duminică, 18 ianuarie 2015

Testament – Antologie de Poezie Română Modernă




Lansare de carte


Daniel Ioniță


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


22 ianuarie 2015




   Editura Minerva, Fundația Condurache Art Project, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Serile Clujul Cultural organizează joi, 22 ianuarie 2015, ora 18.30, în sala Reduta a Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, evenimentul de lansare a volumului Testament - Antologie de Poezie Română Modernă, ediția a doua, bilingvă, revizuită şi adăugită, alcătuită și tradusă de Daniel Ioniță, în colaborare cu Rochelle Bews, Eva Foster şi prof. dr. Daniel Reynaud.
    Volumul, publicat la Editura Minerva, cuprinde nu mai puțin de 125 de poezii și 93 de poeți. Prima ediție a Testamentului, scoasă în 2012, a adunat, între coperțile sale, 80 de poezii, creații a 55 de autori. 
   Lansarea din Cluj face parte dintr-un turneu național de promovare a volumului, care include, ca și cum trei ani, evenimente similare în Brașov (20 ianuarie) și București (27 ianuarie).
   Din ediția a doua a Testament nu lipsește aproape niciun poet român important. După Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu, urmează Tudor Arghezi, Octavian Goga, George Bacovia, Nichita Stănescu, dar și Grigore Vieru, Marin Sorescu, Ileana Mălăncioiu, Cezar Ivănescu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu. Nu lipsesc contemporanii, printre care Mircea Dinescu, Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Daniel Bănulescu și mulți alții.
    Clujul se bucură de introducerea a șase poeți în ediția a doua a Testament – Antologie de Poezie Română Modernă, versiune bilingvă română-engleză, cu toții urmând a fi prezenți la lansare. Este vorba de Marta Petreu, Adrian Popescu, Horia Bădescu, Ioan Pop, Vasile Ignat și Cornel Udrea. Lor li se vor adăuga Ovidiu Pecican, alți membri ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, precum și actori, cântăreți, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic transilvănean. De altfel, lansarea va fi presărată de momente artistice: actorul, regizorul și scenaristul Sorin Misirianțu va recita din poemele cuprinse în volum, iar trei celebri folkiști ai Clujului le vor pune pe note muzicale: Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache & Sandy Deac.
    Evenimentul, desfășurat sub egida Serilor Clujul Cultural va fi moderat de jurnalistul Tiberiu Fărcaș, alături de istoricul Ovidiu Pecican. Lansarea va fi urmată de o tradițională… seară între prieteni, la Apartament 1 Bistro&Bar, Calea Turzii 162-168.
   Autorul, Daniel Ioniță e plecat din România din 1980, iar din 1989 stă în Australia, la Sydney, unde s-a specializat în psihologia de grup şi de organizaţie şi este acum profesor la Universitatea Tehnică (University of Technology). De câţiva ani, Daniel Ioniţă a devenit un nume cunoscut şi în lumea literară.
   Totul a plecat de la muzica folk, una dintre primele poezii traduse fiind Elegie pentru trenurile reci, cântecul lui Cătălin Condurache, pe versurile lui Mircea Dinescu. Următorul pas a fost să traducă pentru fiicele sale poeziile în limba engleză, inventând o metodă originală: le-a potrivit pe metrica şi măsura unor cântece folk şi rock celebre, compuse pe versurile respective. Şi aşa a ajuns la “masa critică”, în viziunea Anei Munteanu de la editura Minerva, pentru publicarea primei antologii de poezie română modernă bilingvă, Testament (2012).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu