marți, 18 noiembrie 2014

Nicolae Rainea la ceas aniversar




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Galați


19 noiembrie 2014





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi vă invită miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 12.00, la vernisajul expoziţiei Nicolae Rainea la ceas aniversar.
   Expoziţia este o invitaţie lansată publicului gălăţean de a realiza o incursiune în universul performanţei sportive a marelui cavaler al fluierului, Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru al tuturor timpurilor.
   Palmaresul "locomotivei din Carpaţi”, cum a fost supranumit Nicolae Rainea, este impresionant: a arbitrat finale în şase competiţii fotbalistice diferite precum Campionatul European, Cupa Campionilor, Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Balcanică, Cupa României, 145 de meciuri internaţionale şi 267 de jocuri din campionatul intern de fotbal.
Evenimentul va avea loc la secţia Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi, str. Domnească, nr. 25.

Intalnire cu Helene Gremillon




Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


20 noiembrie 2014





    Vă aşteptăm joi, 20 noiembrie, ora 18.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Hélène Grémillon, autoarea romanului Confidentul, bestsellerul verii la Humanitas Fiction 2014.
    Participă alături de autoare, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural şi criticii literari Elisabeta Lăsconi şi Alina Purcaru. Moderatorul serii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Întâlnire va fi urmatată de o sesiune de autografe.
    Hélène Grémillon este invitata Institutului Francez şi a Editurii Humanitas Fiction la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus 2014.

Cotidian de război




Muzeul Municipiului Bucuresti


19 noiembrie - 15 decembrie 2014




    Primul război mondial nu a reprezentat numai deplasări de fronturi, situaţii neprevăzute şi succesiuni de evenimente, ci și semnificaţia unor răsturnări radicale, dureroase pentru mentalul colectiv, cu puternice implicaţii în sfera socială și implicit politică.
    Primul război mondial a avut drept rezultat prăbuşirea unei lumi şi apariţia alteia, unde vechile generaţii nu se puteau regăsi şi adapta. Încercarea de a găsi un refugiu unde timpul să se fi oprit ca prin minune, devenise un reper imaginar pentru generaţiile mai vechi. O situaţie mai grea o avea generaţia care făcuse războiul, o generaţie care la 20 de ani se rupsese definitiv şi iremediabil de cei de acasă.
   Pe negândite se conturează o barieră între cele două lumi: cei de acasă şi cei din tranşee. Cei din tranşee, după patru sau cinci ani de război, revin acasă cu obiceiuri schimbate şi gânduri radicale.
   Războiul a bulvesat întregul cotidian, a schimbat caractere, a provocat traume colective puternice.
  Proiectul Cotidian de război dorește să ofere publicului o reprezentare fragmentară a vieții bucureștene de acum o sută de ani. Deși Europa se aprindea în văpaia războiului în România și la București se trăia într-o pace aparentă, care a devenit treptat un factor de presiune foarte puternic.
   Expoziția este găzduită de Muzeul Municipiului București, la Palatul Suțu, în perioada 19 noiembrie – 15 decembrie 2014. Vernisajul expoziției se va desfășura în ziua de 19 noiembrie, ora 13.00, la Palatul Suțu, cu participarea Asociaţiei Tradiţia Militară (www.traditia-militara.ro) care face parte din cel mai vechi nucleu de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, fiind prima organizaţie de profil înscrisă oficial, şi reprezintă ţara la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Preşedintele de Onoare al ATM este Academician Dinu C. Giurescu, iar Consultant Militar este Col. Dr. Vasile Popa – fost Director al Muzeului Militar Naţional. ATM a participat la nenumărate manifestări specifice, începând din anul 2004 (http://www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?board=2), în patrie, dar şi în 9 ţări străine: Franţa, Italia, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi Rusia. Statutul juridic a fost obţinut în martie 2007 şi actuala denumire a fost adoptată în anul 2008. ATM este singura organizaţie de profil care participă anual la parada militară de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf, începând de la 1 Decembrie 2009.

Piri Reis




Muzeul Marinei Romane


Constanta


20 noiembrie 2014




Amiralul Piri Reis, autorul primei hărţi a lumii şi cartograful lui Suleyman Magnificul, celebrat la Muzeul Marinei

    O expoziţie dedicată celebrului Piri Reis, amiral-cartograf al lui Suleyman Magnificul şi autor al primei hărţi a lumii în anul 1513, va fi deschisă la Muzeul Marinei Române din Constanţa. 
    Vernisajul are loc joi, 20 noiembrie, ora 14.30. 
    Amiral, geograf şi cartograf otoman, Piri Reis este numele sub care a devenit faimos Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed. Născut între 1465 şi 1470 şi decedat în 1553, Reis (însemnând căpitan în arabă) a fost întâi căpitan otoman, apoi amiral, geograf şi cartograf născut în Gallipoli, pe coasta Mării Egee a Turciei. El este cunoscut pentru hărţile şi diagramele adunate în lucrarea Kitab-ı Bahriye (Carte de navigaţie), o carte care conţine informaţii detaliate cu privire la navigaţie, precum şi diagramele extrem de precise care descriu porturile şi oraşele importante ale Mării Mediterane. A fost contemporan cu Suleyman Magnificul, (sultanul în timpul căruia Imperiul Otoman ajunge la maxima lui înflorire). 
    Piri Reis a creat prima hartă a lumii în anul 1513. "Aceasta reprezintă un document istoric valoros, care cuprinde numeroase informaţii geografice despre marinarii europeni şi musulmani din secolul al XVI-lea şi care a fost întocmit pe baza a nu mai puţin de douăzeci de hărţi, dintre care şi una care îi aparţine lui Cristofor Columb“, afirmă specialiştii.
***adevarul.ro

Librar pentru o zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Eugenia Voda


19 noiembrie 2014



"Rumania y su arte"




Prezente romanesti peste hotare


Gigi Busuioc Bucovineanu, Julian Busuioc


La Caja del Arte, Madrid, Spania


1 - 5 decembrie 2014