miercuri, 14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu - poet național și universal




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Teatrul Muzical Nae Leonard, Galati


15 ianuarie 2015





    Cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca V. A. Urechia invită publicul gălățean la vizionarea expoziției: Mihai Eminescu - poet național și universal, organizată în foaierul Teatrului Muzical Nae Leonard.

Tabara Internationala de Fotografie Art˗Image




FotoClubProArad


Sala Clio, Arad


editia a III-a, 15 ianuarie 2015





   FotoClubProArad şi Centrul Cultural Judeţean Arad vă invită joi, 15 ianuarie 2015, ora 18.00, la vernisajul expoziţiei şi lansarea albumului de fotografie al taberei internaţionale Art˗Image, ediţia a III-a. Evenimentul va avea loc la Sala Clio, str. Horia, nr. 10 şi se desfăşoară în cadrul Festivalului Săptămâna fotografiei din ţara noastră, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.
    Intrarea este liberă. Fiecare participant la acest vernisaj va primi albumul de fotografie gratuit. Vă aşteptăm cu drag !

Moment omagial Mihai Eminescu




Casa de Cultura Ion Sangereanu


Ocna Mures


15 ianuarie 2015




Alexandru Ioan Cuza si epoca sa




Centrul Cultural Ruginoasa


23 ianuarie 2015





si urmarea de a doua zi:

Omagiu geniului Eminescu




Muzeul Conacul Bellu


Urlati


15 ianuarie 2015





    Muzeul Conacul Bellu, din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează joi, 15 ianuarie 2015, ora 9.30, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Zilei Culturii Naționale, matineul muzeal Omagiu geniului Eminescu.
    Invitați speciali la eveniment vor fi membrii Cenaclului Pe urmele lui Orfeu al Liceului Brâncoveanu Vodă din Urlați și prof. Stan Iuliana.
***Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Orb pe mare




Lansare de carte


Florin Dochia, Lidia Nicolae


Casa Municiala de Cultura Geo Bogza, Campina


24 ianuarie 2015





   Este vorba despre o colaborare, pe baza unei prietenii de-o viață. Florin Dochia a scris 58 de poeme despre suferinţă, viaţă şi moarte, rosturile existenţei, inutilitatea mişcării, iar Lidia Nicolae a făcut grafica care să le ilustreze: 12 lucrări (coperțile şi 10 în interior).
   Ce a ieșit veți putea vedea la lansarea volumului Orb de mare, de pe 24 ianuarie, de la Casa de Cultură Geo Bogza. Cartea are 90 de pagini și costă 20 de lei. În ziua lansării se va vinde la 15 lei, cu autograf. Lucrările de grafică sunt adunate într-o expoziție.
***phalert.ro

Festivalul International Calator printre stele




Muzeul Municipal de Istorie Onesti


editia a II-a, 17 ianuarie 2015




***Mariana Bendou

Eminescu ne asteapta in viitor




Oravita, Parcul Central


15 ianuarie 2015






***Balanescu Dana Antoaneta

Stirbey: resedinte, mosii, ctitorii




Lansare de carte


Oana Marinache


Casa Mincu, Bucuresti


28 ianuarie 2015





    Miercuri, 28 ianuarie, ora 18.30, in Casa Mincu, str. Arthur Verona nr. 19, Art Conservation Support vă invită la lansarea de carte.

    496 pagini color și dual tone bogate in informații inedite despre ctitorii Știrbey din țară și străinătate (Franța). Prefață istoric de artă, conf. dr. Ioana Beldiman, cuvânt înainte conf. dr. arhitect Ruxandra Nemțeanu, grafică și design Cristian Gache.
    Este cel de al doilea volum al autoarei dedicat proprietăților Știrbey după Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară, Editura ACS, 2013.
   Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea Națională de Arte, Asociația Istoria Artei, Institutul Național al Patrimoniului.
    Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România și al Uniunii Arhitecților din România din fondul Timbrul Arhitecturii, al Asociației Istoria Artei si al doamnei Mihaela Stoica.

Personalități culturale – restituiri documentare




Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


15 ianuarie - 15 februarie 2015





     La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, va fi aniversată joi, 15 ianuarie 2015, ora 10.00, cea de a V-a ediție a Zilei Culturii Naționale prin vernisarea expoziției temporare Personalități culturale – restituiri documentare, dedicată acestui eveniment.
    Vor fi aduse în atenția publicului documente inedite care poartă semnăturile unor mari oameni de cultură români ca Nicolae Iorga, Octavian Goga, Lucian Blaga. Într-unul dintre manuscrise, ”Arta românească în străinătate”, istoricul Nicolae Iorga vorbește despre o expoziție românească de la Haga și despre buna primire a operelor românești în ”țara lui Rembrandt”, accentuând faptul că ”ne-am impus numai prin ce am fost în stare să facem”.
   Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 15 februarie 2015, inclusiv, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Cenaclul de Seara




Centrul Cultural ADSUM, Bucuresti


16 ianuarie 2015




    VĂ INVITĂM la o nouă sesiune de lucru a Cenaclului de Seară în ziua de vineri, 16 ianuarie 2015, ora 18:00, la Centru Cultural Adsum, strada Dianei nr 16, sector 2, Bucureşti.

Agenda manifestarii:

1. Lectură şi conversaţie critică pe marginea textelor scriitorului 
Florin Corneliu Pitea.

2. Sfertul Academic: Mihai Eminescu, prezintă criticul Mircea Coloşenco.

3. Intermezzo: Felicia Popescu, chitară

4. Lectură liberă


Evenimentul începe la ora 18.00.

Având în vedere numărul limitat de locuri, intrarea se face pe baza de:
- legitimaţie de membru al Breslei Cuvântarilor,
- invitaţie personalizată
- rezervare de loc, confirmată la 
tel: 0744665126 sau la cenaclul@asociatiaadsum.ro

Organizatori:

CENTRUL CULTURAL ADSUM
Breasla Cuvântarilor

Tema iubirii în pictura matrimonială italiană a secolului al XV-lea




Muzeul National de Arta al Romaniei


Ioana Magureanu


Bucuresti


17 ianuarie 2015





    Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 17 ianuarie, ora 11.00, la conferinţa  Tema iubirii în pictura matrimonială italiană a secolului al XV-lea,  prilejuită de expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX.
    Conferinţa este susţinută de Ioana Măgureanu, istoric de artă şiasistent universitar colaborator în cadrul  Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei.
     Întâlnirea are loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Tarif: 10 lei (nu include vizitarea expoziţiei).

    Ioana Măgureanu propune o discuţie despre pictura matrimonială florentină, un subiect tot mai studiat în ultimele decenii, care a pus în lumină conexiunea strânsă între contextul socio-cultural şi semnificaţia obiectelor artistice produse în această epocă. Lăzile de zestre (cassoni) pictate şi panourile (spaliere) destinate decoraţiei încăperilor cu ocazia nunţilor sunt mărturii ale unei societăţi pentru care căsătoria şi naşterea pruncilor, dincolo de semnificaţia personală, erau evenimente cu implicaţii economice, politice, comerciale. Subiectele reprezentate pe aceste piese, deseori alese din mitologia clasică sau din istoria romană, reflectă ambiţiile unei societăţi pentru care arta funcţiona ca mediatoare între sine şi societate, ca instrument de creare a unei imagini de sine în care valenţele matrimoniale se împletesc cu cele civice.
***historia.ro


Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale




Centrul Cultural Vrancea


Focsani


15 ianuarie 2015





Prof. Nicolae Simache – personalitate a învățământului și culturii prahovene




Scoala Gimnaziala Profesor Nicolae Simache


Ploiesti


16 ianuarie 2015





    Vineri, 16 ianuarie 2015, Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, omagiază memoria patronului său spiritual, prin organizarea unui medalion comemorativ, ocazionat de împlinirea a 43 de ani de la trecerea sa în eternitate.
    Evenimentul se desfășoară la Școala Gimnazială Profesor Nicolae Simache-Structura Școala Gimnazială Enăchiță Văcărescu Ploiești, ora 11.30 și în comuna Cosminele, localitatea natală a ctitorului muzeelor prahovene, ora 13.00.
    Personalitatea lui Nicolae Simache va fi prezentată de către prof. univ. dr. Silviu Costache care va susține evocarea Prof. Nicolae Simache – personalitate a învățământului și culturii prahovene.
     Acțiunea se va încheia cu depunerea de flori la bustul și mormântul profesorului Nicolae Simache din comuna Cosminele.
***Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

De Ziua Culturii Nationale




Muzeul de Arta Ioan Sima


Zalau


15 ianuarie 2015





     Ne place să credem că, de cele mai multe ori, publicul nostru se întreabă dacă, dincolo de expoziţii, cercetări arheologice preventive, conferinţe, proiecte educaţionale şi festivaluri, cei de la muzeu au şi alte preocupări. E bine de ştiut că, la fel ca orice instituţie muzeală şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău este o instituţie cu preocupări multiple. Avem o faţă vizibilă, orientată spre public, şi structurată de manifestările amintite anterior, o altă faţă determintă de preocuparea pentru păstrarea şi îmbogăţirea patrimoniului deţinut, mai puţin vizibilă pentru public şi, respectiv,o faţă orientată spre comunitatea ştiinţifică, dar şi spre cei interesaţi să descopere şi să cunoască mai mult.
     De Ziua Culturii Naţionale dorim să ne cunoaşteţi mai bine şi să aflaţi care sunt rezultatele muncii noastre. De aceea vă provocăm să descoperiţi de ce şi despre ce am scris noi cei de la muzeu, adică să cunoaşteţi în ce constă “producţia” ştiinţifică şi de promovare a patrimoniului din ultimii patru ani. Cu toate că am traversat o perioadă mai dificilă, în care accesul la patrimoniu a fost greu de realizat, având în faţă şi o mare provocare, aceea de creea un nou tip de muzeu, nu am neglijat activitatea de cercetare, fructificată în peste 15 monografii şi 12 broşuri de promovare a patrimoniului. Producţia editorială a fost completată de cele 3 numere ale revistei muzeului, Acta Musei Porolissensis, revistă cotată printre cele mai bune din ţară. În egală măsură, activitatea de cercetare a fost reflectată în zeci de articole, studii, rapoarte publicate în reviste de specialitate de prestigiu, din ţară sau din străinătate.
    De Ziua Culturii Naţionale, adică joi, 15 ianuarie, ora 17:00, la Muzeul de Artă Ioan Sima vă aşteptăm să răsfoim împreună cărţile şi broşurile la care am muncit în perioada anilor 2010-2014!

Eminescu, cuvânt scris – cuvânt cântat




Complexul Muzeal National Moldova


Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Iasi


15 ianuarie 2015






COMUNICAT DE PRESĂ

    Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu, Clubul Prietenii muzicii și Liceul Pedagogic Vasile Lupu Iași vă invită joi, 15 ianuarie 2015, ora 15.00, în Salonul Muzeului Memorial Mihail Kogălniceanu Iaşi, Str. M. Kogălniceanu, nr.11, la recitalul de muzică și poezie Eminescu, cuvânt scris – cuvânt cântat.
   Evenimentul este dedicat împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și va fi prezentat de prof. dr. Maria Cristina Frumos. Conducerea muzicală este semnată de prof. Simona Boroda.
    Programul artistic susținut de elevi ai Liceului Pedagogic Vasile Lupu Iași, acompaniați la pian de prof. Adriana Turbatu, va cuprinde poezii, romanțe și coruri pe versurile marelui poet. 

Coordonatorul programului este prof. Lucia Gabriela Munteanu.




Manager,
Dr. Lăcrămioara Stratulat

  Șef Birou Relații Publice,
   Dr. Coralia Costaș

La ceas aniversar




Fundatia Principesa Margareta a Romaniei


Ziua Portilor Deschise


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


17 ianuarie 2015




    Cu ocazia celebrării a 25 de ani de activititate, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează în data de 17 ianuarie 2015, în intervalul 13.00 - 17.00, Ziua Porţilor Deschise. 
   Echipa, beneficiarii şi voluntarii Fundaţiei Principesa Margareta a României vă dau întâlnire la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, sala Gheorghe Focşa, să descoperiţi programele intergeneraţionale desfăşurate de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Eminescu...in mine bate inima lumii




Muzeul de Arta Religioasa


Valenii de Munte


15 ianuarie 2015




***Muzeul Memorial Nicolae Iorga