luni, 6 iulie 2015

Exponatul lunii: Inscriptia in limba greaca de la Sacele




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


iulie 2015





    În cadrul seriei Exponatul lunii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost ales pentru luna iulie 2015 un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie. Inscripția în limba greacă a fost descoperită întâmăplător în anul 2012, în comuna Săcele (jud. Constanța) și provine probabil de la Histria.
    Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 p.Chr. Importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.
   Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods organizat la Constanța, în anul 2013 și a văzut lumina tiparului în actele acestei manifestări științifice, într-un articol semnat de cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu.
    Cu această ocazie este expusă pentru prima dată publicului larg, urmând ca în scurt timp să fie inclusă în expoziția permanentă a MINAC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu