miercuri, 15 aprilie 2015

Restituire: Octavian Smigelschi 1866-1912




Muzeul Național al Țăranului Român


București


21 aprilie - 8 mai 2015





     Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu și Episcopia Greco-catolică din Oradea vă invită marți, 21 aprilie 2015, ora 18:00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției RESTITUIRE: OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866 – 1912.
     Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvănean al perioadei, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de desen de la Budapesta, și apoi și-a cizelat maniera prin excursiile de documentare și studiu în mari centre artistice ale Europei Centrale și Italiei. O impresie puternică i-au făcut mănăstirile din Oltenia și Moldova.
    Talentul și sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate și tentația experimentărilor, dar și capacitatea de identificare a sursei excepționale a artei românești tradiționale și a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare și de sinteză a dat naștere unei creații laice ce poate fi plasată stilistic la confluența dintre academism, naturalism și simbolism, impresionantă prin diversitatea abordărilor tehnice, stilistice, compoziționale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarelă combinată cu guașă, ulei și foiță de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerență și unitate a ansamblului.
   Pictura religioasă i-a oferit posibilitatea și aria de dezvoltare și consacrare, la numai treizeci și opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul său ne-a reînvățaț ceea ce înseamnă cu adevărat pictura bisericească. Naturalismul apusean de sorginte clasică trecut prin filtrul renașterii a reînsuflețit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune dintre classic și bizantin.
    Nici până astăzi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, cât și concepția stilistico-formală a picturii sale religioase nu a mai fost atins.
   Expoziția reunește, pentru prima dată în prezentare la București, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, cât și creații laice, documente originale, fotografii. Acestora li se alătură costume populare din colecția etnografică Marius Matei. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogația compozițională și prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expozițional inedit pentru publicul din țara noastră.
    Expoziția RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI va putea fi vizitată în sala Tancred Bănățeanu, din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu