vineri, 5 decembrie 2014

Craciunul in Bucate




Parcul Unirii, Bucuresti


12 - 23 decembrie 2014



Expozitie retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Nichifor Somesan


Muzeul Graniceresc Nasaudean, Nasaud


9 decembrie 2014



Reflexe




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Ricsan


Galeria Mignon, Bucuresti


8 decembrie 2014




***Romania este Culta

Spectacol de poezie in memoria Luceafarului




Diaspora romana


Asociatia Culturala Tomano-Elena Armonia


Atena, Grecia


6 decembrie 2014




Intre doua lumi




Arta plastica contemporana romaneasca


Paula Craioveanu


Cafe Verona, Bucuresti


6 decembrie 2014




Vernisaj: 6 decembrie 2014, ora: 18:00.
Adresa: Libraria Carturesti, str. Arthur Verona, nr. 13-15.

Covorul Dorului




Targul National al Covorului


CIE Moldexpo, Chisinau, Republica Moldova


prima editie, 13 decembrie 2014





Dragi Prieteni!

     Vă învităm să participați sâmbătă, 13 decembrie 2014, între orele 11.00-16.00, la prima ediție a Targului National al Covorului sub genericul Covorul Dorului.
    Evenimentul este organizat în contextul elaborării dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor pentru înaintare în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova. Obiectivul evenimentului este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile din lână şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

Târgul Naţional al Covorului va conţine mai multe compartimente:

Covorul Tradiţie – 
expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia 
Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei;
Covorul Istorie – 
expoziţie de covoare vechi din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei 
precum şi numeroase covoare din colecţiile muzeelor din republică şi colecţii private.
Covorul Contemporanietate – 
expoziţie de tapiserie modernă realizată de către studenţii Academiei de Muzică, 
Teatru, Arte Plastice şi Universităţii de Stat Ion Creanga 
în cadrul proiectului Revenire la tradiţii.
Covorul Prieten
vom invita de fiecare data la Târg o ţara prietenă, care îşi va demonstra tradiţiile 
şi arta ţesutului naţional. De această data covorul prieten va fi prezentat de 
Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova
 - ţara cu tradiţii milenare în arta țesutului, 
covorul căruia este introdus in Lista UNESCO.
Covorul sentimental
este covorul pe care Vă invitam să-l aduceţi dumneavoastră, dacă cel pe care
 îl păstraţi acasă, este legat de o istorie frumoasă de familie, a fost moştenit 
de la strămoşi, a înfruntat intemperii: deportări , foame, război, sau altele.

     Gala Portului Popular de Iarnă în anul 2014 este la cea de-a doua ediţie şi va fi parte componentă a Târgului Naţional al Covorului astfel fiind evidenţiate particularitățile şi frumusețea portului nostru popular de iarnă.
    Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.
Vă aşteptăm cu drag!

"copodopera a literaturii ruse contemporane"




Evgheni Vodolazkin: Laur


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


10 decembrie 2014





   Miercuri, 10 decembrie, va asteptam la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seara dedicata romanului Laur de Evgheni Vodolazkin, una dintre cele mai vandute carti Humanitas Fiction la Gaudeamus 2014, o copodopera a literaturii contemporane ruse.

Raza Soarelui




Festivalul national de colinde traditionale, mestesuguri si cantece de iarna


Salina Turda


prima editie, 5 - 7 decembrie 2014




***Emil Mihai Moldovan

Exercitii




Arta plastica contemporana


Miklossy Gabor


Galeria Quadro, Cluj - Napoca


9 decembrie 2014 - 7 februarie 2015





Vernisaj: luni, 8 decembrie, ora 18:00

Program:

Marți - sâmbătă: 10:00-13:00; 14:00-18:00

    Expoziția prezintă o zonă aproape necunoscută a artei lui Gábor Miklóssy, acele mici picturi în ulei, de dimensiunea palmei, pe care artistul le numea exerciții. Cei care l-au cunoscut personal pe pictor (fiul său și discipolii) spun că aceste lucrări, databile în perioada 1960-1970, au fost realizate cu vopseaua rămasă pe paletă după ce termina de pictat.
    Termenul "exercițiu” face trimitere și la formația de muzician a pictorului (în perioada 1935-1936, acesta a frecventat și Academia de Muzică, concomitent cu studiile de la Academia de Artă din Budapesta). Ca pictor și violonist, artistul nu considera că exercițiile sunt repetiții, ci, mai degrabă, le vedea ca pe un proces generativ, inspirator.
    Ideile și accidentele eliberate de subconștient, tușa liberă, cromatica și desenul puteau constitui punctul de plecare pentru compoziții ulterioare.
    Deși considera că „arta face lege și din accident”, nu se raporta la improvizare ca la un scop final, iar exercițiile sale nu trebuie să fie confundate cu scrierea automată a suprarealiștilor. Ele constituie instrumentul descătușării formei și al transformării viziunilor în imagini. Artistul poate ridica la rang de operă terenul fertil și proaspăt al acestora prin intermediul compunerii, pe parcursul procesului ritualic al pictării, care se situează, paradoxal, între conștiință și hipnoză.
Lucrările sunt însoțite de fragmente din textele artistului, precum și de câteva opere „mari”, care pun în lumină diversitatea și amploarea operei și gândirii lui Gábor Miklóssy.

Pentru posibilitatea realizării expoziției, îi mulțumim lui Gyula Miklóssy, fiul artistului.

Curator: Sebestyén György Székely
Asistenții curatorului: Ágota Portik-Blénessy, Vlad Comșa 

Targul de Craciun




Piata Unirii, Cluj - Napoca


1 - 21 decembrie 2014





    Luni, 8 decembrie 2014, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, ora 18,30, în cadrul Târgului de Crăciun organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, va avea loc concertul susţinut de către Şcoala de Arte Tudor Jarda Cluj-Napoca.
    Participă Grupul Zestrea Transilvană format din cursanţii clasei de canto muzică populară coordonaţi de expertul Claudiu Ciotleuş, care va interpreta colinde tradiţionale româneşti acompaniaţi de taraful Vatră de dor al Şcolii de Arte Cluj condus de Iancu Pop; vor participa şi cursanţii clasei de canto muzică uşoară coordonator Lacko Tunde, acompaniaţi de formaţia Recovered a Şcolii Populare de Arte condusă de Rareş Suciu care vor interpreta cântece de iarnă din repertoriu naţional şi internaţional.
Vă aşteptăm!

Culorile lumii - De la natura la arta




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


6 decembrie 2014





    Prichindeii pot afla o multime de lucruri interesante despre o alta personalitate incornorata, Argalul – oaia cu coarnele zimtate. Tu stiai ca Argalul este cea mai mare oaie salbatica din lume?
    Sambata, 6 decembrie, intre 11.30 - 13.00. Rezervarile se vor face in limita locurilor disponibile pe info@antipa.ro sau la 021.305.60.31. Rezervarile pe e-mail au prioritate!
Amanunte pe:

Volume stiintifice ale MNIR




Lansare de carte


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


9 decembrie 2014




coperta CA

    Marţi, 9 decembrie a.c., cu începere de la ora 13.00, în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, din Calea Victoriei nr.12, sect. 3, Bucureşti, va avea loc lansarea a trei volume ştiinţifice ai căror autori sunt specialişti care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României. 
Accesul la eveniment este gratuit.

    Cel de al XX-lea volum al periodicului Cercetări Arheologice este rezultatul preocupărilor profesionale și eforturilor din ultima perioadă, ale colectivului de arheologi ai instituţiei. Tematica volumului este diversă, acoperind un interval cronologic foarte larg de la preistorie până la evul mediu.
    Volumul include, prin rapoartele de cercetare arheologică preventivă, studiile arheologice sau pluridisciplinare şi cele privind istoria arheologiei din România, informaţii extrem de utile şi interesante nu numai pentru specialişti ci şi pentru toţi cei interesaţi de aceste subiecte.
Atrag atenţia excepţionalele rezultate ale cercetărilor din situl hallstattian de la Tărtăria – Podu Tărtăriei sau cele complexe, pluridisciplinare, din tell-ul de la Vânătorii Mici – Momâia. Alături de acestea, sunt aduse în atenţia cititorilor situri, epoci şi fenomene istorice, dar şi date privind relaţiile dintre diversele comunităţi umane, comerţul, obiceiuri şi comportamente.
    Informaţii puţin cunoscute sau chiar ignorate din istoria cercetărilor arheologice din România, dar foarte interesante, completează unele capitole ale unei viitoare și necesare istorii a arheologiei româneşti din perspectiva unora dintre personajele ce au participat la diverse evenimente şi ale căror opinii văd abia acum lumina tiparului.

coperta arheozoologia

    Volumul Arheozoologia neo-neoliticului de pe Valea Teleormanului, avându-l ca autor pe dr. Adrian Bălăşescu, reprezintă cea de-a XIV-a apariție din seria Cercetări Pluridisciplinare a Muzeului Național de Istorie a României. Autorul, dr. Adrian Bălăşescu, cercetător științific în cadrul instituției amintite, propune o analiză insolită și originală pentru istoriografia arheozoologică românească, respectiv un studiu de caz al văii Teleormanului, din perspectiva speciilor animale crescute și vânate de către comunitățile umane, de-a lungul a aproape 2500 de ani (6200-3700 a. Chr). Volumul va fi prezentat de domnul dr. Dragomir Popovici, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
    Descopecoperta arheozoologiaririle arheologice de pe Valea Teleormanului realizate în ultimii 20 de ani reprezintă un model de cercetare inter- şi pluridisciplinară a preistoriei locale. Colecţiile mari de resturi faunistice descoperite în siturile arheologice de pe Valea Teleormanului ce aparțin perioadei neo-neolitice, reprezintă o sursă de informații importantă despre economia animalieră și strategiile de subzistență specifice comunităților umane din timpul culturilor Precriş, Starčevo-Criş, Dudeşti, Vădastra, Boian şi Gumelniţa.
    Acest valoros studiu interdisciplinar a permis, pentru prima oară în arheologia românească, surprinderea evoluţiei comunităţilor umane în ceea ce priveste paleoeconomia animalieră pe un areal destul de restrâns, reprezentat de valea unui mic râu. Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost comparate cu alte analize arheozoologice din arealul geografic al Munteniei, dar şi cu cele din zonele învecinate, încercându-se o integrare a lor în arii geografice şi culturale mult mai mari şi care depăşesc uneori graniţele actuale ale României. Astfel, se reușeste într-un mod original prezentarea unei panorame complexe a evoluţiei economiei animaliere de-a lungul unei perioade de timp semnificative.
    Acest demers științific urmează, firesc, precedentelor volume cu subiecte arheozoologice publicate în aceeași serie monografică a Muzeului Național de Istorie a României, marcând o evoluţie matură a modului în care diversele rezultate ale cercetărilor arheologice pot şi trebuie fructificate. Volumul a fost realizat în cadrul proiectului de cercetare exploratorie Idei – PN-II-ID-PCE-2011-3-1015.

coperta institutii ecelziastice

    Cartea Instituţii ecleziastice şi sentiment religios în Ţara Românească şi Moldova (secolul al XVI-lea), având ca autor pe dr. Irina Ene, aparţine unui gen de preocupări istoriografice mai noi, fiind scrisă de un tânăr reprezentant al cercetării trecutului ţării noastre. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Tudor Teoteoi.
  Tema lucrării de faţă cuprinde o problematică vastă, două ţări româneşti şi un secol de analiză, al XVI-lea, unul complex şi plin de transformări structurale şi de esenţă care compun noua mentalitate despre lume. Conturarea unor portrete de oameni pioși ai secolului al XVI-lea, laici și mireni, din cadrul elitelor, a necesitat în preambul o ordonare scolastică, prin prezentarea cadrului socio–politic, axat în special pe evoluţia instituţională a Bisericii Creştine, apoi Creştin–Ortodoxe, dar şi a situaţiei politice propriu-zise, specifice secolului analizat.
    Dacă Ţările Române dăduseră măsura potenţialului lor militar în perioada anterioară, dar cu notabile prelungiri şi în veacul al XVI-lea, în acest din urmă veac ele au dat şi „măsura pietăţii religioase”, fapt reiterat altminteri în lucrare. Lucrarea este rezultatul unei cercetări mai vechi finalizate cu obținerea titlului de doctor, cu mențiunea că unele capitole au suferit modificări de structură.
    Rod al unui efort considerabil de documentare, dincolo de aspectul analitic, lucrarea emite judecăţi şi idei nu numai valoroase, ci şi cu caracter de noutate, cu privire la unitatea moldo-munteană ca bază a unităţii religioase, ierarhia medievală ca fundament al imitaţiei unor atitudini, fapte sau gesturi, rolul domniei în acest context, calităţile domnului „bun” faţă de cel „rău”.FPo
Studiul viitor al numeroaselor aspecte ce ţin de sentimentul religios al societăţii româneşti din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea va fi însă considerabil facilitat de contribuţia de faţă, chiar dacă pentru îndelungatul nostru amurg medieval sporesc în proporţie geometrică sursele, de la limbajul actelor de cancelarie ori al genurilor literaturii istorice sau religioase, precum predosloviile ori cărţile populare, până la testamente, inclusiv cele monahale. Ne referim la veritabila revoluţie ce se întrevede de pe acum în imensul dosar la a cărui deschidere cartea de faţă întreprinde şi ea un veritabil pionierat.

Nisipul din clepsidra




Lansare de carte


Elena Mandru


Cercul Militar, Iasi


12 decembrie 2014






***Rodica Rodean