luni, 5 octombrie 2015

Inaugurarea unui nou sediu ICR




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman, Berlin, Germania


6 octombrie 2015





   Marți, 6 octombrie 2015, de la ora 19:00, are loc deschiderea oficială a noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin. Situat în Reinhardtstraße 14, noul sediu este poziționat în centrul Berlinului la câteva minute distanță de instituții importante de cultură ale capitalei germane, precum renumitele teatre Deutsches Theater, Berliner Ensemble și Friedrichstadtpalast. De asemenea în imediata apropiere se află zona parlamentară a Republicii Federale Germane cu istoricul Reichstag, Bundestag, Cancelaria, birourile oficialilor germani și sediul Ambasadei României.
    ICR Berlin a căutat, de-a lungul ultimilor ani, posibilităţi pentru mutarea sediului din cartierul rezidenţial Grunewald în Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, cu spaţii moderne şi multifuncţionale, în apropiere de Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Collegium Hungaricum.
    Clădirea noului sediu al institutului a fost cumpărată în 1886 de Carl zu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg și încredințată Ordinului Călugărilor Dominicani. Aceștia au fondat în 1889 spitalul St. Maria-Viktoria, apoi o biserică. Biserica a fost demolată în 1938 din lipsa fondurilor necesare renovării, iar spitalul a fost desființat sub presiunea regimului național- socialist, clădirea devenind astfel sediul editurii Deutscher Bauernverlag. În 1994 a fost achiziționată de către partidul FDP, renovată și reinaugurată în 1999.
     Institutul Cultural Român din Berlin împarte spațiile complexului de clădiri cu celebrul post de televiziune franco-german ARTE, cu studiourile de corespondență ale televiziunilor elvețiene și italiene, precum și cu Academia Națională de Științe Leopoldina, Fundația Friedrich Naumann și  WWF Germania.
     Institutul Cultural Român din Berlin are la parter, cu acces direct la stradă, o galerie de artă şi o bibliotecă, care cuprinde peste 4.000 de volume și este deschisă zilnic publicului berlinez. Noul sediu oferă posibilitatea de a organiza lecturi, conferințe, dezbateri dar și proiecţii de film într-o sală cu o capacitate de 100 de persoane. De asemenea, publicul va beneficia de o a doua sală de conferinţe şi concerte cu o capacitate de 220 de persoane și de un atrium deschis, modern și luminos. La etaj se află noua sală de cursuri pentru limba română, precum și birourile echipei.
    Programul serii va începe cu vernisajul expoziției Analoge Welten a artistului de origine română Michael Lassel. Născut în România, a urmat cursurile Academiei de Artă din București. În 1986 emigrează în Germania. Încă din România a început să picteze abstract după care se dedică curentului suprarealist. Din 1989 aparține grupului de pictori Trompe-l'œil/Realite, o mișcare artistică inființată în Franța în 1955. Lucrările sale au fost expuse în Germania, dar și la Paris, Tokio, New York, Bruxelles sau Londra. Vernisajul va avea loc în prezența artistului în galeria ICR Berlin.
   Seara va continua în sala de spectacol cu un concert live cu Oana Cătălina Chițu (voce), Michael Abramovich (pian) și Dan Nuțu (lectură), concert care va include piese tradiționale românești reinterpretate, precum și o secțiune de lectură literară cu texte din George Bacovia, Panait Istrati, Emil Cioran și Eugen Ionescu.
   Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a devenit cunoscută publicului larg prin albumul Bucharest Tango (2008). Repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic.
   Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti, dar a petrecut o mare parte din copilăria sa la Ierusalim, unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, după ce a obţinut o bursă de studii din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi multe oraşe germane.
    Dan Nuțu s-a născut la București și a absolvit cursurile de actorie ale IATC. Este cunoscut pentru rolurile sale din film și teatru, lucrând pentru regizori renumiți ca și Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Radu Gabrea, Dan Pița sau Alexandru Tatos.
    După concert are loc proiecția unei selecții de scurtmetraje românești de actualitate, premiate pe plan internațional: Ramona, regie Andrei Crețulescu, Arta, regie Andrian Sitaru, Omulan, regie Matei Branea, Vera, regie Dorian Boguță, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată, regie Tudor Cristian Jurgiu,
    În Atrium, curtea interioară a clădirii istorice din Berlin Mitte, programul mai cuprinde și un moment de performance culinaro-literar cu poetul Mircea Dinescu care va prezenta o serie de bucate tradiționale românești intercalate cu textele sale de poezie și proză în traducerea lui Georg Aescht.
Seara se încheie cu un moment muzical live DJ-Set cu Mihai Butincu.
   Pe întreg parcusul serii în curtea interioară a ICR Berlin se va desfășura o proiecție mapată realizată de Modulab București, care are ca focus Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși,  îmbogățită cu alte elemente tradiționale românești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu