joi, 20 august 2015

Pentru un Ev Mediu personal. Studiu de caz: Frăţia prerafaelită



Programul cultural Brăila înseamnă acasa


Claudia Coldaș


Centrul Cultural Nicăpetre, Brăila


22 august 2015




    Sâmbătă, 22 august 2015, ora 11:00, la Centrul Cultural Nicăpetre, din strada Belvedere nr. 1, în cadrul programului cultural Brăila înseamnă acasă, Claudia Coldaş va susţine prelegerea Pentru un Ev Mediu personal. Studiu de caz: Frăţia prerafaelită, în cadrul căreia va prezenta grupul tinerilor artişti englezi care au influenţat Europa.
   Claudia Coldaş este o tânără brăileancă, studentă la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Este membră a Centrului de Studii Medievale şi preşedinta Cercului de Istorie Medievală din Universitate. Este pasionată de cercetare, susţine prelegeri, participă la sesiuni ştiinţifice şi publică articole în presa on-line: http://societatesicultura.ro/tag/claudia-coldas/ .
    Este administratorul blogului https://jurnalulunuimedievistdinintamplare.wordpress.com/.
    Claudia Coldaş: De cele mai multe ori, istoria nu este altceva decât un șir de concepte ce trebuie definite. Un istoric ce dorește să studieze Evul Mediu trebuie să fie conștient, în primul rând, de faptul că această perioadă istorică nu există. Nu este o entitate, așa cum de multe ori suntem tentați să credem, ci un concept, un construct istoriografic. Acesta nu diferă foarte mult de un tablou deoarece capătă o imagine, mai mult sau mai puțin distorsionată, în funcție de fiecare privitor în parte. Istoricul descoperă Evul Mediu prin intermediul surselor primare pe care le are la dispoziție. Pictorul caută în schimb doar acele elemente pe care le poate reinterpreta într-o pânză pentru a transmite sentimente, lăsând la o parte „adevărul istoric”.”
Astfel se naște un nou concept. La fel cum există cel enunțat de George Duby: „evul mediu masculin” descoperim și un „ev mediu personal” care are un set de caracteristici în funcție de cine și în ce context îl (re)descoperă. Pentru pictori, Evul Mediu a fost o sursă de inspirație. Oamenii care inspiră alți oameni. Așa începe orice poveste. Așa a început și povestea Frăției Prerafaelită, o mișcare și grupare artistică înființată în mod oficial, în luna septembrie a anului 1848, de Dante Gabriel Rossetti, William Holman Hunt și John Everett Millais. Pictorii englezi se inspirau din legendele medievale sau din literatura și arta prerenascentistă. Frăția Prerafaelită a fost primul grup de artiști care s-au unit pentru a sfida tradițiile artistice ale vremii. Fascinația lui Dante Gabriel Rossetti pentru Evul Mediu și pentru literatură, fiind influențat mai ales de lucrările lui Dante Alighieri „Viață Nouă” și „Divina Comedie”, i-a călăuzit pașii spre dezvoltarea unui stil romantic, caracterizat de atenția pentru detalii, de o paletă cromatică strălucitoare și personaje feminine fermecătoare. A creat un alt ev mediu, un „ev mediu personal” ce merită analizat din perspectiva surselor primare pe care le-a folosit și contextului internațional.
***Muzeul Brailei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu