marți, 24 februarie 2015

Fluturele din fântână




Lansare de carte


Adrian Munteanu


Centrul socio-cultural J. L. Calderon, București


27 februarie 2015





    Vă invit vineri, 27 februarie, ora 16.00, la Centru socio-cultural J. L. Calderon al Primăriei Sectorului 2, strada J.L. Calderon nr. 39, pentru a participa la lansarea antologiei de sonete Fluturele din fântână de Adrian Munteanu.
    După șapte volume de sonete apărute în șapte ani consecutivi și după recunoașterea națională și internațională a acestei străduințe, poetul brașovean ADRIAN MUNTEANU se află într-un moment fast al carierei sale literare, acela de a-și vedea adunate într-o antologie cuprinzătoare o parte însemnată a sonetelor tipărite în cele șapte volume, cu modificări ulterioare pe care le-a operat. Antologia FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ, apărută la editura bucureșteană eLITERATURA și beneficiind de o copertă imaginată de artistul plastic Mihai Criste, conține și un capitol de sonete netipărite în volume.
     Adunându-și atât resursele poetice, cât și cele interpretative, de actor cu peste 20 de premii naționale de interpretare, Adrian Munteanu a decis să realizeze evenimente atipice de promovare a operei sale. Cu dorința de a simplifica desfășurarea, de a crea intimitate, de a lăsa poezia să vorbească plenar, de a se apropia de cititorii săi, subliniind mereu că atunci când ridici poezia pe scenă o transformi în spectacol, autorul recurge la o formă de manifestare extrem de rar întâlnită în spațiul literar românesc, și anume formula de PERFORMANCE POETRY, însemnând un recital din sonetele sale susținut chiar de autor, o demonstrație a capacităților poetice și interpretative în același timp.

DE CE AR TREBUI SĂ VENIȚI VINERI, 27 FEBRUARIE, 
 ORA 16:00, LA CENTRUL DE CULTURA J. L. CALDERON, BUCUREȘTI:

- pentru că veți asista la un eveniment în care poezia va fi regina și nu vorbele despre poezie.
- pentru că nu va fi masă de prezidiu și nu vor fi indivizi făcând pe vedetele în spatele ei;
- pentru că nu vor fi critici care se dau mari, crezând că te pot uimi prin capacitatea lor de sinteză;
- pentru că nimeni nu va lauda pe nimeni;
- pentru că vei auzi textele cărții și nu părerea altora despre texte;
- pentru că ești lăsat să decizi singur dacă îți place sau nu;
- pentru că poetul apucă să vorbească, nu numai să mulțumească la final celor care l-au sprijinit;
- pentru că veți vedea un poet care are “neobrăzarea” de se arăta singur în fața cititorilor (nu gol, speră el) cu tot ceea ce poate spune și face;
- pentru că veți da de un poet, ADRIAN MUNTEANU, singurul din România care crede că poezia ridicată pe scenă se transformă în spectacol și care e convins că poate să facă asta.
- pentru că poetul în cauză nu se ascunde în spatele unei cărți sau a unor foi scrise, citind plictisit conținutul lor;
- pentru că va fi un spectacol, nu numai un recital de poezie;
- pentru că poezia circulă liber pe traseul autor-cititor;
- pentru că un poet are insolența de a împrumuta haina actorului (poate nu e nici una, nici alta, dar trebuie văzut, ca să vă lămuriți);
- pentru că nu se știe dacă veți mai vedea așa ceva în Țara românească;
- și pentru multe altele, nespuse, dar, poate, sesizabile pe viu.

***Neculai Ontanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu