marți, 9 decembrie 2014

Festivalul de Datini si Obiceiuri de Craciun si Anul Nou Tudor Pamfile




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Galati


editia a XXIII-a, 21 decembrie 2014




Să strigi femeia pe numele ei de vers




Lansare de carte


Lucian Avramescu


Muzeul Conacul Bellu, Urlati


16 decembrie 2014




    Muzeul Conacul Bellu din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, vă invită marţi, 16 decembrie 2014, ora 13.30, să participaţi la evenimentul organizat cu prilejul lansării volumului de versuri Să strigi femeia pe numele ei de vers, autor Lucian Avramescu, poet al meleagurilor prahovene.
   Lansarea de carte va beneficia de prezenţa autorului, care va oferi participanţilor autografe, dar şi o sesiune de lectură din propria sa creaţie.
***Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Stropi de suflet




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Borundei


Libraria Sophia


8 - 22 decembrie 2014






***Monica Cristea

Profesori in lumea literelor




Colegiul National Alexandru Vlahuta


Ramnicu Sarat


18 decembrie 2014




***Nicolas Bratu

Regele Lupilor - Fierul Zeilor




Lansare de carte


George Cornila


Readers Cafe, Bucuresti


10 decembrie 2014







Adresa: Metropolis Center, parter, Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 55-57.

***Oana Marinache

Clubul de lectura Fanbook




Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


14 decembrie 2014





Duminica, 14 decembrie, de la ora 11.00, va asteptam la Clubul de lectura Fanbook.
Vom vorbi despre cartea si filmul Pescarusul Jonathan Livingstone de Richard Bach.

Invitati: 

Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction si 
Ileana Birsan, jurnalist si critic de film.

Arta si mestesug





Linguri pictate











Valentina Acasandrei

Va invit sa-i vizitati contul personal de pe facebook;
sau  pe cel intitulat Linguri pictate.
Veti descoperi, va asigur, multe lucururi frumoase.
Mai ales pentru suflet...



Seri de iarna




Scoala Populara de Arte Tudor Jarda


Consiliul Judetean, Cluj - Napoca


18 decembrie 2014



Dinspre Soare Răsare...




Colecții și Colecționari


De prin lume adunate...


Cartofilie






Realizări deosebite...
Delicatețe niponă...tipărite în Regatul Thailandei...
Pe la 1996. Necirculate.


Aspect metalizat. Fără vreo inscripționare. Necirculată.



Culori si colinde pentru Mos Craciun




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman, New York, S.U.A.


18 decembrie 2014



Corul bărbătesc Harisma.

    Intitutul Cultural Român din New York are plăcerea de a vă invita să luați parte la o sărbătoare magică a Crăciunului, în care se vor împleti culorile picturilor executate de copii și armoniile muzicale ale colindelor, în data de joi, 18 decembrie 2014, ora 19.00.
   Acest eveniment special va debuta cu vernisajul expoziției copiilor pe tema Crăciunului. Vor fi expuse peste 50 de desene, picturi și lucrări în tehnică mixtă.
    Evenimentul va continua cu un concert de colinde românești susținut de corul bărbătesc Harisma ce îi are în componență pe Lucian Corchis, Cosmin Iosef, Adrian Marocico, Adrian Popa, Mihail Lupu și Alexandru Constantin.
    De asemenea, doi micuți pianiști, în vârstă de 8 ani, Mateo Juan si Owen Doyle – ambii elevii profesoarei Alexandra Conte – vor interpreta la patru mâini cântece tradiționale de Crăciun, precum Jingle Bells sau Little, Little Star.
     Evenimentul se va încheia cu “dansul renilor”, în care se vor prinde - în jurul unui minunat brad de Crăciun - toți copiii participanți, amintind astfel legenda despre sania lui Moș Crăciun, cea plină de daruri, ce vine trasă de 9 reni năzdrăvani și zburători.

Desigur, nu va lipsi Moș Crăciun, care le va oferi copiilor diplome și cadouri.

Panza Reginei




Lansare de carte


Stefan Mihut


Cercul Militar, Dej


11 decembrie 2014






Diplomatic Art




Arta plastica contemporana


Galeria Calpe, Timisoara


12 decembrie 2014




Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Florile Dalbe




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


13 - 14 decembrie 2014




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti organizează, în perioada 13-14 decembrie 2014, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Florile Dalbe.
    Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaţilor se vor aduna şi vă vor arăta cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun.
   Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio.
   Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, la ora 11.00, când vă aşteptăm cu mici surprize în Galeria de Artă Populară Contemporană, apoi veţi putea asculta colinde tradiţionale interpretate de colindătorii Centrelor de detenţie din Craiova, Ploieşti şi Bucureşti. (programul face parte din Proiectul Flori de mucigai care îşi propune promovarea bunelor relaţii între semeni şi reintegrarea în societate a persoanelor lipsite de libertate).
    Duminică, începând cu ora 11.00, cetele de mascaţi se vor aduna într-o mândră paradă a obiceiurilor de Anul Nou, alături de grupuri de colindători din Maramureş, Buzău, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Teleorman, după care vor colinda pe la streşinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci şi colaci. Vor fi cete din diferite zone ale ţării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moşii şi Babele, Căiuţii, Pluguşorul, Sorcova, Colindele.
    E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei. Veniţi la Muzeu şi redescoperiţi datinile strămoşeşti, simţiţi-vă din nou copii şi colindaţi alături de noi şi grupurile de colindători pentru a aduce bucurie în sufletul tuturor.

La mulţi ani şi Sărbători fericite!

Concert de Craciun




Grigore Lese


Catedrala Romano-Catolica Sfantul Ioan Nepomuk, Suceava


14 decembrie 2014




***Gradinariu Mihaela

anaBASis




Libraria Bastilia, Bucuresti


Bogdan-Alexandru Stanescu


15 decembrie 2014





    Luni, 15 decembrie, de la ora 19.00, Bogdan-Alexandru Stănescu citește din volumul de poezie anaBASis. Cartea conține ilustrații de Laurenţiu Midvichi și a apărut recent la Editura Cartea Românească.

Decembrie in Maramures - Salonul de Iarna




Arta plastica contemporana romaneasca


Palatul Cultural, Sighetu Marmatiei


11 decembrie 2014 - 31 ianuarie 2015








COMUNICAT DE PRESĂ

   Joi, 11 decembrie 2014, ora 17,00, la Sala de expoziţii de la Palatul Cultural, str. Iuliu Maniu, nr. 31, etaj I, (sălile nr. 5 şi 6), va avea loc vernisajul primei expoziţii a Cenaclului de Pictură a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei .
   Acţiunea se înscrie în programul manifestărilor DECEMBRIE ÎN MARAMUREŞ-2014 şi reprezintă o nouă formă de organizare a activităţii pictorilor profesionişti din zona municipiului Sighetu Marmaţiei.
   În sălile Casei de Cultură au debutat un număr însemnat de pictori sigheteni care au confirmat în timp, devenind membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, fiind prezenţi la numeroase expoziţii în oraş, în ţară sau peste hotare.
   Salonul de iarnă este cel mai important eveniment din acest an, al pictorilor profesionişti din zonă. Pe simezele expoziţiei vor expune : Aurel Dan ( preşedintele de onoare al cenaclului), Ileana Pipaş (preşedintele cenaclului), Rozsnyai Valentin (organizator al expoziţiei), Boar Silvia, Bologh Edgar, Cociuba Gabriel, Gava Adriana, Lugojan Caius, Muntean Ioan, Şolea Cristina, Zolopcsuk Robert şi Prundeanu Gabriel.
   Expoziţia va fi deschisă în perioada 11.12.2014 - 31. 01. 2015 şi poate fi vizitată de luni până vineri între orele 9,00 şi 16,00.
***Scoala De Arte Sighet

Dinozaurii si contemporanii lor




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


11 decembrie 2014 - 31 martie 2015





    Institutul Geologic al Romaniei, in parteneriat cu Universitatea din Bucureşti si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului organizeaza, in perioada 11.12.2014-31.03.2015, la Muzeul National de Geologie, expozitia Dinozaurii și contemporanii lor din Insula Hațeg la sfarsitul Erei Mezozoice 
    Expozitia prezinta pentru prima oara in Bucuresti un amplu ansamblu de reconstituiri ale animalelor care populau regiunea Transilvaniei in urma cu peste 65 milioane de ani cand tinutul forma o mare insula in Oceanul Tethys. Reprezentanti ai "dinozaurilor pitici” , cum sunt cunoscuti cei care populau "Insula Hateg”, dar si gigantul pterozaur Hatzegopteryx – probabil cel mai mare zburator care a trait vreodata, alaturi de alte mari si mici animale vertebrate sunt expusi in expozitie , creind impreuna o imagine asupra biodiversitatii Transilvaniei la sfarsitul Erei Mezozoice. Ouale de dinozaur , descoperite in Tara Hategului intregesc expozitia. Expozitia a fost realizata prin colaborarea dintre paleontologi de la Universitatea din Bucuresti si specialisti in arta si design din Thessaloniki,Grecia.
   Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 11 decembrie 2014, ora 12.00, in sala de conferinte a Muzeului National de Geologie. Cu acest prilej Prof. dr. Dan Grigorescu va face o prezentare a faunei fosile din "Insula Hateg” si a importantei acesteia pentru cunoasterea vietii in medii izolate,asa cum sunt cele insulare.

Scriitori francezi la Bucuresti




Lansare de carte


Adina Dinitoiu


Libraria Humanitas, Kretzulescu, Bucuresti


12 decembrie 2014





Va asteptam la lansarea volumului Scriitori francezi la Bucuresti de Adina Dinitoiu.
Evenimentul va avea loc vineri, ora 19.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu.
Invitati: Magda Carneci, Matei Martin, Adina Dinitoiu
Moderator: Miruna Lepus.

Craciun in Maramures




Muzeul de Etnografie si Arta 


Baia Mare


20 decembrie 2014





    În 20 decembrie, începând cu ora 10.00 , la Muzeul Satului din Baia Mare se va da startul sărbătorii Craciun in Maramures prin care se doreşte reconstituirea unei zile din ajunul Crăciunului, aşa cum se petrecea în satul arhaic maramureşean. 
    Gospodăriile din muzeu vor prinde viaţă. Gazdele (Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Centrul Judeţean pentru Promovarea si Conservarea Traditiei Populare Maramureş, Ansamblul Folcloric Național Transilvania ) vor deschide casele şi îşi vor primi colindătorii.
    Toate zonele etno-folclorice din Maramureş vor fi reprezentate, primăriile participante fiind: Bistra, Borşa, Botiza, Călineşti, Cerneşti, Dragomireşti, Groşii Ţibleşului, Oarţa de Jos.

Epoca de Aur. Expozitie si cinemateca




Muzeul Unirii


Iași


14 decembrie 2014 - 15 ianuarie 2015







Salonul Anual de Arta




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


11 decembrie 2014 - 18 ianuarie 2015





Photo: SALONUL ANUAL DE ARTĂ AL UAP CLUJ
Vernisaj: joi 11 decembrie 2014, ora 17 
11 decembrie 2014 - 18 ianuarie 2015
detalii: http://www.macluj.ro/salonul-uap-cluj-2014.html

    Expoziţia judeţeană SALONUL ANUAL DE ARTĂ, 2014-2015, este cea mai importantă manifestare a artiştilor clujeni la ei acasă, organizată prin tradiţie de Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Filiala din Cluj-Napoca a Uniunii Artiştilor Plastici din România, la cumpăna dintre ani, în spaţiile generoase ale Muzeului de Artă. 
    Vor fi expuse 260 lucrări din toate genurile de artă plastică, arte decorative şi design, creaţii recente, aparţinând unui număr de 140 expozanţi.
   Caracteristica principală a Salonului Anual de Artă a U.A.P. Cluj este aceea că artiştii participanţi nu sunt constituiţi într-o echipă, nu au un program comun, nu sunt purtătorii aceloraşi probleme, nu urmăresc o anume modă artistică, nu sunt tributari in corpore unui curent artistic oarecare. Ei sunt individualităţi care anual se întâlnesc pe simezele salonului pe baza unui singur criteriu: profesionalismul! Se impune aşadar ca publicul să aleagă ce-i place din oferta generoasă a artiştilor de toate vârstele, de la nonagenari până la debutanţi, în marea lor majoritate români şi maghiari, dar şi alte naţionalităţi, din Cluj, Dej, Turda, Zalău şi Bistriţa. Tocmai această diversitate oferă marele spectacol al salonului an de an, făcând totodată dovada prezenţei artiştilor plastici profesionişti clujeni în viaţa artistică a oraşului. Participarea la salon este benevolă, deschisă tuturor absolvenţilor oricărei universităţi de artă, membri sau nemembri ai Uniunii Artiştilor Plastici, care îndeplinesc criteriile profesionale impuse de bunul simţ, avizate de Juriul de selecţie al salonului, alcătuit din prestigioşi artişti plastici, artişti decoratori, designeri, critici de artă.
    Salonul Anual de Artă este cadoul artiştilor plastici clujeni oferit cu dragoste şi respect clujenilor, de sărbători.
Vernisaj: 11 decembrie 2014, ora 17:00

***Uniunea Artiştilor Plastici din Romania, Filiala Cluj-Napoca

Târgul de ţară la Ignat




Muzeul in aer liber


Dumbrava Sibiului


13 - 14 decembrie 2014





  Bucatele tradiţionale din carne de porc vor fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Vor fi puse în scenă demonstraţii culinare interactive, un porc bine îngrășat tot anu` (nu doar în ajun), dar şi ritualuri și tradiţii culinare româneşti vechi de sute de ani. Mai precis, de la pârlitul până la împărțîtul (tranşarea) unui porc de aproape 200 de kilograme, toţi paşii acestei tradiţii culinare moştenite din strămoşi vor fi prezentaţi la Târgul de țară.
   În premieră, la sărbătoarea Ignatului de anul acesta, în cadrul unui atelier inedit, veți afla secretele câtorva băuturi tradiționale specific sezonului rece. Pe lângă binecunoscutele băuturi alcoolice, vinul și țuica fiartă, vizitatorii se vor putea încălzi cu ceaiuri din amestecuri de plante specific sezonului, ”cafeluța în coji de pită” și celebrul ceai cu rom al lui nea` Ion de la Cabana Fântânele.
    Turişti şi localnici deopotrivă vor putea să guste din bunătăţile pregătite de bucătari. Din meniu nu va lipsi gustoasa,,pomana porcului”, un preparat cu virtuți ritualice în popor. Cârnaţii, caltaboşul şi toba de porc vor putea fi asezonate, după gust, cu murături şi băuturi naturale, prezente din belșug în Târgul de ţară. De altfel, pe lângă preparatele din carne de porc, oaspeții vor putea să se aprovizioneze pentru sărbători cu dulceţuri, gemuri şi conserve tradiționale. Tot aici veți găsi cadouri și surprise potrivite sărbătorilor de iarnă.
    Și pentru că tradiția ne spune cine suntem, cinstiții oaspeți vor fi încântați și descântați cu belșug și bucurie de cei mai frumoși păstrători ai tradițiilor arhaice nealterate – talentații tineri ai Asociaţiei Culturale Zestrea din Cluj. Aceștia vor prezenta publicului un program de colinde în după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 decembrie 2014 iar duminică îi vom întâlni la Biserica din Bezded, imediat după terminarea slujbei religioase.
   Evenimentul va avea loc sâmbătă şi dumincă (13, 14 decembrie 2014) între orele 10:00 şi 16:00 la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Teodorescu


Galeria de Arta Theodor Pallady, Iasi


10 - 20 decembrie 2014





    Pictorul Florin Teodorescu îşi prezintă tablourile realizate în perioada mai recentă într-o nouă expoziţie personală; lucrările plastice vor putea fi vizionate în Galeria de artă Th. Pallady (Str. Lăpuşneanu nr. 7-9) din Iaşi, în perioada 10-20 decembrie a.c.

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Aurelia Grosu: Picaturi de suflet in contul intelepciunii tale


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


11 decembrie 2014





   Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 11 decembrie 2014, ora 17:30, la Salonul Literar Axis Libri, în Sala de lectură Mihai Eminescu, de la sediul central, unde are loc lansarea volumului: Picături de suflet în contul înțelepciunii tale, autor Aurelia Grosu. 
Moderator: Zanfir Ilie.

Amore more ore re...




Lansare de carte


Pavel Susara


Galeria Calpe, Timisoara


12 decembrie 2014


25 de ani de la căderea comunismului în România




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman, Chisinau, Republica Moldova


11 decembrie 2014





   Pentru a marca 25 de ani de la căderea sistemului comunist, eveniment de răscruce în istoria contemporană, care a schimbat harta politică a lumii, inclusiv destinul României, ICR Chișinău, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Naţional de Istorie a României și în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează expoziția stradală 25 de ani de la căderea comunismului în România.
    Alcătuită din 15 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, expoziția prezintă o serie de fotografii, mărturii și documente de arhivă, menite să reconstituie și sa aducă în atenția publicului evenimentele din anul 1989, care au dus la instaurarea unui regim democratic în România.

Evenimentul va avea loc joi, 11 decembrie 2014, la orele 11.00,
la Rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Constantin Prezan – Mareşalul datoriei




Lansare de carte


Dan Botez


Muzeul Judetean Teleorman, Alexandria


11 decembrie 2014





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura, lansarea volumului Constantin Prezan – Mareşalul datoriei, autor Dan Botez.
    Evenimentul, ce se va desfăşura în sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman joi, 11 decembrie, ora 1100, se va bucura de participarea unor personalităţi din domeniul cercetării istorice şi a vieţii publice româneşti: prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, prof. univ. dr. Florea Firan, prof. univ. dr. Gheorghe Zbârnă şi prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu. Invitat special va fi d-na Olga Macarie, nepoata Mareşalului Constantin Prezan.
    Volumul Constantin Prezan – Mareşalul datoriei este cel de-al treilea din cadrul proiectului editorial al autorului, proiect ce-şi propune să prezinte destinul celor trei mareşali ai României. Până în prezent, au apărut volumele: Ion Antonescu – destinul unui Mareşal al României (2012) şi Alexandru Averescu – Mareşalul poporului (2013), ambele sub egida Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura.