luni, 2 martie 2015

Despre literatură și televiziune




Daniela Zeca-Buzura


Iași


3 martie 2015




    Marți, 3 martie, la ora 14.00, în Sala Senatului, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Daniela Zeca-Buzura, una dintre cele mai apreciate scriitoare române contemporane, va dezbate, împreună cu studenții Facultății de Litere (Românistică, Jurnalism, Limbi Străine), pe tema Talk show-ul – dispozitiv simbol și strategic al neoteleviziunii, pornind de la cel mai recent volum al său de media, La taclale cu idolii, publicat la Editura Polirom, şi în ediție digitală.
    Participă, alături de autoare: Daniel Condurache, Doris Mironescu și membrii Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.
    Dezbaterea va fi moderată de Adrian Șerban și va fi urmată de o proiecție de film.
    În aceeași zi, începînd cu ora 18.00, la Librarium Palas (Palas Mall, nivel 0), Daniela Zeca-Buzura va intra în dialog cu cititorii ieșeni, pe tema Literatură şi televiziune, pornind de la celebra trilogie orientală semnată de autoare: Istoria romanţată a unui safari, Demonii vîntului, Omar cel orb, toate trei apărute la Polirom, și în format digital, și aflate pe lista de betselleruri ale editurii.
   Invitați, alături de autoare: Nicoleta Munteanu, Daniel Condurache, redactorii Alecart, membrii Asociației Studenților Jurnaliști la Iași
Evenimente sustinute de Muzeul Literaturii Romane Iasi si Librarium Palas.
   Avatar al dezbaterii, talk-show-ul este un gen în plină glorie în televiziunea actuală. Prin acest studiu (La taclale cu idolii), Daniela Zeca-Buzura propune "o elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune, a principiilor de funcţionare a talk-show-ului – un gen preponderent în controversatul context al audiovizualului contemporan, dominat de crime neelucidate, mici drame conjugale şi abateri de la normă. La baza interpretării evoluţiei şi a influenţelor socioculturale ale emisiunilor de tip talk-show stau atît experienţa autoarei în moderarea şi producerea acestui format de televiziune, cît şi analiza mai multor producţii difuzate în România, sub acest generic, în perioada ianuarie 2001 – iunie 2014.
   Deşi se petrece pe controversatul şi fascinantul tărîm al Africii de Nord, Istoria romanţată a unui safari este o parabolă a vînătorii într-o lume globală, a competiţiei: o tînără europeană şi un musulman sunnit din Magreb se îndrăgostesc fulgerător şi compun o intensă, dar scurtă poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori şi miresme al unei lumi străvechi în transformare.
    Cititorii îndrăgostiţi de rebela şi pasionala Darrielle din Istoria romanţată a unui safari vor găsi în Demonii vîntului o nouă poveste de iubire, iar cei care nu au cunoscut încă "vocea hipnotică de sirenă” din proza Danielei Zeca sînt puşi în faţa unei istorii noi despre pasiune, aur şi putere.
   Omar cel orb este o carte palpitantă despre paradis şi infern, iubire, credinţă şi moarte, prin care Daniela Zeca anulează un mit: acela care ne convingea că un autor scrie cel mai bine despre lucrurile, evenimentele sau oamenii care îi aparţin în mod nativ. Acest ultim roman al trilogiei orientale afirmă răspicat că, în mileniul al treilea, subiectele, dar şi problemele lumii globale sînt ale tuturor şi nu le putem rezolva decît împărtăşindu-le.
   Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al redacţiei Literatură Arte, iar în perioada 2004-2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Românesc, 1994), Îngeri pe carosabil (proză, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critică literară, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociaţiei Naţionale a Profesioniştilor de Televiziune din România), Istoria romanţată a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Demonii vîntului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub văl / Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011) şi Omar cel orb (roman, Polirom, 2012; Premiul Cea mai îndrăgită carte a anului). În prezent este membră a Uniunii Scriitorilor din România, producător şi moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu