marți, 24 martie 2015

Dușmanul de clasă




Lansare de carte


Igor Cașu


Librăria Mihail Sadoveanu, București


24 martie 2015




    OSB București vă invită marți, 24 martie, la lansarea volumului Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.       Evenimentul este parte a Festivalului Zilele Basarabiei la București, ediția a VIII-a.
   Bazat pe documente inedite de arhivă, devenite abia recent accesibile, volumul propune, în premieră, o analiză complexă a fenomenului represiunilor politice în stânga Nistrului (a ceea ce va deveni din 1924 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) și în Basarabia după ocupația sovietică din 1940, până în 1956, când asistăm la condamnarea publică a crimelor comuniste, atribuite lui Stalin, la congresul al XX-lea al PCUS.
    Cartea este la ediția a doua, revizuită și adăugită, care conține date noi de arhivă și mărturii noi despre masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), referințe la dosare devenite recent accesibile din arhiva fostului CC al PCM, din categoria mapa specială (особая папка), precum și o listă bibliografică actualizată.
    Această carte este deosebit de importantă pentru generația tânără, care trebuie să nu lase uitării ororile trecutului comunist, ori cum afirmă și autorul - "Importanța cunoașterii de către intelectuali și cetățenii simpli a crimelor comunismului, în speță din teritoriul actual al Republicii Moldova, rezidă în faptul că o societate care își uită trecutul recent, în care au fost pedepsiți pe nedrept cei mai harnici, educați și pricepuți cetățeni ai săi, nu are nici un viitor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu