joi, 15 ianuarie 2015

Transcendente




Arta plastica contemporana romaneasca


Ofelia Hutul


Galeria Grand Hotel, Iasi


5 - 31 ianuarie 2015




Imagini inline 3

    Artistul plastic Ofelia Hutul, doctor in Estetica, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Iasi, este un nume consacrat in artele plastice romanesti si nu numai.
Are peste 65 expozitii personale in tara si strainatate si peste 200 de participari la cele de grup.
     I s-au acordat numeroase distinctii si premii la expozitii internationale jurizate, cel din urma fiind Marele Premiu la Concursul International Aurel Baesu Piatra Neamt in 20014.
    Este si managerul unor proiecte internationale, cum ar fi: EMINESCIANA, A.R.T.E., SALONUL PROFESORILOR DE ARTE VIZUALE si autorul unor albume de arta.
    Detine lucrari de arta in muzee si institutii din tara si strainatate.
    Participa la tabere si simpozioane internationale de creatie si este prezentata in publicatii de specialitate.
    In 2013 ediditura DANA ART a publicat OFELIA HUTUL-CON-SACRARE.TREPTE ALE DEVENIRII, autor conf. univ. dr. EMANUELA ILIE.
   Pictura Ofeliei Hutul este sensibila, o arta a comunicarii, a dezvaluirii unor stari sufletesti proprii, o modalitate de daruire tandra prin care isi incarca pozitiv publicul.
Proiectiile ei imaginative au un echilibru si o unitate marcante, datorate nu numai cromaticii stralucitoare, ci si conceptiei compozitiilor. Configuratiile simbolice, magice, prin care ea isi zugraveste simtamintele, ne invita in teritorii auguste,pline de lumina si adevar.
    Expozitia este deschisa intre 5 si 31 ianuarie 2015 in galeriile Grand Hotel Traian Iasi.

Metafora nefiintei si...Oameni sarmani




Lansare de carte


F. M. Dostoievski, Efim Bersin


Libraria Tafrali, Iasi


16 ianuarie 2015





afis_Oameni_sarmani

    Livia Cotorcea este profesor consultant la catedra de Slavistică Petru Caraman, Facultatea de Litere, Universitatea Al. I. Cuza Iași. A publicat sute de studii critice, articole și eseuri despre cultura rusă. A tradus din operele unor autori precum Evgheni Zamiatin, Mark Aldanov, Vladimir Nabokov, Osip Mandelştam, Anna Ahmatova, F.M. Dostoievski. A debutat cu volumul Lirica lui Lermontov, Consideraţii tematico-structurale (Junimea, 1983). Alte cărți publicate: Terminologie poetică şi retorică (Editura Univ. Al. I. Cuza, 1994), Căutînd desăvîrșirea: studii și articole (Editura Opera Magna, 2006). Face parte din colectivul de redacţie al revistei Romanoslavica. Membru al Societăţii Filologice din România, al Societăţii internaţionale a slaviştilor, al Societăţii internaţionale a rusiştilor și al Societăţii F. M. Dostoievski din România. A fost nominalizată la Premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2011, pentru traducerea romanului Adolescentul de F.M. Dostoievski.

    Volumul de debut al lui F. M. Dostoievski, Oameni sărmani, apărut în 1846, este o carte antologică, marcînd o mutaţie radicală: după el literatura lumii nu va mai fi la fel. Complexitatea şi profunzimea acestui roman epistolar îl fac să-şi păstreze şi astăzi capacitatea de a fascina. Considerat „primul roman social” din literatura rusă, Oameni sărmani este o satiră a epocii, moravurilor şi chiar a literaturii timpului. În centrul povestii se află inocenta şi trista afecţiune dintre un functionar de rangul cel mai umil, Makar Devuskin, şi verişoara sa îndepărtată, tînăra orfană Varvara Dobroselova. Cei doi trăiesc într-o sărăcie lucie şi se luptă să supravieţuiască de la o zi la alta, cu speranţa unei minuni improbabile. Schimbul de scrisori dintre cei doi dezvăluie, pas cu pas, o întreagă lume, cu frămîntările ei, prinsă în lupta pentru supravieţuire. Tema gogoliană a omului mărunt, a slujbaşului umil, e revalorizată conştient de Dostoievski, făcînd din Makar Devuskin unul dintre personajele memorabile ale literaturii universale.
    F. M. Dostoievski (18211881) este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii, operele sale avînd o influenţă profundă asupra întregii ficţiuni a secolului XX şi bucurînduse şi astăzi de aceeaşi largă apreciere în rîndul cititorilor. La Editura Polirom au apărut pînă în prezent: Scrieri politice (1999), Nopţi albe şi alte microromane (2002), Jucătorul şi alte microromane (2003), Idiotul (2000, 2007, 2011), Demonii (2003, 2007, 2012), Jurnal de scriitor (2006, 2008), Însemnări din subterană şi alte microromane (2007, 2012), Jucătorul (2007, 2011), Crimă şi pedeapsă (2011), Fraţii Karamazov (2011),  Adolescentul (2011) şi Oameni sărmani (2014).

    Efim Berşin este unul dintre poetii care n-au uitat că putem vorbi direct cu Divinitatea, c-o putem asculta sau în­frun­ta precum vechii proroci care se întrebau asupra rostu­rilor lumii şi ale omului, cercetînd taina sfîntă a vieţii şi acceptînd să devină mediul prin care trec marile întrebări şi se întorc răspunsurile la aceste întrebări. Şi poetul rus vede ros­tul acestui mediu în efortul de a renunţa la sine, în fidelitatea cu care-l cap­tează şi-l transpune în limbajul uman, adică, în ştiinţa de a traduce în limba rusă limba lui Dumnezeu, cum mărturiseşte el.
    Efim lvovici Berşin (Berenstein) –  membru al Uniunii Scriitorilor şi al Pen-club din Rusia. Este autorul volumelor de po­e­zie Zăpadă pe Peciora (1982), Ostroave (1992), Monologul unei schije (1998), Millenium (2011), Călăuz al ploii (2011), precum  şi a două romane: Măşti ale spiritului (2005), şi Asistent de clovn (2011). Poeziile lui au fost incluse în prestigioasa anto­logie de poezie rusă Strofele secolului, i s-au tradus poeme în diferite ţări, între care SUA, Germania, Elveţia, Argen­tina, Polonia, Cehia. Volumul de poezii Metafora nefiinţei a fost publicat în 2013 în SUA.

Expozitie colectiva: Despre Eminescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Theodor Pallady, Iasi


15 ianuarie - 15 februarie 2015




afis-expozitie-Despre-Emine

Remix




Arta plastica contemporana romaneasca


Metropolis Center, Bucuresti


17 ianuarie - 10 februarie 2015






   Metropolis Art Collection prezinta o noua colectie de arta la inceputul anului 2015.
  Danaartgallery.ro, curatorul expozitiei, va prezinta o serie de lucrari care pornesc de la studiul naturii pana la fragmente de pictura care ilustreaza relatia dintre om si natura, a pictorului cu realitatea
   Un ochi, un portret, o ramura de copac, intinsele campii din imaginatie sau sclipirile apei in soare, o fereastra catre gandul unui artist sau o farama de istorie se infatiseaza pe simezele galeriei.
   O parte dintre aceste picturi au fost realizate in cadrul taberelor de creatie organizate de Danaartgallery la Iasi si Benesti, judetul Valcea impreuna cu colaboratorii sai.
   Printre colaboratori amintim Artsunited.ro , Fundatia Domeniul Otetelisanu, Hotel Ciric din Iasi.

Artisti prezenti in expozitie:

Adriana Vasile, Adrian Preda, Andreea Rus, Angela Szabo, Ana Petrovici Popescu, Antoaneta Zoltan, Bogdana Contras, Caroline Andreea Zgortea, Daniel Craciun, Daniela Zbarcea, Delia Orman, Dominic Virtosu, Eugen Vasile Iovan, Franz Galo, Gabriela Anitei, Sorin Dumitrescu Mihaiesti.

Va asteptam cu drag la vernisajul expozitiei pe data de 23 ianuarie , ora 19:00.

Lui Eminescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Florenta Ionescu


Galeria de Arta Nicolae Tonitza, Iasi


15 - 30 ianuarie 2015



Imagini inline 1

ANDREEA MACOVEI

Referent
U.A.P. - Filiala Iaşi
Galeria "Theodor Pallady"
str. Lăpuşneanu, nr. 7-9
T.  0232-210.066
M. 0754-354.113

Locuri unde voi fi




Prezente romanesti peste hotare


Cristina Bolborea


Coimbra, Portugalia


15 ianuarie - 26 aprilie 2015





Displaying

   Cristina Bolborea va vernisa la Coimbra, in Portugalia, expoziţia Locuri unde voi fi care, doar în Lisabona, a avut mii de vizitatori.
    Pe data de 15 ianuarie 2015, la ora 18h30, cu prilejul Zilei Culturii Române, Museu Nacional de Machado de Castro, din Coimbra, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizează vernisajul expoziţiei de ceramică Locuri unde voi fi a artistei vizuale Cristina Bolborea.
    După ce a zăbovit aproape şase luni în muzeul-etalon al ceramicii, Museu Nacional do Azulejo, din Lisabona, la propunerea Departamentului General al Patrimoniului Cutural din Portugalia, expoziţia artistei române va fi deschisă si la Coimbra, într-un spaţiu muzeal de referinţă, aflat la răspântia simbolică dintre Sé Nova şi Universitatea din Coimbra, una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa.
    Până pe data de 26 aprilie, în sala de expoziții a muzeului vor putea fi vizitate piese din ceramică, sticlă și metal, grupate în cicluri cu nume enigmatice (Ochiul furtunii, Covoarele maeștrilor, Ace de chiparos,Mă numesc turcoaz sau Bijuterii din cutia neagră). Prezenta expunere a fost regândită, după simulări succesive, realizate de artistă şi de specialiştii muzeului, în acord cu geometria şi spiritul noii amplasari.
    Specializată în arta ceramicii și cu o vastă experiență în domeniu, Cristina Bolborea “nu se lasă mângâiată de încrederea în bunăvoinţa zeului focului”. Ea îşi concepe creaţia într-un mod care nu scapă o clipă de sub control, reuşind să-şi traducă, întotdeauna precis, tăios, intenţiile. Acele ei de chiparos, fantasmele ei livreşti sau mitologice sunt exact ceea ce şi-a dorit să fie: fâşii foşnitoare de ţesătură, plăci porţelanate cu miros de răşină, duhuri volatile ferecate în platoşa dură a ceramicii. Păstreaza, altfel spus, toată poezia şi forţa viziunii, în ciuda lungului lanţ de calcule mentale şi de slalomuri printre imprevizibile, care le-au dat chip sensibil. Locuri unde voi fi este o efigie tematică a acestei puteri de a prevedea, de a şti cum arată viitorul, de a presimţi posibilul. Chiar şi acela al unei reaşezări a bijuteriilor sale ceramice într-o altă matcă expoziţională decât cea pentru care fuseseră concepute iniţial.
    Cristina Bolborea este o artistă cu o bogată activitate profesională. A obținut titul de doctor în Arte Plastice și Decorative la Universitatea Națională de Arte din București, instituție în cadrul căreia, începând cu anul 2009, este profesor și cercetător. Cristina Bolborea este curator pentru expoziții de artă decorativă contemporană la Galeriile Orizont, Galateea (din București) și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia). A expus individual și a participat la diverse expoziții colective.
***prin galerii

Monograme. Configurări ale poeziei românești contemporante




Lansare de carte


Gabriela Gheorghisor


Libraria Bastilia, Bucuresti


20 ianuarie 2015






    Marți, 20 ianuarie, ora 19.00, vă invităm la lansarea volumului Monograme. Configurări ale poeziei românești contemporante de Gabriela Gheorghișor. Invitați, alături de autoare: Eugen Negrici, Paul Cernat și Alexandru Matei.

Eminescu să ne judece




Arta plastica contemporana romaneasca


Constanta Abalasei-Donosa


Casa Memoriala Dumitru Panaitescu Perpessicius, Braila


16 ianuarie - 16 martie 2015





    Muzeul Brăilei Carol I vă invită vineri, 16 ianuarie 2015, ora 10.00, la Casa Memorială Dumitru Panaitescu Perpessicius, la vernisajul expoziţiei Eminescu să ne judece - grafică semnată Constanţa Abălaşei- Donosă.
Participă elevi ai Liceului Pedagogic Dumitru Panaitescu Perpessicius Brăila.
Coordonator: Elena Ilie, muzeograf - şef Secţia Memoriale.


***Muzeul Brăilei Carol I 

Poftiti la targ!




Muzeul Taranului Roman


Bucuresti


23 - 25 ianuarie 2015



Pictura, un vis întrupat




Arta plastică contemporană românească


Dan Bota


Muzeul Național al Țăranului Român, București


15 ianuarie 2015





Pe undele dezghetate ale iernii




Arta plastica contemporana romaneasca


Sala Radio Sighet, Sighet


16 ianuarie 2015




***sigheteanul.ro

Audiobook-uri




Lansare de carte


Marius Manole


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 ianuarie 2015





    Humanitas Multimedia vă invită vineri, 16 ianuarie, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o seară de lectură și dialog cu Marius Manole, pe care l-ați putut asculta citind Kafka, Kureishi, Inoue, Wilde, Caragiale, sau Tolstoi pe audiobookurile apărute în ultimii ani. 
Vor mai participa la întâlnire Gabriel Liiceanu, Cezar Paul-Bădescu și Lidia Bodea.

Destine




Lansare de carte


Pop Rubin Teofil


Cercul Militar, Dej


15 ianuarie 2015







Eminescu – poetul și omul politic




Muzeul Casa de targovet


Ploiesti


16 ianuarie 2015





foto: pubbing.ro

   Cea de-a V-a ediție a Zilei Culturii Naționale va fi aniversată vineri, 16 ianuarie 2015, ora 11.00, la Muzeul ”Casă de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, str. Democrației, nr. 2, în cadrul matineului muzeal Eminescu – poetul și omul politic.
    La activitate vor participa elevi de la Colegiul Tehnic Toma Socolescu din Ploiești, coodonați de prof. Stoica Manuela și prof. Ene Mihaela.
***Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova