marți, 3 februarie 2015

Arhitecturile Sufletului




Arta plastică contemporană românească


David Croitor


Elite Art Gallery, București


10 - 28 februarie 2015






    În perioada 10 – 28 februarie 2015, ELITE ART GALLERY prezintă expoziția de pictură David Croitor - Arhitecturile Sufletului. Expoziția cuprinde o serie de picturi în ulei pe pânză înfățișând peisaje citadine și naturi statice. Pentru autor “casele nu reprezintă neapărat locuri,ci mai mult stări sufletești”, el adăugând: “Nu pictez la întâmplare ceea ce-mi iese în cale, ci caut uneori cu încăpățânare un motiv, fie el casă, peisaj, natură statică sau chiar portret, care să rezoneze cu interiorul meu; de fapt stabilesc o relație de prietenie cu subiectul, vorbesc cu el, îmi răspunde la întrebări…”
      În lucrările lui David Croitor casele prind viață din linii, forme și culori, devenind niște personaje complexe, fiecare unghi și tușă de pensulă contribuind la construirea caracterului lor împovărat de timp și mustind de povești. Exuberanța cromatică aparte se naște din sufletul artistului, fiind o versiune subiectivă a realității înconjurătoare. David Croitor înfățișează aspecte comune într-o interpretare personală învăluită în optimism ludic, dar lăsând să transpară fragmente de realitate brută – bălți, sârme cu rufe, antene satelit, reclame, afișe electorale, ziduri inscripționate – imperfecțiuni din jurul nostru pe care mulți le omit intenționat din cadrele idealizate pentru că nu sunt demne de universul frumosului. Toate aceste detalii pe care pictorul le inserează în creațiile sale dau un ton aparte și o notă de umor fin care nu pot decât să bucure atât privirea, cât și mintea.
     Criticul de artă Valentin Ciucă scrie: “Interesant de remarcat că David Croitor evită cu abilitate locurile comune ale arhitecturii interbelice, pictorul fiind mai ales animat de subtilitatea unor decupaje din realitate, pe care le tratează cu disponibilitate către întoarcerea în illo tempore”. David Croitor adaugă: “În ceea ce privește casele, trebuie să vă spun că eu încerc să “citesc” povestea fiecăreia din ele și nu neapărat pitorescul exterior, ci mai degrabă istoria consumată în interiorul zidurilor vechi. De multe ori poveștile de viață sunt atât de dramatice încât pătrund prin zid și pot fi văzute și din afară, iar cu trecerea timpului încep să semene cu niște răni nevindecate.” El concluzionează că, deși în aparență subiectele sale sunt “simple, unii ar zice banale sau comune, totuși la o “citire” mai profundă, dincolo de emoția primei vederi putem păși într-o lume unde poezia există încă într-o stare latentă…Trezind-o, putem deveni călători într-o altă viață.”
     Pictorul locuiește în Vatra Dornei, loc ce a inspirat numeroase din picturile sale. S-a născut în Suceava, la 27 martie 1958. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1988. A urmat cursuri libere de pictură și desen cu Dimitrie Loghin la Suceava în 1978 și cu Aurel Aniței la București în 1981.
     A participat la numeroase expoziții de grup și tabere de creație în țară și în străinătate. A avut numeroase expoziții personale în țară, debutând în 1986 în cadrul Facultății de Geologie București unde mai expune și în 1987 și 1988. Urmează două expoziții la Horezu, Vâlcea, în 1992 și 1993. La Suceava expune prima dată în 1999, împreună cu Fundația Culturală a Bucovinei, succedate de expoziții în orașul său natal în 2008, 2009 și 2011. În Vatra Dornei organizează expoziții personale la Salonul Alb în 2004, 2005, 2006, 2008, 2010 și 2013. Printre alte expoziții se înscriu și cele de la Galeriile Casa Cărții din Iași – 2006 și 2009, la Ibănești, Mureș – 2008, la ArtGaleria din Bistrița Năsăud – 2009 și la Galeriile UAPR Oradea (Galeria de Arte Vizuale) – 2013. A avut expoziții personale și pe plan internațional – în 2012 la Liza’s Gallery, Stege, insula Møn, Danemarca și în 2013 în Luxembourg, în cadrul manifestațiilor artistice organizate sub genericul L’Automne roumain.
    Este inclus în volumul Exerciții de fidelitate, apărut la Iași în 2007, la editura ART XXI, autor Valentin Ciucă, și în Dicționarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova , 1800-2010 apărut în 2011 la editura ART XXI, autor Valentin Ciucă.
     Figurează de asemenea cu lucrări în colecții particulare din țară, cele mai multe în București, dar și în străinătate: Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxembourg, Scoția.
    David Croitor a fost laureat în 2008 cu Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor și în același an cu Premiul pentru pictură al Fundației Culturale a Bucovinei. În 2012 Consiliul Județean Suceava i-a recunoscut meritele prin Premiul Pictorul Anului.
    Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 – 28 februarie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 – 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, București.
***EliteArt Galerie

Roșia Montană. Memoria obiectelor.




Muzeul Național al Țăranului Român


București


6 - 22 februarie 2015




Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 6 februarie 2015, de la ora 18,:00 la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției Roșia Montană. Memoria obiectelor.

   ...O lume înfățișată prin obiecte în contextul lor de origine. O lume bogată, inevitabil fragmentară, alcătuită din obiecte oferite acestei expoziții de locuitorii Roșiei Montane; obiecte felurite, obiecte uitate prin poduri sau pivnițe, altele utilizate zi de zi; obiecte obișnuite sau excepționale, caracteristice unor ocupații, unui mod de viață; obiecte profane sau de cult, obiecte memoriale, împreună cu mărturiile deținătorilor despre însemnătatea lor. Un drum spre povești, amintiri, anecdote, istorie...
   ...O imagine aparte a unei lumi reconstituită pornind de la obiecte și relațiile dintre acestea, întrebări și răspunsuri posibile despre om...
   ...O selecție de obiecte din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, schițează un alt palier narativ al expoziției despre Roșia Montană: o explorare a frumosului comun, până de curând parte a vieții de zi cu zi, acum pe cale de a se pierde...
    ...O expoziție în care vizitatorul este invitat într-o călătorie imaginară și concretă în același timp. Călătoria prin Roșia Montană – fragmentară, eterogenă, contradictorie și incitantă – îndemn la revenire și la înțelegere...

    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 22 februarie 2015, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.



   Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilei Roșiei Montane, un eveniment al Campaniei Salvați Roșia Montană, cu sprijinul și găzduirea Muzeului Național al Țăranului Român. 
   Expoziția Roșia Montană. Memoria obiectelor este organizată de Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Muzeul Național al Țăranului Român și Asociația București - pro urbe.

Cartea fermecată




Diaspora română


Școala românească din Viena


7 februarie 2015




Amănunte în link-ul de mai jos:

Omagiu adus unui artist




Muzeul National de Arta al Moldovei


Dumitru Fusu


Chisinau, Republica Moldova


5 februarie 2015





   "Prezentul album și expoziția de la Muzeul Național de Artă reprezintă readucerea operei plastice a lui Dumitru Fusu în mijlocul oamenilor, a specialiștilor, a societății. Acest album nu este numai un omagiu adus artistului și creației sale în domeniul artei plastice, nu constituie doar o colecție de lucrări din arta sa portretistică și mărturia unei expoziții, ci și un martor ocular al vieții culturale din anii 1960 – 1980, o cronică psihologică a timpului său și a personalităților pe care le-a traversat artistul în timpul vieții. Albumul de față ne aduce prin urmare doar creația sa plastică și nu abordează realizările lui Dumitru Fusu în teatru, poezie, muzică, film…
    Dacă talentul multiplu al lui Dumitru Fusu rămâne o enigmă, atunci opera lui plastică este una și mai mare. Ea cuprinde doar 20 de ani de creație. A desenat și pictat din 1960 până în 1980. După această perioadă nu se mai atinge de creioane, pasteluri, cărbune. În timpul vieții, în anii ΄70, organizează mai multe expoziții la Chișinău și una la Moscova, dar mai târziu artistul se retrage din creația plastică și opera lui este uitată. A trebuit ca Dumitru Fusu să plece dintre noi pentru ca opera lui uimitoare să revină la lumina zilei. ”
***Mihai Fusu și Maria Mardare-Fusu

Dubla lansare




Lansare de carte


Georgeta Filitti, Claudiu Bazavan


Clubul Taranului, Bucuresti


10 februarie 2015






    Marti, 10 februarie, de la 19:00, va invitam la o dubla lansare de carte la Clubul Taranului -

Bucurestiul grecesc de Georgeta Filitti si 
Zâmbetul la vreme de război de Pr. Dr. Claudiu Bazavan. 




Intrarea este libera.
Ne vom bucura de un dialog intre cei doi invitati, care vor povesti despre cultura, dragostea pentru orasul Bucuresti, comunitatea greceasca, incredere si comunicarea cu celalalt:)
***Ecobescu Sandra

Seara Artelor




Scoala de Arte


Cluj - Napoca


editia a III-a, 5 februarie 2015





    O seară magică, unică, o seară a artelor este în pregătire la Şcoala de Arte Cluj, la sediul său de pe strada Fabricii de Zahăr, nr. 51. În data de 5 februarie 2015, de la ora 17:00, în cadrul activităţii Porţi deschise la Şcoala de Arte Cluj va avea loc examenul de final de semestru al secţiilor compartimentului Arte Vizuale al Şcolii de Arte Cluj.
  Fiecare secţie – pictură, grafică, design vestimentar, decoraţiuni interioare, ceramică, sculptură, artă fotografică – va avea propria expoziţie cu lucrări realizate de cursanţi, lucrări care vor fi prezentate de către realizatorii lor.
   De asemenea, sunt invitate mai multe şcoli de arte din ţară, centre culturale, asociaţii ale artiştilor plastici care vor prezenta la rândul lor expoziţii tematice, se vor lansa reviste de artă, se vor prezenta concursuri şi tabere de arte, etc.
   La ora 17:00 se va da “startul” prin prezentarea expoziţiilor în sala de spectacole Şantier – transformată pentru acest eveniment într-un mare spaţiu expoziţional, pentru ca în continuare să aibă loc inaugurarea noilor săli de fanfară – jazz, joc popular şi ceramică-sculptură. Noile săli sunt rezultatul investiţiei Consiliului Judeţean Cluj din anul 2014 şi fac parte din procesul de reabilitare integrală a sediului Şcolii de Arte Cluj, reabilitare începută în anul 2008. În fiecare sală nouă se vor desfăşura momente artistice la care îşi vor da concursul cursanţii secţiilor care se vor muta în noile săli.



Etapele Serii artelor:

1. Expoziţii de pictură şi grafică
- Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi – Clipa
- Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ion Românu Reşiţa – Anotimpuri bocşene
- Şcoala de Arte Satu Mare
- Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş – Identităţi
- Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj – Gândind la rece
- Asociaţia Filarmonia Turda – Remember
- Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii – Ipostaze cromatice

2. Personale

- Şcoala de Arte Cluj – pictură - Felicia Răcean – Călătorie pe un alt tărâm
- Şcoala Populară de Arte şi Meserii Botoşani – linogravură – 
Ion Zait - Dualităţi cromatice

3. Imagica- expoziţii de artă fotografică

- Liceul de Arte „Romulus Ladea” Cluj-Napoca – Art eveniment fotografic
- Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş – Elemente primordiale
- Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii – lapsus. vizite. triumf

4. Artă decorativă

- Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ion Românu Reşiţa – Tradiţii şi artă
- Şcoala Populară de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe – Pâslărit şi macraméu

5. Fashion

- Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş
 – expoziţie de design vestimentar Sunt bucuros

6. Tradiţii

- Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu – Semne la răs-TIMP
- Elvira Gavriş – Expoziţie de ştergare "apusene”
- Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii – ICOANA, moştenirea spirituală
- Vasile Marina – Chipuri, locuri, Oaş

7. Itinerant

- Călătoria Clujului, "oraşul comoară” 
la Chişinău, Cernăuţi, Timişoara, Brăila, Botoşani

8. Concursuri de arte

- Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei
 – Concursul de pictură Gheorghe Chivu – ediţia a V-a 2014
- Şcoala de Arte Cluj – Concursul de fotografie Obiceiuri de iarnă 2015

9. Tabere de arte – expoziţii cu lucrări realizate în tabere de arte

- Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei
 – Tabăra de creaţie artă populară şi pictură – ediţia I 2014
- Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş 
– Tabăra internaţională de pictură Instantanee Medievale Sighişoara 2014
- Asociaţia Cultura fără frontiere Transilvania
– Tabăra Artă plastică fără frontiere – Turda – 17 – 24 august 2014

10. Prezentări de reviste de arte

- Centrul Cultural Judeţean Teodor Burada Constanţa – Revista Datina
- Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea 
Culturii Tradiţionale Caraş-Severin – Revistele Nedeia şi Reflex
- Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş – Revista Timisiensis
- Şcoala de Arte Cluj – Making Of 2014
- Şcoala de Arte Cluj – Catalogul Serii artelor – 2014 – 2015

11. Gaudeamus

- Înmânare diplome de absolvire a Şcolii de Arte Cluj
- Expoziţia Gaudeamus”a absolvenţilor – secţia Turda

12. Omnia– Şcoala de Arte Cluj

- Pictură – clasa Cristian Goilă – Atelier
- Pictură – clasa Farkas Melinda – Cu şi fără mărul discordiei
 – an I, II, III
- Grafică – clasa Ioana Popa – Autoportret
- Artă fotografică – clasa Hurray Gabriela – Metamorfoze plastice
- Ceramică – clasa Elena Amariei - Transpuneri ale limbajului plastic
- Sculptură – clasa Balla Csaba – Mixt
- Design vestimentar – clasa Călina Langa – tehnici – Disoluţie
- An II – Belle époque
- An III – Abstract
- Design vestimentar - clasa Teodora Vişinescu - An I – Geometrii
- An II – Belle époque
- Decoraţiuni interioare – clasa Monica Korent – Îmbinări

13. Citeşte! – inaugurarea punctului de lectură presă culturală

14. Inaugurare săli noi – momente artistice fanfară, joc popular, iniţiere corală

15. Inaugurarea picturii din sala nouă de fanfară – jazz
 – autori: Cristian Goilă, Raluca Vasiu, Raul Ciosescu, Alexandru Pop

16. Porţi deschise la Şcoala de Arte Cluj


Un eveniment unic, un efort colectiv impresionant, sute de lucrări de artă care aşteaptă 
să fie admirate, o seară dedicată artelor şi creatorilor lor, o întâlnire între instituţii 
de cultură dedicate educaţiei permanente, un schimb de experienţă benefic şi înălţător.

Aşadar... pregătiţi-vă să intraţi în Seara Artelor prin porţile deschise ale 
Şcolii de Arte Cluj, în data de 5 februarie 2015, începând cu ora 17L00.

Imagini în dialog




Expozitie de fotografie


Fritz Schiel


Muzeul de Arta Brasov


20 februarie - 29 martie 2015






    În perioada 20 februarie - 29 martie 2015, Muzeul de Artă Brașov organizează expoziția de  fotografie Fritz Schiel - Imagini în dialog.

    Născut la Braşov în 1945, fotograful Fritz Schiel, nepot al pictorului Friedrich Miess, a crescut în vremea comunismului într-o familie de industriaşi saşi. În 1960, pe când avea doar 15 ani, familia sa a părăsit Romania pentru a se stabili în Germania. Fritz Schiel a parcurs o carieră în domeniul tehnic, iar apoi, în 1997, în timpul unei vizite la New York, a început, îndemnat de prietenii săi artiști, să se ocupe mai întâi de pictură și ulterior de fotografie. Fritz Schiel practică fotografia ca pasiune, abordând teme precum: portretul, arhitectura, patrimoniul industrial şi fotografia experimentală. A participat la 15 expoziții internaționale de grup: Fertilizer in Valley (München, 2005, 2007, 2010, 2011 și 2013), Art Exhibition Bayrischzell (München, 2007-2014), Seidlvilla și Aspects Gallery / Gasteig (München, 2008) și Great Art Exhibition (München, 2009). Prima sa expoziție personală s-a numit Culture in Oberbräu și a avut loc în orașul Holzkirchen, în anul 2014.
   Seria Imagini în dialog este prima expoziție personală a lui Fritz Schiel organizată în România, reprezentând materializarea dorinței acestuia de a-și prezenta lucrările în orașul natal. Expoziţia reunește o selecţie de 4o de lucrări, atât color cât şi alb negru, realizate în diferite perioade, care trezește interesul față de unele aspecte ale societății contemporane. Fotograful abordează trei tipuri de teme: patrimoniul industrial, portretul și fotografia experimentală, prezentând imagini dispuse în perechi, fie pe baza similitudinii, fie pe baza contrastului existente între acestea.
   Prima temă prezintă peisaje industriale, ilustrând comparativ situaţia acestui tip de patrimoniu din România şi a celui din alte părţi ale lumii, colindate de autor, precum Italia, Germania sau America. Intenția fotografului este de a provoca privitorul să devină mai conștient si mai sensibil la problemele de actualitate - cum ar trebui societatea să abordeze patrimonial industrial: să-l valofirice, oferind o nouă funcționalitate acestor giganți adesea inestetici sau să-l lase pradă distrugerii, eliminând astfel o parte din memoria trecutului nostru? În opinia unor specialiști din domeniu, conservarea elementelor de patrimoniu industrial rezultă şi din necesitatea de a păstra identitatea şi memoria edificiilor muncii, susținând astfel că fiecare parte din trecut trebuie să-şi aibă un loc în istorie. Însă, pentru societatea actuală, răspunsul la această întrebare nu apare atât de firesc precum în mintea unui istoric, care va alege evident conservarea. Este totuși necesară conștientizarea faptului că în unele părți ale lumii, acest patrimoniu prezintă o simplă memorie a edificiilor muncii, pe când în alte părți, precum Romania sau Polonia, memoria acestora este strâns legată de sistemele totalitare, în timpul cărora a fost construit și folosit o parte din acest patrimoniu industrial. Deci, pentru omul contemporan, alegerea de a păstra patrimoniul industrial nu este atât de firească, deoarece presupune automat retrăirea unor clipe dintr-un trecut dureros, iar această acceptare ar fi echivalentă cu acceptarea trecutului însuși.
    Cea de-a doua tematică este reprezentată de portrete expresive ale unor persoane care au trăit în mediile marcate de prezența patrimoniul industrial, precum mineri sau copii de romi. Chipurile de minerilor transmit subtil, în spatele zâmbetului afișat, povestea unor vieți trăite sub povara riscurilor profesiei. Aceste imagini surprinse de fotograf au importante valențe documentare, problematizând continuitatea existenței meseriei de miner, pusă în pericol de apariția unor noi tehnologii privitoare la exploatările miniere.
    O a treia temă propusă de fotograf, fotografia experimentală, iese din sfera primelor două, atât din punct de vedere tematic, cât și din punct de vedere tehnic. Fotografia experimentală cuprinde două subtematici realizate în tehmica multiply, creând un joc de diverse momente temporale distincte, dar suprapuse. Astfel, pentru subtema motivelor vegetale este reprezentativă o pereche impresionantă de fotografii, având ca subiect lalele. Imaginea finală a lalelelor suprapune două momente temporale: ipostaza prospețimii florilor cu ipostaza acelorași flori aflate în proces de descompunere. A doua subtemă a fotografiei de tip experiment redă imagini ale unor orașe, precum Chicago, Hamburg sau Brașov, care de asemenea suprapun momente temporale diferite, petrecute însă în același spațiu. Acestea surprind dinamismul specific urban și viteza la care omul se simte unoeri constrâns să trăiască astăzi. 

Curator: Andreea Pocol

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


5 februarie 2015





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 5 februarie 2015, ora 17:00, la redeschiderea stagiunii Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Portretul la criticii literari români, autor Dorin N. Uritescu; Clipa de un an lumină și Spațiul vectorial al limbajului literelor, autor Ioan Toderiță; Întâiul și ultimul senin, autor Gheorghe Gurău. 

Moderator va fi profesorul Theodor Parapiru.

Poftiti la targ!




Casa de Cultura a Sindicatelor, Galati


6 - 8 februarie 2014





Mănâncă românește, mănâncă natural! Piața Țărănească revine la Galați cu bunătăți tradiționale.

  Din 6 și până în 8 februarie, de vineri și până duminică, din zori și până-n seară, producători tradiționali din toate colțurile țării de așteaptă pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la primul târg de bunătăți românești din acest an.
   Siropuri, zacuști, dulcețuri și murături, afumături de toate soiurile, brânzeturi de capră, vacă sau oaie, tincturi și alifii, artizanat, căciuli și alte lucruri de sezon, de toate, pe degustate și pe probate, doar la Piața Țărănească.
La Păpădie, în Galați, din 6 și până în 8 februarie!

150 de ani de invatamant artistic national




Lansare de carte


Adrian-Silvan Ionescu


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


9 februarie 2015






***Art Conservation Support

Limba română, floare de suflet…




Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi, Iasi


Malina Teodora Hordila, Daria Lunca


8 februarie 2015



     Vă invităm duminică, 8 februarie 2015, ora 11,30, la Biblioteca Gheorghe Asachi Iaşi, să participaţi la evenimentul cultural Limba română, floare de suflet…organizat în cadrul proiectului Şcolii Gimnaziale Ştefan Bârsănescu, proiect avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
    Profesoara Maria Apetroaiei va prezenta două cărţi ale unor elevi din clasa a IV-a, a căror îndrumător al creaţiei literare a fost prof. Maria Petrea:
- Izvorul fermecat, proză scurtă, autor, eleva Mălina Teodora Hordilă
- Cuvinte şi culori, poezie, autor, eleva Daria Luncă; volum care cuprinde şi 9 lucrări de artă plastică executate de autoarea volumului la Pictoris Studio sub îndrumarea prof. Mădălina Toma, care vor fi expuse pentru a putea fi cunoscute de public.
Momentele muzicale cu Anca Ifrim şi Diana Petcu vor completa evenimentul.
Invitaţi: Mihai Batog Bujeniţă, Emilian Marcu şi Horia Zilieru.
Moderator: Rodica Rodean.
Rodica Rodean-preşedinte

Ora de Astronomie




Muzeul Judetean Arges, Pitesti


12 februarie 2015




    Muzeul Judeţean Argeş lansează joi, 12 februarie 2015, ora 14.00, proiectul educaţional atelier Ora de Astronomie în cadrul clubului Orion.
   Atelierul se adresează tuturor iubitorilor de astronomie care vor să cunoască îndeaproape tainele şi frumuseţile ei.
    Participanţii vor descoperi cerul de noapte din cele două emisfere, nordică şi sudică, cu toate obiectele de pe bolta cerească, într-o călătorie prin cosmos ce se va realiza cu ajutorul proiecţiilor din planetariu.

Pictând la Ciuşlea...Strada Doctor Carnabel




Arta plastica contemporana romaneasca


Florinel Agafitei


Muzeul Casa Colectiilor, Galati


5 februarie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați vă invită joi, 5 februarie 2015, ora 12.00, la evenimentul cultural prilejuit de lansarea cărţii Strada Doctor Carnabel şi vernisajul expoziţiei Pictând la Ciuşlea semnate Florinel Agafiței.
   Apărut în 2014, la Editura Zigotto, romanul, cu o puternică tentă autobiografică, recreează atmosfera uitată a acestui colţ din Galaţi, unde autorul şi-a petrecut o parte din copilărie: "Trăim, uneori, în trecut, unde ne-am lăsat amintirile cu cele mai dragi sentimente, parfumuri de neuitat. Părţi din noi vieţuiesc în lumi apuse şi le cărăm ca pe o dulce povară în firea, în fibra noastră, uneori fără a face eforturi pentru a le menţine vii, alteori, dimpotrivă.”
    Lansarea de carte va fi urmată de vernisajul expoziției Pictând la Ciuşlea. Prezintă: Adi Secară, Nicolae Einhorn, Corneliu Antoniu.
    Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Colecțiilor din str. Eroilor nr. 64, secție a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați.
Vă aşteptăm!
***Muzeul de Istorie Paul Paltanea Galati

Doar Stefan (2)




Un album cat o viata


Colectii si Colectionari






1936.




La strand...








1936.
























"In fata casei sorei mele Petba".










"Pe malul Ariesului la masa. Bere buna. Manevra 1936".





Servit la Foto Studio Galati
Str. Gral Lahovary 8.
Laborator special pentru developat, copiat, marit. Ireprosabil si convenabil.
In depozit aparate, articole si toate materiale fotografice.







Foto Traina, Galatz.


Citind Universul...










O locomotiva mai interesanta.




Aveau si contrabas...











Gara din Sinaia.


Si Cazinoul. Tot de-acolo.







1934.
Servit la Foto Studio Galati
Str. Gral Lahovary 8.
Laborator special pentru developat, copiat, marit. Ireprosabil si convenabil.
In depozit aparate, articole si toate materiale fotografice.





"Amenajand" un sant anti-tanc,,,


Unifoto. W. Weiss, Sinaia. Str. Regala 18 Bucuresti.


Daca-am sti numele cafenelei, am sti si localitatea.


***
Primul episod ala acestui serial il puteti viziona, sub titulatura
Sofica si Stefan,
pe 14 aprilie 2014.
Episoaele nr. 1 si 4 in aceeasi zi cu cel de-abia parcurs...