luni, 2 februarie 2015

Sfert de veac la ASTRA Dej




Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana


Cercul Militar, Dej


6 februarie 2015



***DejBiz

Tiparul şi cartea din Ţară Românească în epoca domniilor fanariote




Lansare de carte


Daniela Lupu


Hanul Manuc, București


5 februarie 2015



    Lansarea cărţii Tiparul şi cartea din Ţară Românească în epoca domniilor fanariote (1716-1821) autor Daniela Lupu, va avea loc joi, 5 februarie 2015, la ora 19:00, la Hanul Manuc în sala Şerban Cantacuzino.
    Cartea demonstrează că în pofida criticilor aduse regimului fanariot, din perspectiva istoriei cărții și tiparului între epoca brâncovenească şi epoca domniilor fanariote nu există un hiatus, nici un conflict. Dimpotrivă, experienţele literare şi editoriale ale epocii brâncoveneşti, spiritul său cosmopolit şi tentaţia Occidentului vor fi împărtăşite şi luate ca model de domnitorii, cărturarii și tipografii din primele decenii ale epocii fanariote. În anii 1720-1721, pentru prima dată o carte imprimată la București (în 1719, Despre îndatoriri a domnitorului Nicolae Mavrocordat) este recenzată de savanții occidentali în revistele literare și științifice publicate la Amsterdam și Veneția. Va urma acestei exuberanţe creative, încrezătoare în puterea raţiunii şi a erudiţiei, o perioadă de întoarcere la smerenie şi la edificarea credinţei aproape de mijlocul secolului, până către 1775. Sub impulsul Luminilor europene, dar şi datorită forţei de a renaşte din propria cenuşă ca pasărea phoenix, spiritul românesc se revigorează şi redescoperă valorile culturii clasice greco-latine şi marile idei ale redeşteptării naţionale. Este epoca tipăririi Mineielor de la Râmnic (1776-1780) prefațate de episcopul Chesarie, a Gramaticii lui Ienăchiță Văcărescu (1787) și a poeziilor lui Barbu Paris Mumuleanu (1820).
    Insuficienta cercetare a cărţilor publicate în epoca fanariotă a menţinut mult timp impresia că principii fanarioţii au alungat limba română de la Curte şi din Şcoală înlocuind-o cu limba greacă, că au încurajat instituirea monopolului Bisericii asupra Tiparului şi că au introdus Cenzura. Li s-a reproșat că nu au înființat tipografii și că au lăsat editarea în grija mitropoliţilor, care fiind în majoritate de origine greacă, nu au fost interesați să scoată la lumină cărţi în limba română. Sunt doar o parte din acuzațiile formulate în decursul timpului, care sunt contrazise cu argumente în paginile acestei cărți. În realitate, epoca fanariotă a însemnat în plan cultural progres și dezvoltare. Activitatea editorială a fost intensă, continuă şi concentrată pe imprimarea de cărţi româneşti, numeric net superioare celor greceşti. Patronajul domnesc s-a manifestat prin autorizarea înfiinţării tipografiilor şi prin acordarea de privilegii proprietarilor de ateliere şi tipografilor. Principalii editori de carte au fost mitropoliţii şi episcopii Ţării Româneşti, deopotrivă români şi greci, care au făcut din tipografiile lor adevărate case editoriale. În anii 1716-1821 au funcționat în Țara Românească 10 tipografii (șapte la București, două la Râmnicul Vâlcea și una la Buzău), în care s-au tipărit circa 311 cărți, marea majoritate în limbă română.
    Daniela Lupu este Doctor în istorie şi Şeful Serviciului Documentare, Bibliotecă, Arhivă din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.
***Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu

Salonul de literatura Junimea




Muzeul Literaturii Romane


Galeriile Pod-Pogor, Iasi


4 februarie 2015



Istorie, istorii..




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


6 februarie 2015

 





***Sorin Liviu Damean via Costin Scurtu

Cercul literar




Librăria Cărturești, București


Dan C. Mihăilescu


3 februarie 2015






   Ne vedem la Carturesti marți, 3 februarie, ora 19.00, cu Dan C. Mihăilescu pentru un dialog despre cărți, viață și literatură.
Discuția va fi moderată de Dan-Liviu Boeriu.

Informații despre Cercul literar, 
Dan-Liviu Boeriu și Dan C. Mihăilescu 
găsiți în link-urile de mai jos.

Vă aștept,
Genevieve Fieraru
0746 262 199

Dintr-un domeniu mai special




Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile






Valabil de la 1 decembrie 1988 - 1 decembrie 1989.



Stagiunea Regala




Camerata Regala


Ateneul Roman, Bucuresti


7 februarie 2015




Enescu: l'amore in sepia




Pezențe românești peste hotare


Diana Ionescu, Vlad Maistorovici


Ateneo Veneto, Veneția, Italia


14 februarie 2015





   Sâmbătă, 14 februarie 2014, ora 19:00, la Ateneo Veneto din Veneția (Campo San Fantin 1897), Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu VELA – Gruppo AVM și Ateneo Veneto, organizează în cadrul ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția concertul ENESCU 60 – Enescu: l’amore in sepia susținut de violonistul Vlad MAISTOROVICI și pianista Diana IONESCU.
 În program piese de: George ENESCU, Arcangelo CORELLI și Ernest CHAUSSON.

   Vlad MAISTOROVICI, violonist - laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene în Marea Britanie (Wigmore Hall, South Bank Centre), Franţa, Olanda, Belgia (Salle Flagey), Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite (Merkin Hall NY), Brazilia, precum și în compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. Împătimit al repertoriului cameral, a avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Vlad îmbină cu succes cariera concertistică și cea de compozitor. În 2003 a fost distins cu Marele Premiu al Concursului Internațional George Enescu, ceea ce a confirmat talentul său manifestat încă din copilărie. Muzica sa a fost abordată și înregistrată de interpreţi și ansambluri renumite ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Britten-Pears Orchestra. 
    Născut în 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă Carmen Sylva. La vârsta de 16 ani, recomandat de pianista Lory Wallfisch, a obținut o bursă la vestita Yehudi Menuhin School unde a studiat cu Natalia Boyarskaya. Între 2002 și 2009 a studiat vioara cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage și Jonathan Cole la Royal College of Music din Londra, iar în 2011 a obţinut diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, la clasa lui Pierre Amoyal.

   Diana IONESCU, pianistă – “Ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale.“
    Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă încă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale( Premiul I la Concursul George Enescu – Bucureşti 2001; Premiul Alexis Weissenberg, The Glass Seller's Trophy – Londra 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o într-un vector important al culturii române în străinătate. 
    În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill şi Ronan O'Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke's, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden. Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. 
    Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat Diploma Ambsadorilor pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic (22 octombrie 2011). În prezent, îşi finalizează teza de doctorat pe tema lucrărilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub îndrumarea prof. Ronan O' Hora şi a prof. Alexander Lingas. Printre proiectele sale se numără înregistrarea integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio România. Prezenţa Dianei Ionescu în Marea Britanie a fost sprijinită cu generozitate de Fundaţia Raţiu şi de The Leverhulme Trust
   Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și face parte din programul oficial al Carnavalului de la Venezia 2015 (http://www.carnevale.venezia.it/eve…/enescu-lamore-in-sepia/).
Organizatori: Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
***Istituto Romeno Di Venetia

Zilele Evolutiei




Asociatia Secular-Umanista din Romania


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


10 - 12 februarie 2015





    Cu ocazia aniversării a 206 ani de la nașterea lui Charles Darwin, ASUR vă invită la o serie de evenimente în care se va discuta despre importanța teoriei evoluției.
    Manifestarile vor avea loc în zilele de 10, 11 și 12 februarie, cu începere de la 18:30, la librăria Humanitas Kretzulescu. 
Intrarea liberă.

Marți, 10 februarie, de la 18:30

Citind evoluția - discuție pe tema cărților despre evoluție publicate în limba română. Participă Alexandru Anghel - Senior Editor Editura Herlad și Vlad Zografi - coordonator al colecției de știință Humanitas.

Miercuri, 11 februarie, de la 18:30

Pe urmele evoluției - discuție despre relația dintre paleontologie și evoluție. Participă Conf. Dr. Mihai E. Popa, paleontolog și profesor la Universitatea din București.

Joi, 12 februarie, de la 18:30

Darwin și după Darwin - discuție cu prof. Mircea Flonta despre munca de cercetare care a dus la publicarea Originii speciilor și schimbările științifice și sociale declanșate de teoria darwinistă.

O călătorie în Univers




Muzeul de Istorie Turda


6 - 10 aprilie 2015




     Toate planetele din sistemul solar, constelațiile si galaxiile vor fi prezente în săptămâna 6-10 aprilie 2015 în incinta Muzeului de Istorie Turda sub forma unui fascinant spectacol desfășurat într-un Planetariu Mobil. Bineinteles, cu aceasta ocazie vor fi prezentate și constelațiile tradiționale ale străbunilor tălmăcite pe înțelesul tuturor spectatorilor, proiectate pe cupola planetariului în cadrul spectacolului.
    Practic, pentru prima dată în istoria orașului Turda, se organizează un spectacol de Planetariu. Organizatorul si gazda planetariului, Muzeul de Instorie Turda intentioneza in viitor o prezentare ritmică a spectacolelor. Perioada aleasă coincide cu săptămâna Școala altfel, un bun prilej pentru elevi, profesori si părinți să-și planifice O calatorie în Univers.
    Planetariul ce urmează să fie instalat în muzeu are o cupola de 5 m diametru cu o capacitate de 30 persoane/spectacol și beneficiază de un sistem de proiectie Full HD.
   Durata unui spectacol este de 30 minute, cu începere de la ora 8:00 până la ora 18:00 iar intrarea se face doar pe bază de programare telefonică la numarul 0264-311826. 
Până în prezent s-au înscris peste 500 de persoane.
***Primaria Turda

La ceas aniversar




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


5 februarie 2015






Joi, 5 februarie 2015, Muzeul Țăranului Român împlinește 25 de ani de la (re)fondare.
Nu scăpați ocazia de a ne (re)vizita!
În zi aniversară, între orele 10:00 și 18:00, intrarea este liberă.
În zilele de 5, 6 și 7 februarie, 
puteți beneficia de ghidaje gratuite la orele 11:00 și 15:00.
Programări pentru ghidaje de luni, 2 februarie, până vineri, 6 februarie, 
între orele 10:00 și 17:00, la numărul de telefon 021 303 43 78.

Exponatul lunii




Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț


1 - 28 februarie 2015





Exponatul lunii februarie este o cahlă cu stema Moldovei, din sec. XV, 
descoperită la Cetatea Neamţ.
Vă invităm să vedeţi acest obiect interesant!

Lucrarea lunii: Trandafiri galbeni




Muzeul de Arta Tulcea


Casa Avramide, Tulcea


februarie 2015





Autor: Constantin Găvenea 
[28 mai 1911, Satul Sf. Vasile (Comuna Chioara) – 15 ianuarie 1994, Tulcea].
Nr. inv. 3402
Colecţia de grafică modernă şi contemporană a Muzeului de Artă din Tulcea
Lucrare: Trandafiri galbeni
Datare: 1985
Dimensiuni: 36 x 47,7 cm.
Tehnică/suport: acuarelă pe hârtie albă
CREDE ÎN ARTĂ !

De ce nu există România pe harta universităților care contează




Cafeneaua de știință


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


2 februarie 2015




    In seara asta in libraria noastra, Radio România Cultural vă invită la prima ediţie din 2015 a Cafenelei de ştiinţă, intre 19.00 – 21.00.
    În România, finanţarea sistemului de Cercetare - Dezvoltare - Inovare, CDI ”este foarte scăzută (până la subfinanţare) şi aceasta este asociată cu performanţa nesatisfăcătoare a universităţilor româneşti în topurile internaţionale și performanţa globală nesatisfăcătoare a sistemului românesc de CDI” - aceasta este doar una dintre concluziile Raportului pentru anul 2014 al Grupului de analiză, atitudine şi acţiune în politica ştiinţei din România , G3A, înființat în forma unui Think-Tank pe lângă redacţia Revistei de Politica Ştiinţei şi Scientometrie, raport făcut public la sfîrșitul anului trecut.
   Cum s-a ajuns aici și ce trebuie făcut pentru a schimba această stare de fapt dar și care sunt alte concluzii importante ale acestui raport vom discuta împreună cu invitații ediției din 2 februarie a.c. a Cafenelei de știință, membri ai G3A: Prof. univ. dr. Daniel David, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, Prof. univ. dr. Irinel Popescu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni, membru corespondent al Academiei Române, Prof. dr. Livius Trache, Director ştiinţific, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi Texas A&M University, SUA, Dr. Alexandru Corlan, redactor şef adjunct al Revistei de Politica Ştiinţei şi Scientometrie, Prof. univ dr. Vasile Brînzănescu, Institutul de Matematică Simion Stoilow (IMAR) din Bucureşti.
Realizator și moderator Corina Negrea
In direct pe Radio România Cultural, audio, 101,3 fm şi video și on line, pe

Exponatul lunii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


februarie 2015





COMUNICAT

    Exponatul lunii februarie, pe care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva îl aduce în atenţia vizitatorilor, este o zaharniţă, piesă de faianţă fină realizată în cadrul manufacturii de la Batiz (jud. Hunedoara), prima şi cea mai renumită manufactură de acest tip din centrul şi estul Europei.


    În dezvoltarea sa, manufactura a cunoscut trei perioade, corespunzătoare anilor 1805-1820, 1820-1835 şi 1835-1848. Zaharniţa expusă aparţine primei perioade, caracterizată de vase de culoare galbenă şi siena arsă, extrem de bine lucrate, dintr-o materie primă şi un email de calitate superioară. Acestea erau decorate cu model ajurat.


     Zaharniţa prezentată este de culoare galbenă, cu un corp în formă de trunchi de piramidă, prevăzut la bază cu picior scurt evazat. Capacul este tot în forma faţetată a corpului vasului, terminat cu un buton. Întreg vasul este ornamentat cu motive stilizate, fin reliefate, compuse sub formă de ghirlandă. Piesa prezintă marca de atelier.


***Biroul de Relaţii cu Publicul