marți, 3 februarie 2015

Transylvania Kids




Arta plastică contemporană


Simon Henwood


Muzeul de Artă Contemporană, Sibiu


4 februarie - 26 aprilie 2015





Organizatori: 
Galeria Galateca din București, Muzeul Național Brukenthal
Parteneri: 
Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Art Act Magazine, CA Publishing, NeoGalateca

   Tematica acestei expoziții a fost inițiată în vara anului 2013, când imediat după ce a expus la galeria Galateca proiectul multidisciplinar Henwood Library. Din dragoste de carte și de arte artistul a călătorit în mai multe sate din Transilvania și a fotografiat mai mulți copii și adolescenți, ca parte dintr-un proiect mai amplu început de artist în urmă cu 17 de ani.  
   Pentru Simon Henwood călatoria în peste 30 de sate săsești a fost o experiență inedită, el declarând: “Am realizat portrete ale unor copii și adolescenți din America, Asia și din aproape toată Europa, iar când așezi toate portretele împreună, toți copii au aceleași aspirații, indiferent de ceea ce au și ce nu au. Spectaculos e că oriunde ai fotografia copii în lume, e o uriașă asemănare între ei, probabil e ceva legat de spirit și de atitudine, de felul în care așteaptă să se întâmple ceva în viața lor. Dar în Transilvania am primit și o lecție aparte. Eu fotografiez de obicei copii care au de toate, iar în acele satele săsești, copiii care aveau atât de puțin erau la fel de entuziasmați de viața și aveau la fel de multă energie. Aceasta a fost pentru mine o revelație incredibilă, iar mesajul sper că va fi limpede pentru cei care vor privi tablourile mele, pentru că tinerii aceștia spun totul în expresiile lor faciale, un portret de-al lor are puterea să spună toată povestea lor, e ceva general valabil pentru copilărie.” Lucrările fac deci parte din seria ‘Adolescenți’, un proiect în derulare ce cuprinde peste 150 de tablouri adolescenți, iar personajele sunt pictate ‘așa cum sunt ele, cum aleg ele să pozeze; nu există conștiință de sine, ci doar o transpunere brută a eului lor interior’ după cum mărturisește artistul. Expoziția va cuprinde o serie de tablouri realizate în guașă și două instalații realizate de artist special pentru spațiul expozițional al Muzeului Brukenthal.
De-a lungul a doua decenii Simon Henwood a experimentat pe diferite segmente artistice, de la pictura, desen, fotografii și cărți bibliophile la animații, videoclipuri artistice, instalații și noile media. Lucrările sale au fost expuse în cele mai renumite muzee și galerii de artă contemporană ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) și Galeria Sophie Sheideker (Paris) într-o dublă expoziție semnată “Simon Henwood și Francis Bacon”. Artistul este cunoscut și pentru colaborarile sale cu muzicienii Kanye West, Rihanna, Alicia Keys, Roisin Murphy, Badly Drawn Boy și Imogen Heap pentru care a realizat fie videoclipuri, concepte pentru turneele de promovare a albumelor, costumele, scenografia sau designul grafic.
Pentru mai multe informații legate de proiectele în care sunt implicați artistul Simon Henwood și Galeria Galateca vă invităm să vizitați site-urile:

www.galateca.ro.

Text oferit de curatorii expoziţiei:
Roxana Gibescu (Galeria Galateca), Adrian Luca (MNBrukenthal)
***Muzeul National Brukenthal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu