joi, 30 aprilie 2015

Exponatul lunii: Bosceaua teleormăneană




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 31 mai 2015




     Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 6 mai 2015, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MAI.
     Pentru perioada 1 - 31 mai 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect vestimentar de excepţie aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Bosceaua teleormăneană.
     Bosceaua teleormăneană aparține colecției etnografice a muzeului, categoria port popular. A fost confecționată în gospodărie, ca toate piesele de port popular teleormănean, în comuna Islaz a județului nostru, în perioada primului sfert al secolului al XX-lea, de către o anume Maria Gruia. Muzeul Județean a achiziționat-o în anul 1981 intrând astfel în patrimoniul nostru etnografic.
    Bosceaua este o piesă ce face parte din categoria costumului popular femeiesc de sărbătoare, transmis din generație în generație ca și păstrător al unor semne distinctive, specifice fiecărei zone, referitoare la vârstă, stare civilă și stare social-economică. Bosceaua teleormăneană se purta pereche, în față și în spate, îmbrăcând partea de la brâu în jos a trupului femeiesc, lăsând să se vadă lateral poalele albe ale cămășii. În general este cunoscută sub numele de catrință, fiind o piesă de port de formă dreptunghiulară compusă dintr-o singură foaie.
    Boscelele teleormănene sunt piese de o mare varietate ornamentală și cromatică ce au creat în Teleorman mai multe tipuri de costum popular: costumul cu două boscele; costumul cu fotă încutată în spate și boscea în față; costumul cu boscea în spate și șorț în față.
    Piesa expusă este o boscea reprezentativă pentru costumul popular teleormănean cu două boscele, este lucrată în gospodărie, fiind țesută la războiul de țesut în două ițe, din bumbac, lână și lânică. Partea cu decor din jumătatea inferioară este țesută într-o tehnică mai complicată, tehnica chilimului. Pe trei laturi este mărginită cu punct de feston din lână albastră și paiete prinse cu mărgele.
     Decorul este dispus pe întreaga suprafață, în așa-numite registre orizontale în câmpul piesei și trei registre la poale ce formează pragul, cel din mijloc fiind mai lat. Motivele decorative sunt geometrice în câmpul piesei, vărgi, vărguțe în timp ce registrele de la prag conțin motive florale stilizate, floare cu frunze și zoomorfe, cucul. Între registrele pragului, pentru a sublinia compoziția decorativă sunt cusute paiete prinse cu mărgele. În ce privește cromatica, fondul piesei este roșu, iar decorul este policolor: bleumarin, verde, roșu, alb, portocaliu, roz, verde închis. Este o boscea purtată de fete și femei tinere; bătrânele purtau boscele de culoare neagră sau albastru închis, așa-numitul vinețiu, care aveau un prag îngust de ornament realizat în culori ,"potolite”.
    Deși femeile teleormănene care țeseau obiectele de îmbracăminte nu erau știutoare de carte, ele au realizat modele decorative deosebite, care se încadrează în realizări artistice remarcabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu