joi, 13 noiembrie 2014

Suvenir de Bucuresti




Arta plastica contemporana romaneasca


Elite Art Gallery, Bucuresti


18 noiembrie 2014 - 10 ianuarie 2015





    Începând din 2010, ELITE ART GALLERY a dezvoltat Proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI în diverse maniere: concurs de creație, implicând studenți ai Universității de Arte București și tineri artiști, expoziții bianuale tematice denumite Suvenir de București, expoziții itinerante în București și Sibiu, organizând până în prezent 16 evenimente ce au în comun același țel - promovarea valorilor cultural-estetice ale Bucureștiului.
    Sub egida aceleiași titulaturi devenită Marcă Înregistrată, în 2014 ELITE ART GALLERY implementează proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI cu extensia - De la nostalgii interbelice la obiect contemporan, proiect finanțat în programul București 555, de către ARCUB și Consiliul General al Primăriei București, implicând cinci artiști profesioniști într-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul și atmosfera Bucureștiului pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, în tehnici si viziuni diferite, cu calitate estetică și artistică, ce definesc și descriu cu originalitate și unicitate Bucureștiul.
    Continuând tradiția, ELITE ART GALLERY deschide marți, 18 noiembrie 2014, SUVENIR DE BUCUREȘTI - ediția de iarnă, implicând și de această dată o pleiadă de artiști ce vor exprima în limbajul plastic propriu atmosfera citadină a Bucureștiului, atmosfera sărbătorilor de iarnă și a poveștilor:

Cătălin C. Botezatu - acuarelă
Vera Dan - ulei pe pânză
Corneliu Drăgan Târgoviște - acuarelă
Mihail Gavril - acuarelă și tehnică mixtă
Cristina Ilinca - sticlă
Nicoleta Mitrache - gravură
Marilena Murariu - pastel, ulei pe pânză
Costin Neamțu - pastel
Mircea Nechita - grafică
Veronica Oancea - acuarelă
Carmen Paraschivescu - gravură și tehnică mixtă pe pânză
Ana Ponta - obiect textil
Eliza Popa - ulei pe pânză
Vasile Popa - ulei pe pânză
Adriana Șeitănescu - tehnică mixtă și ulei pe pânză

   Suvenirul de București propune constant artiștilor o temă de introspecție și apoi de realizare a unor lucrări ce pot descrie în limbaj plastic personal Bucureștiul. Proiectul și expozițiile rezultate din acesta, reunesc pe simeze an de an, mărturii, aspecte figurative sau abstracte, impresii despre ceea ce înseamnă Bucureștiul pentru un artist.
     Nu înseamnă că vom vedea neapărat Arcul de Triumf sau Ateneul, deși ele sunt repere importante ale Bucureștiului, ci tocmai unicitatea viziunii, a găsirii unor aspecte pe care numai un artist le-ar repera ca fiind de interes vizual pentru a fi dezvăluite într-o lucrare.
     Astfel, pisicile devin subiectul lucrărilor semnate de Marilena Murariu, a uleiurilor și a desenelor de o "picturalitate saturată” cum spunea Virgil Mocanu, pe care le va expune în acest context, iar obiectele uzuale devin centru de interes în pastelurile lui Costin Neamțu. Acuarele realizate de Veronica Oancea te trimit cu gândul la un pitoresc rural, iar în aceeași tehnică, dar în cu totul altă abordare stilistică, lucrările semnate Cătălin C. Botezatu sunt temporale, iarna fiind descrisă în tonuri reci, grizate pe fundalul unui peisaj citadin. În aceeași categorie de gen, dar în cu totul altă manieră, Corneliu Drăgan Târgoviște expune o suită de acuarele ce descriu în stilul plastic, spontan și recognoscibil Bucureștiul. Mihail Gavril alege să transpună Bucureștiul în tehnici grafice, linia concurând cu pata de culoare, într-o armonie bine stăpânită de autor. Carmen Paraschivescu compune suprafețe prin suprapuneri consecutive ale diverselor materialități și texturi în lucrări realizate în tehnici picturale mixte, iar, în gravuri, linia descrie suav Bucureștiul. Mircea Nechita și Nicoleta Mitrache expun gravuri peste care intervin, transformându-le în lucrări grafice complexe, cu care ne introduc într-o lume de mit, într-un univers al tradițiilor seculare. Eliza Popa și Vasile Popa vor expune peisaje rafinate din București realizate în ulei pe pânză, Adriana Șeitănescu se alătură grupului cu tehnici mixte și ulei pe pânză în care Bucureștiul este surprins iarna. Vera Dan nuanțează specificul Bucureștiului prin compoziții cu personaje interbelice, denumite narativ "covrigari”.
În altă dimensiune și tehnică, lucrările din sticlă ale Cristinei Ilinca sunt create pentru a reflecta sau încastra lumina Bucureștiului în volumele lor, iar Ana Ponta abordează tehnici textile, creând obiecte tridimensionale ludice, ce vor încânta privitorul.
    Expoziția va fi la dispoziția publicului în intervalul 18 noiembrie 2014 - 10 ianuarie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 - 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 - 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, București.

Date de contact:
Alexandra Mirica
Custode galerie
Tel: +40 21 315 65 11
Fax: +40 21 315 65 37
Mobil: +40 748 100 280
Email: alexandra.mirica@eliteart.org
Web: www.eliteart-gallery.com

Identities




Expozitie de fotografie


Luiza Boldeanu, Tina Obreja


Terroirs - boutique du vin, Brasov


19 noiembrie - 17 decembrie 2014




clubulfoto.ro

   Photolife, Libraria Okian si Terroirs va invita la Brasov pentru a vedea o expozitie foto semnata Luiza Boldeanu si Tina Obreja dar si pentru a participa la un nou eveniment din cadrul proiectului Intalnire cu Fotografia. Acesta este la a cincea editie iar prin intermediul proiectului aveti ocazia sa intalniti diversi fotografi, puteti discuta despre anumite genuri fotografice sau despre anumite tematici interesante, puteti face schimburi de idei, initia proiecte si, nu in ultimul rand, va puteti face prieteni noi care impart aceeasi pasiune cu voi.    
   Gazda fiecarei intalniri fotografice este Dan Dinu, care va modera discutiile cu invitatii, va va prezenta idei noi si va va lansa provocari.
   Expozitia IDENTITIES ne prezinta o abordare unica a unui proiect fotografic, in care cele doua fotografe ne propun o serie de autoportrete duble, conceptuale, ce ne poarta in diverse stari si etape din viata noastra. Aceasta regasire in imaginile propuse, vine ca o lume uneori imaginara, alteori putin mai ancorata in concret, in care fiecare dintre noi isi oglindeste personalitatea, dorintele, temerile sau starea sufleteasca. Din intregul proiect reiese o trecere inevitabila a timpului, la care putem fi martori, insa din care putem pastra doar niste clipe efemere pastrate in amintire.
    Intalnirea cu imaginilei Luizei Boldeanu, ce se numeste OGLINDIREA IN FOTOGRAFIE, ne va vorbi mai mult atat despre ideile si conceptele din spatele proiectului prezentat in expozitie, dar ne va purta si intr-o lume mult mai concreta, cea a fotografiei documentare.     
    Luiza ne va povesti cum ne oglindim cu totii in imaginile noastre, cum uneori incercam sa fim extrem de obiectivi, mai ales in cadrul fotografiei documentare, dar cum de fiecare data ne prezentam munca intr-o maniera subiectiva. Imaginile documentare ne vor purta prin mai multe zone geografice, in care autoarea a calatorit, si ne va arata lumea in care traiesc oamenii asa cum este ea, uneori dura, alteori vesela, dar mereu surprinzatoare daca stii sa cauti esenta locului.
    Inscrierile la aceasta intalnire se fac in baza unei confirmari, locurile in sala fiind limitate (40). Pentru inscriere si alte informatii puteti folosi florin.ifrim@okian.ro sau numarul de telefon 0728 728 315. La vernisajul expozitiei nu este nevoie de inscriere. Intrarea este libera la ambele evenimente.

IDENTITIES – expozitie foto Luiza Boldeanu & Tina Obreja
Vernisaj miercuri, 19 noiembrie, ora 18:00
Expozitie 20 noiembrie – 17 decembrie 2014
Terroirs – boutique du vin, str. Postavarului nr. 2, colt cu Diaconu Coresi, Brasov
OGLINDIREA IN FOTOGRAFIE – invitat Luiza Boldeanu, 
moderator Dan Dinu
Vineri, 21 noiembri, ora 18:30
Libraria Okian, str. Muresenilor nr. 1, Brasov

Valori ale arhitecturii traditionale din centrul Transilvaniei (judetul Alba)




Muzeul Municipal Medias


17 noiembrie 2014 - 30 mai 2015





    Expoziţia temporară propusă publicului vizitator în această perioadă de către Muzeul Municipal Mediaş prezintă o serie de modele arhitecturale întâlnite la casele tradiţionale din spaţiul central transilvănean, multe dintre ele aflate în momentul actual în pragul dispariţiei.         Expoziţia urmăreşte secvenţial transformările şi modul de evoluţie al construcţiilor din cadrul gospodăriei ţărăneşti autentice, dintr-o perioadă de timp cuprinsă de la începutul secolului al XIX-lea şi până în prima jumătate a secolului al XX-lea.
    Având ca punct de plecare numeroase informaţii primare, obţinute ca urmare a unei intense cercetări de teren, a fost posibilă realizarea de către specialiştii laboratorului de restaurare din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a unor machete ce reprezintă ansambluri arhitectonice, edificii şi utilaje sau anexe gospodăreşti, din lumea satului transilvănean. Este cunoscut faptul că machetele prezente în cadrul expoziţiilor muzeale, ca exponate auxiliare, constituie puncte de mare interes şi facilitează înţelegerea formei, a caracterului şi a scopului pe care l-au avut diferite construcţii civile.
    Expoziţia este itinerată de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind realizată de către această instituţie cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca şi Asociaţiei Arta Tradiţională.
    Expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Municipal, Str. M. Viteazu, Nr. 46, în perioada: 17 noiembrie 2014 – 30 mai 2015.

Mamiferele deșertului african




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


15 noiembrie 2014





    O nouă sâmbătă, o nouă incursiune în fascinanta lume a animalelor! Pe 15 noiembrie, la ora 11:00, vă așteptăm în Sala Multimedia a Muzeului Antipa să descoperim Mamiferele deșertului african. Biologul Petre Bogdan Matei nu va veni numai cu o mulțime de informații interesante, ci și cu câteva animăluțe simpatice aduse tocmai din Maroc.

Rezervări: info@antipa.ro sau 021.305.60.31.

Dunarea si Calarasiul in cartografia veche




Muzeul Dunarii de Jos


Calarasi


13 noiembrie 2014




***Valentin Parnic

De la aliment la artă




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


13 - 16 noiembrie 2014





    De joi, 13 noiembrie 2014, cu începere de la ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi puteti vizita microexpoziţiei De la aliment la artă, eveniment care aduce în atenţia vizitatorilor o nouă abordare a fructelor şi legumelor de sezon: sculptura în alimente.


    Publicul va putea participa, în cadrul atelierelor de creaţie, la transformarea uluitoare a unui morcov într-o floare delicată, a unei ridichi albe într-o barză, a unui dovleac într-un cosuleţ, etc. Microexpoziţia este organizată de Secţia Muzeu din cadul CMSN Galaţi, în colaborare cu mai mulţi profesori de la Colegiul Economic Virgil Madgearu, coordonaţi de d-na director, prof. Râpă Marilena. Microexpoziţia va fi deschisă până pe 16 noiembrie 2014. Vă aşteptăm !


Editura Istros




Lansare de carte


Muzeul Brailei, Braila


14 noiembrie 2014





    Lansare de carte - vineri, 14 noiembrie 2014, ora 11.00, 
la sediul Muzeului Brăilei (Piața Traian nr. 3)
   Proiect editorial derulat de Muzeul Brăilei - finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri: Arhiepiscopia Dunării de Jos Galaţi, Institutul Nicolae Iorga Bucureşti, Institutul de Studii Sud Est Europene Bucureşti, Editura Omonia Bucureşti, Institutul de Arheologie Iaşi şi The Isis Press Istanbul (Turcia). Detalii despre proiect, aici:

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Cicerone Ciobanu


Galeria de Arta Dana, Iasi


17 noiembrie - 5 decembrie 2014





    Luni, 17 noiembrie 2014, ora 18.00, la Galeria de artă DANA 
(str. Prof. Cujbă, nr. 17, Iași
va avea loc vernisajul expoziției de artă vizuală semnată de către artistul 
Cicerone Ciobanu. 
   În deschiderea evenimentului vor vorbi prof. univ. dr. 
Constantin Tofan și prof. Ioan Răducea.
    "La o primă şi superficială privire, pictura lui Cicerone Ciobanu pare efectul unei permanente jubilaţii cromatice adaptate la cele mai diferite subiecte şi teme. La o analiză atentă şi prin însumare, descoperim un permanent şi definitoriu fond meditativ, chiar dacă iconografic imaginea tinde către anecdotic sau bonomie. Aparenţe formale, pentru că în realitate interogaţia, prospeţimea psihologică şi problematica existenţială tutelează concepţia generatoare, ca un ineluctabil mod de abordare a realităţii.
    Tematic, arta lui Ciobanu pare alimentată de evenimente cotidiene, tot atâtea revelaţii pentru căutătorul de adevăruri simple, omeneşti. În subtext însă, depăşind aparenţa şi francheţea ce ascunde un fel de timiditate funciară, imaginile se constituie într-o posibilă parabolă despre viaţă, cu organice referiri la natură. În felul acesta cadrul scenariului se amplifică virtual, restrângându-se ca mijloace expresive până la asceză, dintr-o necesitate de sinteză ce se transferă în registrul picturalităţii. De aici se naşte schema constructivistă a compunerii prin planuri de culoare, de aici şi o reconsiderare a perspectivei ca soluţie spaţială infinit variabilă, o pendulare între restituire şi instituire de realităţi contribuind la redactarea unei iconografii de un ton aparte. Măsura în care certitudinile observaţiei pot fi convertite în pictură convingătoare, fără detalii tautologice, este variabilă şi în continuă deplasare, de la un ciclu la altul, de la o etapă la alta, ca efect al dorinţei de simplitate şi expresivitate. Programul acestui artist, aparent simplu, se alimentează din dificultăţile confruntării dintre afect şi cerebralitate, dintre luxurie şi asceză, în căutarea propriei identităţi. Iar aceasta, prin asimilări, decantări, reluări şi renunţări, este cea a picturii complexe, amintire şi prognoză, restituire şi inovaţie, fără convulsii dar şi fără platitudini, în consens cu timpul.” (Virgil Mocanu, critic de artă).