miercuri, 22 aprilie 2015

Podoabe de metal la nord de Dunare...




Biblioteca Academiei Romane


Bucuresti


23 aprilie 2015





Autor: cercet. dr. Ioana Gabriela Duicu
Sub patronajul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române

   Autoarea expoziţiei, cercetător dr. Ioana Gabriela Duicu, ne propune un scurt istoric al podoabelor, tipologia lor, precum şi prezentări ale podoabelor de cap, de gât şi piept, de mână, de brâu şi şold de la nord de Dunăre.
   Hibridizarea şi polifonia în interculturalitate, repere istorice şi discursul identitar în diversitatea culturală, circulaţia podoabelor în Ţara Românească, podoabele din Balcani sunt punctele de interes abordate în expoziţia de faţă.
    10 capitole expuse în tot atâtea panouri, fac o trecere în revistă a prezenţelor culturale general balcanice în "matricea stilistică“ românească.
    "Modelarea unor preluări făcute să devină integrabile în «matricea stilistică» a condus la o hibridizare a elementului autohton, care, chiar dacă uneori polifonică, facilitează identificarea spiritului balcanic în formele tipologice ale podoabele de metal nord-dunărene.
   Hibridizarea şi polifonia se manifestă în principal datorită întâlnirilor spirituale dintre creştinism şi islam. În Balcani, precum şi în zonele de influenţă osmane, arta metalelor întâlneşte o interferenţă simbiotică atât la nivel artistic, cât şi la nivel spiritual – din punctul de vedere al aprobării ori asimilării elementului cultural, menită să faciliteze hibridizarea (dezvoltarea tipologiei podoabelor pe trei elemente de bază: moneda, lanţul şi plăcuţele metalice).
    Interculturalitatea este în această privinţă o invitaţie la a reflecta la podoabă ca la o reţea în care diferenţele sunt influente.“ notează autoarea în prezentarea expoziţiei.
    Expoziţia este realizată în cadrul proiectului Cultura română şi modele culturale europene: cercetare, sincronizare, durabilitate, cofinanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, contractul de finanţare nr. POSDRU/159/1.5/S/136077.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu