vineri, 6 martie 2015

Expoziție de grafică




Arta plastică contemporană românească


Iurie Darie


Galeria de Arta Elite Prof Art, București


14 martie 2015




   "Iurie Darie Maximciuc – Iura asa cum este alintat, s-a nascut pe 14 martie 1929 in satucul Vadul Rascu de pe malul Nistrului, unde copil fiind, cu sora lui Raisa, <pasteau animalele, el caii, ea vacile>, ne vorbeste cu drag si emotie Iura.
   Desena cu carbune oriunde gasea un locsor in casa, afara, pe toti peretii. N-a fost certat niciodata de maicuta lui, Daria.
    S-au mutat la Chisinau, impreuna cu mama si sora. Tatal al doilea, Darie, murise si el in razboi.
    Cand frontul rusesc se apropia, intelectualii din Basarabia au primit o repartitie a locului din Romania unde vor locui. Cand Iura avea 14 ani, familia a plecat in refugiu, cu ce au apucat sa ia cu ei, calatorind o luna si jumatate cu un <bou vagon>. <In statii, veneau doamne in rochii lungi, frumoase si le dadeau ceai cald> isi aminteste Iura. Asa au ajuns in Cebza, langa Timisoara.
    Unul dintre lucrurile pe care le-au putut lua din Basarabia, era un covor lucrat si vopsit de bunica lui, cu vopsele naturale. <Bunica era tot timpul cu mainile pline de vopsea> isi aminteste Iura. Mai tarziu, Iura l-a donat Muzeului Taranului, ca si mine care am donat o carpeta imensa, lucrata tot manual.
    S-au mutat la Timisoara, el terminand Liceul Loga, unde l-a avut coleg pe Sergiu Nicolaescu.
A trimis desene la Bucuresti, revistelor pentru copii Pitigoiul si Mihaela conduse de Nell Cobar, pe care le semna IU – DA. Ajuns la Bucuresti singurel ca sa dea examen la arte plastice si teatru, l-a cunoscut pe Nell Cobar care i-a spus <…credeam ca esti mai in varsta…>. A dat examen la arte plastice, unde <i-a desenat crochiul unei concurente, ea a intrat, el nu> se amuza Iura.
    Dumnezeu a vrut sa intre la teatru. Juca teatru, filma si in tara si in afara, prezenta emisiuni tv, printre care si primul concurs Cerbul de Aur de exemplu.
   Iubirea pentru copii nu se putea opri, avea o emisiune permanenta la tv, in fiecare duminica dimineata, Sa invatam sa desenam cu Iurie Darie.
Desena cu ambele maini, cantand si povestind <in direct>.
LA MULTI ANI !
Te iubesc, sufletul si viata mea."
Anca Pandrea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu