marți, 3 martie 2015

Mozaic din Mesopotamia




Arta plastica contemporana


Ammar Alnahhas


Centrul Cultural I. Al. Bratescu Voinesti, Pucioasa


11 martie 2015



Căile ferate din Transilvania în perioada 1867 – 1914




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Magna Curia, Deva


5 martie 2015





COMUNICAT

    Joi, 5 martie 2015, ora 11,00, în clădirea Magna Curia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane va vernisa expoziţia Căile ferate din Transilvania în perioada 1867 – 1914.
    Organizatorii acestei expoziţii itinerante sunt specialiştii de la Muzeul Tehnic şi al Transporturilor Budapesta şi cei de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
    Expoziţia este o incursiune în istoria căilor ferate din Transilvania, susţinută documentar şi fotografic, informaţiile puse la dispoziţia publicului vizitator contribuind la îmbogăţirea cunoştinţelor acestora despre primele căi ferate din Transilvania, iniţiatorii lucrărilor de construcţii, primele tronsoane date în folosinţă, mediul politic şi economic în care a demarat proiectul de construire a căilor ferate.
   Ansamblul expoziţional va cuprinde şi un tren în miniatură, o copie fidelă a modelelor de epocă care circulau în Ardeal şi estul Ungariei.
   Această expoziţie se doreşte o sursă ştiinţifică de date istorice despre domeniul transporturilor feroviare şi un mod de petrecere a timpului liber într-un spaţiu cultural şi educativ.
Biroul de Relaţii cu Publicul

Evocator




Arta plastica contemporana romaneasca


Nora Blaj


Calpe Gallery, Timisoara


5 - 21 martie 2015



Ieri Park



Lansare de carte


Mihai Vieru


Libraria Habitus, Sibiu


6 martie 2015





***Revista Accente

Raze de lumina




Initiative de toata lauda


Diana Andreea Dogaru Thissen


Pallas Mall, Iasi


editia a II-a, 26 februarie - 9 martie 2015




   În perioada 26 februarie – 9 martie, Alternative Sociale va prezenta în cadrul Palas Mall (Pasarela de sticlă) a doua ediție a expoziției de pictură cu vânzare în scop caritabil Raze de lumină. Expoziția conține 23 de tablouri realizate de Diana Andreea Dogaru Thissen, designer originar din Iași, stabilit în prezent în Olanda. Fondurile colectate din vânzarea tablourilor expuse vor fi utilizate cu scopul de a procura ochelari pentru vârstnicii abandonați.
   "Lucrările expuse sunt compoziții unicat, lucrate pe pânză. Îmi doresc din suflet ca aceste tablouri să însenineze viețile bătrânilor care au atâta nevoie de ajutor. Dedic această expozitie vârtnicilor care încă nu și-au pierdut speranța, care luptă zi de zi cu probleme de sănătate și necazuri de orice fel, dar și celor care își trăiesc ultimii ani din viață în singurătate”, a declarat Diana Andreea Dogaru Thissen.
   Prima ediție a expoziției a avut loc în decembrie 2013, atunci când toate tablourile au fost vândute în timp record, bucurându-se de interesul și aprecierea ieșenilor.
   "Martie este luna femeilor, luna florilor, luna culorilor. În acest context, tablourile din cadrul expoziției noastre care ilustreză buchete și aranjamente superbe de flori pot fi cadoul ideal pentru bunicile, mamele și soțiile noastre. Totodată, achiziționând un tablou veți ajuta un vârstnic cu grave probleme de vedere să înfrunte mai ușor povara bătrâneților petrecute în singurătate și să se bucure de această primăvară pe care ochii lor nu o pot admira în toată splendoarea ei”, a afirmat dr. Cătălin Luca, director executiv.
   Acest eveniment se desfășoară în cadrul campaniei de strângere de fonduri Ochelari pentru bătrâni abandonați pe care Alternative Sociale a demarat-o în anul 2013. Din fondurile colectate în cadrul acestei campanii, Alternative Sociale a procurat 210 de perechi de ochelari care au fost donați unui numar de 103 bătrâni abandonați.
    "Eu toată viața mi-am cumpărat ochelari din bazar. Și mi-am stricat vederea foarte tare, dar n-am avut încotro, au fost probleme de sănătate mai grave de rezolvat, spatele care mă apasă, inima care mă doare, ochii nu dor așa că am considerat că ei pot să mai aștepte. Dar, acum la bătrânețe am rămas singur și cu vederea proastă nici nu pot să îmi citesc prospectul de la medicamente și trebuie să cer ajutorul vecinilor. Acum am primit două perechi de ochelari, de citit și de lucrat prin curte. Le mulțumesc oamenilor cu suflet mare care mi-au făcut această bucurie”, a mărturisit Gheorghe Aniei, 75 de ani.
***Alternative Sociale

De Ziua Internationala a Femeii




Colectii si Colectionari


Cartofilie



Pornind de la o frumoasa postare a lui Claudiu Claudiu m-am gandit 
ca nu ar fi rau sa incep sa grupez cartile postele si felicitarile "oficiale".
Chiar si pe cele actuale, pentru studiu...Iata inceputul...



Anii '60-'70.

Clubul de lectura Zero +




Lansare de carte


Ziduri intre vii


Studioul II, Apollonia TV, Iasi


5 martie 2015




***Zona Literara

Deschiderea Seminariilor MET




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Florin Curta, Lucia Curta


Cluj - Napoca


5 martie 2015




   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bloyai Cluj-Napoca și Universitatea Lucian Blaga Sibiu vă invită joi, 5 martie 2015, de la ora 12:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, la DESCHIDEREA SEMINARIILOR MET, în prezența reprezentanților universităților partenere, cu participarea a doi invitați de marcă: Florin Curta, profesor de arheologie și istorie medievală la University of Florida și Lucia Curta, profesor asociat de istorie europeană modernă la aceeași universitate.

Prelegerile vor avea următoarele teme:

FLORIN CURTA – Quaestura exercitus și avarii: o legătură nebănuită?

Rezumat: Cu toate că în arheologia perioadei avare timpurii s-a împământenit deja ideea potrivit căreia cultura avară este de fapt o cultură periferică bizantină, raritatea descoperirilor de amfore bizantine pe teritoriul controlat de avari rămâne încă o problemă fără răspuns.    
   Situaţia este cu atât mai curioasă cu cât numărul descoperirilor de amfore din regiunile extra-carpatice de pe teritoriul României, Republicii Moldova şi al Ucrainei a crescut simţitor în ultima vreme. Pornind de la cea mai importantă amforă descoperită pe teritoriul Ungariei într-un context avaric (amfora din mormântul princiar de la Kunbábony), comunicarea va încerca să găsească un răspuns la problema dată în lumina ultimelor cercetări, în mare parte bazate pe sigilografie, privitoare la quaestura exercitus. Absenţa amforelor de tip Late Roman 2 din spatiul kaganatului avar se explică numai prin intermediul abolirii acestei structuri administrative cu mult înaintea înmormântării fastuoase a căpeteniei avare de la Kunbábony.

LUCIA CURTA – Rolul medievalismului în muzeificarea identităților etnice din Statele Unite în decursul secolului al XX-lea

Rezumat: La începutul secolului al XX-lea, mai exact după primul război mondial, preocuparea de a pune în valoare moştenirea culturală a diferitelor grupuri de imigranţi care şi-au adus contribuţia la crearea prosperităţii economice a unor oraşe precum Pittsburgh ori Detroit aduce la lumină idei artistice asociate cu Evul Mediu. Din acest moment, multe dintre comunităţile de imigranţi din Statele Unite ale Americii se vor identifica cultural şi istoric cu imaginea creată pentru ei în spaţii ca Nationality Rooms din cadrul University of Pittsbugh. Se poate afirma că astfel de spaţii, muzee “in action” au contribuit la dezvoltarea unui sentiment şi a unei mândrii entice pentru comunităţi de polonezi, români, unguri, italieni, cehi şi slovaci din America.

  Organizate la solcitarea partenerilor și vizitatorilor Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Seminariile MET își propun să aducă în fața publicului clujean personalități culturale de marcă, care vor supune atenției participanților teme de actualitate ale cercetării științifice.

Cenaclul de pictura - Art Marie -




Maria D. Cublesan


Liceul Constantin Brancusi, Dej


27 martie 2015





   M-am gandit de mult sa initiez deschiderea unui spatiu de pictura si desen cu program permanent, un loc unde sa ma intalnesc atat cu copii cat si cu adulti dupa un orar stabilit astfel incat sa se bucure fiecare participant prin descoperirea artistului din interior, a creatorului de frumos. Aceasta este o adevarata terapie a sufletului si fiintei care suntem si o recomand cu caldura tuturor. Locul este la La Liceul Constantin Brancusi, in camin 1, sala la et 1, Str. Nicolae Iorga nr. 5, Dej, Jud. Cluj.

Cautari si definiri




Arta plastica contemporana romaneasca


Petronella Berlea, Andreea-Lorena Buțincu, Mirela Iordache


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


4 - 10 martie 2015




În cadrul expoziției vor fi prezentate lucrările realizate de: 
Petronella Berlea, Andreea-Lorena Buțincu, Mirela Iordache.

            Vernisajul va avea loc pe 4 martie 2015, ora 19:00, 
în Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român. 
Prezintă dr. Marius Tița.

    Lucrările expuse au fost realizate de cele trei tinere artiste în cadrul taberei de artă Artist în Bistrița-Năsăud și evocă istoria, natura, arhitectura transilvănene. Vechea Biserică Evanghelică din orașul Bistrița, casele din vremuri demult uitate din Dorolea cu fântâna din mijlocul satului care parcă măsoară timpul sunt doar câteva din elementele care se regăsesc, interpretate în stil propriu, pe pânzele artistelor. Picturile au fost expuse publicului bistrițean cu ocazia Sărbătorii Zilele Bistriței iar acum sunt aduse în atenția celui bucureștean.
***artinfonews.ro

La ceas aniversar




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Gheorghe Naum, Braila


4 - 19 martie 2015




    În septembrie se vor împlini 25 de ani de la înfiinţarea Liceului de Arte Hariclea Darclée.
Cu acest prilej, Catedra de Arte plastice şi decorative şi Catedra de Arhitectură şi Design (înfiinţată în anul 2000) organizează o expoziţie cu lucrări ale elevilor, în scopul promovării liceului.
   Este un bun prilej atât pentru evaluarea creativităţii tinerilor şi aprecierea activităţii profesorilor, cât şi pentru atenţionarea administraţiei oraşului asupra potenţialului reprezentat de acest liceu în transformarea spaţiului public urban, aflat acum în mare suferinţă.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 – 19 martie 2015, în fiecare zi, între orele 9:00 – 17:00.
***Muzeul Brailei Sectia de Arta

Holocaustul in Romania. Responsabilitatea memoriei publice




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Scoala Gimnaziala nr. 17, Galati


5 martie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 17 Galaţi şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi, vă invită joi, 5 martie 2015, ora 10.00, la manifestarea culturală cu tema: HOLOCAUSTUL ÎN ROMÂNIA. RESPONSABILITATEA MEMORIEI PUBLICE.
    Activitatea îşi propune să readucă în atenţia elevilor un scurt istoric al Holocaustului, condiţia evreilor din România (profesor Georgiana Năstase, muzeograf Valentin Bodea) şi Repere din istoria jandarmeriei gălăţene 1850-2015 (plutonier major Mircea Cătălin Bădin).
    Evenimentul se va desfăşura la Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi, str. Costachi Conachi, nr. 2.

De ce iubim femeile?




Diaspora romana


Madrid, Spania


8 martie 2015





   Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS Spania) și Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS), în parteneriat cu Goyart și Foro de Creadores 2.0, organizează un eveniment cultural de muzica, poezie și proză dedicat zilei Femeii!
   Vă invităm la eveniment, să petreceți 8 martie în alt fel hrănindu-vă sufletul cu muzică și cultură.
Vă așteptăm!

   Locuri limitate. Ptr confirmare trimiteți un email la evenimentelsrs.madrid@gmail.com ( nume+nr de însoțitori)

Educaţie și Cultură în Era Digitală




Biblioteca Centrala Universitara Carol I


Bucuresti


5 martie 2015





    Joi, 5 martie, începând cu ora 10:00, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, conferința Educaţie și Cultură în Era Digitală. Aceasta își propune să reunească profesioniști, manageri culturali și informaticieni cu scopul de a identifica noi mijloace tehnologice ce vor facilita accesul publicului larg la produsele culturale. Conferința este organizată de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală şi Biblioteca Academiei Române. Vă așteptăm cu drag!

Al cincilea anotimp




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Etnografic, Sighetu Marmatiei


5 martie 2015


Cinstindu-ne inaintasii




Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Cahul, Republica Moldova


5 martie 2015





   Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu la Chișinău continuă organizarea expozițiilor tematice itinerante consacrate unor importante evenimente și momente ale istoriei naționale, precum și unor remarcabile personalități ale istoriei și culturii române.
   Pe data de 5 martie a.c., ICR Chișinău, în colaborare cu Direcția Cultură, Tineret și Sport din raionul Cahul, Consulatul General al României la Cahul, Liceul Teoretic Ioan Vodă cel Cumplit, organizează două expoziții itinerante. La evenimente vor participa d-na Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, dl. Petru Botezatu, directorul Direcției Cultură, Tineret și Sport și acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău. Vernisajul celor două expoziții se va desfășura după următorul program:
• ora 10.30: Expoziția Lucian Blaga - Poemele luminii la Liceul Teoretic Ion Vodă cel Cumplit din Cahul;
• ora 14.00: Expoziția Constantin Brâncoveanu și epoca sa la Consulatul General al României din Cahul;
   În aceeași zi, la ora 12.00 va avea loc vernisajul expoziției Dimitrie Cantemir – homo universalis, la Gimnaziul Vasile Șeicaru din comuna Oancea, județul Galați.

Despre pregatirea tineretului pentru apararea patriei




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile


Evenimentele din Ucraina ne dau fiori;
 tuturor, dar mai ales mamelor de baieti cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani.
M-am gandit, in acest context, sa va prezint cateva documente "tematice".
Primele doua, datorita generozitatii Dlui Victor Borcia, caruia ii multumesc
si pe aceasta cale si al treilea "pescuit", aproape intamplator, din targ...

Prea multe de comentat nu sunt fiind, de fapt, "date tehnice".


Lucrare nedatata;
Editata, in mod cert, undeva incepand cu anul 1980.















Lucrare continand peste 600 de pagini.
Nu e cazul sa v-o prezint in amanuntime.
Daca totusi sunt amatori, o pot consulta "pe viu".
Numai sa-si exprime interesul.



Si o ilustrare a "traducerii in practica" a celor de mai sus.


Pe simezele Orăștiei




Arta plastică contemporană românească


Gesy Filip, Mircea Zdrenghea


Sinagoga, Orăștie


5 martie 2015



***Dan Orghici

Exponatul lunii




Muzeul Civilizației Dacice și Romane


Deva


1 - 31 martie 2015







COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 martie 2015, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce va putea fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii martie aduce în atenţia publicului o nouă “poveste din spatele vitrinei”, mai precis drumul anevoios al unui obiect arheologic trecut şi prin Laboratorul de restaurare-investigaţii din cadrul MCDR. Este vorba despre un vas cuptor, de tip "pyraunos”, mai precis o instalație compusă dintr-o oală de mari dimensiuni căreia îi este atașată la partea inferioară, făcând corp comun cu aceasta, o cameră de ardere.


   Denumit în literatura de specialitate și "vatră portabilă” sau "vas pentru gătit portabil”, acest tip de instalație este o categorie specifică epocii bronzului. Piesa în discuție, descoperită în timpul cercetărilor arheologice preventive de pe segmentul de autostradă Deva – Orăștie, în situl de la Şoimuş - "Teleghi”, se pare însă că a fost folosită în alte scopuri decât cele casnice. În susținerea unei asemenea ipoteze vin și reprezentările plastice ce decorează pereții vasului, reprezentări care, luate în ansamblu ilustrează un personaj grotesc. Prin urmare, vasul cuptor expus în luna martie 2015 la MCDR Deva este foarte important din punct de vedere istoric datorită rarității sale, fiind de asemenea și singurul obiect întregibil de acest fel descoperit pe teritoriul României.
Biroul de Relaţii cu Publicul

Completare:

   Lucrarea de restaurare efectuata de doamna expert restaurator ceramica Ioana Popitiu, sefa Laboratorului de Conservare-Restaurare al MCDR Deva, a fost apreciata si recompensata, in anul 2014, cu premiul Salonului National de Restaurare-Conservare organizat de catre Muzeul Olteniei - Laboratorul de Conservare-Restaurare din Craiova (Dan Octavian Paul).