miercuri, 2 septembrie 2015

Artă. Memorie.Restituire




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria La mansarda, Brasov


31 august - 11 septembrie 2015





    Luni, 31 august 2015, ora 13,00, asociaţia culturală Artessentia, împreună cu partenerul ei, Biblioteca Judeţeană Braşov, a deschis galeria şi atelierul La mansardă din strada Ceahlău nr. 2. prin vernisarea expoziţiei Artă. Memorie. 


   Evenimentul a fost special pentru că spaţiul şi lucrările sunt cu totul magice. Copii sunt cei care rostesc adevărul, iar reacţia unei fetiţe la vederea acelui spaţiu a fost "Dar aici totul este magie". Aşa este, căsuţa veche din Şchei a fost transformată într-un loc minunat, în care fiecare parte este artă, nu ştii ce să apreciezi şi să vezi - pereţii şi tavanele ce păstrează pictura murală, grinzile de la birtul demolat de pe strada Lacea, ferestrele şi uşile, mobila, obiectele rafinate strecurate printre cărţi, lucrările de artă. Un loc atelier şi galerie în acelaşi timp, cu grădiniţa de flori, boltă de viţă de vie, bănci de odihnit, desfătat, reflectat. Lucrările artiştilor sunt expuse în grădină, pe un perete în curte, în cameră şi mansardă. Sunt cele mai felurite tehnici, pictură, grafică, sculptură, instalaţii, artă computerizată. M-au impresionat cu toţii, pictura simbolică, cu un discurs scris simbolic ale Victoriei Galbenu Ţăroi si Gabrielei Levenţu Naftanailă, chipul sau masca lui Silvestru Munteanu construită din simboluri, instalaţia magică, îmbinând culoarea şi lumina în zborul de pasăre prins de fibra lemnului a lui Andrei Florian. 


    La Mansardă am admirat portretele individuale, dar cu o istorie simbolică în fundal, ale lui Ioan Aron Ţăroi, semnele uriaşe de carte în formă de zig-zag continuat de şarpe şi cu sigilii semne simbolice ale Victoriei Galbenu Ţăroi, panourile cu scrierea în cruci a ornamentelor de pe costumul popular, realizate şi printate de Ioan Vladimir Ţăroi, steagurile cu simboluri, gândite şi croite ca un câmp de semne de Magda Vieru, lucrările în lemn cu simboluri încrustate şi pictate, o oglindă a semnelor culese din icoane şi ceramică, ale Georgianei Gămălie, cu care debutează acum. A fost o zi plină, de artă, bucurie şi emoţie, în care echipa întreagă a proiectului s-a prezentat. O zi când publicul de faţă a descoperit o grădină a artei şi a raiului, aşa cum poate fi el întâlnit pe pământ. Acela pe care oamenii şi mai ales artiştii stiu să îl făurească. Şi pe care sunt convinsă că tot mai multe persoane cu drag de artă şi tradiţie îl vor descoperi. Lucrările sunt aparte, diferite, fiecare artist cu creativitatea lui, dar completându-se reciproc. Iar muzica şi vocea artistei Alexandra Fiţ a întregit spectacolul. Felicitări asociaţiei Artessentia pentru reuşită, felicitări artiştilor şi echipei de proiect pentru un eveniment deplin!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu