miercuri, 8 aprilie 2015

Rastimpul innoirii




Muzeul Municipiului Bucuresti


Narcisa Stiuca


16 aprilie 2015




   Conferința ciclului pascal, unul dintre cele mai complexe și mai prestigioase din calendarul românilor, care cuprinde intervalul premergător Sf. Paști, precum și cel al Cincizecimii.
   Intenționez să prezint cu precădere tradițiile care, transgresând limita dintre rural și urban, punctează anumite zile importante ale acestui răstimp, aducând ca argumente chiar acele credințe în virtutea cărora s-au păstrat și evidențiind vechimea lor cu documente istorico-etnografice și literare. Nu vor fi uitate nici gesturile mărunte, săvârșite în ambianța domestică, familială chiar și în zilele noastre, chiar dacă semnificația lor s-a modificat odată cu mentalitatea oamenilor sau pur și simplu s-a pierdut.

   Narcisa Știucă este conferențiar la Departamentul de Studii culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, autoare a unor lucrări dedicate sărbătorilor și riturilor de trecere, precum și de istorie orală, toate bazate pe cercetări realizate în zone cu vocație de conservare a tradițiilor sau în ținuturi multietnice și multiconfesionale.

   Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

23 aprilie 2015 – Piaţa, loc simbolic al oraşului cu Cătălin D. Constantin
7 mai 2015 – Fotograful Eduard Pesky cu Emanuel Bădescu
14 mai 2015 - Familia Bibescu-Basarab Brâncoveanu cu Oana Marinache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu