joi, 1 octombrie 2015

Exponatul lunii: Sabie de călău, secolul XVI




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane 


Deva 


1 octombrie 2015






COMUNICAT

    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 octombrie 2015, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.



   Exponatul lunii octombrie 2015 face parte din colecţia de arme a MCDR, fiind reprezentat de o spadă din categoria celor numite "justițiare” sau "de călău” şi este datată ca aparţinând secolului XVI. Ea este ușor de recunoscut după structura lamei, care nu are vârf nefiind folosită pentru împungere. Este împodobită prin incizare cu motive florale și imaginea unui arhanghel, garda fiind simplă, terminată în butoni, decorați tot cu motive florale incizate. Mânerul este din lemn, îmbrăcat în piele și întărit cu fir de alamă. Elementul cel mai important este inscripția de pe cele două fețe ale lamei: "DIESES SCHWERT DAS IST GEWETZT UND ICH DAR ZU GESETZT FON GOTT UND OBRIGKEITT ZU STRAFFEN BÖSSE LEUHT” – "Această spadă are tăiș ascuțit, iar eu sunt investit pe Dumnezeu și autorități să slujesc și pe oamenii răi să pedepsesc” (pe o parte) și "DARUMB THUT BEY ZEITTEN BUß UND FALLET GOTT ZU FUSS EHE IHR MIT DIESEM SCHWERT DAHN GHERICHTET WERDT” – "De aceea din timp să vă căiți și la picioarele lui Dumnezeu să cădeți, înainte ca prin această spadă executați să fiți” (pe cealaltă parte).


    Piesa a fost restaurată în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, intervenţiile efectuate asupra sa având drept scop stoparea procesului complex de distrugere a metalelor şi a aliajelor metalice sub acţiunea chimică, electrochimică şi microbiană a mediului.


 - Biroul de Relaţii cu Publicul - 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu