vineri, 13 martie 2015

Liniaritati - Expozitie de grafica




Arta plastica contemporana romaneasca


Lidia Crainic


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


13 martie - 26 iunie 2015





Vernisaj: 13 martie 2015, ora 13:00
Curator: Daniela Moroşan
Curator colaborator: Dr. Iulia Mesea

   Lidia Crainic a descoperit posibilităţi de exprimare artistică în mai multe medii şi tehnici artistice. Creaţia sa cuprinde tapiserie, frescă monumentală, pictură, gravură, ilustraţie de carte, design, grafică, şi lucrări în tehnici mixte. Expoziţia organizată anul acesta la Muzeul Naţional Brukenthal valorifică gravuri semnate Lidia Crainic.
   Originară din Bucovina, absolventă a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca, artista s-a stabilit la Sibiu la începutul anilor 60, unde, în paralel cu activitatea de designer la Arta Sibiului, a fost membru activ în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici, filială pe care a condus-o în calitate de preşedinte între anii 1987-1989. S-a stabilit în Germania la începutul anilor 90 şi a continuat să lucreze ca designer, activitatea sa artistică fiind cunoscută prin numeroasele participări expoziţionale.
   Prima expoziţie personală a Lidiei Crainic a avut loc în anul 1981, la Sibiu, următoarele la Bucureşti, apoi, din 2003, la Siegen, Görlitz, Burbach, Attendorn şi Hamburg. Artista s-a aflat printre expozanţii la manifestările de grup din anii 70, în numeroase oraşe din România, precum şi la Dresda şi Offenbach am Main, apoi după anul 2000, la Siegen, Bremen, Rio de Janeiro, Havana, Madrid, Santiago de Chile, Ciudad de Mexico, Buenos Aires etc.
   Lucrările sale sunt prezente în mai multe colecţii muzeale, la Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Istorie Bucureşti, Muzeul de Artă Iaşi, Muzeul din Râmnicul Vâlcea, la Galeria de Artă din Siegen, precum şi în colecţii particulare din SUA, Canada, Australia, România, Ungaria, Germania, Austria, Grecia.
   Grafica Lidiei Crainic e guvernată de rafinament şi eleganţă. Descoperim în lucrările ei plăcerea de a exploata linia şi valenţele ei, traseele delicate şi infinite pe care ea le poate marca. Artista îi respectă potenţialitatea, forţa şi eleganţa, îi exploatează calităţile matematice, o face dinamică, sprinţar uneori, îi dă viaţă şi, înţelegându-i resorturile interioare, o transpune în forme esenţializate vegetale, în formele naturii, în forme construite de mintea şi mâna omului.
***Text oferit de curatorul expoziției

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu