunse de un profund uman, atemporal și lipsit de vârstă, epocă, apartenenţă culturală sau geografică. Ele evocă omul şi lumea complexă şi profundă a simbolurilor sale de mare profunzime, materializate în formule concrete sau mai diafane sau adeseori chiar fluide, conforme imagistic unor memorii personale deschise şi extrem de imaginative.
     Expresia transparenţei diafane a sticlei, punctată de dozata şi rafinata concreteţe a lumii obiectului tridimensional, zămislit din materii ceramice pline de o căldură definitorie, dublate de intensa lor incărcătură simbolică, contribuie la imaginea generică a universului expoziţional creat, cu valori pe care le recâştigă la rându-i, alături de imaginile a căror compoziţie precisă este subliniată de accente de culoare, dispuse cu har şi parcimonie, în câmpuri variabile ca intensitate, suprafaţă sau textură. Multitudinea dualităţilor iscate, precum: concret-nedefinit, opac-translucid, plin-gol, culoare-nonculoare, tridimensional-bidimensional, fără a fi strident sau ireconciliabil opuse, creează aici o atmosferă benefic-armonică, graţie unei relaţii bipolare de o inextricabilă complementaritate. Această stare evocă imaginea unei lumi primordiale, aproape uitate, aceea a unui spaţiu infinit presărat cu ispititoare portaluri ce trezesc ispita unor treceri de nerefuzat.
    Se crează astfel o coexistenţă armonică între componentele acestui spaţiu, fie ele graţioase transparenţe tridimensionale sau mai concrete şi surprinzătoare suprafeţe imagistice, de mare varietate compoziţional cromatică.
   Într-un astfel de spaţiu expoziţional ni se formulează cu generozitate luminoase şi calme evocări imagistice mentale, ce ne invită la o nemărginită şi activă meditaţie, ce transcende concreteţea şi platitudinea lumii cunoscute. Invadaţi de multitudinea simbolică ce plutește în aerul acestui spaţiu şi infinitatea de posibile conexiuni ce ne sunt oferite, ne autocreem şi ne transpunem apoi firesc într-o lume fascinantă, de o intimitate aproape palpabilă, pe care o putem părăsi apoi recuperaţi şi împăcaţi cu cinica şi implacabila proximitate a unui prezent ambiguu şi incertitudinile inevitabile ale viitorului.
Andrei Florian şi Eugen Moritz

***Muzeul Judetean de Istorie si Arta - Zalau

Viziunea lui Laozi asupra universului




Institutul Confucius, Bucuresti


Radosav Pusic


9 martie 2015





   Institutul Confucius va invita in data de 9 martie, ora 18.30, sa audiati prelegerea Viziunea lui Laozi asupra universului care va fi sustinuta de prof. dr. Radosav Pusic, directorul Institutului Confucius din Belgrad. Prelegerea va fi in limba chineza, cu traducere in limba romana.
   Intrucat numarul de locuri este limitat, pentru a participa va rugam sa luati legatura cu secretariatul institutului prin e-mail sau telefonic pana pe data de 9 martie, ora 15:00.