luni, 23 februarie 2015

Din istoria comunității evreiești din Galați




Muzeul Casa Cuza Vodă


Galați


26 februarie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi şi Colegiul Tehnic Traian Vuia Galaţi vă invită joi, 26 februarie 2015, ora 9.00, să participaţi la expunerea cu tema DIN ISTORIA COMUNITĂŢII EVREIEŞTI DIN GALAŢI, susţinută de muzeograf Mariana-Delia Pohrib.
   Activitatea readuce în atenţia publicului gălăţean diversitatea culturală a comunităţii evreieşti, care a avut în decursul vremurilor, alături de alte comunităţi etnice locale, un rol important în conturarea vieţii sociale, religioase, economice şi politice a oraşului Galaţi.
   Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Explorări Creative




Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandra Dumitrescu


Muzeul de Arta Ioan Sima, Zalau


24 februarie - 10 martie 2015





    Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează expoziția de pictură Explorări Creative prezentând o serie de lucrări ce materializează viziunea personală a artistei Alexandra Dumitrescu.
    Publicul va putea viziona expoziția la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău, strada Gheorghe Doja nr. 6 in perioada 24 februarie - 10 martie, de marți până vineri, între orele 9:00-17:00.
Deschiderea expozitiei va avea loc marți, 24 februarie, ora 15:00.

   "Se poate constat în cazul artistei Alexandra Dumitrescu o predilecție față de portret dar va expune și compoziții creative nonfigurative, precum creații cu temă legată de figura umană. Absolventă de facultatea de arte decorative a Universității de Artă și Design din Cluj, în lucrările Alexandrei Dumitrescu se poate ușor observa o tendință decorativă în tratarea formei, totodată este marcantă factura deosebit de picturală a spațiului plastic cu accente moștenite de la expresionism." (Szabó Attila, muzeograf)

• Educație si formare

2006 - 2009 - Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca - Facultatea de Arte Decorative si Design / Secția Design Vestimentar
2002 - 2006, Liceul de Arte Plastice Romul Ladea Cluj-Napoca, Sectia Design Vestimentar

• Experiența profesională

2007 - Prezent: Liber profesionist

• Activitate profesionala

2010 - Pictura murala decorativa Restaurant Bliss, Sibiu

• Activități expoziționale:

Expoziții de grup: 2012 - Salonul național de arta Galeria U.A.P., Alba Iulia
2012 - Expoziție dublă: Realitate Interpretata și Ecouri din Tenebre Centrul
de Cultura Urbană Casino, Cluj-Napoca
2012 - Bienala naționala Ion Andreescu ediția a VIIIa - Galeriile Ion Andreescu, Buzău
2012 - Artiști sălăjeni la un sălăjean acasă Muzeul de Arta Ioan Sima, Zalău
2011 - Sala UAD Ediția a XVII-a Grand Hotel Italia, Cluj-Napoca / Colecția Ephemeral Shapes
2006 - Expoziția absolvenților Liceul Romul Ladea, Cluj-Napoca
2005 - Bal de Caritate Lions Club International Sala Avram Iancu, Primaria Zalau

Expozitie de plante exotice





Gradina Botanica Anastasie Fatu


Iasi


21 februarie - 8 martie 2015




    Evenimentul este dedicat colectiilor de plante exotice cultivate in conditii speciale si va debuta sub semnul Dragobetelui, a Martisorului si a Anului Nou chinezesc. Speciile de plante prezentate sugereaza spiritul acestor sarbatori, fiind asociate cu sentimentul renasterii naturii. Cu acest prilej vor fi expuse specii si soiuri cunoscute sau mai putin cunoscute de azalee si camelii, precum si numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale si tropicale: crotoni, dracene, cactusi, bromelii, orhidee, ficusi, palmieri, ferigi, peperomii, begonii, marante, fitonii si euforbii.
   In cadrul acestui eveniment Violeta RADU va expune fotografie artistica sub genericul Dor de culoare iar Adrian SILIVESTRU prezinta obiecte handcrafted in povesti dIN lemn. Creatiile artistice sunt inspirate si realizate cu materiale vegetale care provin din Gradina Botanica.
   Expozitia va fi deschisa pana in ziua de 8 martie, intre orele 9.00-16.00. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Realizarea de fotografii este permisa si gratuita.

Rasfoind pagini vechi de reviste si ziare




Colectii si Colectionari


Romania de-altadata





    În cursul ședintei Secretariatului CC al PCR din ziua de 18 octombrie 1977, Nicolae Ceaușescu a anunțat decizia ca revista pentru copii Arici-Pogonici să fie transformată în revista Șoimii patriei (conform ro.wikipedia.org). Cum pe Pogonici l-am citit cu destul interes, la vremea respectiva, m-am gandit sa rasfoim impreuna paginile acestei publicatii de acum mai bine de un sfert de secol. Mai ales ca, pentru exemplificare, am ales chiar ultimul numar.
Si nu pentru ca Nea Nicu' s-a gandit la o noua titulatura... 


Stiri "calde", citite pe nerasuflate de naparstoci...






Ilustratii: Albin Stanescu.



Titulatura colajului usor tembela...
Mai sunt incluse poezii din Trinidad-Tobago si Canada.







Doua pagini semnate Ileana Ronai - 
Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa.


De la noi...


...din gradinita.



...de parca puteam "sa ne intristam!".


Se revine la indoctrinare, nu care cumva micutii sa-si piarda 
antrenamentul...


Pret: 2 lei.
Ca cei mai tineri sa poata evalua, o paine neagra costa: 2, 5 lei.
Intermediara 3,20. Iar cea alba, din ce in ce mai rara: 3,60.


Citind cu atentie versurile am senzatia ca cenzura nu prea si-a facut bine datoria.
In primul rand "dragilor conducatori", adica fara sa fie nominalizat cuplul
mult iubit?
Dar mai ales, cum "sa ne lumineze tara" ? Adica ce, EI nu ne dadeau 
suficient curent electric pana atunci?

***O adanca plecaciune pentru Dl. Victor Borcia.
Care mi-a daruit acest exemplar in preajma Craciunului. 
Chiar si in lipsa mea de-acasa...


Nufăru – cetatea de sub sat




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Conferintele Historia Viva


Bucuresti


26 februarie 2015




   Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinţei publice Nufăru – cetatea de sub sat prezentate de dr. Oana Damian (cercetător, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan), cu participarea dr. Mihai Vasile şi a dr. Andra Samson (arheologi în cadrul instituţiei noastre), a noua conferinţă a seriei Historia Viva.
    Evenimentul va avea loc joi, 26 februarie 2015, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media, se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.
   Tema conferinţei Nufăru – cetatea de sub sat o constituie prezentarea unei sinteze a cercetărilor arheologice care au contribuit, în ultimele decenii, la descoperirea unei cetăţi bizantine în intravilanul unei localităţi situate pe malul drept al braţului dunărean Sf. Gheorghe.
***

Expozitie omagiala Constantin Malinas



Biblioteca Universitatii Oradea


24 februarie - 6 martie 2015



Comunicate de Presa

1943 - 2010

    Biblioteca Universităţii din Oradea organizează în perioada, 24 februarie – 6 martie 2015, expoziţia omagială Conf. univ. dr. Constantin Mălinaş – Cinci ani de la trecerea în veşnicie.     
    Timp de două săptămâni, vor putea fi văzute în holul bibliotecii universitare cele mai importante lucrări ale eruditului bibliotecar. Director al unor importante instituţii de cultură din Oradea, precum Casa de Cultură a Sindicatelor (1971-1978), Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai Bihor (1996-2006) şi Biblioteca Universităţii din Oradea (2008-2009), profesorul Mălinaş a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai urbei noastre.

Biroul de Comunicare Nr. 8 din 23.02.2015
via Ionel Novac

Duminica Ortodoxiei




Biserica Icoanei, Bucuresti


28 februarie - 1 martie 2015





     În fiecare an, prima duminică din Postul Mare se numește Duminica Ortodoxiei. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 843, când prima duminică din Postul Mare a căzut în data de 11 martie. Atunci s-a sărbătorit victoria Credinței Ortodoxe asupra tuturor ereziilor care au tulburat viața Bisericii, multe sute de ani.
     Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul s-au arătat de la început făcătoare de minuni, mai ales vindecări de boli si izbăviri de grele cumpene și primejdii. Bătrânii satelor, călugării și, în ultimii ani, călugărițele din partea locului, mărturisesc că aici veneau tot felul de bolnavi din împrejurimi și din alte regiuni ale țării și, după rugăciuni făcute la moaștele Sfântului Grigorie, se vindecau de suferințele lor. Una din cele mai mari minuni săvârșite de Cuviosul Grigorie este faptul că, prin rugăciunile lui, sute de ani Mânăstirea Bistrița Olteana a fost cruțată de pustiire, de foc, de dărâmare, de tot felul de primejdii. Atât ea, cat si viețuitorii acestui sfânt lăcaș au fost păziți de marile nenorociri care au bântuit peste alte mânăstiri.

Joi 26 februarie 2015

† 13.00 - Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mânăstirea Bistrița Olteana vor fi aduse pentru prima data in București la solicitarea a mii de credincioși si vor fi depuse la Biserica Icoanei. Accesul publicului pentru închinare fiind permis începând cu ora 14.00.
Racla cu Sfintele Moaște va fi depusă în baldachinul aflat la Biserica Icoanei până în data de 2 martie.

Vineri, 27 februarie 2015

† Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios

Sâmbătă 28 februarie 2015

† Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios
† 17.00 - 18.30 Vecernia în Biserica Icoanei, săvârșită de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
† 18.30 - 19.30 Procesiunea „Lumina Ortodoxiei”. Se pleacă cu lumânări aprinse, din curtea Bisericii Icoanei spre Parcul Grădina Icoanei. Pelerinaj în jurul Parcului. † 19.30 - 20.30 Citirea unei rugăciuni și interpretarea unor cântări bisericești de către corala Bisericii Icoanei. Alocuțiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericești (pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei).
† 20.30 - 20.45 Întoarcerea celor prezenți în curtea Bisericii Icoanei.

Duminică 1 Martie 2015

† Începând cu ora 7*** – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios
*** Pe perioada Sfintei Liturghii (în intervalul 10.00 – 12.00) se oprește închinarea la Sfintele Moaște
† 10.00 – 12.00 Sfânta Liturghie în Biserica Icoanei sau pe un podium amenajat în fața Bisericii, săvârșită de către Înaltul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.
† 12.00 – 13.30 Deplasarea credincioșilor spre Parcul Grădina Icoanei unde se vor uni cu credincioșii tuturor parohiilor care participă la procesiune.
† 13.30 – 14.15 Pelerinajul Icoana-fereastră spre Dumnezeu se va desfășura în jurul parcului Grădina Icoanei. Se înconjoară Parcul Icoanei ca și la procesiunea din seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii.
† 14.15 – 15.00 Slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, săvârșită de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
- Rostirea Mărturisirii de Credință (Crezul); Cuvânt de folos rostit de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
† 15.00- 15.15 Revenirea credincioșilor în curtea Bisericii Icoanei și încheierea manifestării.

Luni 2 martie 2015

Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște până la ultimul credincios, urmând ca marți, 3 martie 2015, la prima oră Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul să fie înapoiate Mânăstirii Bistrița Olteana.



   În speranța ca acest pelerinaj creștin va fi primit de Dumneavoastră cu bucurie în suflet și cu evlavie duhovnicesc, vă așteptăm la Biserica Icoanei.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Elite Prof Art, Bucuresti


23 februarie 2015





    Galeria ELITE PROF ART oferă iubitorilor de frumos un nou prilej de periplu în lumea artei: o originală expoziție de grafică.
    Expoziția este una colectivă și reunește lucrările a 20 de artiști plastici români, aducând astfel publicului o mare diversitate de teme și abordări, de senzații și stări – expresie a libertății de creație ce caracterizează toate expozițiile organizate de galerie.
    Piesa de rezistență a expoziției este lucrarea Colectivizarea a pictorului Camil Ressu, realizată în tuș pe hârtie de calc. Alături de ea stau lucrări ale unora dintre cei mai importanți artiști plastici români, precum și ale unora dintre cei mai bine cotați tineri artiști vizuali ai momentului, având ca punct central ideea de abordare a temelor în tehnici ce țin de grafică, în manifestări artistice generoase, diferite, creative.
    Lucrările reunite în expoziție sunt realizate în cărbune, creion, acuarelă, pastel, tuș sau tehnica mixtă, iar unul dintre artiștii prezenți expune fotografie, completând astfel fericit tabloul manifestărilor artistice oferite publicului cu acest prilej.
    Tușe sensibile sau îngroșate, finețe sau duritate, lumini și umbre, unghiuri aspre sau delicate, portrete, vibrații calde sau nemișcări sticloase, detalii umane sau de peisaj - toate se regăsesc în această expoziție de grafică.

Lucrările prezentate aparțin artiștilor:

FLORIN BÂRZĂ, CARMEN BAZILESCU,
AURELIA COSMA CHIȘU, VERGIL COJOCARU-COVER,
VLADIMIR DAMIAN, CERASELA DRAGOȘ, MARIA FURNEA,
PETRE EMANUEL GHERGU, MARIA GRUICI PRUNE,
ROMULUS HARDA, EMIL ILEA, OVIDIU IOVANEL,
SORINA IUGANU, ALINA MANOLE, COZMIN MOVILĂ,
IOAN ORATIE, MIHAI SĂNDULESCU, GRIGORE STAN,
OANA UNCIULEANU,

Irinel Constantinescu Martin – Consultant Public Relations, Blogger

dragobeteart.ro




Lansare de carte


Libraria Carturesti, Iasi


24 februarie 2015





***Carmen Sirbu

Transcendente




Expozitie de fotografie


Vali Toma


Hotel Ibis, Constanta


7 - 31 martie 2015




Sarbatoarea Martisorului




Diaspora romana


Asociatia Romanilor din Italia


Roma, Italia


editia a VIII-a, 1 martie 2015






***Gabriel Pirjolea

Festivalul Folcloric pentru Tineret: Mladite




Casa de Cultura Ungheni


editia a VIII-a, 8 martie 2015




***Centrul Creatiei Populare Mures

La ceas aniversar




Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


Dragomir Hurmuzescu


13 februarie - 30 aprilie 2015





    Marţi, 24 februarie 2015, de la ora 12:00, la Biblioteca Naţională a României (spaţiul expoziţional Dealul Spirii, mezanin) va avea loc vernisajul expoziţiei 150 de ani de la naşterea lui Dragomir Hurmuzescu – documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale.
    Vor lua cuvântul: Octavian Silivestru – Radio România, Agenția de presă RADOR; ing. Dănuț Șeban – Divizia de Istoria Tehnicii din cadrul CRIFST; prof. Nuri Korganci – The International Computer High School of Bucharest; prof. Pînzariu Carmen Gabriela – directorul Liceului Tehnologic Dragomir Hurmuzescu; Elena Cojuhari – curatorul expoziției, Serviciul Colecţii Speciale, Biblioteca Naţională a României.
    Organizată în cadrul programului Luna Dragomir Hurmuzescu (13 februarie – 13 martie 2015), expoziţia 150 de ani de la naşterea lui Dragomir Hurmuzescu – documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale (arhivă istorică, fotografii, presă românească veche etc.) poate fi vizitată până în data de 30 aprilie 2015.
Intrarea este liberă.

Repere in timp




Arta plastica contemporana romaneasca


Teodora Coltofean


Turnul BRD, Bucuresti


26 februarie - 26 martie 2015





    BRD Groupe Société Générale și Contemporanii au plăcerea de a anunță că joi, 26 februarie 2015, ora 18:30, la parterul Turnului BRD, B-dul Ion Mihalache nr.1-7, va avea loc vernisajul expoziției personale al artistei Teodora Coltofean.
   Expoziția personală a Teodorei Coltofeanu, etalează lucrări din ultimii ani care o mărturisesc pe artistă în chip de trăitoare întru feeria cotidiană a culorilor, captând în ipostaze succesive efemerul celor văzute, spre a fi transpuse în vibrații cromatice structurate compozițional.
Fascinată deopotrivă de peisaj – arhitectural, marin ori colinar – ca și de obiectele făurite demult, purtând patina grea a timpului, pictorița reia teme și structuri din periplurile pe alte meleaguri, într-o continuă incitare de a retranspune emoția vizuală. Bucuria explozivă a culorii saturate este evidentă și în compozițiile cu flori, de mici dimensiuni, care alătură vibrațiile calde ale tonurilor. (Mihaela Carmen Proca)
    Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului Contemporanii și se înscrie în tradiția BRD de a pune la dispoziția artiștilor plastici – pictori, sculptori sau graficieni, tineri sau consacrați, spațiul expozițional de la parterul sediului său central. În cei peste 10 ani de la inaugurarea Turnului BRD, în foaier au expus numeroși reprezentanți ai noului val, dar și artiști ajunși la maturitate.
    Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 februarie – 26 martie 2014, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-17:00. Accesul în spațiul Turnului BRD se va face în baza actului de identitate.

Targ de mARTisoare




Muzeul Bistrita


28 februarie 2015




***Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud

Interferente Etnografice




Muzeul de Stiintele Naturii


Suceava


23 februarie - 14 martie 2015



Targul Gaudeamus




Teatrul National Marin Sorescu


Craiova


editia a XIV-a, 25 februarie - 1 martie 2015





    Ediţia cu numărul 14 a Târgului GAUDEAMUS Craiova va avea loc în perioada 25 februarie - 1 martie a.c. în foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu, spaţiul deja tradiţional de întâlnire al cărţii şi mărţişorului, la început de primăvară. Evenimentul este organizat de RADIO ROMÂNIA, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Craiova.

Anne Frank – o istorie pentru prezent




Biblioteca Județeană ASTRA


Sibiu


2 - 20 martie 2015






    Expoziţia internaţională Anne Frank – o istorie pentru prezent, vernisată de peste 300 de ori pe an în diverse locuri din lume, soseşte în martie la Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu.
    Turneul mondial este coordonat de Anne Frank House din Amsterdam, organizarea pe plan local ( respectiv in Romania ) fiind asigurată de Asociaţia Tikvah din Oradea, organizaţie parteneră.În anul 2015 Asociația Tikvah prezintă expoziția cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care consideră esențială angajarea tinerilor în recunoașterea și înțelegerea pericolelor prejudecăților, gândirii stereotipale, discriminării, precum și înțelegerea importanței de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturi și libertăți fundamentale ale altora sunt încălcate.
    Expoziţia cuprinde 32 de panouri in format bilingv (română şi maghiară), traducerea din limba engleză fiind realizată de Asociaţia Tikvah, şi prezintă povestea Annei Frank în contextul istoric al Holocaustului şi al celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul expoziției este să informeze vizitatorii despre istoria Holocaustului, despre povestea Annei Frank şi a familiei ei prin prisma jurnalului Annei Frank, dar şi să transmită un mesaj educaţional, şi anume că diferenţele culturale, etnice, religioase şi politice existente în orice societate trebuie întâmpinate cu respect reciproc în virtutea drepturilor omului şi a democraţiei.
    Expoziţia este însoțită de un DVD cu filmul The Short Life of Anne Frank (Scurta viaţă a Annei Frank).

Razboiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc. 1916-1919,




Lansare de carte


Adrian Silvan Ionescu


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


25 februarie 2015





    Vă reamintim că miercuri, 25 februarie 2015, ora 17.00, va avea loc lansarea volumului RĂZBOIUL CEL MARE. Fotografia pe frontul românesc. 1916-1919 al cărui autor este dl. Adrian-Silvan Ionescu, cu contribuția artistică a lui Bogdan Iorga, ambii membri de frunte ai Asociaţiei 6 Dorobanţi. Lansarea lucrării va avea loc în prezenţa dlui. academician Dan Berindei.
     Evenimentul va avea loc la Institutul Cultural Român, de pe Aleea Alexandru, nr. 23.
 Asociaţia 6 Dorobanţi va participa la această manifestare, cu o gardă de onoare compusă din 10 ostaşi echipaţi în uniforme din vremea Războiului cel Mare...
***Horia Serbanescu

Bucurestiul arhitectului Louis Pierre Blanc




Conferintele de joi


Oana Marinache


Muzeul Municipiului Bucuresti


26 februarie 2015






   Louis Pierre Blanc (1860-1903) a fost una dintre cele mai prolifice personalități creatoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, jucând un rol important în făurirea capitalei noului regat al lui Carol I (1839-1914). Sosit în București la începutul anului 1884, la recomandarea colegului și prietenului său de la Școala de Arte Frumoase din Paris, Ion Mincu (1852-1912), tânărul elvețian găsește aici multe șanse de afirmare profesională. În următorii 19 ani realizează în București Ministerul Agriculturii, Facultatea de Medicină, Institutul Bacteriologic, serele din Grădina Botanică, casele Blanc, Nicolae Filipescu, Hermann Spayer, Mauriciu Blank, extinderea Casei Tache Ionescu, casa și dependințele lui Ion Lahovary. Fiecare dintre aceste realizări vor fi prezentate în cadrul conferinței, pornind de la povestea proprietarilor și planurile de arhivă.
    Dintre clădirile dispărute amintim: Institutul Botanic (1888-1889), imobilul Louis Blanc – Aloys Brémond (1888-1889) care s-a aflat pe Calea Victoriei nr. 124 (vizavi de Palatul Știrbey), casa Elenei, văduva gen. Gheorghe Adrian (1890), de pe str. Povernei nr. 2 colț cu str. V. Alecsandri, Institutul Schewitz-Thierrin (1895) de pe str. Scaune nr. 52.
     Marcând 111 ani de la dispariția arhitectului elvețian, Asociația și Editura Istoria Artei au lansat în septembrie 2014, la Palatul Ministerului Agriculturii, primul album monografic intitulat Louis Pierre Blanc, o planșetă elvețiană în serviciul României, valorificând cercetarea în Arhivele Naționale ale României, sediul central și Direcția Municipiului București, Arhivele Naționale ale Franței, fonduri documentare de la Arhiva orașului Geneva și colecții particulare. Autorii albumului sunt istoric de artă drd. Oana Marinache și fotograful și graficianul Cristian Gache. Lucrarea a apărut cu sprijinul Ambasadei Confederației Elvețiene în România, Fondului Sponsorilor Elvețieni în România și al doamnei Mihaela Stoica. Datele tehnice ale volumului sunt: format landscape 23,5 x 16,5 cm, copertă scoarță, 400 pagini, interior duotone, 1,370 kg.
    Pliantul dedicat Louis Pierre Blanc a apărut tot la Editura Istoria Artei, în colecția traseelor urbane și conține informații personale și despre cariera de 19 ani a arhitectului elvețian. Obiectivele turistice, care sunt incluse într-un tur ghidat prin Bucuresti, includ atât clădiri publice, cât și private, traseul propus fiind unul pietonal, care poate fi extins cu mijloace de transport la unele monumente (Facultatea de Medicină și Institutul Bacteriologic, apoi la Grădina Botanică).
    Lucrările pot fi procurate de la standul Muzeului Municipiului Bucuresti de miercuri-duminică.
    Oana Marinache este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi și într-un program P.O.S.D.R.U. R.E.A.D. al Academiei Române. Lucrarea monografică de debut, Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti, Editura ACS, a fost lansată în 2012. În 2013 a publicat lucrarea de licență, Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a scris Louis Pierre Blanc, o planșetă elvețiană în serviciul României (Editura Istoria Artei), precum și Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii (Editura ACS).
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinte de joi:

5 martie 2015 – Fotograful Moritz Benedict Baer cu Emanuel Bădescu

12 martie 2015 – Evoluţia Cartierului Vatra Luminoasă cu Andrei Razvan Voinea

19 martie 2015 – Petre Antonescu şi arhitectura bucureşteană cu Sidonia Teodorescu

Expozitie de primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


23 februarie 2015




Vernisajul va fi luni, 23 februarie, la ora 18.00, la Sala Foaier.

Echipa curatorială: 

Bogdan Breza, Lucian Muntean și Teodora Vasile

Expun pictură, sculptură și grafică artiștii:

Dumitru Viorel Bondar, Vladimir Cioroiu, Aurel Contraş, Titi Ceară,
 Mihai Dicu, Simona Dimache, Dan Erceanu, Andrei Marina, 
Laurențiu Midvichi, Nicoleta Mitrache, Laurențiu Mogoşanu, 
Monica Morariu, Vasile Mureşan – Murivale, Costin Neamțu, 
Lisandru Neamțu, Cosmin Paulescu (Cozo), Eva Radu, Anton Rațiu, 
Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Doina Laura Marița – Sibiceanu, 
Gheorghe Stanciu, Cristian Tarbă, George Tănase, 
Beti Vervega, Florentina Voichi.


Dor. Minune. Misiune. Pasiune. Uniune




Lansare de carte


Emanuele Leoni


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


24 februarie 2015