luni, 28 septembrie 2015

Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie 


Baia Mare 


25 septembrie - 31 octombrie 2015






    Loja sibiană Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr - St. Andreas zu den drei Seeblättern (1767- 1790), cea mai importantă lojă masonică în Transilvania secolului al XVIII-lea, a fost înfiinţată la 15 mai 1767, maestru de scaun fiind ales Simon Friedrich von Baussnern, cel care se iniţiase în primele patru grade la Dresda şi era deţinătorul titlului de Maestru scoţian.
   În ultima parte a existenţei sale - dar şi imediat după interzicerea francmasoneriei în Imperiu - loja sibiană s-a bucurat de sprijinul baronului Samuel von Brukenthal, cel care, în 1777, a preluat funcţia de guvernator al Transilvaniei. Din 2 martie 1743 acesta era el însuşi mason, mai întâi în Loja Aux Trois Canons, prima înfiinţată la Viena, mai apoi într-o nouă lojă, la Halle, numită Aux Trois Clefs d’Or (La cele trei chei de aur), în care a deţinut funcţia de maestru de scaun.
    Muzeul Naţional Brukenthal deţine 163 de obiecte masonice, majoritatea aparţinând lojei Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr. Prin numărul mare de piese şi prin diversitatea acestora, colecţia este cu adevărat remarcabilă şi cuprinde colane ale ofiţerilor, eşarfe, şorţuri, mănuşi, sigilii, obiecte de ritual (ciocane, urne de vot, craniu, clepsidră), însemne de grad.
    Prin intermediul expoziţiei Obiecte masonice din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, deschisă la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare - Maramureş, este prezentată publicului din această parte a ţării valoroasa colecţie.
Text oferit de curatorii expoziţiei:
dr. Raluca Maria Frîncu şi Adrian Georgescu (Muzeul Naţional Brukenthal); 
dr. Dan Pop (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare - Maramureş)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu