miercuri, 16 septembrie 2015

Aurul si argintul antic al României




Muzeul Judetean Buzau


23 septembrie - 1 noiembrie 2015






    Pentru a marca redeschiderea parțială a expozițiilor de bază, Muzeul Județean Buzău are onoarea de a găzdui, în perioada 23 septembrie – 1 noiembrie 2015, un eveniment cultural de excepție reprezentat de expoziția itinerantă Aurul si argintul antic al României. Acest proiect expozițional a fost demarat în decembrie 2013 de către Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară, inclusiv Muzeul Județean Buzău și reprezintă unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizat în România în ultimii 25 de ani.
    Expoziția prezintă peste 1000 de piese arheologice din aur și argint descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă istorică de peste 5000 de ani, cuprinsă între Eneolitic (4500-3500 a. Chr.) şi Antichitatea Târzie (sec. VII p. Chr.). Vor fi expuse podoabe, accesorii vestimentare, arme de paradă, veselă de ceremonie și monede, multe dintre aceste piese constituind adevărate capodopere artistice unice la nivel mondial. Amintim aici celebrul tezaur de la Pietroasele ”Cloșca cu puii de aur” care va fi expus pentru prima dată la Buzău în varianta originală sau impresionantele brățări dacice din aur descoperite în Munții Orăștiei.
    Muzeul Județean Buzău participă cu 27 de piese din aur și argint dintre care remarcăm tezaurul monetar de la Cârlomănești-Cetățuia, diadema din aur de la Gheraseni, precum și câteva piese descoperite în necropolele de la Cârlomănești-Arman și Pietroasele.
Este pentru prima dată când publicul buzoian, are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre și protoistorice sau de epocă antică din colecțiile muzeale din țară. Până în prezent, în afară de instituția organizatoare (Muzeul Național de Istorie a României), expoziția a mai fost găzduită de muzeele din Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe, adunând peste 85 000 de vizitatori.
    Cu ocazia acestui important eveniment, Muzeul Județean Buzău redeschide și expoziția de artă unde vor putea fi admirate exponate de excepție din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, reprezentate de pictură, ceramică decorativă, lucrări din bronz, marmură, piatră, lemn, sticlă și albume de artă.
    De asemenea buzoienii vor putea admira în cadrul unei expoziții temporare, 3 tezaure monetare din argint și un depozit de piese preistorice din bronz descoperite recent pe teritoriul județului Buzău.
    Vernisajul expoziției Aurul și Argintul antic al României va avea loc la sediul reabilitat al Muzeului Județean Buzău, Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 50, muncipiul Buzău, ora 12.00.

Tarife:

- preț bilet întreg - 6 lei/persoană;
- preț bilet grupuri organizate (minim 10 persoane) - 3 lei/persoană;
- preț bilet elev și studenți, individual și/sau în grupuri - 1,5 lei/persoană;
- taxă foto - 20 lei/ persoană;
- taxă filmare - 30 lei/ persoană;
Persoanele cu dizabilități și pensionarii au acces gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu