joi, 19 martie 2015

Smooth Misery




Arta plastica contemporana romaneasca 


Diana Oțet


Muzeul de Arta Brasov 


2 aprilie - 10 mai 2015




    În perioada 2 aprilie - 10 mai 2015, Muzeul de Artă Brașov organizează expoziția de desen Smooth Misery a artistei Diana Oțet. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 2 aprilie 2015, orele 13.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).
    Artista Diana Oțet (n. 1987) locuiește și lucrează în Cluj-Napoca, fiind în prezent doctorand al Universităţii de Artă și Design din același oraș. Începând cu anul 2009 participă la o serie de expoziții colective, printre care: Fais-le toi-meme - Liege 2010, Carnet de voyage - Cluj 2012 (obţinând un premiu special oferit de Centrul Cultural Francez), Young graduates from the School of Cluj - Galeria Mie Lefever, Gent 2013, Puterea seduce sufletul - Timișoara 2014 (premiu special la concursul Juventus, oferit de Fundaţia Triade) și What about poor Gregor Samsa? - Galeria Anca Poteraşu, București 2015.
    Prima sa expoziție personală, intitulată Clipografie, a fost organizată în 2012 la Galeria Casa Matei din Cluj-Napoca și a primit marele premiu al competiției Expo Maraton, organizat de UAD Cluj-Napoca. De asemenea, expoziţia intitulată Semințe de gând, găzduită în 2015 de Galeria Quadro din Cluj-Napoca, a înregistrat un remarcabil succes, fiind în mod special apreciată în rândurile comunităţii artistice clujene. Artista utilizează desenul ca pe un instrument introspectiv, prin care își ordonează fragmente de realitate, transcrie gânduri și sentimente intime. Având o notă foarte personală, lucrările invită și provoacă privitorul să ia parte la același proces introspectiv, să relaţioneze emoţional cu experienţele şi stările revelate discret, dar totuși învăluite într-o aură de mister.
   Proiectul expozițional Smooth Misery (Nefericire lină) cuprinde o instalație (Choose your perspective/ Alege-ți perspectiva) și desene, ce pot fi clasificate în două serii. Lucrările de mici dimensiuni (20 x 22 cm) constituie reprezentări de tip figurativ, studii după obiecte și peisaje, cu caracter metaforic şi imprecis narativ. Cea de-a doua serie cuprinde lucrări de mari dimensiuni (100 x 100 cm) înfățișând reprezentări de tip geometric - abstract. Diana Oţet explorează diversitatea expresivă a mediului desenului, utilizând cu versatilitate creionul, tușul, laviul sau pastelul și obţinând prin îmbinarea acestora suprapuneri de straturi și texturi savuroase.
    Lucrările explorează zona subconștientului, gravitând pe jumătate obsesiv, pe jumătate meditativ în jurul unor întrebări precum: de ce dintr-un eveniment biografic par să ne rămână cel mai viu în minte o imagine sau un fragment de imagine aparent nesemnificative? De ce şi cum ajung acestea încărcate simbolic şi dătătoare de sens? De ce asemenea fragmente de memorie disparate par să ne marcheze, ca niște repere care revin obsesiv, amintirile cele mai intime? Lucrările nu urmăresc să ofere anumite răspunsuri, ci acordă privitorului spațiu de interpretare și introspecție, dar evidențiază caracterul fragmentar și fragil al amintirilor, care se transformă din imaginile aferente unor evenimente în senzaţii difuze sau stări sufletești.

Unele lucrări din seria desenelor de mici dimensiuni prezintă inserții de scriitură, notițe spontane integrate în compoziția propriu-zisă, care descriu foarte sugestiv o anumită stare - cel care nu mai sunt, linia vieţii, linia morţii, loc de veci temporar - fiind printre cele mai expresive și ilustrând caracterul meditativ, reflexiv al demersului artistic. Acest demers este dominat de o manieră de reprezentare discretă, delicată a unor prezenţe și senzații aparent neînsemnate, dar care pot surprinzător să conducă gândul spre marile întrebări ale existenței. Ce frapează în lucrările acestei serii este transformarea scenelor şi obiectelor banale în metafore vizuale cu bogat potenţial poetic. În liniștea contemplării, obiectul rupt din contextul realității își țese propria poveste, trăiește și respiră.
    Desenele de mari dimensiuni sunt de factură abstractă și se bazează pe o estetică a construcției şi a deconstrucției, ce recurge la formule vizuale geometrizate, rezultat al unor căutări şi clarificări de natură conceptuală în relaţia artistei cu mediul desenului. Lucrările sunt realizate prin compunerea atent studiată a unui „modul” dreptunghiular. În contrast cu rigoarea rectangulară a compoziţiei, suprafeţele desenelor prezintă texturi de o rafinată senzualitate și explorează potenţialul expresiv al pigmentului într-o gamă cromatică ce merge de la alb la negru, trecând prin variate și delicate nuanțe de gri.
   Titlul expoziţiei descrie adecvat atmosfera dominantă pe care o degajă lucrările, tensiunea dintre smooth (lin) și misery (nefericire) indicând faptul că acestea nu descriu retoric o suferință dramatică, ci stări ambigue generate de parcurgerea unui traseu emoţional care duce la acceptarea senină a incertitudinii și a efemerității existențiale. Pentru Diana Oțet, desenul explorat în toate ipostazele sale, reprezintă modalitatea perfectă de autocunoaștere.

Curator: Andreea Pocol

***http://www.muzeulartabv.ro/Expozitii_Temporare/In_Curand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu