luni, 12 ianuarie 2015

Ziua Culturii Române




Prezențe românești peste hotare


Palatul Schonbron, Viena, Austria


15 ianuarie 2015




   Cu ocazia Zilei Culturii Române, Ambasada României la Viena şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează în data de 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, un concert susţinut de Vienna Classic Duo. Evenimentul se desfăşoară la Palais Schönborn care găzduieşte Museum of Young Art Vienna şi marchează, totodată, finisajul expoziţiei Add to Address Book a artistei Mirela Trăistaru.
    Vienna Classic Duo este format din Sorana Gâtlan (vioară) şi Petra Pogády (pian), iar repertoriul concertului va cuprinde lucrări din muzica clasică semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin şi Vittorio Monti alături de dansurile populare româneşti compuse de Béla Bartók.
    Sorana Gâtlan s-a născut în 1985 şi a absolvit Liceul de Muzică George Enescu şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ulterior se stabileşte în Austria, iar în 2011 termină studiile de master la prestigioasa Universitate de Muzică din Viena. Activitatea sa artistică a implicat numeroase proiecte solistice, dar şi de muzică de cameră în diferite ansambluri. A cântat pe scene importante în Austria, Ungaria, Polonia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Suedia şi Japonia. În 2006 a devenit membră a fundaţiei internaţionale Yehudi Menuhin, iar în 2007 a obţinut o importantă bursă de la Fürst Dietrichstein’sche Stiftung.
    Petra Pogady a început studiul pianului la vârsta de 5 ani câştigând de mai multe ori premiul I la concursul de muzică Prima La Musica din Austria. A absolvit studiile muzicale ale Universităţii de Muzică Anton Bruckner de la Linz, ale Universităţii  de Muzică de la Viena şi ale Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de la Paris. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, printre care amintim Tel Hai Piano Festival - Israel şi International Keyboard Festival - New York. Din 2013 este cofondator şi lector în cadrul International Music Festival & Masterclass de la Marianka, Slovacia.
    Add to Address Book a fost iniţiat de Mirela Trăistaru în urmă cu şapte ani, cerând prietenilor ei artişti să îi doneze lucrări cu dimensiunile de 100x100 cm şi acordul de a interveni plastic peste acestea, cu intenţia de a realiza o singură operă: povestea ei spusă peste poveştile lor. Proiectul reuneşte în prezent lucrări a 89 de artişti contemporani – pictori, sculptori, graficieni, poeţi, fotografi, artişti conceptuali, artişti naivi – din 16 ţări. Este un proiect viu care se reinventează de fiecare dată şi va fi expus anul acesta la Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Intrarea liberă. Vă rugăm să confirmaţi participarea la uawg@rkiwien.at
***Institutul Cultural Roman Viena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu