marți, 25 noiembrie 2014

Carte – Eveniment caritabil




Inițiative de toată lauda


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


29 noiembrie 2014





Carte – Eveniment caritabil organizat de două studente de la Comunicare și PR

   Carte este un concert caritabil, care va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie 2014, începând cu ora 14.00, la Muzeul Etnorgafic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.
    Biletul de intrare va fi reprezentat de donația unei cărți, iar volumele colectate vor fi folosite pentru a crea o bibliotecă pentru copiii care frecventează centrul de zi al FRCCF și pentru a mări numărul și diversitatea cărților pe care le au la dispoziție elevii de la Școala Generală Căpușu Mare, din județul Cluj.
    Solistele de muzică populară Andreea Ciupe, Raluca Pascalău, Anuța Iuga, Anastasia Călin și Lucia Olimpia Guzu s-au alăturat benevol acestei cauze și promit un spectacol remarcabil, cu iz maramureșean. 
    "Acest eveniment este rezultatul unei teme de seminar, este răspunsul unei provocări pe care ne-a lansat-o doamna profesoară Veronica Ioana Ilieș. Tatăl meu mi-a inspirat dragostea pentru folclor și sper să îi inspir și eu pe clujeni. Alături de colega mea, Georgiana, am pus la cale acest spectacol, prin care dorim să atragem atenția că așa cum folclorul fundamentează cultura noastră, cărțile sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarei generații”, a declarat Oana Cristina Font, co-organizatoare a evenimentului Carte.
     Proiectul Studenții de la CRPP din cadrul FSPAC, UBB, Cluj-Napoca pentru comunitate se află la ediția a IV-a și presupune implicarea studenților în campanii de responsabilitate socială universitară, iar în acest an se vor desfărșura sub egida Prin cultiură și artă să ajutăm. Acest proiect a fost inițiat și coordonat de Lector dr. Veronica Ilieș.
     Vă invităm să vă alăturați cauzei noastre și să ne oferiți sprijinul pentru a asigura succesul acestei inițiative. Implicarea dumneavoastră activă va avea drept finalitate colectarea unui număr semnificativ de cărți, care vor fi de folos pentru extinderea orizontului copiilor.

Persoană de contact:
Georgiana BALAN
Tel.: 0767 162 719
E-mail: georgiana.balan@yahoo.com

***Erika Posmosanu

Cuget




Prezente romanesti peste hotare


Tudor Andrei Odangiu


Hotel Bologna, Milano, Italia


29 noiembrie 2014




***CentroItaliano LeonardodaVinci

Crochiu de colecție





Colecții și Colecționari


Ilie Moise


Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Sibiu


29 noiembrie 2014 - 13 februarie 2015





     Ilie Moise-crochiu de colecţie este o expoziţie care vine ca un dar de sărbători pentru toţi iubitorii de frumos şi cultură, prieteni ai C.N.M ASTRA. 
     Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 29 noiembrie, ora 12:00, în Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder (Casa Hermes, Piaţa Mică nr. 11), iar cei interesaţi vor putea să o viziteze până în 13 februarie 2015.
    Important de ştiut este faptul că expoziţia face parte din cunoscuta serie Colecţii şi Colecţionari iar ea cuprinde piese din colecţia personală a domnului profesor Ilie Moise. Colecția este alcătuită din cca. 2000 obiecte cu o valoare artistică şi muzeistică impresionantă (farfurii, căncee, cahle s.a.). Din punct de vedere istoric, de pildă, aceasta acoperă perioada dintre secolele XVIII şi XX, iar din punct de vedere geografic, ea cuprinde aproape tot arealul românesc.
    În expoziţia Ilie Moise-crochiu de colecţie predomină obiectele din ceramică, majoritatea cu o funcţie ritualică bine determinată, implicate, de obicei, în ceremoniile tradiţionale legate de viaţa omului şi anume de la naştere până dincolo de mormânt.


    Expoziţia se doreşte a fi o ilustrare a activităţii de cercetare a domnului profesor Ilie Moise şi, în egală măsură, un omagiu adus acestui domn şi mare colecţionar, pasionat de artă populară şi de folclor. Din program nu vor lipsi surprizele pregătite de muzeografi pentru participanţi.
   Născut în comuna Cut, judeţul Alba, în 13 februarie 1948, Ilie Moise şi-a însuşit din copilărie pasiunea pentru folclor şi obiceiuri. În prezent, profesorul Ilie Moise face parte din Comisia de Folclor şi Etnologie a Academiei Române şi din Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Librar pentru o zi




Librăria Bizantină, București


Andrei Pleșu


26 noiembrie 2014




Andrei Plesu este librar pentru o zi, pe 26 noiembrie, de la ora 19:00.

  Scriitorul coboara spre esenta lucrurilor si pune punctul pe cele mai importante carti din literatura universala. Saptamana viitoare publicul este invitat la un schimb de replici cu librarul-gazda si la o portie sanatoasa de cultura la Libraria Bizantina.

    Evenimentul face parte din Campania Librar pentru o zi, sustinuta in Libraria Bizantina si are ca scop sa reaminteasca publicului de bucuria de a citi cartea in forma ei fizica, in contextul digitalizarii continutului cartii.

"Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii" (Andrei Plesu).

Speranta pentru Ciprian




Initiative de toata lauda


Casa de Cultura a Studentilor, Alba Iulia


4 decembrie 2014




***Diana Carmen L

Strălucirea zăpezii





Lansare de carte


Vera Craciun





    O nouă apariţie editorială sub egida Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi: Strălucirea zăpezii, autor Vera Crăciun, Cartea a Treia din colecţia Poveşti şi poezii fără sfârşit
Desene: Mioara Popescu Mărcuţă
Editura PIM, Iaşi, 2014

   "Prințesa din turnul de fildeș este, în esență, o invitație la reflecție... Dincolo de atmosfera feerică a unei lumi, în care copiii trăiesc cu emoție alături de personajele antagonice specifice basmului, cititorii de alte vârste pot zăbovi o clipă în lumea revolută a idealurilor, a visurilor, fermentul ingenuu care dă <strălucire> vieții. Mi s-a părut că personajele cărții reprezintă niște <măști> prin care Vera Crăciun a găsit modalitatea de a se dedubla. În fiecare dintre personaje a imaginat câte un un strop din binele și răul vieții, ele devenind un alter-ego bine gândit care ne oferă un popas spiritual plin de înțelepciune și candoare." (Prof. Maria Apetroaie)
***Rodica Rodean

1 Decembrie - Fiti Romani !




Sinaia


1 Decembrie 2014





   1 Decembrie la Sinaia va fi cu muzică bună, mere coapte, vin fiert, teatru, fanfară și paradă, telegondolă gratis pentru toatăăă lumea și produse tradiționale calde, pline de gust și arome. 
Vă așteptăm!

***Primaria Sinaia

Târg de Sfântul Andrei




Muzeul Național al Țăranului Român


București


28 noiembrie - 1 decembrie 2014







Literatura de azi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Nora Iuga


27 noiembrie 2014






Invitata lunii noiembrie (ediţia a cincea) este Nora Iuga.
   În fiecare lună, la Libraria Bizantina, un autor român este invitatul lui Daniel Cristea-Enache, într-un eveniment incluzînd un dialog cu autorul, o lectură publică și o sesiune de Q & A.

(R)evoluția formei




Arta plastica contemporana romaneasca


Paul Neagu


Muzeul de Arta Timisoara


30 noiembrie 2014 - 25 ianuarie 2015






    A trecut o decadă de când marele artist plastic timișorean Paul Neagu nu se mai află printre noi.
Pentru a comemora acest moment, Fundația Interart Triade și Paul Neagu Estate RO, în colaborare cu Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează o serie de evenimente menite să readucă în atența publicului opera celui mai important sculptor român de la Brâncuși încoace.
    Astfel, duminică, 30 noiembrie a.c., de la ora 12.00, vă invităm la Muzeul de Artă Timișoara  - Palatul Baroc, Piața Unirii nr. 1 - pentru a participa la deschiderea expoziției Paul Neagu. Opera ca o hermeneutică vizuală, al cărei curator este prof. dr. Ileana Pintilie, critic de artă. Expunerea cuprinde peste 70 de lucrări semnate Paul Neagu, din colecțiile Muzeului de Artă Timișoara, dr. Sorin Costina și familia Neagu. Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și albumul de artă omonim. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Timișoara până în data de 25 ianuarie 2015, zilnic între orele 10-18 (luni închis).

    Proiectul Paul Neagu. (R)evoluția formei este completat de expozițiile Obiecte regenerative de la Galeria Jecza Timișoara și  Muchii infinite. Colecția Mircea Pinte, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

   Paul Neagu, unul dintre cei mai importanti artisti romani ai secolului XX, a fost  o personalitate de tip renascentist, cu multiple preocupări în lumea artelor. Astfel, interesele sale s-au manifestat în sculptură, pictură,  desen, grafică, eseistică și poezie. Lucrările și performance-urile sale au fost întotdeauna insuflate de un spirit inovator. Paul Neagu a căutat permanent noi forme de expresie și noi  concepții despre ată, incluzând influențe din domenii variate , precum arhitectura, filosofia sau fizica cuantică.  British Museum, Tate Gallery, Muzeul de Artă Contemporană al Scoției și Muzeul de Artă Timișoara sunt doar câteva instituții care dețin colecții Paul Neagu. Format la Timișoara, artistul și-a manifestat întotdeauna o afinitate față de acest oraș, și deși considerat un cetățen universal, ultima sa dorință a fost să fie înhumat în orașul de pe Bega.

Nuţu Leordean-mesager al tradiţiei maramureşene




Lansare de carte


Alexandru Leordean


Palatul Cultural-Episcopal, Sighetu Marmației


29 noiembrie 2014




CENTRUL CULTURAL Sighetu Marmatiei Maramures, România
Biroul de presă este împuternicit să facă public următorul
COMUNICAT DE PRESĂ

   În cadrul aniversarii Ansamblul Mara, 46 de ani de existenta, din data de 29 noiembrie 2014, va avea loc lansarea cărţii Nuţu Leordean-mesager al tradiţiei maramureşene, autor Alexandru Leordean. 
    Cartea a apărut la editura Ţara Maramureşului-Petrova, Maramureş sub îngrijirea lui Alexandru Bogdan Petrovai şi Ion Petrovai. În paginile cărţii se prezintă evoluţia artistică a fraţilor Maria şi Nuţu Leordean, fiind de fapt, o monografie a familiei şi a localităţii Leordina.
    Nuţu Leordean s-a născut în Leordina la 15 aprilie 1944, într-o familie cu 6 copii din neamul Olanenilor. A copilărit în locul numit Pe Vale, în mijlocul naturii, a poienilor pline de flori, unde a auzit primele cântece, horile de fete şi feciori. S-a evidenţiat de timpuriu, participând la numeroase manifestări artistice de amatori, interpretând într-un stil armonios, autentic, un repertoriu valoros de muzică specifică plaiurilor natale. Fraţii Maria şi Nuţu Leordean au devenit cunoscuţi îndeosebi în urma popularei emisiuni-concurs de televiziune Floarea din grădină, la care a concurat Maria, secondată de Nuţu în anii 1972-1973. 
    De atunci au început să fie programaţi în diferite emisiuni de televiziune şi radio, au fost înregistraţi în studiourile Radioteleviziunii române şi ale casei de discuri Electrecord, bucurându-se de un real succes. În anul 1974 au obţinut atestatul de liber-profesionişti cântând acolo unde erau solicitaţi. Între 1973-1976, colaborează filarmonica de stat din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 1981 cu ansamblul Ţara Oaşului din Satu Mare. A fost invitat pentru imprimări la radio şi la „electrorecord” cântecele sale fiind înregistrate pe cinci discuri personale. Ca artist profesionist a colaborat cu ansamblul Haţegana din Hunedoara, ansamblul Cindrelul din Sibiu ansamblul Mezesul din Zalău, ansamblul Banatul, din Timişoara cu filarmonica de stat din Arad. Împreună cu sora sa Maria, Nuţu a imprimat mai multe discuri, casete audio, CD-uri şi a realizat emisiuni radio, apariţii la TV , sub sigla fraţii Maria şi Nuţu Leordean. Toate aceste creaţii şi interpretări ale lor sunt apreciate ca piese autentice şi perene ale folclorului de pe Valea Vişeului , contribuţii pline de originalitate şi de naturaleţe care înplinesc zestrea folclorică a Maramureşului. Cartea va fi prezentată de conf. univ. dr. Nicolae Iuga şi prof. dr. Dorel Todea.
Purtător de cuvânt
Ioan Dorel Todea

Mamihlapinatapai




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Butnaru, Andrei Plavanescu


Galeriile Pod Pogor, Iasi


25 noiembrie - 12 decembrie 2014





     Susținem tinerii artiști și periodic, în Galeriile Pod Pogor, găzduim expoziții.
   În perioada 25 noiembrie - 12 decembrie veți putea vizita expoziția de pictură Mamihlapinatapai a tinerilor artiști plastici Ana Butnaru și Andrei Plăvănescu.
   Dacă sunteți curioși despre ce au vrut tinerii să exprime prin această expoziție, vă invităm sâmbătă, 29 noiembrie, la vernisajul acesteia.
***Muzeul Literaturii Romane Iasi

Misterele Bucureştilor - Aromânii



Muzeul Municipiului Bucuresti


25 noiembrie 2014





    Marţi, 25 noiembrie, ora 19.00, la Palatul Suţu continuă seria de evenimente Misterele Bucureştilor - Aromânii cu Artişti şi scriitori celebri aromâni.

Programul cuprinde

- invitaţi de marcă
- filmul documentar Toma Caragiu - aromânul realizat de Maria Cica la Televiziunea Română
- un concert extraordinar de muzică polifonică şi aromânească cu fârşeroţi din Pipera