marți, 24 martie 2015

Plante folositoare – Plante dăunătoare




Muzeul Brailei Carol I - Sectia Stintele Naturii


martie - aprilie 2015





    În perioada martie-aprilie 2015, la Muzeul Brăilei Carol I – Secția Științele Naturii, va fi deschisă fotoexpoziția intitulată Plante folositoare – Plante dăunătoare. 
    Expoziția pune la dispoziția publicului larg informaţii bogate şi diverse referitoare la plantele toxice. Fiecare specie de plantă se legitimează cu denumirea populară şi ştiinţifică, urmată de încadrarea în familie, ecologia şi răspândirea în ţară cu menţionarea arealului pe harta României. 
    De asemenea, se prezintă succint o scurtă descriere a plantei, importanța și modul de utilizare dar și gradul de toxicitate pentru fiecare specie în parte. Fiecare plantă descrisă este însoţită de o imagine color, oferind detaliile necesare pentru recunoașterea sa în natură.
    Nu există nicio plantă nefolositoare în natură. Fiecare plantă, oricat de neînsemnată ar părea, poate ascunde în celulule sale principii active utile. Termenul pe care noi l-am întrebuințat în denumirea expoziției nu se referă la două categării distincte de plante. Dorim să arătăm celor interesați că, de fapt, aceeași plantă poate fi folositoare și nefolositoare în același timp. Diferența o poate face, pe de o parte, modul în care planta este utilizată, dar sunt și alți factori care pot transforma o plantă folositoare în plantă nefolositoare. Astfel, toxicitatea unor plante este dependentă de condițiile pedoclimatice, de anotimp, de condițiile meteorologice, de acțiunile de fertilizare a solului, de gradul de poluare a atmosferei sau de stadiul de dezvoltare.
   "Plante rele" li se zice în popor plantelor toxice, însă, trebuie subliniat faptul că printre speciile nocive se află chiar unele plante alimentare ori furajere, medicinale sau decorative, cu care deseori intrăm în contact. De multe ori, aspectul delicat și inofensiv al florilor viu colorate și intens parfumate poate fi înșelător, în realitate, aceste gingașe plante pot avea un gust amar, astringent sau pot fi toxice.
   Din cele mai vechi timpuri, atât vracii, vindecătorii cât și țăranii le-au cules și le-au folosit în tratatarea diferitelor boli, deoarece preparată în mod corespunzător, otrava se poate transforma în remediu de vindecare. Asemenea medicamentelor cu efect puternic, folosirea plantelor toxice necesită precizie și precauție foarte mare. Așa cum o picătură de otravă poate salva viața, tot astfel supradozarea unui ceai obișnuit sau o combinație nereușită de plante aparent inofensive pot pune sănătatea în pericol.
   Există însă unele plante care, deși în aparenţă nu sunt nocive, totuși, folosirea acestora pe o perioadă îndelungată poate deveni periculoasă pentru om, din pricina existenţei unor compuşi citotoxici, care se acumulează în organism, declanşând sau favorizând apariţia unor boli cu efect întârziat.
   Trăim înconjurați de plante, și tocmai de aceea este foarte important să știm cum să recunoaștem plantele cu potențial toxic. Deasemenea, mai trebuie să știm că și plantele toxice, dacă sunt folosite cu precauție și corect dozate, pot avea puteri tămăduitoare mai mari decât toate ierburile de leac cunoscute de noi la un loc.
 (Text: dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu