sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Smigelschi si Catedrala




Arta plastică contemporană românească


Octavian Smigelschi


Biblioteca Județeană ASTRA, Sibiu


28 ianuarie - 20 februarie 2015





    Expoziţia reuneşte cartoanele realizate în anul 1903 de pictorul sibian Octavian Smigelschi pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu, documente originale semnate de pictor, mitropolitul Ioan Meţianu şi Elie Miron Cristea, fotografii de epocă inedite, cărţi publicate în decursul vremii despre Catedrala sibiană. Vor fi expuse și câteva costume populare din colecţia etnografică Marius Matei din Timişoara.
    În cadrul vernisajului va fi lansată  cartea curatorului expoziţiei Chituţă Alexandru Constantin, Smigelschi şi Catedrala, în documente inedite din arhiva Mitropoliei Ardealului, Ed. Astra Museum, Sibiu, 2014 şi primul album Octavian Smigelschi, tipărit în condiţii grafice deosebite.
    Catedrala Mitropolitană din Sibiu domină oraşul cu silueta ei majestuoasă astăzi, după mai bine de 100 de ani de la sfinţire. Construită după modelul Sfintei Sofia din Istanbul, ctitoria împăratului Justinian I, Catedrala a fost şi rămâne cel mai important edificiu al românilor ortodocşi din Ardeal. Pictorul Smigelschi a fost cel dintâi pictor de biserică care a introdus, printr-un amplu program iconografic motive populare ce se găsesc în arta populară românească. Astfel că pictorul Smigelschi este autorul aici la Sibiu, a unei opere de artă viabilă, plină de vigoare şi putere expresivă. Pictura sa de expresie religioasă, cu decoraţie bogată izvorâtă din mediul rural românesc a stimulat apariţia unei arte moderne şi naţionale, europene şi monumentale.
    Expoziţia va fi deschisă până pe 20 februarie 2015, putând fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între 9:00-16:00.

Enigma silențioasă




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Unciuleanu


U Art Gallery, Bucuresti


28 ianuarie - 28 februarie 2015






   Proiectul Enigma silențioasă reprezintă o serie de lucrări bazate pe introspecție, pe emotivitate și liniște interioară. Omul, nud, împreună cu gândurile sale, reprezintă personajul central al imaginilor. Centrul atenției este cuprins de liniștea pe care tablourile reușesc să o redea. Tonurile neutre de gri ajută la filtrarea sentimentelor ce ar putea perturba momentul delicat surpins.
   Frumusetea personajului este data de fragilitatea interioara, nu doar de aspect. Corpul nu este transformat într-un obiect de adorație, ci acesta se mișcă, respiră, și emană emoție prin fiecare por. Am căutat să surpind o stare misterioasă ce îi face pe privitori să fie captivi în enigma tabloului.
   O singură idee a fost captată în tehnici și formate diferite, pentru a privi tema din multiple perspective. Lucrările în ulei pe pânză au capacitatea de a reda în detaliu fiecare gest și emoție, desenele în creion filtrează claritatea imaginii și oferă o realitate interpretată, schițată, gestuală.
   Silențiozitatea tablourilor este întărită de monocromia lucrărilor, complet desaturate, lasând personajele să se desfășoare sub o mască de ceață, sculptate cu lumină pe un fundal întunecat.
   Gândurile personajelor sunt criptificate în gesturile lor. Ele sunt ascunse, rotite, învelite și fără să dialogheze deschis cu privitorii, se cufundă într-o stare latentă de relaxare, cuprinsă de o liniște profundă.
***Art Infonews

Momente din satul romanesc




Expozitie de fotografie


Vlad Dumitrescu


Biblioteca Judeteana George Baritiu, Brasov


1 - 28 februarie 2015





e-Buletin Semestrial de Informare




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


ianuarie 2015





    Vă semnalăm apariţia nr. 1(7)/2015 al publicaţiei electronice semestriale Muzeul Judeţean Teleorman – e-Buletin Semestrial de Informare, în paginile căreia veţi găsi aspecte ale activităţii instituţiei noastre din perioada iulie-decembrie 2014, studii, note şi articole de istorie, arheologie, etnografie, restaurare şi conservare ale specialiştilor din muzeu şi ale unor colaboratori. Publicaţi poate fi vizualizată şi descărcată la următorul link pe de website-ul Muzeului Judeţean Teleorman:

Sara Bănăţana




Navigatia pe Bega intre agrement si transport public


Bierhaus, Timisoara


editia a 46-a, 4 februarie 2015





    Vă invităm să luaţi parte miercuri, 4 februarie, de la ora 19.30, la ediţia 46 a Serii Bănăţene, pe care o organizăm împreună cu ing. Nicolae Bîrsan, Eco Nautic Club și ing. Sergiu Morariu, hidrotehnician, consultant la elaborarea Studiu privind valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega Ro-Se
    În cadrul acestei Seri Bănătene, vom supune dezbaterii subiectul utilităţii şi viabilităţii proiectului de transport public pe Bega, în forma în care a fost conceput de Primăria Timişoara. Au fost adresate invitaţii pentru a participa la dezbatere şi a-şi expune punctul de vedere asupra acestui subiect atât Primăriei Municipiului Timişoara, cât şi Căpităniei Portului Timişoara.