joi, 26 martie 2015

Viorile lui George Enescu




Muzeul Național George Enescu


București


30 martie 2015





   "De obicei, un violonist-concertist mai pretențios, cântă pe cel puțin două tipuri de viori de meșteri celebri (proveniți din vechile școli italiene sau germano-austriece), în funcție de sala de concert (muzică de cameră sau muzică simfonică) și de sonoritatea instrumentului. Vioara marilor virtuozi este privită ca un obiect intim al artistului și nu se schimbă de la o zi la alta, de la o epocă la alta.
   Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac?
    Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această <comoară>, preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și  Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului? ” (prof. Viorel Cosma)
   Iată câteva întrebări la care răspunde expoziția Viorile lui George Enescu, organizată de Muzeul Național George Enescu, expoziție la al cărei vernisaj avem bucuria să vă invităm luni, 30 martie 2015, începând cu ora 18,00, la Palatul Cantacuzino din Calea Victoriei nr. 141, sediul muzeului .
   Expoziția, realizată de prof. dr. H .C. Viorel Cosma, consultant științific și muzeograf dr. Adina Sibianu, valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu și din colecția particulară a muzicologului Viorel Cosma.
    Vernisajul va fi urmat de un  recital cameral susținut de Simina Croitoru, Cristina Pașa și Sabin Penea, tineri interpreți care vor cânta pe viorile lui Enescu aflate în patrimoniul muzeului și de maestrul Gabriel Croitoru, care cântă pe cea mai valoroasă dintre acestea, vioara Guarneri – Catedrala.

În program, lucrări de George Enescu și piese din repertoriul său violonistic.

   Evenimentul face parte din seria  de manifestări sub genericul  Enescu 60  organizate de Muzeul Național George Enescu pentru a marca șase decenii de la moartea compozitorului.

Contact:
Mariana Petrescu, PR
021.318.14.50 / 0747.290.104/ 0724.398.004
office@georgenescu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu