joi, 18 iunie 2015

Muzici și Tradiții în Cișmigiu




Festival International de Folclor


Cismigiu, Bucuresti


editia a IX-a, 19 - 21 iunie 2015



    Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează, în perioada 19 – 21 iunie 2015, Festivalul Internațional de Folclor Muzici și Tradiții în Cișmigiu.
    Aflat la cea de-a IX-a ediție, festivalul va reuni nu mai puțin de 2.000 de artiști din toate zonele țării, ansambluri folclorice, fanfare, minorități și comunități naționale, târg de meșteșugari și hand-made, ateliere de creație și bucate tradiționale.

- Parada costumelor populare -

    Festivalul se va deschide vineri, 19 iunie, la ora 15:00, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale, unde vor defila ansambluri naționale și internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale. Parada va porni de pe Calea Victoriei, de la Ateneul Român până în Parcul Cișmigiu (intrarea Arhivele Statului).

- Programul artistic -

    Programul artistic se va desfășura pe cele două scene amplasate în parc: Scena Principală și scena Fân Zone. La Scena Principală (situată pe peluza restaurantului Monte Carlo) vor concerta soliști îndrăgiți de muzică populară, ansambluri folclorice profesioniste, minoritați și comunități naționale, orchestre.
   La ediția din anul acesta vor participa Ansamblul Sheffield Pipe Band din Scoția, Ansamblul Geghard Dance din Armenia, Ansamblul Dhoad Gypsies of Rajasthan din India, Ansamblul Lada din Serbia și Ansamblul Fluieraș din Republica Moldova, toate cu un palmares internațional remarcabil.

- Folclor reinterpretat la Fân Zone -

   Nu vor lipsi nici evenimentele dedicate celor tineri, pentru care punctul de atracție va fi deja consacratul Fân Zone, unde Nightlosers, Mihai Mărgineanu, Fantome, Argatu’, K-LU, Ad-Hoc, Danaga, Impex, Țapinarii, Mihai Toma, TRI, Domino, Cobzality, Balako sau Balkansambel vor susține spectacole de folclor reinterpretat.
   Tot la Fân Zone, în prima parte a zilei, sunt așteptați și cei mici, cu tot felul de surprize, iar cei mari își pot alege suveniruri hand-made sau se pot răcori la standul Limonada lui Iulian - cea mai fresh limonadă socială, unde fiecare pahar cumpărat ajută un copil bolnav.
   În "satul” din Cișmigiu vizitatorii pot descoperi și alte produse tradiționale originale, dantele lucrate de mână, Tricouri Faine, Colți Românești, Perne de decor, Cărți Poștale cu Povești la Mândra Chic și Prăvălia cu iișoare prin intermediul cărora se pot redescoperi motivele autentice românești reinterpretate într-un mod creativ.

- Târg de meșteșugari și zona gastronomică -

    La cele peste 60 de căsuțe amplasate pe aleile parcului, vizitatorii pot alege dintr-o gamă diversificată de obiecte de artizanat și de bucate variate. Meșteșugari autentici din toate zonele țării vor reconstitui tradițiile de artă țărănească, existând și demonstrații prin care vor împărtăși din tainele tehnicilor folosite. Totodată, în cadrul festivalul, lângă Foișor, va fi amenajată și o zonă gastronomică, deschisă între orele 11:00 – 22:00.

- Ateliere de creație și plimbări cu trăsuri și ponei -

    Pe lângă spectacolele de muzică și dans de pe scenele din Parc, trecătorii sunt așteptați cu ateliere inedite de creație ce vor avea loc la Foișor. Unul din aceste ateliere este susținut de Prof. Ovidiu Papană, un important culegător și teoretician al folclorului muzical românesc, pasionat colecţionar de instrumente muzicale. Cei prezenți se vor putea întâlni la ateliere și cu un producător de țambale din Slovacia, care le va împărtăși taine muzicale străvechi.
    Plimbările prin parc cu trăsuri și ponei nu lipsesc nici în această ediție și întregesc atmosfera de sărbătoare oferind doritorilor o promenadă la ceas de seară, prin cel mai vechi parc al Capitalei.

Intrarea la toate evenimentele din Parcul Cișmigiu este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu