marți, 24 februarie 2015

Femeia in lucrarile pictorilor celebri




Venera si Madona


Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


26 februarie - 13 martie 2015




Un epilog, mai multe concluzii




Muzeul Brailei - Sectia de Arta


Nicolae Grigorescu - "perioada alba"


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


28 februarie 2015





    Seria de întâlniri cu publicul desfăşurată sub genericul Aer. Apă. Artă debutează anul acesta cu o prelegere dedicată "ultimului Grigorescu”. Vă aşteptăm sâmbătă, 28 februarie, ora 11:30, la Centrul Cultural Nicăpetre, pentru o discuţie despre aşa-numita "perioadă albă” din creaţia celui mai iubit pictor român.
    Fluidă, eterică, aproape monocromă, pictura "perioadei albe” (desemnând, după unii comentatori, producţia ultimilor 15–20 ani de viaţă, după alţii, pe cea a ultimilor 7) este, de mai bine de un secol, o adevărată piatră de poticnire pentru judecata critică. "Nu după ultimele sale tablouri trebuie judecată întreaga operă a maestrului”, se grăbea să precizeze, cu o oarecare îngrijorare, Alexandru Tzigara-Samurcaş încă din 1907, imediat după moartea pictorului. În 1937, în preziua centenarului Grigorescu – aşadar, la vremea primului bilanţ – Prof. George Oprescu întărea, cu întreaga-i autoritate, opinia potrivit căreia ultimii ani de activitate, copleşiţi de obligaţiile pe care le aduce succesul, nu dăduseră la iveală decât "o pictură facilă, fără consistenţă, ultimele note ale unui cântec fericit”. Judecata contrară nu a fost nici ea mai puţin vehementă: încă din anii ‘20, un Francisc Şirato scria că "perioada albă” este nu doar momentul de fericită sinteză din creaţia pictorului ci, mai mult chiar, "un punct culminant în arta românească”.
    O atât de categorică polarizare a conştiinţei critice semnalează prin ea însăşi un mănunchi de probleme, ce ţin atât de pictură ca atare, cât şi de istoria receptării, şi ridică, fireşte, o serie de întrebări.
    A fost Grigorescu, în anii din urmă, victima propriului succes? Să nu mai fi ştiut el să reziste asaltului de comenzi venite din partea unui public puţin avizat, dar avid să posede cât mai multe dintre pânzele care au făcut faima pictorului devenit "la modă”? Se datorează "maniera albă”, aşa cum s-a spus în epocă, unei epuizări a talentului, provocate ori cel puţin favorizate de mulţimea comenzilor şi de progresiva deteriorare a vederii? Ori este, dimpotrivă, nu rezultatul oboselii, ci al unui original efort de sinteză şi chiar de înnoire a mijloacelor de expresie, un răspuns cu totul personal la dezvoltările picturii moderniste din preajma lui 1900? Va fi fructificat ea, aşa cum s-a avansat recent, un filon simbolist, japonizant?
    Pornind de la aceste întrebări, prelegerea de sâmbătă va încerca o definire mai nuanţată a mult-dezbătutei "perioade albe”. Bazată pe examinarea unei părţi însemnate a picturii grigoresciene dintre 1885 şi 1907, discuţia în jurul "ultimului Grigorescu” speră să releve un creator mai complex şi o producţie mai puţin omogenă şi mai puţin previzibilă decât ar putea părea la prima vedere.
Alina-Ruxandra Mircea
muzeograf

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


26 februarie 2015





   Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 26 februarie 2015, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central, la o Seară Vrânceană.
    Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Dumineca poporului vol. I și II, autor Neagu Costică; Trăsnetul lugubru al mărturisirii, autor Gheorghe Mocanu și Creștinătate odobeșteană, autor Romeo Valentin Muscă.
    În cadrul manifestării se va face și prezentarea Cenaclului Literar Lumini de la Școala generală nr. 28 Galați și lansarea plachetei de poezii. 
Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

La ceas aniversar



Sesiune omagiala Solomon Marcus


Academia Romana, Bucuresti


4 martie 2015






***Simona Popescu

Ion Creangă și lumea personajelor sale




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Liceul Teoretic Ion Creanga, Cosnita, Republica Moldova


2 martie - 3 aprilie 2015






    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău continuă seria expozițiilor tematice itinerante, destinate cunoașterii și promovării valorilor culturii naționale. În această serie se înscrie și expoziția Ion Creangă și lumea personajelor sale organizată în colaborare cu Liceul Teoretic Ion Creangă din comuna Coșnița, raionul Dubăsari care va fi inaugurată pe data de 2 martie, ora 11.00, în incinta liceului şi va fi prezentată de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.
   Expoziția, dedicată marelui scriitor român, conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă, aprecieri ale criticilor și istoricilor literari contemporani cu autorul Amintirilor din copilărie, dar și din generațiile mai tinere. Totodată, sunt expuse cele mai reușite reprezentări grafice ale personajelor din lumea basmelor, a poveștilor și povestirilor sale, realizate de-a lungul timpului.
Manifestarea va fi deschisă până pe data de 3 aprilie 2015.

Targ de Martisor




Targu Jiu


26 februarie - 1 martie 2015





    De joi pana duminica, mesteri, artizani si producatori din toate zonele tarii va asteapta cu fel de fel de minunatii pe Calea Victoriei din Targu Jiu.
    Veti putea degusta: prajituri, placinte si ciocolata de casa din Lipova si Bucuresti, muraturi, afumaturi, branzeturi, casuri si cascavele din Arges, turta dulce si covrigi, miere dobrogeana, kurtos din secuime si multe altebunatati, de post si de dulce.

Perioada: 26 februarie - 1 martie 2015
Calea Victoriei Targu Jiu

Detalii: Corina Berariu
Tel: 0735 441 304
E-mail: office@tacticevents.ro

O antologie a prozatorilor maramureseni




Lansare de carte


Nicolae Pauna Scheianu


Centrul Cultural Sighetu Marmatiei


25 februarie 2015




...in sala 5, de la ora 13:00.

Deco Art




Arta plastica contemporana romaneasca


Marinela Caluseru


Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, Baia Mare


27 februarie - 17 martie 2015




Buzăul de altădată




Expozitie foto-documentara


Scoala Gimnaziala nr. 7, Buzau


25 - 27 februarie 2015





COMUNICAT

    Consiliul Judeţean Buzău şi Muzeul Județean Buzău, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 7, Buzău organizează, în perioada 25-27 februarie 2015, activitatea culturală Buzăul de altădată. Expoziție foto-documentară.
    Evenimentul va avea loc în incinta Școlii Gimnaziale nr. 7 unde timp de 3 zile elevii școlii, însoțiți de cadre didactice, vor viziona expoziția de panouri. Aceștia vor putea afla informații inedite despre orașul Buzău, informații ce nu se regăsesc în manuale. Cu acest prilej instituția noastră vine în sprijinul educației elevilor dornici de a afla detalii despre istoria locală.
    Astfel, elevii vor putea afla amănunte privind evoluția cronologică a orașului Buzău, atestări documentare, mărturii arheologice, evoluția demografică, aspecte din viața economică (piețe și magazine), clădiri emblematice de ieri și de azi cum ar fi Palatul Comunal sau Vila Albatros (Conacul Marghiloman), dar și informații despre evoluția Parcului Crâng sau a străzii Cuza Vodă.
Vernisajul va avea loc în data de 25 februarie 2015, ora 12.30.
***Muzeul Judetean Buzau

Poveștile publicitare de la inspirație la strategie




Prezentare de carte


Mădălina Moraru


Librăria Bastilia, București


3 martie 2015




Surasul primaverii




Arta plastica contemporana romaneasca


Elisabeta Veress


Palatul Administrativ, Baia Mare


26 februarie - 13 martie 2015




Doi tulceni la Paris




Expozitie de fotografie


Petru Solca


Casa Avramide, Tulcea


26 februarie 2015



Face and Legs




Expozitie de fotografie


Mihai Panaitescu


Galeria de Arta, Hunedoara


25 februarie 2015



Pasari din Delta Dunarii



Lansare de carte


Mihai Baciu


Casa Avramide, Tulcea


27 februarie 2015



Timotei Cipariu în documente de arhivă




Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale


Alba Iulia


27 februarie - 20 martie 2015




    Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Consiliul Judeţean Alba vă invită la expoziţia Timotei Cipariu în documente de arhivă. Vor fi expuse, în original, documente ce prezintă viaţa şi activitatea marelui cărturar transilvănean.
    Vernisajul va avea loc vineri, 27 februarie 2015, ora 11.00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 27 februarie-20 martie 2015.

Fluturele din fântână




Lansare de carte


Adrian Munteanu


Centrul socio-cultural J. L. Calderon, București


27 februarie 2015





    Vă invit vineri, 27 februarie, ora 16.00, la Centru socio-cultural J. L. Calderon al Primăriei Sectorului 2, strada J.L. Calderon nr. 39, pentru a participa la lansarea antologiei de sonete Fluturele din fântână de Adrian Munteanu.
    După șapte volume de sonete apărute în șapte ani consecutivi și după recunoașterea națională și internațională a acestei străduințe, poetul brașovean ADRIAN MUNTEANU se află într-un moment fast al carierei sale literare, acela de a-și vedea adunate într-o antologie cuprinzătoare o parte însemnată a sonetelor tipărite în cele șapte volume, cu modificări ulterioare pe care le-a operat. Antologia FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ, apărută la editura bucureșteană eLITERATURA și beneficiind de o copertă imaginată de artistul plastic Mihai Criste, conține și un capitol de sonete netipărite în volume.
     Adunându-și atât resursele poetice, cât și cele interpretative, de actor cu peste 20 de premii naționale de interpretare, Adrian Munteanu a decis să realizeze evenimente atipice de promovare a operei sale. Cu dorința de a simplifica desfășurarea, de a crea intimitate, de a lăsa poezia să vorbească plenar, de a se apropia de cititorii săi, subliniind mereu că atunci când ridici poezia pe scenă o transformi în spectacol, autorul recurge la o formă de manifestare extrem de rar întâlnită în spațiul literar românesc, și anume formula de PERFORMANCE POETRY, însemnând un recital din sonetele sale susținut chiar de autor, o demonstrație a capacităților poetice și interpretative în același timp.

DE CE AR TREBUI SĂ VENIȚI VINERI, 27 FEBRUARIE, 
 ORA 16:00, LA CENTRUL DE CULTURA J. L. CALDERON, BUCUREȘTI:

- pentru că veți asista la un eveniment în care poezia va fi regina și nu vorbele despre poezie.
- pentru că nu va fi masă de prezidiu și nu vor fi indivizi făcând pe vedetele în spatele ei;
- pentru că nu vor fi critici care se dau mari, crezând că te pot uimi prin capacitatea lor de sinteză;
- pentru că nimeni nu va lauda pe nimeni;
- pentru că vei auzi textele cărții și nu părerea altora despre texte;
- pentru că ești lăsat să decizi singur dacă îți place sau nu;
- pentru că poetul apucă să vorbească, nu numai să mulțumească la final celor care l-au sprijinit;
- pentru că veți vedea un poet care are “neobrăzarea” de se arăta singur în fața cititorilor (nu gol, speră el) cu tot ceea ce poate spune și face;
- pentru că veți da de un poet, ADRIAN MUNTEANU, singurul din România care crede că poezia ridicată pe scenă se transformă în spectacol și care e convins că poate să facă asta.
- pentru că poetul în cauză nu se ascunde în spatele unei cărți sau a unor foi scrise, citind plictisit conținutul lor;
- pentru că va fi un spectacol, nu numai un recital de poezie;
- pentru că poezia circulă liber pe traseul autor-cititor;
- pentru că un poet are insolența de a împrumuta haina actorului (poate nu e nici una, nici alta, dar trebuie văzut, ca să vă lămuriți);
- pentru că nu se știe dacă veți mai vedea așa ceva în Țara românească;
- și pentru multe altele, nespuse, dar, poate, sesizabile pe viu.

***Neculai Ontanu

Arborele vieții




Arta plastică contemporană românească


Alma Redlinger


Galeria de Artă SENSO, București 


3 -28 martie 2015 






COMUNICAT DE PRESĂ

    Vă invităm marți, 3 martie 2015, ora 18:00, la vernisajul expoziției Arborele Vieții - Alma Redlinger care va avea loc la Galeria SENSO, Bd. Unirii nr.15, sector 5, București.
    Vernisajul expoziției Arborele vieții - Alma Redlinger, o nouă manifestare cultural-artistică găzduită de Galeria SENSO este prima din anul 2015.
    Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
    "În anul 2014, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Alma Redlinger a fost sărbătorită printr-o amplă expoziţie de pictură. Actuala manifestare culturală organizată de Galeria Senso şi denumită Arborele vieţii îşi propune să evidenţieze lucrările de grafică ale artistei aflată acum la ceas aniversar. Reunind imagini realizate în diferite etape de creaţie, expoziţia are caracter personal, dar nu şi retrospectiv; femeile în interior – citind, conversând, pozând, gândind, cântând – au constituit una dintre direcţiile tematice cărora artista le-a dedicat numeroase reprezentări, pe care le privesc şi colecţionez cu plăcere; alt gen predilect este natura moartă, domeniu în care Alma Redlinger a realizat lucrări vrednice de luare aminte prin spontaneitate, cromatică şi armonie de ansamblu. I-am urmărit linia în toate lucrările de grafică selectate şi m-am bucurat să-i descoper alese calităţi: fragilitate când este nevoie, intensitate, caracter sintetic. Îmi place să urmăresc suitele tematice în timp, să observ dozajul savant în alb negru sau intervenţia fericită a culorii, să văd cum detaliile lipsite de semnificaţii majore dispar, cum formele îşi caută şi găsesc deplina relevanţă. Alma Redlinger este un nume însemnat al generaţiei sale, care şi-a creat un loc distinct în artele vizuale româneşti. O generaţie care a studiat în ţară sau în străinătate înainte de marele război, de obicei cu pictori consacraţi şi a trecut apoi prin toate vicisitudinile dirijismului totalitar. Mai târziu, generaţia s-a redescoperit pe sine şi s-a constituit într-o punte către aventura fascinantă a creaţiei contemporane. Politica de profil a Galeriei Senso este axată pe descoperirea unor artişti promiţători, pe fixarea unor nume şi opere în conştiinţa publică, dar şi pe întărirea câmpului de consacrare. În toate aceste ipostaze, pentru noi sunt esenţiale autenticitatea şi valoarea. Expoziţia pe care o găzduieşte Galeria Senso îşi propune să evidenţieze, odată în plus, longevitatea unei artiste care lucrează în fiecare zi, disciplinat, cu plăcere şi seninătate. Îi dorim Almei Redlinger aceeaşi putere de muncă, aceeaşi apetenţă pentru culoare, aceeaşi bucurie de a comunica”. (Anca Vlad, Președinte Fundația FILDAS ART).


    "Atrasă constant de lucrările Almei Redlinger – pictură şi grafică deopotrivă – (…) încerc sentimentul liniştitor pe care ţi-l dau lucrurile văzute şi cunoscute, pricinuit, desigur, de obişnuinţe vizuale, instalate în viaţa mea de zi cu zi petrecută într-unul din marile muzee de artă modernă din România – şansă profesională egalată doar de răspunderea pe care o implică. Iar opera semnată de Alma Redlinger este pictură de muzeu în cel mai adecvat şi adevărat înţeles al termenului, deşi segmentul temporal în care se înscrie este de obicei evitat în expoziţiile permanente ale instituţiilor noastre de profil. Creaţia artistei (…) şcolită sub îndrumarea lui M. H. Maxy aşează într-o armonioasă continuitate, elemente conceptuale şi de limbaj specifice cubismului, fovismului, expresionismului, constructivismului – mişcări de avangardă din secolul trecut, transpuse şi adaptate unei contemporaneităţi care, cu siguranţă postmodernă, deja le-a clasat şi clasicizat. Deplin sincronizată cu epoca în care trăieşte, artista lucrează în siajul acestor curente cu bucuria, mereu reînnoită, a descoperirii, pe care va fi simţit-o această generaţie a maeştrilor atunci când a reuşit să refacă o continuitate pierdută, să se informeze, să se elibereze de opresiunea rigorilor şi convenţiilor impuse”. (Dr. Doina Păuleanu – critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța).


    Expoziţia Arborele vieții - Alma Redlinger poate fi vizitată în perioada 3 - 28 martie 2015.

Program Galeria de Artă SENSO:

Zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, 
sâmbătă și duminică între orele 12.00 - 18.00.
Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă 
este sponsor al evenimentului găzduit de Galeria SENSO.
Ne bucurăm și suntem onorați să ne fiţi alături la această manifestare c
are va avea loc marți, 3 martie 2015, ora 18:00 la Galeria SENSO.
Evenimentul va fi urmat de un cocktail.

Teodora Marin
Coordonator Comunicare
Mobil: 0744318725
E-mail: teodora.marin@galeriasenso.ro
Oana Georgescu
PR Specialist
Mobil: 0741106723
E-mail: oana.georgescu@sensotv.ro / pr@sensotv.ro
https://www.facebook.com/pages/Galeria-Senso/656699487722691

Salon de Mărțișor: Primavera




Galeria Galateca


București


ediția a II-a, 24 februarie - 14 martie 2015





Vocatia unei Reviste - Cronica Veche




Galeria de Arta DANA


Iasi


27 februarie 2015





Vă așteptăm !
Să împărțim bucuria cea nedespărțită a împreună-locuirii în paginile CRONICII VECHI !

***Gradinariu Mihaela

Cafeneaua critica




Evocare Mariana Marin


Club A, Bucuresti


25 februarie 2015





   Ion Bogdan Lefter vă așteaptă miercuri, 25 februarie, la o nouă ediție a Cafenelei critice, o evocare a importantei poete optzeciste Mariana Marin. De la ora 19:00, în Club A.

Varsta de Aur a poeziei si muzicii tinere




Boema 33


Bucuresti


26 februarie 2015



Impasurile eroismului etic. O lectură din Platon



Seri de filozofie si literatura antica


Libraria Carturesti, Bucuresti


26 februarie 2015





   Joi, 26 februarie, începând cu ora 19.00, A.R.C.E.N. organizează un nou eveniment din seria seratelor de filozofie, intitulat Impasurile eroismului etic. O lectură din Platon, la Café Verona – Cărturești (strada Arthur Verona, 13-15).
   Prezentarea și discuțiile ce compun evenimentul vor porni de la dialogul Gorgias, o pledoarie a dreptății ținută în fața celor mai duri adversari: retorica, plăcerea și puterea.
   Într-o lume zdruncinată de evenimente istorice catastrofale, Socrate este încolțit de interlocutori ce nu se lasă ușor desprinși din pragmatism. Dramatismul textului are un impact cu atât mai mare cu cât reprezintă ecoul unor realități istorice.
    Lectura din debutul evenimentului va cuprinde fragmente de dialog ce vor contura în imaginația publicului personaje fascinante și puternice, desprinse parcă din contemporaneitate.
Va urma o prezentare susținută de profesorul Ștefan Vianu, doctor în filozofie al Universității din Geneva, care va aduce în discuție atât problemele ridicate în Gorgias cât și aspecte legate de importanța evenimentelor istorice și a condiției societății de atunci pentru acest dialog. Apoi, publicul este invitat să intre în discuție cu invitatul.
    Evenimentul face parte din Programul ARCEN Seri de filozofie și literatură antică, program prin care se dorește apropierea publicului larg de textele filozofiei antice, adevărate repere ale culturii europene.
Intrarea la eveniment este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

We are in Art




Prezente romanesti peste hotare


Cornel Vana


The Cripty Gallery, Londra, Marea Britanie


1 - 8 martie 2015




Puteti afla mult mai multe despre artist accesandu-i contul de FB.

Pe simezele Alexandriei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Pavel Temov, Alexandria


13 - 20 martie 2015





***Emil Cojocaru

6 martie 1945. Instaurarea regimului comunist în România




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


26 februarie 2015





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria manifestarea 6 martie 1945. Instaurarea regimului comunist în România.
Evenimentul va avea loc joi, 26 februarie a.c., ora 11.00, la sediul muzeului.

În cadrul manifestării vor fi susţinute comunicările:

- Contextul internaţional al instaurării guvernului Petru Groza – Ion Tăujan, profesor Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria:
- 6 martie 1945. Instaurarea regimului comunist în România – Cătălin Borţun, muzeograf Muzeul Judeţean Teleorman:
- 6 martie 1945 – premisa instaurării regimului totalitar comunist în România- Gheorghe Stoican - Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale.

    Instaurarea guvernului Petru Groza la 6 martie 1945 a reprezentat instaurarea regimului comunist în România. Acest eveniment a fost consecinţa intrării României în sfera de influenţă a U.R.S.S. şi a abandonării ei de către S.U.A. şi Anglia. Începând cu instaurarea guvernului Petru Groza, ţara noastră s-a aflat timp de 45 de ani sub regim comunist ( 1945 - 1990 ).

Si nu uitati, daca tot este Dragobete..

Sarbatori de primavara in lumea satului




Muzeul Etnografic Reghin


24 februarie 2015




Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei literare




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Galeria La Rond, Chisinau, Republica Moldova


24 februarie 2015




    Pentru marcarea, în spațiul cultural al Republicii Moldova, a 175 de ani de la apariția primei ediții a revistei Dacia literară ce a jucat un rol major în viața culturală și literară românească și al cărei redactor-șef a fost Mihail Kogălniceanu, ICR Chișinău, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova, reprezentat de Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău, al Muzeul Literaturii Române Mihail Kogălniceanu din Chișinău și al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, organizează marți, 24 februarie, la ora 11.00, la Galeria la Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției stradale Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei literare.

Targul mestesugarilor, manufacturierilor si artizanilor populari




Turda


27 februarie - 8 martie 2015





    Primăria Municipiului Turda organizează o ediţie specială de Mărţişor a TÂRGULUI MEŞTEŞUGARILOR, MANUFACTURIERILOR ŞI ARTIZANILOR POPULARI, în perioada 27 februarie – 8 martie 2015, locul ales fiind zona pietonală din centrul oraşului.
   Aşa cum v-am obişnuit, la evenimentul pe care îl găzduim periodic, participă producători locali, meşteşugari, manufacturieri, artizani populari din diverse domenii de activitate, ideea municipalităţii turdene fiind aceea de a crea un cadru favorabil în vederea promovării meşteşugarilor din zonă, precum şi pentru conservarea vechilor tradiţii locale.
   Alături de mărţişoarele care vestesc sosirea primăverii, vă aşteptăm să regăsiţi produsele de apicultură, brânzeturile, uleiul de floarea soarelui presat la rece, iar turta dulce şi ciocolata de casă ne vor aminti târgurile de altă dată. Nu vor lipsi produsele ceramice şi de artizanat, florile şi aranjamentele florale.
    Primăria Municipiului Turda are plăcerea de a vă invita să participaţi la această manifestare care sperăm să capteze în continuare interesul dumneavoastră şi ne bucurăm că am reuşit să menţinem acest eveniment ca o frumoasă tradiţie pentru comunitatea noastră.

PRIMAR,
TUDOR ŞTEFĂNIE

Supervizat: Codruţa Bungărdean, şef Serv. F.E.R.I.
Întocmit: Nadia Mitrea, consilier Serv. F.E.R.I.

Martisoare create de artisti




Palas Mall, Iasi


25 februarie - 1 martie 2015




Comemorare Ady Endre




Expozitie de fotografie


Muzeul Memorial Octavian Goga, Ciucea


27 februarie - 4 martie 2015





    Vă invităm să vizitați expoziția de fotografie organizată de către Casa de Cultură a Municipiului Cluj Napoca și Muzeul Memorial Octavian Goga dedicată poetului Ady Endre pentru comemorarea a 96 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. 
    Vernisajul va avea loc în data de 27 februarie, ora 12:00, în sala de expoziții a Muzeului Memorial Octavian Goga. Prezentarea expoziției va fi făcută de către domnul dr. Dan Brudașcu, Manager al Casei de Cultură a Municipiului Cluj Napoca.
***Ioana Lidia Ilea

Timeless City Istanbul & Faces




Expozitie de fotografie


Mustafa Dedeoglu


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


2 - 15 martie 2015





    Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, Uniunea Democrată Turce din România, Uniunea Democrată a Tătarilor turco-musulmani din România - filialele Bucureşti şi Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită luni, 2 martie 2015, la ora 18.00, în sala H. H. Stahl, la vernisajul expoziţiei de fotografie Timeless City Istanbul & Faces a fotografului turc Mustafa Dedeoğlu.
    Născut în Istanbul, în 1978, Mustafa Dedeoğlu a început a fi interesat de fotografie din 2006, iar cu timpul simplul interes s-a transformat în pasiune. În fotografiile sale, prioritare sunt compoziţia şi povestea, dar şi valoarea emoţională a imaginii. Stilul său fotografic este în primul rând o reflectare a personalităţii şi a filosofiei artistului.
    Expoziţia Timeless City Istanbul & Faces este rezultatul a opt ani de muncă (2007-2015) şi intenţionează să reflecte atmosfera de poveste, unică a Istanbulului – oraş peste care au trecut în timp diferite culturi, dar care şi-a păstrat mereu silueta maiestuoasă. Fotografiile lui Mustafa Dedeoğlu nu ne arată Istanbul modern, ci ne duc spre străzile de la periferie, spre colţurile ascunse, neştiute ale oraşului, spre latura sa nostalgică şi melancolică.
   Expoziţia Timeless City Istanbul & Faces va putea fi vizitată în perioada 2 - 15 martie 2015, între orele 09:00 - 17:00, în sala H. H.Stahl, Şos. Kiseleff nr. 30.

Mai multe informatii:
Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti
Biroul Relaţii Publice: 021.317.91.03/178

Unu Plus Minus Unu




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


            Filarmonica Nationala Serghei Lunchevici, Chisinau,            Republica Moldova


4 martie 2015



    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, în colaborare cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România organizează premiera spectacolului UNU PLUS MINUS UNU op.148-154 - opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental de Liviu Dănceanu în interpretarea Ansamblului Archaeus, a sopranei Simona Jidveanu şi a tenorului Cristian Alexandru Petrescu.
    Spectacolul se va desfăşura în cadrul Festivalulului Internaţional de Muzică MĂRŢIŞOR 2015 şi va avea loc marţi, 4 martie, ora 18.00, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău.
   Evenimentul face parte din proiectul-cadru Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului iniţiat de ICR Chişinău în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova în 2014 ce presupune organizarea unor de concerte de muzică menite să pună în valoare creaţia compozitorilor români contemporani de pe ambele maluri ale Prutului.