marți, 27 ianuarie 2015

Memoria Vilei Sonet




Muzeul Literaturii Romane


Muzeul Mihai Codreanu, Iasi


1 ianuarie - 28 februarie 2015





    Muzeul Literaturii Române Iași vă invită să vizitați, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2015, expoziția de ilustrate din Colecția Mihai Codreanu: Memoria Vilei Sonet.
    Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, la Muzeul Mihai Codreanu (Vila Sonet), în intervalul orar 10:00-17:00.
Curator: Beatrice Panțiru.

Rotonda 13




Ioan Florea (1950 - 2005)


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


6 februarie 2015




   Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vă invită la Rotonda 13 – Ioan Flora (1950 – 2005) care se va desfăşura vineri, 6 februarie 2015, ora 14.00, la sediul ICR – Bucureşti, din Aleea Alexandru, nr. 38, sector 1.

Invitați: 

Vlad Ciobanu, Ioana Crăciunescu, Dan Cristea, Ileana Flora, Ioan Groșan,
Ion Bogdan Lefter, Mircea Martin, Eugen Suciu, Paul Vinicius

Amfitrion: Ioan Cristescu

***Forum All Info

Mihail Sebastian - Un cronicar muzical sub pseudonim




Muzeul National al Literaturii Romane - Sectia Case Memoriale


Colectia Pillat, Bucuresti


31 ianuarie 2015






***Titus Bazac

Recent Works in U.S.A.




Prezente romanesti peste hotare


Paul Hitter


ArtXpert Gallery, Pasadena, S.U.A.


31 ianuarie 2015




Adresa: 2405 E Washington Blvd
Contact: (310) 430-0976

Profunzimi liturgice in Evanghelia dupa Ioan




Universitatea Populara Ioan I. Dalles, Bucuresti


Preot prof. Ioan Buga: Liturghia Cuvantului


29 ianuarie 2015




Deoarece nu am reusit sa "descifrez" si ora desfasurarii evenimentului ii invit,
pe cei interesati, sa afle acest lucru de la

Universitatea Populară Ioan I. Dalles
  • Adresa: Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, Sector 1, Bucureşti
  • Telefon: +40 (21) 314 66 37
  • Fax: +40 (21) 314 40 78
  • E-mailsecretariat@updalles.ro
Relaţii cu publicul:
Luni – Joi:  11.00 – 19.00
Marţi – Miercuri: 11.00 – 18.00
Vineri: 11.00 – 17.00

Poveştile Inorogului




Arta plastica contemporana


Daniel Djamo


Victoria Art Center, Bucuresti


30 ianuarie - 21 februarie 2015







Curator: Daria Ghiu 
Vernisaj: Vineri, 30 ianuarie, ora 19.00
Ora 19.30, performance Changing the Flag

   La adăpostul personei – profitabila mască de inorog a acordeonistului din Viena – se joacă Poveştile Inorogului în decorurile originale, urbane sau naturale, dar niciodată cu măşti, machiaj sau costume. Sunt alegorii în care antifraza şi umorul uneori absurd se împletesc cu realităţi livrate frust, fără tezisme, fără dorinţa de a da o lecţie ori de a oferi o poziţie critică şi fără nicio o doză de melodramă.
    Interesul recent al artistului Daniel Djamo pentru migraţie şi dislocare, pentru noile istorii care se ţes în spaţii noi şi trebuie supuse re-cartografierii, îl împinge pe acesta către nevoia de a se redefini în raport cu subiectul său: ce rol are el? Cum poate gestiona diferitele realităţi din jurul său? Lucrările prezente în această expoziţie sunt repoziţionări auctoriale, în timp ce decorul pare să circule, cu infime diferenţe, dintr-un film în altul: pe artist îl interesează cadrele lungi, ca şi cum povestea lui nu ar avea nevoie decât de fundalul potrivit, pe care istoriile se pot derula. Acesta, odată stabilit, povestea poate începe şi se scrie tocmai în jurul temei localizării, a transmutării, a marilor migraţii globale, a adaptării mentalităţii lui homo migratus la cea a lui homo europeus. Plecat la drum cu propriile stereotipuri familiale, etnice, naţionale cărora nu le poate scăpa, acest „om nou” trebuie să-şi asume, sau nu, noile cutume sau legi ale locului şi să formuleze unele noi, proprii.
    Ludic, provocator, artistul vorbeşte prin altul şi prin toţi ceilalţi; el este povestitorul, Inorogul-purtător de cuvânt, bufonul mamei, Superromanianman sau Little Hans, băieţelul care alimentează fantezii antropofage ori revoluţionarul ironic în luptă cu normele sociale, personajul în căutare de soluţii pentru probleme, de fapt, insolubile. Odată decapitată persona, apare Daniel Djamo, un artist care încalcă demult tabuuri cu un curaj dublat de candoare şi empatie, reconstituind în spatele unei măşti căzute pe un trotuar vienez o lume nouă.

Expo Armenopolis




Liceul Ana Ipatescu, Gherla


6 - 8 februarie 2015


expozitie porumbei iepuri armenopolis gherla

    Intre 6-8 februarie 2015, se desfasoara la Gherla a doua editie a expozitiei organizate de Asociatia Crescatorilor Armenopolis.
    In jur de 1000 de exponate, de la porumbei, pasari de curte, iepuri, exotice si cavia vor putea fi vazute la evenimentul gazduit de sala de sport a liceului Ana Ipatescu. Vor fi prezenti aproximativ 60 de crescatori de la 15 asociatii de crescatori din judetele Cluj, Bihor, Harghita, Covasna, Brasov, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Maramures si Salaj
   “Suntem convinsi ca aceasta expozitie va fi o reusita. Ne ridicam standardul putin mai sus fata de anul trecut, nu neaparat prin organizare, cat prin calitatea exponatelor, a asociatiilor care si-au manifestat interesul de a expune la Gherla”,  a declarat Vicentiu Hossu, presedintele Asociatiei Armenopolis a crescatorilor din Gherla.
     Organizatorul mai spune ca arbitrajul exponatelor va fi facut de arbitri de talie nationala si internationala. Astfel, au confirmat prezenta la expozitia de la Gherla Sandor Brugger (Miercurea Ciuc), arbitru international de iepuri, Flaviu Vaida (Cluj-Napoca), arbitru national la pasari de curte, arbitri din Corpul National al arbitrilor de porumbei.
    Expozitia se deschide pentru publicul larg vineri, 6 februarie, incepand cu ora 10.30, cu program de vizita pana la ora 20:00. Sambata programul de vizitare este de la 8:00-20:00, iar duminica intre orele 8:00-13:00.
    Evenimentul este organizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Jduetean Cluj, iar organizatorul a distribuit peste 2.000 de bilete gratuite la toate scolile din Gherla si din localitati invecinate, pentru elevi din clasele 0-IV. Pentru toti acestia va fi organizata o tombola cu aproximativ 200 de premii, constand in porumbei, iepurasi, pestisori de acvariu, papagali, hamsteri, broscute testoase.
   Copiii vor putea depune biletele pentru tombola in zilele de vineri si sambata, la sala unde are loc expozitia. Tragerea la sorti a castigatorilor are loc duminica de la ora 12:00.
   Biletul de intrare pentru adulti este de 3 lei, iar copiii pana la 14 ani au intrare gratuita.
Evenimentul este organizat impreuna cu Primaria Municipiului Gherla si Liceul Ana Ipatescu si este sprijinit de sponsori.
***Gherla Info

175 de ani de la aparitia Revistei Dacia Literara




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Scoala Gimnaziala nr. 17, Galati


28 ianuarie 2015






    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi şi Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi, vă invită miercuri, 28 ianuarie 2015, ora 10.00, la expunerea cu tema 175 DE ANI DE LA APARIŢIA REVISTEI DACIA LITERARĂ.
   Apărută la Iaşi, pe 30 ianuarie 1840, "subt redacţia” lui Mihail Kogălniceanu, Revista Dacia Literară îşi propunea să unească limba şi cultura românilor din toate provinciile într-un singur loc, să fie un "repertoriu general a literaturii româneşti, în carele, ca într-o oglindă, se vor vede scriitorii moldoveni, munteni, ardeleni, bănăţeni, bucovineni, fieștecarele cu ideile sale, cu limba sa, cu chipul său.” Programul revistei, stabilit în "Introducţie” semnată de redactorul răspunzător, Mihail Kogălniceanu, sintetiza liniile directoare ale literaturii noastre moderne, care vor fi urmate de scriitorii epocii: combaterea imitaţiei scriitorilor străini şi a traducerilor mediocre, crearea unei literaturi de specific naţional, lupta pentru unitatea limbii și dezvoltarea spiritului critic.
   Activitatea susţinută de muzeograf Mariana Delia Pohrib se va desfăşura la Şcoala Gimnazială nr. 17, str. Costache Conachi, nr. 2, Galati.

Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta!




Centrul Cultural German


Liceul Pedagogic Carmen Sylva, Timisoara


20 - 31 ianuarie 2015





   Vă așteptăm la vernisajul expoziției Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta! care va avea loc în data de 27 ianuarie 2015, la ora 11:00, în sala festivă a Liceului Pedagogic Carmen Sylva! 
    La această dată se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către Armata Roșie. Această zi marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fapt care stă la baza discuțiilor din jurul expoziției privind extremismul de dreapta, implicațiile sale în societate precum și lupta împotriva acestui tip de gândire.
     Expoziţia, care este un proiect comun realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES) şi Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, informează asupra formelor pe care extremismul de dreapta le îmbracă și asupra pericolului direct pe care îl reprezintă pentru fiecare cetățean și pentru societate în ansamblu. În același timp, încurajează cetățenii români să se implice în sprijinul democrației și al drepturilor omului.
Mai multe informații despre această expoziție veți găsi pe:

70 de la deportarea etnicilor germani...




Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


31 ianuarie 2015



Editura Vremea




Prezentare de carte


Cercul Militar National, Bucuresti


28 ianuarie 2015





   Va invitam sa petreceti o dupa-amiaza agreabila intr-unul dintre cele mai elegante spatii bucurestene, Sala Gotica a Cercului Militar National, in care va avea loc prezentarea a patru titluri recent aparute la Editura Vremea:

Strazi din Bucuresti si numele lor. Nume de militari si eroi, de Aurel Ionescu
Tratat asupra melancoliei, de Gheorghe Tomozei
Sacerdotul, de George Mihalcea
Chipurile omului, de Marius Marian Solea

   Despre volumul Strazi din Bucuresti si numele lor. Nume de militari si eroi, 
de Aurel Ionescu va vorbi col. (r.) Cristian Scarlat, istoric.


   Volumul Tratat asupra melancoliei, facsimil dupa un manuscris al lui 
Gheorghe Tomozei,
va fi prezentat de Lucian Chisu, critic si istoric literar.


   Despre versurile lui George Mihalcea cuprinse în volumul Sacerdotul vor vorbi Lucian Chisu si Octavian Mihalcea.


   Volumul de poezie Chipurile omului, de Marius Marian Solea va fi prezentat de Marin Stoian si Corneliu Zeana.
   Discutiile vor fi moderate de Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.
Evenimentul va avea loc miercuri, 28 ianuarie 2015, ora 14.00, la Cercul Militar Naţional, Sala Gotica.

Va asteptam!
Editura Vremea
021.335.81.31
14 Constantin Daniel Street
010631 Bucharest 1