luni, 12 ianuarie 2015

Podul Mogosoaiei




Lansare de carte


Gheorghe Crutzescu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


17 ianuarie 2015





    Vă aşteptăm sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Silvan Ionescu, Sandra Ecobescu, Alexandru Ofrim, Edmond Niculuşcă şi Serban Marin prilejuită de apariţia ediţiei Humanitas a celebrei cărţi-document Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi de Gheorghe Cruţescu. Seara dedicată "străzii care a întrupat câtva, însăşi viaţa acestui oraş“, a Bucureştiului, va fi moderată de editorul Cătălin Strat.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei şi A.R.C.E.N..
   "După vremuri, i s-a spus într-atâtea feluri vechiului drum: uliţă, pod, cale, parcă ar fi avut nevoie de nume sau poreclă, el, starostele străzilor, care de două veacuri săpâneşte oraşul! (...) E o cafenea şi un salon, o plimbare publică şi o piaţă de flori, o tribună şi un galantar. E vie ca praful de puşcă. O vorbă şoptită la Capşa e auzită într-o clipă la Capul Podului. (...) E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (...) De-a lungul ei, fără orânduială, aproape fără rost, se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici. Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.“
    Aşa vedea un diplomat român din şcoala cea veche, în 1943, Calea Victoriei, axa sentimentală a Bucureştilor, într-o carte-bijuterie care nu şi-a pierdut niciodată strălucirea. Orfevrierul, Gheorghe Crutzescu, care nu iubea calpuzanlâcurile, a scotocit prin ziare îngălbenite şi duioase amintiri de familie şi a ales s-o facă din aur cel bun şi din pietre veritabile. Simţea că, astfel, cartea sa va dobândi cel mult o patină, dar tocmai patina aceasta, care o face şi mai valoroasă, e preţuită de colecţionari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu